Eşeği Kafese Sokmak

0
tongucyumruk
Tamam kabul ediyorum biraz saçma bir başlık oldu ama Türkçe yazınca böyle bir hal aldı. Aslında konuya uygun bir başlık. Konumuz Linux altındaki en popüler P2P dosya paylaşım programı mlDonkey'i chroot ortamında çalıştırarak sistemimizi güvenceye almak...
P2P tarzdaki programların en büyük sorunlarından biri sisteminizi dışarıya açmalarıdır. Dosyalarınızı paylaşırken dışarıdaki insanlara da sisteminize biraz olsun gözatma şansı vermiş olursunuz.Bu da özellikle güvenlik konusunda paranoyak olan insanlar için hiç hoş bir durum değildir. Özellikle bu tarz dosya paylaşımı programlarının henüz yeterince olgunlaşmadığını (yani en azından bir Apache, QMail vs. seviyesine gelmediğini) düşünürsek güvenlik açıklarının bulunması olasıdır. Böylece kötü niyetli insanlar paylaştığınız dizinden daha yukarılara çıkabilir, tüm dosyalarınıza ulaşabilirler (Kazaa'yı hatırlayın). Peki bu programlar yeterince olgunlaşmamış diye ne yapacağız? Oturup EnGüvenliP2PProgramı 1.0.0'ın çıkmasını mı bekleyeceğiz. Unix sistemleri yıllar yılı gelişirken bize güvenliğimizi sağlamak için bir çok araç sunuyorken niye bekleyelim ki?

Bir programı güvenli bir ortamda çalıştırmanın yolu nedir?

1- Programı yetkileri azaltılmış bir kullanıcı hesabıyla çalıştırmak
2- Programı chroot ortamında çalıştırmak

Şimdi, sorunumuz şu: Bu iki önlem bir anlamda birbirini imkansız kılarlar. Bir programı chroot ortamında çalıştırmak için root olmanız gerekir. Root olarak chroot ortamında çalıştırdığınız bir program ise root yetkileriyle çalışır. Neyseki bu sorunun çözümü ilk bakışta oldukça kolaydır.

root@Serafettin:~# chroot /chroot/dizini su - -c "chrootortamindacalistirilacakkomut"

Bu cozumun sorunu su komutunu da chroot ortamimizin icine tasimamizi gerektirmesidir. Hem su tehlikeli bir komut olduğundan, hemde tembellikten bununla uğraşmak yerine chroot'un yerine geçip "su" işini bizim yerimize halledecek chrootuid adlı programı kullanabiliriz. Ne yazıkki apt-get chrootuid yazarak kullanamıyoruz, çünkü Debian stable için henüz yok, ama testing'den indirip dpkg -i ile kurmanız mümkün, dependency problemi yaşatmıyor. Chrootuid programının tek yaptığı "su" yükünü sırtımızdan almak. Programın kullanımı ise daha anlaşılır:

root@Serafettin:~# chrootuid /chroot/dizini yetkisiazaltilmiskullanici chrootortamindacalisacakkomut

Peki, buraya kadar geldik şimdi işi biraz pratiğe dökelim. önce sistemimize mlDonkey'i çalıştıracak kullanıcıyı ekleyelim

root@Serafettin:~# adduser essek

Sonra www.mldonkey.net adresinden mlDenkey'nin en son versiyonunu indirelim. Burada dikkat etmemiz gereken nokta programı chroot ortamında çalıştıracağımızdan dolayı statik olarak derlenmiş sürümünü indirmek (isminde static geçen sürüm).

root@Serafettin:~# su essek
essek@Serafettin:/root$ cd ~
essek@Serafettin:~$ wget http://savannah.nongnu.org/download/mldonkey/stable/mldonkey-2.02-0.static.i586-Linux.tar.bz2
essek@Serafettin:~$ tar -jxvf mldonkey-2.02-0.static.i586-Linux.tar.bz2
essek@Serafettin:~$ mv mldonkey-distrib-2.02-0 mldonkey


Böylece mlDonkey çalışmaya hazır hale geldi. Şimdi bir defa çalıştırıp gerekli ayar dosyalarını yaratmasını sağlıyoruz.

essek@Serafettin:~$ ./mldonkey/mldonkey

İlk defa çalıştıktan sonra Ctrl+C tuşlarına basarak programı durduralım. Şimdi root kullanıcısına dönerek mldonkey'i bu sefer chroot ortamında çalıştıracağız.

