deniza

deniza


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Nightshift Demoscene - Yarışma Ödülleri Açıklandı ( 4)

hmm, bi ps2 için 3 günde eğlenceli bir oyun yapabilirmiyim?? konuşacağıma deneyeyim bari, sıkıntıya iyi gelebilir :)

Vector Games ( 6)

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=134291 adresinden Kemal Şahin ve projesi hakkında epey bir bilgiye ulaşılabilir.. proje yapmak iyidir.. olsun olmasın deneyelim yeterki birgün birisi tutacak nasıl olsa.

fazlamesai.net'e soralım: Blog yayıncılığı ama nasıl? ( 10)

drupal. şimdiye kadar gördüğüm -cms ler arasında tabi- en tatlı programlama arayüzüne sahip. biraz alıştıktan sonra yazılmış modülleri değiştirmek hatta kendi modüllerinizi yazmak bile çok rahat oluyor. phpnuke bu konuda (api) ne kadar kötüyse drupal de o kadar iyi demek yeterli sanırım. :]

BSA nedir ? ( 94)


Bizim de kanimizi başka şeyler emiyor ama bu ifadeye yine Sayin Özkür'un ifadeleri ile yanıt vermek gerekir. BSA Türkiye faaliyete geçtiğinden bu yana kopya yazılım kullanımı %95'lerden %69'lere düştü diyordu, belki daha da az. 1999 yılında Türkiye'nin yazılım dışsatımı 9 milyon dolar iken 2000 yılında niçin 1/9’una düşerek 1.1 milyon dolara gerilemiştir? Aynı dönemde dışalım 17.9 milyon dolardan 4 kat artarak 68.4 milyon dolara yükselmiştir. TESİD'in sayfalarındaki bu rakamlara bakarak Ortadoğu'nun Hindistan'ı olabilecek bir Türkiye'yi siz görebiliyor musunuz? Hazır yazılım paketlerine daha çok para aktardığımızda daha az mı yazılım üretiyoruz acaba? Bu rakamlar bir çok gerçeği maalesef açıklıyor. Bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak bu rakamlar beni çok üzüyor, sizleri üzüyor mu?

Evet beni de üzüyor.. Fakat bu rakamların nedeni BSA mı ? Yoksa ülkemizde dünya standardında kaliteli fikir/proje/yazılım üretilmesine destek verilmemesi, çaba harcanmaması mı?


Türkiye'nin en büyük yazılım firmalari niçin yok bu birlikteliğin içinde? Yoksa onlar anladılar mı bu figüran meselesini? Nerede LOGO? Nerede Havelsan? Meteksan niçin yok? Bunlar yazılım üretmiyorlar mı?

Sakın bu sayılan büyyüük yazılım şirketlerinden bazılarında her 200 programcıya karşın 1 adet lisanslı ms sürümü olmasın, gpl, lgpl bakılmaksızın herbir kod umarsızca ticari projelerde kullanılıyor olmasın, ve dahi -hiçbir- denetim olmaksızın rahatlıkla adobe, discreet, macromedia gibi firmaların $$$$ değerindeki yazılımları çok doğal biçimde korsan kullanılıyor ve hatta yerel ftp sunucularından kullanıma açılıp kuruluş çalışanları korsana teşvik ediliyor olmasın, ve dahası bu büyyüük yazılım firmalarından bazıları "biz büyüğüz, asarız keseriz, bize birşey olmaz, korsan kullanırız" şeklinde böbürleniyor olmasın. Ne yazıkki bazı büyyüük yazılım firmalarımızda bir büyüğümüzün zamanında söylediği "Benim memurum işini bilir" cümlesi bir misyon aracı olarak doğallıkla kullanılmaktadır. Bu -birtakım- firmaların BSA gibi oluşumlara bırakın girmeye yaklaşmaya bile yüzleri yoktur, daha ne olsun.

Emeğe saygı duyma bilincine varmadan dünya insanının saygı duyacağı teknolojiler üretilebileceğini düşünmüyorum.

Eğer lisanssız bir ürün kullanıyorsam, bu benim kendi tercihimdir, bu tercihim beni yasalar önünde suçlu duruma sokar ve BSA ya da başka bir oluşum etkisiyle bu suçlu durumum gün yüzüne çıkarsa çeşitli yasal yaptırımlara uğramam da gayet doğal ve kaçınılmazdır.

