Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı.

0
zentoo
Id Software in halen ücretsiz olarak dağıttığı asla PC'mden eksik olmayan ve de gördüğüm en kaliteli netcode kullanan Wolfenstein Enemy-Territory'nin 2.60 sürümünün SDK'sı indirmeye hazır. İnceleyin öğrenin, öğretin, dağıtın ve hatta oyun yapın. Söz veremesem de Linux a yaptığınız oyunun "Cinematic"leri benden ;-]

FTP Linki

Görüşler

0
Challenger
John Carmack! Büyüksün! :)
0
deniza
Bi Ekleme/Düzeltme: Enemy Territory zaten açık olan RTCW SDK sı kullanılarak yapılmış bir mod aslında. Bu mod tabiki official bir yapım olduğu için oldukça kaliteli. Ama sonuçta kaynağı açılan kod RTCW kodu (aslen quake3 kodu) _değil_. Dolayısıyla indireceğiniz kodda -kaliteli netcode- ve mükemmel optimize -grafik motoru- gibi kısımları bulamayacaksınız. İşallah yakında Id quake3 kodunu açacak (belki sene sonuna doğru..), o zaman bu kaynaklar serbestçe izlenebilir.. bakalım..
0
zentoo
E-T, RTCW nın gördüğü ilgiye teşekkür etmek için Id Software tarafından ücretsiz dağıtıldı. Mod havası olması oradan ancak pekte mod sayılmaz. Sisteme RTCW olmadan standalone kurulabiliyor. Yoksa Unreal motorunu kullanan bütün oyunlar bir mod olmazmıydı?


Bir soru: Netcode grafik motorunun içinde mi bulunuyor? Yani aim hud ınızın karşısındaki oyuncunun neresine-nezaman isabet aldığını grafik motorumu karar veriyor?

0
deniza
>>Yoksa Unreal motorunu kullanan bütün oyunlar bir
>>mod olmazmıydı?

Unreal ya da Quake3 ya da DoomIII motorunu kullanan oyunları aslında iki kategoriye ayırmamız gerekiyor. Lisanslı motor -kodu- alınarak yapılan oyunlar ve mod geliştirme -sdk kodu- kullanılarak yapılan oyunlar (yani mod lar).. Motor kodu lisansları $250k seviyesinde gezinirler ve içinde net, ui, grafik motoru, ses sistemi, yapay zeka sistemi gibi parçaları bulundururlar. Böyle bir motoru alarak kısa zamanda (min 1.5yıl) aldığınız motorun orijinal olarak tasarlandığı oyun türünde ürünler ortaya koyabilirsiniz. Motorun tüm kodu sizde olduğu için aynı zamanda kod üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapma hakkına da sahip olursunuz. Bunun yanında ilgili tool ların kodları felan da çoğu zaman bu lisansa dahil olur.

Mod sdk sı ise apayrı bir olay. Günümüzde çoğu oyunun mod sdk sı üretici firma tarafından oyun çıkmasının hemen ardından piyasaya sürülür. Bu sdk kodu içerisinde oyunun motoru ile bağlantı kuran kod parçaları bulunur. Siz bu kodları kullanarak o oyun içinde çalışacak bir mod tasarlayabilirsiniz. Genelde oluşturduğunuz kod bir DLL içine gömülür ve engine tarafından çalıştırılır. Yada bir betik derleyici tarafından derlenip byte kod haline dönüştürülüp de çalıştırılabilir. (örn: quake-q2-q3 quakec) .Aslında bu noktada çok -abartılı- mod lar da tasarlanabilir. Örneğin quake3 için quake rally -abartılı- mod yapmaya en güzel örnek. Yani oyun engine i asıl amacı dışında mümkün olduğunca kullanılmaya çalışılmıştır. HL sdk sı ile yapılan Counter Strike modu da belkide gelmiş geçmiş en çok bilinen ve en başarılı olmuş mod dur. Hatta çoğu kişi CS yi ayrı bir oyun zanneder.

