Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı.

0
zentoo
Id Software in halen ücretsiz olarak dağıttığı asla PC'mden eksik olmayan ve de gördüğüm en kaliteli netcode kullanan Wolfenstein Enemy-Territory'nin 2.60 sürümünün SDK'sı indirmeye hazır. İnceleyin öğrenin, öğretin, dağıtın ve hatta oyun yapın. Söz veremesem de Linux a yaptığınız oyunun "Cinematic"leri benden ;-]

FTP Linki

Görüşler

0
Challenger
John Carmack! Büyüksün! :)
0
deniza
Bi Ekleme/Düzeltme: Enemy Territory zaten açık olan RTCW SDK sı kullanılarak yapılmış bir mod aslında. Bu mod tabiki official bir yapım olduğu için oldukça kaliteli. Ama sonuçta kaynağı açılan kod RTCW kodu (aslen quake3 kodu) _değil_. Dolayısıyla indireceğiniz kodda -kaliteli netcode- ve mükemmel optimize -grafik motoru- gibi kısımları bulamayacaksınız. İşallah yakında Id quake3 kodunu açacak (belki sene sonuna doğru..), o zaman bu kaynaklar serbestçe izlenebilir.. bakalım..
0
zentoo
E-T, RTCW nın gördüğü ilgiye teşekkür etmek için Id Software tarafından ücretsiz dağıtıldı. Mod havası olması oradan ancak pekte mod sayılmaz. Sisteme RTCW olmadan standalone kurulabiliyor. Yoksa Unreal motorunu kullanan bütün oyunlar bir mod olmazmıydı?


Bir soru: Netcode grafik motorunun içinde mi bulunuyor? Yani aim hud ınızın karşısındaki oyuncunun neresine-nezaman isabet aldığını grafik motorumu karar veriyor?

0
deniza
>>Yoksa Unreal motorunu kullanan bütün oyunlar bir
>>mod olmazmıydı?

Unreal ya da Quake3 ya da DoomIII motorunu kullanan oyunları aslında iki kategoriye ayırmamız gerekiyor. Lisanslı motor -kodu- alınarak yapılan oyunlar ve mod geliştirme -sdk kodu- kullanılarak yapılan oyunlar (yani mod lar).. Motor kodu lisansları $250k seviyesinde gezinirler ve içinde net, ui, grafik motoru, ses sistemi, yapay zeka sistemi gibi parçaları bulundururlar. Böyle bir motoru alarak kısa zamanda (min 1.5yıl) aldığınız motorun orijinal olarak tasarlandığı oyun türünde ürünler ortaya koyabilirsiniz. Motorun tüm kodu sizde olduğu için aynı zamanda kod üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapma hakkına da sahip olursunuz. Bunun yanında ilgili tool ların kodları felan da çoğu zaman bu lisansa dahil olur.

Mod sdk sı ise apayrı bir olay. Günümüzde çoğu oyunun mod sdk sı üretici firma tarafından oyun çıkmasının hemen ardından piyasaya sürülür. Bu sdk kodu içerisinde oyunun motoru ile bağlantı kuran kod parçaları bulunur. Siz bu kodları kullanarak o oyun içinde çalışacak bir mod tasarlayabilirsiniz. Genelde oluşturduğunuz kod bir DLL içine gömülür ve engine tarafından çalıştırılır. Yada bir betik derleyici tarafından derlenip byte kod haline dönüştürülüp de çalıştırılabilir. (örn: quake-q2-q3 quakec) .Aslında bu noktada çok -abartılı- mod lar da tasarlanabilir. Örneğin quake3 için quake rally -abartılı- mod yapmaya en güzel örnek. Yani oyun engine i asıl amacı dışında mümkün olduğunca kullanılmaya çalışılmıştır. HL sdk sı ile yapılan Counter Strike modu da belkide gelmiş geçmiş en çok bilinen ve en başarılı olmuş mod dur. Hatta çoğu kişi CS yi ayrı bir oyun zanneder.

Sonuç: Verilen kod SDK kodudur. Engine kodu değildir. Zaten indirdiğinizde göreceksiniz. 5-6 mb lik bir kod. Leaked HL2 kodunu görenler bilirler 100-150 mb lik devasa bir source du o. Bu tarz oyun motorları içinde grafik motoru, yapay zeka, network kodu gibi pekçok alt sistem bulunur. Ve mod sdk sı içinde bunlara ilişkin kod bulunmaz.

