Debian´da Strateji Değişikliği

0
tongucyumruk
Debian geliştirme takımı özellikle yeni kullanıcıların en yeni paketleri istemesi ve insanların Gentoo'yu tercih etmesi üzerine bazı stratejik değişikliklere gitme kararı aldıklarını açıkladı.

Bu değişikliklerden bazıları şöyle:

-Son zamanlarda özellikle kullanıcı dostu arayüzüyle beğeni toplayan Mandrake ile işbirliğine gidilecek. Buna göre Debian Mandrake rpm'leri ile tam uyumlu olacak. Ayrıca bu yolla Mandrakenin kolay yönetim amaçlı Drake araçları da Debian'a aktarılacak
-Free, Non-Free ayrımı paket yönetiminden kalkacak. Son zamanlarda tüm mail listelerinde fırtınalar koparan "free-nonfree ayrımı faşizmdir" konulu tartışmalara dayanamayan Debian ekibi bu kategoriyi kaldırıp içerisindeki yazılımları diğer kategorilere kaydıracak. Bundan sonra Debian dağıtımları Real Player, ve Acrobat reader ile gelecek

-Debian kurulumunu ve kullanımını daha zevkli hale getirmek için bir çalışma grubu (debian-looknfeel) kurulacak. Bu grubun Debian kurulumu sırasında Vivaldi'nin Dört mevsimini çalmak gibi fikirlerle ortaya çıkacağı düşünülüyor. Ayrıca XPde öntanımlı masaüstü yöneticisi olarak gelecek.

Bu listenin tam haline Debian ana sayfasından ulaşabilirsiniz.














Editörün Notu: Bugün hangi ayın biriydi? :-P

Görüşler

0
crematorium
Nisan`ın biriydi... :-P :-)
0
anonim
Yüreğime oturdu. Hadi hepsi bir tarafa Debian ana sayfası olarak mslinux. Ya git işine ya dedim bir an...
0
anonim
ee bu fikirlerin nesi kötü? 1 nisan diye niye cope atilsin ki bu fikirler??
0
crematorium
Yorumsuz :)
0
conan
Nisan 1 Sakasi soluim size asil. :)
Debian bir CD'de gelecekmis sonraki surumunde!!! :PPPP
0
anonim
Asıl bombayı atlamışsınız.. Linki takip ederek görün gözlerinizle..

Microsoft, BSD'den o kadar memnun kamış ki, Longhorn'u Linux tabanlı olarak üretmeye, hatta MS Office vs. gibi şeyleri Linux kullanıcılarına da satmak amacıyla da kendi Linux dağıtımını oluşturmaya başlamış. 2004 4QTH de filan piyasada hazır olacakmış. Sanırım Seneye Nisan'da çıkacak olan yabancı dergilerden review'lerini okuyabiliriz..

Galeon, konqueror, mozilla, links, netcat vs.... Hepsinden login olup cookie kapmaya üşenen tembel bir FM'ci..

0
anonim
Ayin 2'si olmadan phpinfo'lariniza bakin.
0
WoLoLo
herşeye tahammül ettimde ...
şu en sondaki öntanımlı pencere yöneticisi XPde olacak lafı beni kalpten götürdü :)

Ama bugün 1 Nisan .. herşeye tahammül edebilirim :P
0
FZ
Debian neyse de GMP beni hayalkırıklığına uğrattı arkadaşlar! Gnu Multiple Precision Library ki yani çok önemli bir fonksiyon kitaplığıdır, GPG gibi ürünler tarafından doğrudan kullanılır falan, evet bu lib. paralı oluyormuş! Üstelik lisansı değiştirmişler! Ve daha da kötüsü bunu RESMİ e-mail listesinde duyurdular ben de oradan öğrendim! Bakınız:

The Swox board of directors today decided to release future versions of GMP under a new type of Free License, the Swox Gauged Public License (SGPL).

The new license means that source code will no longer be provided to users. The GMP sources are really very complex, and most users don´t read them anyway, says Jarl-Bong Rundtörn, Swox´s Director of Public Relations.

Future GMP versions will be available for the following platforms: Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, and Windows XP.

The initial list price for running the new GMP will be approximately $100 per 10e15 word operations. This means that a million digits of Pi can be computed for as little as $1.50, if the best known algorithms are being used. The Swox Gauged Public
License allows a flexible set of payment options.

For more information, please contact Aprila Primavera (aprila@swox.com).

-- Torbjörn
gmp-discuss mailing list gmp-discuss@swox.com http://swox.com/mailman/listinfo/gmp-discuss
0
anonim
Günün anlam ve önemine binaen yapılan yorumlara bir tane daha ekleyelim.

Malum olduğu üzere bunlar böyle buracıkta kalır. Resmi sıfatlı şeyler değildir. Ama bazı balıklar resmidir ve tarihe malolur.

