Google Benim Hakkkımda Ne Biliyor?

0
Titus
Google'ı bilmeyenimiz yoktur, arama motoru, e-posta servisi vb. bileşenleri ile sanal hayatımızı tamamen üzerine kurduğumuz bir oluşumdur Google. Herşey iyi güzel de peki biz birşeyler araştırırken Google da bizi araştırıyor mu? Bu soru uzun zamandır beni düşündürüyor du görünen o ki bu soruyu düşünüp duran başka biri daha varmış.

Görüşler

0
Tugba
Bana geçen günlerde iş yerinde çalışan bir kız email gönderdi. Kızın gönderdiği email'i okurken (ikiside gmail) sağ köşede çıkan google reklamlarının arasında ilgimi çeken linkler farkettim.

Bu linkler kızın bana gönderdiği email'in içeriğinde geçen kelimelere göre üretilmiş konular değildi. Kızın genel ilgi alanları ile ilgili konulardı.

Nasıl yani? Bu kişinin ilgi alanlarını ben biliyorum. Yani genel olarak ilgilendiği şeyler. Genelde internet'e girdiği zaman Google'da onları arar. Yada o konularla ilgili web sitelerine üye olur ve sanıyorum o web sitelerine de kendi email adresiyle kaydolur.

Aklıma gelen ilk şey bunun bir tesadüf olabileceği yönündeydi. Ama sonradan düşündüm ve bu derece tesadüfün olamayacağını anladım. Çünkü sağ köşede çıkan sponsor reklamlarındaki linkler gerçekten de email'in konusu üzerine üretilmiş ve gösterilmiş gibi durmuyordu.

Bana gönderilen email tamamen bilgisayar ile ilgiliydi. İçinde "çözünürlük, refresh rate, windows, masaüstü, ofis, 1024x768, LCD ve ekran kartından başka kelime de geçmiyordu. Fakat sağ tarafta çıkan google reklamlarında o kızın genelde ilgilendiği şeyler vardı.

Ben bu durumdan şüphelendim. Sağ tarafta çıkan reklamlar sanki kızın genel ilgi alanlarının araştırılıp hafıza da tutularak, o kızın ilgi alanlarına göre email gönderdiği kişilere de gösteriliyor olması gibiydi.
(Hani kızın arkadaşları da belki onunla aynı ilgi alanlarına sahip olabilir)

Belki bu durum bir tesadüftür diyeceğim ama kızı tanısaydınız ve email içinde geçen metni görseydiniz ve sağ köşedeki reklamları da inceleseydiniz, demek istediğimi çok daha iyi anlardınız.
0
bio
Tesaduf degil, ben de uzun suredir farkediyorum. Sadece o kisinin ilgi alanlari degil, o kisiyle daha once yaptiginiz yazismalarinizin icerigiyle ilgili reklamlar da geliyor gibi.
0
cemy
Eger google mail icerisinde iken (yani google a login durumda iken) google ile arama yaptıysa bunları saklaması normaldir.. zaten portal ın ozu kisiye ozgu olabilmesi degil mi dir..
0
metoikos
Bu şeyi ben de farkettim. Geçtiğimiz aylarda bir powerbook almayı planlıyordum. Uzun süre powerbooklar ile linux'u nasıl kullanırım vs. şeyleri aradım durdum. Tabii powerbookların özellikleri vs hakkında pek çok arama yaptım. Şu an öyle bir durumdayım ki, hem google, hem de yahoo da reklamlar powerbooklar mac'ler ile ilgili, hatta gelen spam mesajlar bile bu başlıklar ile geliyor. İnternette bir şeyler ararken tedirgin hissediyorum kendimi şu an, çok garip bir duygu.
0
schaman
Her şeyi biliyor. (Büyük birader seni izliyor)
Bi aralar zamanım olsaydi en azından bu konuyla ilgili bir türkçe döküman yazacaktım.

Google'da arama yaptığınızda - ip adresinizden Türkiye'den bağlandığınızı biliyor. Misal sizin bulmanızı istemediği bazı sayfaları çıkarmayabilir. bunla ilgili de ilginç araştırmalar var. Internet=Google diye bir saplantıya vardığımızdan başka program/site ile aramak aklımıza bile gelmiyor.

