CD-Rom 48x Media Yalanı

0
sundance
Uzun süredir merak ediyordum, bu CD-Writerların yazma hızı nereye gidecek diye. En son 40x çıkınca, fiyatı da makul olunca hemen aldım. Tabi ki ilk iş son hızla cd yazmak. Fakat hayretle gördüm ki 40x cdwriter, 24x cdwriterdan pek de hızlı yazmıyordu. Windows altında Nero ile denedim, Linux altında Xcdroast ile sonuç aynı.

Ne demiş atalarımız, en doğrusu her zaman komut satırıdır bu yüzden en son Linux altında Cd-record ile cd yazmaya kalktım ve hayretle gördüm ki, üstünde 48x yazan cd max 24 hızlı, genelde de 16 hızlı yazıyor. Sanırım yeni nesil CDR mediasının özelliği, siz 40 hızlı yaz deseniz de, media buna izin vermezse, cd yanmıyor, sadece yazma hızını düşürüyor. Ve anladığım kadarıyla piyasada 40`ı boşverin 24 üstü yazılabilen CDR yok.
Az önce görüştüğüm DMS Türkiye yetkilileri, CD'leri getirdiğim takdirde sorunla ilgileneceklerini söylediler, bakalım ne sonuç çıkacak.

Bu arada Windows altında CD-R medianın özelliklerini gösterebilen bir program bilen var mı ? Adamlara bir şekilde bunu bilgisayar başında göstermek lazım. Şeytan diyor al Knoppix cdsini, adamların bilgisayarında Linux altında göster ;)

Görüşler

0
anonim
Valla yeni philips 24x aldım, 16x i geçemedim valla.. Ne içinden çıkan programla ne de nero ile... Bırakın yazmayı, deneyemiyor bile.. Herneyse 16x gayet yeterli bana.....

Redogre (login olmaya üşenen kişi)
0
sundance
Yok benimki deneyememe diye bir şey yapmıyor, şahane 40 hızlı yazarım diyor, sonra bana haber vermeden 16'a düşüyor.

Seninkinin mevzuu çok farklı. Bu arada iki hafta içinde yaklaşık 500 cd kopyalayacagim, o aradaki fark benim için çok önemli ;)
0
anonim
Nero'nun toollarından biri sanırım o dediiğini yapıyor...
Redogre
0
anonim
Bu 48x mevzusu nedir ? Bu 48x mevzusu en iyi durumda CD'nin erisebildigi en yuksek erisim hizidir.
Eger CD-ROM'unuz 50 tonluk bir M-60 tankinin sasesine iyice monte edilmis, sarsintilar cok iyi onlenmis, ortam sicakligi iyi bir klima ile CDROM icinde dizayn sicakligi ile ayni olacak sekilde ayarlanmis, Bos veya Dolu CD'niz sifir hata toleransi olacak sekilde balansla uretilmisse, CD-ROM toz almayan havasiz ortamda calisiyor ve kullanmaya basladiginiz ilk 40 saatle 80 saat arasindaki araliktaysa, sistem isi stabilazasyonu saglanacak kadar suredi calisiyorsa, vs. vs. ornegin diskin en dis kenarini yazarken/okurken CD 40x/48x hiza cikabilir. 16x'e ulasmak bile bir mucize sayilabilir.

Ama bu 48x'lerin buyuk bir avantaji var. 24/16 x'lerin fiyatini dehsetli dusurduler :))



