Birkaç ay sonra beş felçli hasta, merkezi Massachusetts´te bulunan Cyberkinetics firmasının geliştirdiği bir beyin-bilgisayar arayüzünü deneyecek. Şirketin
BrainGate isimli bu cihazı hareket yeteneğini yitirmiş hastaların bir bilgisayarı ve/veya bir robotu kontrol etmelerine izin veriyor. Eğer klinik deneyler başarı ile tamamlanırsa sistemin 2007 yılında seri üretimle piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Cyberkinetics, maymunları kullanarak gerçekleştirdiği deneyde bu cihazı kullanarak hayvanları eğitti ve onların ekrandaki imleci sadece düşüncelerini kullanarak hareket ettirmelerini sağladı. Bu teknolojinin sene sonuna dek beş farklı insan üzerinde denenmesi planlanıyor.
ABD´de beyinden gelen sinyalleri anlamlı veriye dönüştürüp bunları bilgisayara aktarmak amaçlı beyin-bilgisayar arayüzü geliştiren başka şirketler ve üniversiteler de mevcut.
Kaynaklar:
-
http://www.wired.com/news/medtech/0,1286,61889,00.html
-
http://www.cyberkineticsinc.com
Belki bu çözüm bilgisayarları daha iyi soğutabilir ama ne yazık daha tasarruflu yapmaz.
Özellikle son zamanlarda bilgisayar sistemlerini yenilemiş kurumların yeni gigahertzlik bilgisayarlarına ödeyecekleri enerji faturaları nerelere varacağı belli.
Benim sormak istediğim nokta bu kadar güce ihtiyacımız varmı? varsa niçin