essek@Serafettin:~$ exit
root@Serafettin:~# chrootuid /home/essek essek /mldonkey/mldonkey


Şu anda mlDonkey'nin chroot ortamında essek kullanıcısıyla çalışıyor olması lazım bunu doğrulamak için aşağıdaki yöntemi uyguluyoruz:

root@Serafettin:~# ps -u essek

Karşımıza mldonkey sürecinin (prosesinin) çıkması lazım. Eğer çıktıysa bir de chroot olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Gelen listede en baştaki sütun, sürecin Process ID'sini (pid'ini) belirtir. mlDonkey'in pid'inin 333 olduğunu varsayarsak:

root@Serafettin:~# ls /proc/333/root

Bu komutun bize chroot dizinimizin (Örnekte /home/essek) içeriğini döndürmesi gerekir. Eğer bu sonucu aldıysak hayırlı uğurlu olsun. Artık güvenli olarak çalışan bir mlDonkey'miz var.

Ben bir de daemon olsun istiyorum

Eğer bir dosya paylaşımı fanatiğiyseniz mlDonkey'nin sadece bir terminalde öylece durması hoşunuza gitmeyebilir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey onu bir Daemon olarak çalıştırmak, hatta bir init scripti ile her sistem açılışında çalışmasını sağlamak olacaktır. Bunun için ben Debian ile gelen start-stop-daemon adlı ufak programcığı kullandım. Debian dışı dağıtımlar kullananlar için bu işin D. J. Berntein'ın daemontools'u kullanılarak nasıl yapılacağı burada anlatılmış.

Aslında yukarıda yazılanlardan sonra start-stop-daemon'ın man sayfasına bir göz atmak yeterli olacaktır. Aslında start-stop-daemon kendi içerisinde chuid ve chroot seçenekleri sunsa da ben chroot olarak çalıştırmayı beceremedim, beceren varsa buyursun. mlDonkey'yi start-stop-daemon kullanarak çalıştırmak oldukça kolay:

root@Serafettin:~$ start-stop-daemon --start --background --quiet --exec /usr/bin/chrootuid -- /home/essek essek /mldonkey/mldonkey

Bu komutu masaya yatırıp parça parça incelersek:

--start: açıklama gereği duymuyorum, programın başlatılacağını gösteriyor

--background: Çalıştırdığınız program eğer kendiliğinden fork() ile kendini arkaplana atmazsa zorla arkaplanda çalıştırmayı sağlıyor.

--quiet: stat-stop-daemon'a bir hata olmadıkça ekranı doldurmamasını söylüyor.

--exec: Çalıştıracağımız komut, dikkat etmemiz gereken nokta komutun sadece adını değil tam yolunu yazmak gerektiği.

-- : Boş "-- " parametresinden sonra yazdıklarımız --exec bölümünde verdiğimiz komuta parametre olarak geçiriliyor

Çalıştırdığımız mlDonkey sürecini durdurmak içinse aşağıdaki komutu veriyoruz:

root@Serafettin:~#start-stop-daemon --stop --exec /home/essek/mldonkey/mldonkey

Aslında bu yöntemin performansının oldukça düşük olduğunu itiraf etmem lazım. Bunun yerine start-stop-daemon'ın --pidfile seçeneğini kullanabilirdik ancak bu seçenek gerçekte çalışıtrğımız komut chrootuid olduğundan ve mldonkey onun dışında çalıştığından işe yaramıyor.

Pekiala buraya kadar geldiğimize göre bir de init scripti yazarak programı sistem açılışında çalıştırmamızı kimse engelleyemez. Aşağıdaki scripti /etc/init.d dizininize kopyalayıp gerekli sembolik linkleri oluşturduğunuzda program sistem açılırken çalışacaktır. Tabii onun yerine sadece ./mldonkeyd start şeklinde de kullanmanız mümkün.