Bu balıklardan bir tanesi gerçek olarak yerini aldı: RFC3514

Okursanız göreceğiniz gibi, Artık internetin güvenli olması için gereken standart resmi olarak belirlenmiştir. Şimdi mesele uygulamaların RFC3514'e uygun olarak yazılmasıdır sadece. Ben hemen bu protokole uygun bir virüs yazmaya girişiyorum.

Tahminimce O/S seviyesinde bunu ilk ve tek uygulayacak olan sistem tartışmasız Linux olacaktır. Örneğin RFC1149 uygulaması sadece Linux ile yapılmış, dahası bu RFC tabanlı da bir protokol bile geliştirilmiştir:

http://www.blug.linux.no/rfc1149/

Gidiniz ve gorunuz mutlaka..

Tembel FM'ci..
0
Challenger
Kullanım kolaylığı konusu güzel de yavaş yavaş artan nabzım en sonunda ön tanımlı masa üstü XPde deyince limiti zorlamaya başladı. Dedim daha yeni keşfettik Debian' ı elden gitti mi?
Oh neyse.
0
FZ
Ben şimdi bir kernel patch yapıyorum, sistemdeki bütün shell´leri silecek (bash, csh, ksh, vs.) sonra eğer bir şekilde terminal benzeri bir program varsa çalışmasını engelleyecek. Açılışta direkt grafik login ekranı çıkacak ve ondan kurtulmak mümkün olmayacak. Çok pis bir userfriendly sistem yapacağım :-P

Sonra bunu SourceForge sitesinde yayınlamayı düşünüyorum, açık kodlu ve bedelsiz :-P Eminim insanlar çok sever :)
0
Challenger
Abi yapma etme ya!
Sen şuna userfriendly sistem değil de virüs yazacağım desene.
0
yuxel
oktay'ın bi lafı wardı
userfriendly acı söyler gibi bişeydi :)
0
Challenger
Unix kullanıcı dostudur, sadece dostlarını kendisi seçer diye bir laf daha vardı. ;)
0
FZ
Bir Mac savunucusu da şöyle demiş:

UNIX çok kolay kullanılan bir sistemdir, ilk 5000 komutu ve parametrelerini öğrendikten sonra gerisi kendiliğinden ve sezgisel olarak (intuitive) gelir :-P
0
Challenger
Bir windozecu da bana windoze 2k ile uzaktaki bir makinaya ağ üzerinden istenilen konfigürasyon yaptırılabilir ama Unix' te yapamazsın demişti. Ben de iyi bir unix sistem yöneticisi scripting ile bilmem ne ile bir yolunu bulur yapar demiştim. O da bana 5 sene önce windows scripting ile bu yapılıyordu zaten, microsoftun 5 yıl önce yaptığından bahsetme dedi. Cevabım da Unix' te 15-20 yıldır olan birşeyi sen bana niye söylüyorsun? oldu.

Slackware Unleashed' da şöyle diyor:
Microsoft' un NT' de Yeni Teknoloji diye lanse ettiği şeyler zaten unix' te vardı!

Boşverelim Mac' i Win' i. Unix kullanıcı dostudur. Ama dostlarını kendisi seçer. Bizi de dost olarak seçmiş. Bu dostluk bence çok güzel.

Saygılarımla.
0
FZ
Biraz deşelim bakalım:

İddia nedir? ==>
windoze 2k ile uzaktaki bir makinaya ağ üzerinden istenilen konfigürasyon yaptırılabilir ama Unix´te yapamazsın

Uzakta bir makina var, gitmesem de görmesem de bir şekilde arada sırada bakımını yapmam gereken bir makina. Buna nasıl erişebilirim? Ağ üzerinden. Hmm, buraya kadar güzel. UNIX yani üzerinde TCP-IP´nin geliştirildiği (ve Microsoft´un da tepe tepe kullandığı) işletim sistemi ağ üzerinden, söz konusu protokolü destekleyen makinalara erişebilir mi erişebilir. Peki erişmek ne demek? İki makinanın birbirleri ile iletişim kurması, veri alışverişi yapması ve akıp giden verilere göre birtakım eylemleri gerçekleştirmesi. Misal FTP, TELNET ve daha bir sürü ağ protokolü (programı).

Peki konfigürasyon yapmak ne demek? Konfigüre etmek ne demek? Konfigürasyon = ayarlama. Yani birtakım ayar dosyalarına, veritabanlarına gerekli bilgilerin yazılması. UNIX bir dosyaya ya da bir veritabanına bir şeyler yazabilir mi? Yazabilir. Okur yazar. Ne güzel, cahil bir işletim sistemi değil yani :)

Peki bu iki özellik aynı anda UNIX ve uyumlu sistemlerde çalışır mı? Yani ağ üzerinden makinaya erişme ve ayar dosyalarına yani konfigürasyonlar dosyalarına bir şeyler yazma? UNIX´in olayı zaten kendi işini mükemmel olarak yapan uzman programları zincirleme çalıştırarak istenen etkiyi elde etmek üzerine kuruludur.