Bu -kimi zaman oldukça kafa karıştırıcı olabilen- konu hakkında umarım yeterince açıklayıcı bir yazı olmuştur. :) ..

deniz { oyunyapimi.org }
0
zentoo
Cevap için çok teşekkür ederim. Gayet biligilendirici oldu. :-]

etfgame [www.etfgame.com] oyununu quake3 motoru ile yazıldığı belirtiliyor. İlk başta dediğiniz gibi Id Software (id okunuyor bilmeyenler için) Q3 motorunun tüm kodlarını açarsa çok güzel olacak.

Unreal3 motorunun $600K olduğunu duydum doğrumudur? Bu vesileyle dizayn3d [groups.yahoo.com] adında yeni açılan yahoo grubun oldukça ciddi bir işe başladığını düşünüyorum.
0
Challenger
John Carmack slashdot' ta kendisine Quake III motorunun kaynak kodunun ne zaman açılacağı konusunda soru sorulduğunda (sanırım) bu yılın sonunda planladıklarını söylemişti.
0
deniza
JC nin blog una [ buradan ] ulaşılabilir. Kodu açmak ile ilgili düşünceleri ve planları da burada yer alıyor (birkaç ay öncesine ait olsada ..)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Akıllara ziyan Flash-Shockwave oyunlar

redogre

Şööle bilgisayarın başına geçip 10 dakika kafa yormadan oynayacağınız ama korkunç zevk alacağınız oyunlar istiyorsanız Globz.net adresine bir göz atın.
Özellikle Viral adlı oyun hem oynanabilirlik açısından, hemde fikir olarak inanılmaz güzel.Cubic ise muliplayer bir zeka oyunu... Evet flash ile multiplayer ve gayette sağlam bir oyun. Sitede yaklaşık 17 oyun var. Bir göz atmaya değer.

Oh My GOD! Quake`in Text versiyonu!

conan

Aman tanrım dedim görür görmez. Tamamen rastlantı eseri karşılaştık onunla... Yoksa? Yoksa.... HIIIAAAA! Evek.... Linkinden anlamalıydım. önce 3DFX kartımda çalıştırmak için saatlerce uğraşmıştım, şimdi ise text modunda çalıştırmak için kasacağım.. :)

Nerde o eski oyunlar?

sundance

Siz de otuzlu yaşlarına gelmiş bazılarımız gibi, bir sonraki ekran kartını istemek dışında pek de bir yeniliğe sahip olmayan oyunlara gıcık oluyor, C-64 çağının basit fakat bağımlılık yapan oyunlarını özlüyor? Birisi sorduğunda son altı aydır hiç oyun oynamadım diyor musunuz?

The Underdogs ve Retro Remakes en çok ziyaret ettiğiniz siteler arasında mı ?

O zaman sıkı durun, çünkü Remakes 2004 yarışması sonuçlandı. Bütün dinazorları listeyi gözden geçirmeye davet ediyorum, Quest for Tires'dan, Jumping Jackson'a, Beach Head'den, Manic Miner'a, Retro River Raid'den, Jet Set Willy'e kadar birsürü eski dost sizi bekliyor :) Hatta ATARI bağımlıları için ADVENTURE bile mevcut.

Savaş simülasyonlarında hayal edilen gerçekleşiyor mu?

anonim

Eminim bir çok simülasyon meraklısı Internet ve multiplayer oyunların yaygınlaşması ile birlikte gerçek savaş (veya barış) ortamlarında gerçek insanların farklı araçları kullanarak bir arada etkileştiği bir ortam hayal etmişir. UbiSoft'un Silent Hunter 2 ve Destroyer Command oyunları bunu sağlıyor. Silent Hunter 2 bir U-Boot (Efsanevi Alman denizaltısı) simülasyonu ve Destroyer Command bir Destroyer (Denizaltı avlayan gemi) simülasyonu. İstediğiniz oyunu alıp multiplayer ortamında birbirinizi kovalayabiliyorsunuz. Buna bir de yine UbiSoft'un IL-2 Sturmovik uçak simülasyonunu ekleselerdi müthiş olurdu ;)

Eski Amiga oyunları...

sundance

Hani vardı ya, bizlerin ilk Amiga oyunu diye öğrendiğimiz, daha sonra Mame çıkınca, konsol efsaneleri olduğunu duyduğumuz inanılmaz keyifli oyunlar. Rainbow Islands, Bubble Bobble, Gods vs.

İşte Linux`da güzel oyun yok diyenler için, 20 kanallı mükemmel müziği, 50 levelı, iki kişilik de oynanabilen modu, inanılmaz hoş grafikleri, bağımlılık yaratan oynayışı ile Frozen-Bubble Söyleyecek başka bir şey yok, eski güzel günler geri geldi. apt-get install frozen-bubble :p