Go'yu da mı bilgisayarlara kaybediyoruz?

0
sundance
Bilgisayarlarla yarışırken önce dama Dünya Şampiyonluğu'nu kaybettik, satrançta bilgisayarlar en büyük ustaları bile yenebiliyor, Dünya Şampiyonluğu'na tahminen birkaç yıl kaldı ama romantik olanlarımız, gizliden gizliye "Go var en azından" diye teselli buluyordu.

Zira bu güne kadar mevcut programlar(neredeyse CPU gücünden bağımsız olarak) ortalama bir amatör oyuncudan daha iyi Go oynayamayor, dahası hangi hamlenin diğerlerinden daha iyi olduğunu bile tam olarak anlayamıyordu.

Görünen o ki Go programları, yeni bir algoritma sayesinde, doğru hamleyi yanlıştan ayırmaya başlıyorlar.
Romantik oyuncuların son sığınağı da elden gidiyor galiba.

Go üzerine yapay zeka çalışmaları hakkında bilgi almak için şuraya bakabilirsiniz.

Go hakkında bilgi almak ve/veya Türkiye'de Go öğrenecek/oynayacak birilerini bulmak içinse Türkiye Go Oyuncuları Derneği'nin sitesine bakabilirsiniz.

Görüşler

0
FZ
Derim ki önce bir 9x9'luk tahtada profesyonellere karşı ne yapabileceğini görelim bu algoritmadan faydalanacak programların. Sonra da bu tür yazılımların 19x19'a ölçeklenebilir olup olmadığını. Gerçek tahtada, 9. dan seviyesindeki deneyimli bir usta ile başabaş gelebilecek bir programa halen epey vakit var diye düşünüyorum.
0
sundance
İddia edilen 19x19 tahtada başarılı olduğu yönünde.

Zaten hedeflenen de oymuş. Ama "Beş handikapla Tanrı'yı bile yenerim" diyenlere karşı ne kadar etkin olur bilemem :)
0
ecder
Bundan sonra artık "en azından futbol'u kaptırmadık" diye avunuruz... Yani bir süreliğine :-p

Yine de tüm varyasyonları deneseler çıkarsalar "benim büyülü oyunum" olarak kalacak ki... Bilgisayar sonuçta en iyi hamleyi hesaplıyor desek hiçbir oyun bundan ibaret değil: karşıdakinin psikolojisi, algısı, kişiliği vs. var ki tek kişilik olmayan oyunlar asıl bunun için var bence: insanların birbiriyle etkileşmesi için eğlenceli bir ortam sunmak.
0
darkhunter
Yaşamım boyunca "bir algoritma" daha nelere kadir olacak bakalım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İstanbul Hikayeleri: Bedava Türk Oyunu Projesi

anonim

Tamamlandığında internet üzerinden bedava olarak indirilebileceği söylenen İstanbul Hikayeleri oyunun resmi sitesine www.istanbul-hikayeleri.com adresinden ulaşabiliyorsunuz.

Oyunun konusu, 2B çizimleri ve müzikleri sağlam gibi görünse de tam notu proje tamamlandığında oyuncular verecek gibi görünüyor.

GTA1 ve GTA2'nin kodu açılsın!

sundance

Bir süre önce Rockstar Games, GTA1 ve GTA2'i Internet'ten serbest olarak indirilebilir hale getirmişti. Dahası GTA2, Windows Xp'de sorunsuz çalışacak şekilde de değiştirilmişti.

Bunun akabinde klasik oyun meraklıları da her iki oyunun kaynak kodunun açılması için bir kampanya başlattılar. Bu sayede hem GTA'lar için yeni modlar yazılabilecek, hem de GNU/Linux, BSD gibi ortamlarda da bu klasik oyunları görebileceğiz.

Ne diyelim darısı Starcraft'ın başına...

c-jump : Programlamayı Öğreten Oyun

ebola

Özellikle çocuklara C, C++ ve Java temellerini öğretmeye yardımcı bir oyun olan c-jump hakkında detaylar burada.

Yarışmayı kazan, oyun kahramanı ol

sametc

Bilgisayar oyunu şirketi Eidos Interactive tarafından düzenlenen bir yarışma, internet kullanıcılarına yeni bir oyunun karakteri olma şansı veriyor. Yarışmayı kazanan 20 kişi, hayali bir ülke olan Novistrana'da geçen strateji oyunu "Republic: The Revolution'un (Cumhuriyet:Devrim)" karakterlerinden biri olacak. Yarışmaya katılmak için "Novistrana" sitesine kayıt yaptırmak yeterli...

SDL İçin Türkçe Döküman

Ragnor

Sitede daha önce de adı geçen SDL hakkında türkçe detaylı bir döküman hazırladım. İlgilenenler metin dosyası halinde olan versiyonunu buradan ve html formatında olan versiyonuna da buradan ulaşabilirler.

Not: HTML versiyonu için bu siteninde üyesi olan deniz'e (oyunyapimi.org'un kurucusudur kendisi) teşekkür ederim. Sağol deniz :).