Ödenen lisans ücretleri Türk bilişim sektörünün ilerlemesi yoluna taş koymaz. Ben bir işten 100.000$ kazanıyorsam ve 10.000$ lık bir yazılım kullanıyorsam gayet doğal bir şekilde bu yazılımın lisans ücretini ödemek durumundayım. Eğer 1000$ kazanıyorsam bu seferde bir şekilde işimi görecek ucuz alternatifler bulmakta benim görevim.. Lisansız yazılım kullanmak rekabet ortamında da haksızlığa açıkça sebebiyet verir.

BSA ms tarafından açıkça desteklendiği, yönetildiği ve yönlendirildiği belli olan bir oluşumdur. Hatta ve hatta yaptıkları baskınlarda ms ürünleri dışında başka korsan unsurlara göz yumdukları şahitler tarafından da birçok kez onaylanmıştır. Fakat, yazar BSA ya karşı tavır alayım derken gayet tehlikeli ve düşüncesiz bir biçimde lisanslı yazılım kullanma zorunluluğuna karşı tavır almışa benziyor. Bu da hiçbir şekilde kabul edilebilecek bir davranış değil.

Pusu Röportajı ( 16)

Hayır almadım.. zaten şu ana kadar -fena kalitede olmayan- bir cep telefonu oyununu oynatabilecek güçte bir telefona da sahip olmadım (symbian..).. ama açıkçası bu cep telefonu oyunu olayını daha olgunlaşmamış ve insan kandırmaya dayalı bir sektör olarak görüyorum. Çoğu oyun çok çok kalitesiz ve birbirinin birebir kopyası.

Eski günleri hatırlayın.. gamewatch denilen aletler vardı bööle bip bip elde oynanan.. onlarda da grafikler değişirdi aletten alete ama aslında birkaç tarz oyun vardı, yani oyun mantığı hiç değişmezdi. Symbian sistemlerde fena olmayan oyunlar var ama o oyunları oynatabilecek bi telefonada şimdi gidip en az 300ytl vermek lazım... açıkçası mobil oynamak istiyorsam gider GBA alırım, PSP alırım, DS alırım.. verdiğim paraya da değer..

Pusu Röportajı ( 16)

Uzun süreden beri ilk kez para vererek aldığım oyun yine bir yerli yapım proje olan Mount&Blade [www.taleworlds.com] olmuştu. Pusu da ikincisi olacak.. hadi hayırlısı.

Pusu Röportajı ( 16)

Çok ilginçtir... Bir oyunu meydana getirmek için birçok farklı alanda yoğun bir bilgi birikimi, bu bilgiyi düzenli kod haline getirebilecek yetenekli elemanlar, işini en iyi derecede yapması gereken grafikerler, 3d modelleyiciler, animatörler, müzisyenler, ve tüm bu birimlerin birlikte uyum içinde çalışmasını sağlayacak proje yöneticileri gerekir. Oyuna göre değişmekle birlikte en az 50-100Bin satır kod (ki hl2 kodu --milyon-satır-- mertebesindedir) kasmak gerekir.. gigabyte lar tutarında multimedya içerik hazırlanır.. ortalama 1.5-2 yıl bir ekip harala gürele çalıştırılır. Ve sonuçta ortaya çıkan ürünün işini ne kadar doğru yapıp yapmadığı (yani asıl işi olan insan eğlendirmek..) mutlaka ama mutlaka herzaman tartışılır, çünkü oyunun yaptığı iş herkese göre değişir, birisini yıllarca eğlendirirken çoğu kişi bu oyuna bir 5 dakika bile ayırmayabilir...

İlginç olan mı ne? Bu yazılımlar, ortaya çıkan ürün, emek nedense hakettiği değeri çoğunlukla göremez. Piyasada kimileri açısından uyduruk bi ERP yazılımı kadar bile değeri yoktur. Oyun işte canım.. -ciddi- bir ürün değil ki.. Fakat genelde bu ilgisizlik bizim gibi az gelişmiş ülkelere özgü bir durum tabi.. Ben bunu bilişim sektörümüzde karar verme merciinde olan insanların, yöneticilerin , mühendislerin dar görüşlülüğüne bağlıyorum.. Bütün genellemeler gibi bu genelleme de yanlış oldu.. ama -genelde- durum böyle :)

Öylesine birşeyler yazmak istedim. Sadece bir süredir (uzun bir süre..) içimde birikenleri boşaltmak istedim belkide..