0
sundance
:) Ne komik bir açıklama bu böyle ? En yüksek erişim hızı mı ? Nedense benim CD-Writer`ımı yapan şirket bu işi bu kadar iyi bilmiyor olacak ki, o bahsettiğin hız için yazma hızı ibaresini kullanmışlar. Peki aynı şekilde neden 16 hızlı CD writerların hala ilk günkü kadar hızlı bir şekilde x16 yazabildiklerini de açıklayabilir misin ? Malum onlar da bir yıl öncesinin en hızlı cd yazıcılarıydılar. Ha, tabi Ext3 filesystem de çalıışan UDMA 100 harddiskimin x40 hıza çıkmasını beklemenin neden benim için mucize olduğunu da eklersen, cehaletim, biraz olsun sığlaşır :)
0
anonim
16x CD Yazıcının 650MB Dolu CD'yi yazma süresi, start düğmesine bastıktan 'Hazır' deninceye kadar geçmesi gereken toplam süre, 1.5 sn tutan laser calibration işlemini çıkarak hesaplayalım:
650000/1024 kb ve 1x için süre yaklaşık 4.5 dk. olacaktır. Bizim LG 16X bunu 6 dk. civarında tamamlıyor. Demekki ortalama 10X filan çalışıyor. Eğer bir integral alarak, her bilmem kaç mikronda bir hızın arttığını hesaba alır, toplamı bulursanız sonucun 48x için yeterli olmadığını göreceksiniz.
Yeni 6 yollu focus mekanizmaları disk hızının artması durumunda dahi iyi netice veriyor. Bir CD'yi 48x ile en fazla 1.5 dakika içinde yazıyorsanız 'Benimki Gerçek 48x' diyebilirsiniz gönül rahatlığıyla.