Pekala, uzaktan konfigürasyon yapabilmek için muhteşem bir sistem yöneticisi olmaya gerek var mıdır? Hayır. Doğru dürüst ve standart eğitim almış birkaç kez de pratik yapmış bir UNIX ya da Linux sistem yöneticisi elinin altındaki HAZIR araçlar ile bu işi yapabilir. Peki ya kafasına eser de duruma özgü ekstra bir çözüm, çok ıncık cıncık ama elzem bir özellik isterse, o zaman evet, scripting yani betik programlama dillerinden biri ile oturur elinin altındaki sistemi birazcık geliştirir ve işine gücüne bakar.

Sonuç: İstersen o windozecu arkadaşa 5-6 yıl öncesinde bile Solaris gibi UNIX uyumlu işletim sistemleri ile çalışan makinalarda oluşan ağlardan tek bir makina üzerinden tüm ağa yeni program yüklendiğini ve bunun konfigürasyonunun bir iki komutla yapıldığını söyleyebilirsin. UNIX camiasındaki adamlar bunu söylemeye aslında pek tenezzül etmezler çünkü bu onlar için zaten sıradan bir şeydir yani öyle ekstra bir özellik, bir `feature´, `vaaay, teknolojiye bak be!´ dedirtecek bir şey olarak görmezler bunu çünkü zaten yıllardır mevcut olan bir şeydir.

Bir de windows scripting lafı geçmiş. 5-6 sene önce? Hmm, yani bu seneyi saymazsak ne yapar? 2002 - 5 = 1997

Merak eden varsa bir zahmet araştırsın ya da bilen birilerine sorsun, sene 1997. Windows scripting dediğimiz kavram o zamanlar nasıl bir kavram imiş? Aynı dönemde, o tarihlerde, Solaris, HP-UX, AIX, GNU-Linux üzerindeki scripting ve ağ iletişim olayları ne alemde imiş ;-)

Bir örnek vereyim, Windows ortamlarının meşhur scripting dili VBScript´in 5. sürümünde RegExp yani Regular Expressions işlevselliği geldi. Ve Microsoft bununla bir hayli övündü, hadi gene iyisiniz bakın beklediniz ama beklediğinize değdi, artık RegExp kullanabileceksiniz!

Mac´e gelince, defalarca artık Apple firmasının da işletim sistemi olarak UNIX uyumlu işletim sistemi kullandığını hatırlatmakta fayda var ;-)

Neyse, yani bütün iş cahilleri aydınlatmak gibi görünüyor. Biz de elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışır. Sana tavsiyem sinirlenme ve öfkelenme. Basitçe ve soğukkanlı şekilde durumu somut örneklerle izah et ve kaynak göster.

Anlamamakta ısrar ederse... o zaman bize yolla :-P
0
Challenger
Yine harika bir cevap yazmışsınız.
İddia ayarlama işleminin otomatikleştirilmesiydi ve ben o yüzden scriptingten bahsetmiştim.

Unix hakkında duyduğum o kadar çok yanlış iddia var ki! Hepsi de Linux' u tanıtmaya kalktığımda ortaya çıkıyor. Mümkün olduğunca bilgim dahilinde atıp tutmadan anlatmaya çalışıyorum.
Neyse, inat ederlerse bir üst seviyeye havale edeceğiz artık.

Mac konusunda aklıma bir söz geldi:
Bugün bütün bilgisayarlar Unix' le çalışıyor. Macler hariç. Onu da kimse umursamıyor zaten.

Bill Joy, 1985.

Saygılar.
0
FZ
Çoğu kişi şunun farkında değil (ki aralarında bilgisayarla profesyonel olarak ilgilendiğini iddia eden pek çok kişi de mevcut): Linux´un çıkış noktası UNIX uyumlu bir sistem yazmak idi. Linus Torvalds´in örnek aldığı sistemlerden biri de Solaris idi yani binlerce makinalık networkler, 64 işlemcili makinalar üzerinde çalışan bir işletim sistemi!