#!/bin/sh

set -e

MLDONKEY_BIN=/mldonkey/mldonkey
CHROOTUID_BIN=/usr/bin/chrootuid
CHROOT_DIR=/home/essek
MLDONKEY_USER=essek

test -f ${CHROOT_DIR}${MLDONKEY_BIN} || exit 1
test -f $CHROOTUID_BIN || exit 1
test -d $CHROOT_DIR || mkdir -p ${CHROOT_DIR}

case "$1" in	
	start)
		echo "MLDonkey Deamon Başlatılıyor"
		start-stop-daemon --start
 --background --exec ${CHROOTUID_BIN} -- 
${CHROOT_DIR} ${MLDONKEY_USER} ${MLDONKEY_BIN}
		;;
	stop)
		echo "MLDonkey Daemon Durduruluyor"
		start-stop-daemon --stop --exec 
${CHROOT_DIR}${MLDONKEY_BIN}
		;;
	restart)
		echo "MLDonkey Daemon Durduruluyor"
		start-stop-daemon --stop --exec 
${CHROOT_DIR}${MLDONKEY_BIN}
		echo "MLDonkey Deamon Başlatılıyor"
		start-stop-daemon --start 
--background --exec ${CHROOTUID_BIN} -- 
${CHROOT_DIR} ${MLDONKEY_USER} ${MLDONKEY_BIN}
		;;
	*)
		echo "Kullanımı: 
/etc/init.d/mldonkeyd {start|stop|restart}"
		;;
esac

Hepinize hayırlı paylaşımlar.

Görüşler

0
sundance
Valla eline, koluna, networküne, bilgine sağlık. Süper bir makale olmuş. Haydin mldonkeyciler gün bizim günümüzdür.

Bu arada FZ`nin gönderdiği programlama dili karşılaştırma sitesinde, C`di Perl`dü birçok dili yayan bırakan bir dil var OCML. mldonkey`in yazıldığı dildir kendisi birara gözatın derim. Özellikle de Perl`e okuması zor diyenler :))
0
FZ
Allah her editöre böyle güzel, detaylı, vizyon açıcı makale düzenleme, onaylama, yayınlama fırsatı bahşetsin gani gani. Amin! :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JEdit ActiveX Nesnesi Veri İfşa Açığı

anonim

Türkiye'deki bir çok bankanın kullanıcılarını tuş kaydedici (keylogger) ve truva atlarına karşı korumak için hizmete sunduğu JEdit objesinde veri ifşa açığı bulundu. Bu açık kullanılarak kurumsal ağların güvenlik yapılarını aşmak için önemli bilgilere erişilebiliyor.

Mozilla Suite - Firefox - Netscape IDN Host Remote Buffer Overflow Exploit

y0rk

Mozilla suite için nurtopu gibi bir bug daha bulundu. Detay için http://www.frsirt.com/...
Henüz yayınlanmış bir yama yok.

Full Disclosure: Güvenlik Çarkının Değişmez Dişlisi

anonim

Bilgisayar sistemleri varolduğundan beri insanlığa hizmet etmiştir. Gelişimin şimdikine oranla daha hızlı olduğu ve standartların oluşturulmaya başladığı yıllarda bilgiye ulaşmak şimdiki kadar kolay değildi. Varoluş ve standartlaşma süreçlerindeki rekabet, yazılım ve donanım firmalarının ürünlerinin teknik spesifikasyonlarını gizlemesine yol açıyordu. Bu bilgilerin gizlenmesi ise sektörün yol almasını yavaşlattığı gibi önemli bir olgu olan 'Bilgiye ulaşmanın hiç kimse tarafından engellenmemesi gerektiği' prensibine de ters düşüyordu.

Solaris 8 mi ? Yoksa FreeBSD 4.3 mu ?

anonim

Solaris 8 ve FreeBSD 4.3 işletim sistemlerini default kurulumdan sonra Nessus ile güvenlik testine tabi tuttuk. İki isletim sistemi de patch yüklenmeden test edildi ve sonuç FreeBSD daha guvenli ve sağlam.(Sundance:Default kurulum, sistem adminlerinin isi degildir. Sistem adminlerinin işi serverlardır, öyleyse serverlar default kurulmaz)

MS Windows İçin Açık Kodlu Antivirüs Yazılımı - ClamWin

ebola

Siz de benim gibi bir işyerinde istemeyerek de olsa MS Windows sistem yöneticiliği yapıyorsanız eminim virusler en önemli sorunlarınızdandır. İşyeriniz her sene "kapalı kodlu" yazılımlara dünyanın parasını saymaktadır.

Pek çok şeyin bir açık kodlu çözümü var ama bu antivirüs meselesinin yok diyorsanız yanılıyorsunuz. Eski dost ClamAV'nin MS Windows sürümü var. Adı ClamWin. Ben test amacı ile bir iki makineye kurdum ilk izlenimlerim olumlu, size de tavsiye ediyorum.