Sonuç: Verilen kod SDK kodudur. Engine kodu değildir. Zaten indirdiğinizde göreceksiniz. 5-6 mb lik bir kod. Leaked HL2 kodunu görenler bilirler 100-150 mb lik devasa bir source du o. Bu tarz oyun motorları içinde grafik motoru, yapay zeka, network kodu gibi pekçok alt sistem bulunur. Ve mod sdk sı içinde bunlara ilişkin kod bulunmaz.

Bu -kimi zaman oldukça kafa karıştırıcı olabilen- konu hakkında umarım yeterince açıklayıcı bir yazı olmuştur. :) ..

deniz { oyunyapimi.org }
0
zentoo
Cevap için çok teşekkür ederim. Gayet biligilendirici oldu. :-]

etfgame [www.etfgame.com] oyununu quake3 motoru ile yazıldığı belirtiliyor. İlk başta dediğiniz gibi Id Software (id okunuyor bilmeyenler için) Q3 motorunun tüm kodlarını açarsa çok güzel olacak.

Unreal3 motorunun $600K olduğunu duydum doğrumudur? Bu vesileyle dizayn3d [groups.yahoo.com] adında yeni açılan yahoo grubun oldukça ciddi bir işe başladığını düşünüyorum.
0
Challenger
John Carmack slashdot' ta kendisine Quake III motorunun kaynak kodunun ne zaman açılacağı konusunda soru sorulduğunda (sanırım) bu yılın sonunda planladıklarını söylemişti.
0
deniza
JC nin blog una [ buradan ] ulaşılabilir. Kodu açmak ile ilgili düşünceleri ve planları da burada yer alıyor (birkaç ay öncesine ait olsada ..)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Penguen, hem de yüzlerce

butch

Lemmings´i bilenler bilir. Bir zamanların vazgeçilmez oyunlarından biri. Çıktıktan sonra hem sürükleyiciliği, hemde karakterlerinin şirinliği birçok oyun yazarının ilham kaynağı oldu. Şimdi ise sıra tabi ki Linuxçularda ve haliyle kahramanlarımız penguenler.

QUAKE II bilen mimar aranıyor.

parsifal

Bırak Oyun Oynamayı da çizimini yap evladım.
Bilgisayar destekli çizim yapan her mimarlık öğrencisi hayatında kaç kez duymuştur acaba bu sözü annesinden veya babasından... Esasında bilgisayar başında oturan her öğrenci çoğu kez bu gibi uyarılar almıştır. Ama mimarlık öğrencilerine gün doğdu. Quake II artık tasarımlarda da kullanılmaya başlanmış.

Kabusta Kaybolmak Çıktı!

anonim

Türk yapımı bir korku/macera oyunu olan Kabusta Kaybolmak çıktı.

Ahmet "CoolBlue-Gord10" Keleş'in geliştirdiği oyunda Karabalta adındaki bir kasabanın ormanında kamp yaparken kaybolan 3 genci araştıran bir dedektifi canlandırıyoruz.

Wolfenstein: EnemyTerritory bize ID software ın bir armağanı

halixus

ID software' ı bilmeyen var mıdır acaba. Daha çocukken tanıştım onunla. 386SX-25 sistemle Wolfenstein3D oynarken. Zaman geçer DOOM çıkar. Hatta yakın bir zamanda filmi bile çekilir.
Wolfenstein:EnemyTerritory bize ID software in armağanı. Açık kodlu bir oyun. Tamamen ücretsiz. İnternet üzerinden ücretsiz serverlar bile bulabilirsiniz. Üstelik Linux altında da çalışmakta. Daha ayrıntlı bilgi, ekran görüntüleri, download için tıklayın .

XGameStation (Video Game System Development Kit)

inoxus

Andre Lamothe ’un kitaplarını okumuş olanlar belki duymuştur. XGameStation, elektronik ve video programcılığı hakkında hobi düzeyinde ilgilenenler ya da bu konuları yeni öğrenenler için hazırlanmış bir platform. 80 MIP RISC işlemcili bu makinede, tıpkı eski günlerdeki gibi PONG, centipede, space invaders gibi oyunlar hazırlayıp televizyonumuza takıp oynayabiliyoruz. Atari 2600 joystick desteği de olan geliştirme konsoluna 130$’a sahip olabiliyorsunuz.