Evet bugün 80386 Intel işlemcili, ağa bağlı olmayan bir makinada dahi Linux çalıştırabiliriz. Ya da işte öyle Internet´e arada sırada dial-up bağlanan sıradan bir PC´de. Sanırım bu yüzden insanlar GNU/Linux´un bir UNIX türevi olduğunu ve sahip olduğu gücü unutma gafletine düşüyorlar.

at ve cron gibi otomasyon yazılımlarının temelleri UNIX ortamlarında atılmıştır. Yine bu periyodik düzenleyicilere çalıştırılmaları için verilen `script´ mantığı, kabuk programlama vs. ilk kez yaklaşık 30 yıl önce UNIX ortamında çıkmıştır, daha sonra bir nebze bunu taklit etmeye çalışan ama yeterli araçlara sahip olmadığı için pek de ileri gidemeyen Microsoft´un MS-DOS işletim sistemlerindeki batch programlama olgusunda (.bat dosyalarının hatırlayın) bunun izlerini görebiliriz. Windows ortamında bunu biraz daha geliştirmeye çalışan Microsoft, UNIX tekerleğini yeniden keşfetmiştir :)

Bununla birlikte UNIX araçlarının gücünü bilen bilge sistem yöneticileri bir şekile Windows ortamlarında bile bu güçten vazgeçmek istemedikleri için CYGWIN gibi muhteşem araçlarından faydalanmaktadırlar (bazılarının abartıp Windows üzerinde X-Window çalıştırdıkları da görülmüştür, bana gelince, şahsen komut satırı yeterlidir diye düşünmüşümdür hep :-P

Cehalet ile savaş temel savaştır. İnsanlara kızmayın, onlara öğretin. Öğrenmek istemeyenleri ise... hmm, neyse şimdilik bu kadardır yazacaklarım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Debian Kullanıcıları Türkçe E-posta Listesi

anonim

Türkçe konuşabilen/konuşan Debian kullanıcılarının bilgi alışverisinde bulunabilmesini sağlamak amacıyla bir posta listesi oluşturduk

  • Liste adresimiz: debian-user-turkish@lists.debian.org
  • Üye olmak için,
    debian-user-turkish-REQUEST@lists.debian.org adresine, konu bölümünde "subscribe" yazan bir mail göndermelisiniz.

  • Debian mail listeleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler için
    http://www.debian.org/MailingLists adresine bakabilirsiniz.

    Linux Çekirdeğinde 8 Açık ve Çözümleri

    FZ

    Sistem ve ağ yöneticilerinin dikkatine: Debian´ın güvenlik sitesinde Linux çekirdeğinde en son tespit edilen ve IA32 mimarili bilgisayarları etkileyen hatalar ve bunlarla ilgili çözümler mevcuttur. Detaylı bilgiyi yukarıdaki linkten edinebilirsiniz.

    Debian´dan Yeni Açılım

    GaripFakir

    Debian GNU/Linux projesinin kurucusu Ian Murdock Redhat linux yükleme aracı Anaconda'nın Debian'da kullanılacağını ve bundan sonra Redhat .RPM paketlerinin de APT ile kullanılabileceğini duyurdu"

    http://arstechnica.com/archive/news/1067056799.html

    Dünyanın En Ucuz En Küçük Sunucusu ve Debian

    darkhunter

    400 mhz Power PC işlemci, 64 MB Ram, 256 ya da 512 MB Flash Memory, MMC slotu, Biyometrik tarayıcı ve USB 2.0 arabirimi olan bir "sunucu" satılıyor. Boyutları cep telefonunuz kadar olan bu sunucu 2.6.10 serisi bir kernel üzerinde ve Debian GNU/Linux temelli bir sistemde çalışıyor. Tasarımı karizmatik, fiyatı da sudan ucuz (199 $) BlackDog.

    Knoppix`le Debian kurulumu

    m1a2

    Fitili kim ateşledi bilmiyorum ama ;) FM`de son günlerde bir Debian ve Knoppix çılgınlığıdır aldı başını gidiyor. Knoppix`i deneyenlerin -üzerlerindeki ilk şoku atlattıktan sonra- kafalarında beliren ilk soru: `Bunu hard diske nasıl kurabilirim?`oluyor. Knoppix malum olduğu üzere Debian temelli bir dağıtım. Debian 3.0 incelemesinde Woody`nin GUI tabanlı bir kurulum ortamından yoksun olduğunu belirtmiştik. Gerçi yazıda da değinildiği gibi geliştiricilerin elleri armut toplamıyor. Progeny (aka piggy) grafik ortamda kurulum yapma imkanı sunan ilk Woody ISO`sunu çıkardı bile. Peki bu Debian kurulumu için yukarıdaki soruyla da birleştirerek Knoppix`le bir çözüm üretemez miyiz? Evet, böyle bir deneme yapılmış. Linux World`de Knoppix makes a great GUI installer for Debian başlığıyla yayımlanmış bir yazıda dağıtımdan çıkan knx-hdinstall script`i kullanılarak Sony Vaio dizüstü bilgisayarda gerçekleştirilen bir kurulum hikaye edilmiş. Bu yazıyı okuyarak, kendi makinasında kurulum denemesine girişenlere bir not: Böyle bir girişimin sonuçlarından FM ahalisini haberdar etmez iseniz bir odada sabaha kadar Serdar Ortaç dinlemekle cezalandırılacaksınız, ona göre :)