Google, çalışma mantığından dolayı da arama robotlarıyla web sitelerini tarıyor.

Özellikle gmail ile işin sınırı da kalmadı. Maillerinizi silmemeniz için her şeyi yapan bir sistem sonuçta. Bu konuda neden üphelenmiyorsunuz?

Şimdi aslında bütün bunlar, yani indekslemeler felan aslında çalışma mantığıyla ilgili ama kötüye veya belirli bir ülkenin çıkarına kullanılmadığı ne malum?

Açık kaynak kodlu arama motorları varken ve bunlardan bir ağ yapılabilecekken, bir firmanın arama motoruna bağlı kalmak ne kadar mantıklı?

Bence bunlar üzerine konuşulmalı ....
0
memiscet
ben bu hadiseye cok farkli bir sekilde sahit oldum, ben yutdisinda yasiyorum ve yasagidim yerlerde de Turk arkadaslarim var, bir gun onlardan birinden gmaildeki email adresime Turkce email aldim, isin ilginc tarafi sag taraftaki yayinlanan reklamlar turkceydi, benim de aklima takildi google acaba bu bilgileri hangi kriterlere gore buluyor, google'i kullanarak yaptigimiz aramalar'a goremi yoksa email'e gore mi? acikcasi bununla alakali bir arastirma yapacak kadar cok meraklanmadim, ama pazarlama ve insanlara ulasmak icin bu insanlar cok paralar harciyorlar, kimbilir daha hangi kriterleri kullaniyorlardir.
0
Tugba
Ben Gmail'e güvenmiyorum.
0
Tugba
Bence bu web sitesi aramakla ilgili. Eğer Google'a oturum açarak arama yapıyorsan o kelimelerden genel ilgi alanın çıkartılıyor ve hesabına kaydediliyor olabilir.

0
yokat
Ne yani, google'da bir kelime aradığımızda google bu kelimenin geçtiği sitelerin listesini mi gösteriyor?! Gâvur yapıyor be. İnternette gerçek ismim yerine bir takma isim kullanmam gerektiği konusunda annem haklıymış.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Earth Sayesinde Kalıntılar Bulundu

melitical

İtalyan bilgisayar programcısı Luci Mori, Google Earth ve Google Map 'i kullanarak Parma yakınlarında Romalılara ait tarihi bir villanın kalıntılarını buldu.

Google web sayfalarını gerçek zamanlı olarak indekslemeye başladı!

esrefatak

Bloğunuza az önce eklediğiniz bir makalenin adını Google'da arattırsanız sonuç listesinde adınızı göremezsiniz. Çünkü Google bloğunuzdaki yeni sayfalara birkaç günde bir bakar. Bu gecikme sıkıntıları artık son buluyor. Artık yeni sayfalar birkaç dakika içerisinde Google'da çıkmaya başlayacak. Fakat önemli bir nokta var; yazıyı yeni eklediğiniz için henüz yazınıza kimse bağlantı koymadı. Bu durumda Google sayfanızın rank'ını nasıl tespit edecek?

Bir terör kılavuzu olarak Google Earth

innaw

Rusya istihbaratıyla Savunma Bakanlığı yetkilileri, Google Earth’ün uluslararası terörizmin vazgeçilmez el kitabı haline geleceği uyarısında bulundular.

Google Sizi İş Görüşmesine Çağırırsa

FZ

Google sizi iş görüşmesine çağırırsa ne olur? Yurtdışından sizi arayan deneyimli Google yazılım mühendisleri 1-1.5 saatlik görüşmeler boyunca neler sorarlar? Bilmece bulmaca türü şeyler mi yoksa yazılım ile ilgili teknik sorular mi?

Merak edenler için benim başıma gelmiş bir vakadan birkaç küçük örnek:

Google'dan Arama Geçmişi

sleytr

İnternet sayfalarını aramanın ötesine geçip kullanıcılarının "online hafızası" olmayı hedefleyen Google Search History hizmetini beta olarak kullanıma sundu. Yaptığınız aramaların kaydının her gün için ayrı ayrı tutulduğu hizmetten faydalanabilmek için bir Google hesabı açmanız yeterli.