Go'yu da mı bilgisayarlara kaybediyoruz?

0
sundance
Bilgisayarlarla yarışırken önce dama Dünya Şampiyonluğu'nu kaybettik, satrançta bilgisayarlar en büyük ustaları bile yenebiliyor, Dünya Şampiyonluğu'na tahminen birkaç yıl kaldı ama romantik olanlarımız, gizliden gizliye "Go var en azından" diye teselli buluyordu.

Zira bu güne kadar mevcut programlar(neredeyse CPU gücünden bağımsız olarak) ortalama bir amatör oyuncudan daha iyi Go oynayamayor, dahası hangi hamlenin diğerlerinden daha iyi olduğunu bile tam olarak anlayamıyordu.

Görünen o ki Go programları, yeni bir algoritma sayesinde, doğru hamleyi yanlıştan ayırmaya başlıyorlar.
Romantik oyuncuların son sığınağı da elden gidiyor galiba.

Go üzerine yapay zeka çalışmaları hakkında bilgi almak için şuraya bakabilirsiniz.

Go hakkında bilgi almak ve/veya Türkiye'de Go öğrenecek/oynayacak birilerini bulmak içinse Türkiye Go Oyuncuları Derneği'nin sitesine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Derim ki önce bir 9x9'luk tahtada profesyonellere karşı ne yapabileceğini görelim bu algoritmadan faydalanacak programların. Sonra da bu tür yazılımların 19x19'a ölçeklenebilir olup olmadığını. Gerçek tahtada, 9. dan seviyesindeki deneyimli bir usta ile başabaş gelebilecek bir programa halen epey vakit var diye düşünüyorum.
0
sundance
İddia edilen 19x19 tahtada başarılı olduğu yönünde.

Zaten hedeflenen de oymuş. Ama "Beş handikapla Tanrı'yı bile yenerim" diyenlere karşı ne kadar etkin olur bilemem :)
0
ecder
Bundan sonra artık "en azından futbol'u kaptırmadık" diye avunuruz... Yani bir süreliğine :-p

Yine de tüm varyasyonları deneseler çıkarsalar "benim büyülü oyunum" olarak kalacak ki... Bilgisayar sonuçta en iyi hamleyi hesaplıyor desek hiçbir oyun bundan ibaret değil: karşıdakinin psikolojisi, algısı, kişiliği vs. var ki tek kişilik olmayan oyunlar asıl bunun için var bence: insanların birbiriyle etkileşmesi için eğlenceli bir ortam sunmak.
0
darkhunter
Yaşamım boyunca "bir algoritma" daha nelere kadir olacak bakalım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Simcity 4

conan

Yeni Simcity'miz hayırlı olsun. 4. sürümüyle yeniden doğan Simcity, web sitesinden gördüğüm kadarıyla büyük bir adım atarak simcitycilikte inanılmaz gelişmelere imza atmış :)

Quake 4 GNU/Linux Sürümü

Ragnor

LinuX-gamers.net'te çıkan habere göre id software resmi olarak Quake serisin en son halkası olan Quake4'ün GNU/Linux için de çıkacağını duyurmuş.

SDL, Animasyon ve Linux Oyun Programlama

FZ

GNU/Linux altında oyun programlamak istiyorsunuz öyle değil mi? Ama "nereden başlasam, nasıl anlatsam, hangi kitaplık, vs." şeklinde kara kara düşünüyorsunuz. Düşünmeyin, okuyun ve deneyin!

Abandonware

SHiBuMi

80-90'ların bilgisayar kültüründen gelen hemen herkesin ilgisini çekecek bir site: www.theunderdogs.org. Sitede 80'li yılların başından 90'ların sonlarına kadar bir sürü oyun ve manualleri bulunuyor. Net üzerinde şimdiye kadar bundan daha geniş bir Abandonware PC oyun arşivine rastlamadım, eski oyun fanatikleri mutlaka gözatsınlar. Bana enteresan gelen başka bir olay daha var, bu oyunları W98 altında çalıştırırken zorluk çekiyordum ancak W2k hemen hepsini çalıştırabiliyor, aklınızda bulunsun.

Profesyonel Online Hazine Avcılığı

sundance

Geçenlerde Infoceptor.com'da yayınlanan bir makale On-line oyunlar konusunda bambaşka bir yaklaşımı gözler önüne serdi.

Dünyanın 1 numaralı Starcraft oyuncusu Grrr ve diğerlerinin profesyonel olarak oyun oynayıp para kazanması, Ferrari ödüllü Quake turnuvaları bir yana, geçtiğimiz yıl bir Everquest oyuncusu üç yıldır oynadığı online karakteri $5000 gibi bir fiyata açık arttırmaya çıkartmıştı. Şimdi ise bazı Diablo 2 oyuncuları oyunda elde ettikleri değerli eşyaları e-bay'de açık arttırmaya çıkartıyorlar Ne kadar para mı kazanıyorlar ? Valla direkt birinin ağzından "Yeni arabamı aldığımda babam çaldığımı sandı, e-bay kayıtlarını göstermeme rağmen hala inanmıyor" :))