Pusu yu gerçekleştiren ekibi de bir kez daha gönülden kutlamak istiyorum. Pusu oyunu türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilmiş en önemli özgün projelerden birisidir. Umarım bu parlak zekalar ileride görmeyi hakettikleri ilgi ve desteği görürler.

Pusu Oyunu Çıkıyor ( 5)

Bandrol alımı konusunda yaşanan bir aksilikten ötürü raflara çıkış tarihi 19 mayısa ertelenmiş.. Olsun, geç olsun, güç olmasın.

Gelişmeler aşağıdaki forumlardan takip edilebilir..

http://www.3tegames.com/phpBB2/ [www.3tegames.com]

Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı. ( 7)

JC nin blog una [ buradan ] ulaşılabilir. Kodu açmak ile ilgili düşünceleri ve planları da burada yer alıyor (birkaç ay öncesine ait olsada ..)

Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı. ( 7)

>>Yoksa Unreal motorunu kullanan bütün oyunlar bir
>>mod olmazmıydı?

Unreal ya da Quake3 ya da DoomIII motorunu kullanan oyunları aslında iki kategoriye ayırmamız gerekiyor. Lisanslı motor -kodu- alınarak yapılan oyunlar ve mod geliştirme -sdk kodu- kullanılarak yapılan oyunlar (yani mod lar).. Motor kodu lisansları $250k seviyesinde gezinirler ve içinde net, ui, grafik motoru, ses sistemi, yapay zeka sistemi gibi parçaları bulundururlar. Böyle bir motoru alarak kısa zamanda (min 1.5yıl) aldığınız motorun orijinal olarak tasarlandığı oyun türünde ürünler ortaya koyabilirsiniz. Motorun tüm kodu sizde olduğu için aynı zamanda kod üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapma hakkına da sahip olursunuz. Bunun yanında ilgili tool ların kodları felan da çoğu zaman bu lisansa dahil olur.

Mod sdk sı ise apayrı bir olay. Günümüzde çoğu oyunun mod sdk sı üretici firma tarafından oyun çıkmasının hemen ardından piyasaya sürülür. Bu sdk kodu içerisinde oyunun motoru ile bağlantı kuran kod parçaları bulunur. Siz bu kodları kullanarak o oyun içinde çalışacak bir mod tasarlayabilirsiniz. Genelde oluşturduğunuz kod bir DLL içine gömülür ve engine tarafından çalıştırılır. Yada bir betik derleyici tarafından derlenip byte kod haline dönüştürülüp de çalıştırılabilir. (örn: quake-q2-q3 quakec) .Aslında bu noktada çok -abartılı- mod lar da tasarlanabilir. Örneğin quake3 için quake rally -abartılı- mod yapmaya en güzel örnek. Yani oyun engine i asıl amacı dışında mümkün olduğunca kullanılmaya çalışılmıştır. HL sdk sı ile yapılan Counter Strike modu da belkide gelmiş geçmiş en çok bilinen ve en başarılı olmuş mod dur. Hatta çoğu kişi CS yi ayrı bir oyun zanneder.

Sonuç: Verilen kod SDK kodudur. Engine kodu değildir. Zaten indirdiğinizde göreceksiniz. 5-6 mb lik bir kod. Leaked HL2 kodunu görenler bilirler 100-150 mb lik devasa bir source du o. Bu tarz oyun motorları içinde grafik motoru, yapay zeka, network kodu gibi pekçok alt sistem bulunur. Ve mod sdk sı içinde bunlara ilişkin kod bulunmaz.

Bu -kimi zaman oldukça kafa karıştırıcı olabilen- konu hakkında umarım yeterince açıklayıcı bir yazı olmuştur. :) ..

deniz { oyunyapimi.org }

Enemy-Territory v2.60 kaynak kodu açıldı. ( 7)

Bi Ekleme/Düzeltme: Enemy Territory zaten açık olan RTCW SDK sı kullanılarak yapılmış bir mod aslında. Bu mod tabiki official bir yapım olduğu için oldukça kaliteli. Ama sonuçta kaynağı açılan kod RTCW kodu (aslen quake3 kodu) _değil_. Dolayısıyla indireceğiniz kodda -kaliteli netcode- ve mükemmel optimize -grafik motoru- gibi kısımları bulamayacaksınız. İşallah yakında Id quake3 kodunu açacak (belki sene sonuna doğru..), o zaman bu kaynaklar serbestçe izlenebilir.. bakalım..