Tekrar edeyim. Sarı kitapta, CD'den her zaman sabit hızla veri alınması öngörülür. Fakat sektör uzunlukları aynıdır, ayrıca silindir kavramı yoktur. Normal standart 1x CD, Diskin dışına doğru ilerledikçe, devir sayısını düşürür. Eğer devir sayısını sabit tutarsanız, sıradan 1x otomatikman 3X olur.
İlk CD'lerde 2X olayı bundan bağımsız olarak her zaman 2X şeklinde çalışıyordu. 4X'de böyle gitti. Fakat 8X'lerde bazıları diskin en dışında 8X olan ürünler piyasaya sürdüler. Ardından herkes böyle yapmaya başladı.
Fakat turuncu ve yeşil kitaplar çıktı. Bunlar DVD ve CD yazıcılar için tanımları içerirken hız meselesine çözüm getirdiler. CD'nin hızı en yüksek yazma hızı değil ortalama yazma hızı olarak anılacaktı. Bunun içinde referans 1x yazma hızı 150K olarak kabul edildi.
16X CD-Writerler, aslen yazma hızında ilk günde 10x idiler, şimdi de öyleler. Eğer ilk gün onu tam hızında çalıştırabiliyor olsaydınız tozlanma ve aşınma yüzünden oluşan tolerans artışlarının aleti yavaş yazmaya zorladığını görürdünüz.
Endüstrideki kavramlar çok karmaşıklaştı. Örneğin CD-ROM optiği üreten sanyo, odaklama sisteminin ataletinin, hangi hıza kadar müsaade edeceğini belirtiyor. Pek çok 16x yazıcıda bulunan KMI5005 En fazla 11 kusur X ile kullanılabiliyor.
İşte CD yazıcı programları filanda bu nedenle yüksek hızları bloke ediyorlar.
Sorun aslında kavram kargaşasından geliyor. Yazma hızı sabit değil. CD'nin iç tarafında düşük, dışında yüksek. Dolu dolu bir CD varsa 48x'e yakın bir değer elde edersiniz. Ama CD'nin yarısı boşsa hızınız yarıya düşebilir.
Kenwood'un TrueX projesi var. CD okuyucuları piyasada mevcut. Yazıcıları ise henüz Türkiyeye gelmedi, geleceğinide sanmıyorum. Sadece Harici SCSI olarak multi-cd şeklinde üretiliyor. Kenwood bunları TrueBird mi neydi (TrueBird değil ama öyle bir adı vardı) bir markayla üretiyor. Yazma hızı gerçek 80X. 8 tane yazıcı kafaları var. Bir CD'nin 14 saniyede hazır olduğunu iddia ediyor. Ama bir defada 16 ve 48 CD birden yazan iki modeli var. Fiyatıda son derece yüksek, 6 basamaklı bir rakamı var.
Doğrusu UDMA100, Ext3 ve x40 hız arasında bir bağlantı kuramadım kıvılcım.
Daha kolay anlaşılan bir örnek vereyim. İnsan kulağı ses 10 kat artınca 2 kat artmış gibi hisseder. Yani logaritmik çalışır. Diğer yandan bir sistemin dayanabileceği maksimum güç vardır. Diyelim ki 1 sn için hoparlür o güce dayanabilir. PEki bunun konuyla ne alakası var ? YAzıcıoğlunda veya köşedeki BEKO bayisinde 5W'lık ses sistemlerinin 250, 500 ne tutturdularsa o kadar WATT yazarak sattıklarını görebilirsin.
Kısacası ölçü metodlarının değiştirilmesi ile bir tür aldatma işine giriliyor. GErçi üzerinde yazan bakıp hızı güce vs. konusunda en kolay veri gene CD yazıcılarda var.
Sizin yaklaşımınız, '48x 16x ten hızlıdır' yönünde. Benim söylemek istediğim bu hızların CD'nin gerçek yazma hızı olmadığı. 16X CD aslen 10x ile filan yazabiliyor, Ama 8x CD den iki kat hızlı yazdığı kesin. 48X ise gerçekten 48x ise, Tam olarak 1 dk 06 sn sonra size 635 MB, 72 dk. lık CD'yi verebilmeli. Eğer turuncu kitap kurallarını benimsemişse, 1 dk 32 sn sonunda CD hazır olmalı.
0
anonim
ben 32 hızda lg ile tdk 32 hızlık medyaya 3 hafta evvel yazdım
hemde sevmediim easycd lite versiyonuyla
hem bişey diyeyimmi yazdıım bilgisayarda 150 mb yer vardı.
yani direk cd den cd ye yazdım :))
okuyan cd rom drive 52 hızlı markasını bilmiyorum
0
elrond
Zaten garip olan bu. 24 ve 32 hızda sadece yamuk Easy CD Creator yazıyor. Nero sürekli 16 ya düşürüyor.
0
anonim
Nero programi icinde recoder>choose recorder> asagida options > optimum write speed control secenegini kapatirsaniz istediginiz hizlarda cd yazabilirsiniz, sorunun bundan kaynaklanmis olabilecegini saniyorum , ben 24*10*40 yamaha yazicim ile creation cd''lere her seferinde 24 hizli olarak yazabiliyorum , arkadaslarimda nero ile nortech marka cdlere 32X yazabiliyorlar . Bu cdnin kalitesini kontrol etme ozelligi writer uzerinde bulunan bir ozellik ornegin easy cd ile ben bu ozelligi oratadan kaldiramadigim icin basarili olamiyorum , ancak nero ile bunu yapabildim. Ancak bu ozelligi kapatan baska programlar ilede basarili olabileceginizi saniyorum . Bence yazma hizlari cok gercekci ve basarili asil sorun okuyucularda, 52x asus,liteon,lg,sony,pionner marka okuyucular ile yapigim testlerde max'' 12hizdan baslayip 28-30lara varabildim. bir cogu 16x''e zor geldi. Bu arada 50x ''e cikma cabasi nedeni ile okumaya baslamasi bayagi bir zaman aliyor , ve eskime oranida artiyor , bu nedenle nero icinden cikan cd speed programi ile 24x olarak calisiyorum . ( bu arada testler yapilirken sistemimde DMA''lari aktif hale getirmistim .)

Iyi calismalar dilerim .
0
anonim
Nero 5.5.9.4'de böyle bir şey yok, sen 5.5.9.9 mu kullanıyorsun ?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Genç Beyinlere Dönüş İmkanı

FZ

Türkiye'nin beyin göçüyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli bilim insanlarını geri kazanma yolunda umut verici gelişmeler yaşanıyor. AB Komisyonu'nun 'Araştırmacıların Dolaşımı' ve 'Kişiyi Destekleme Özel Programı' fonları sayesinde son üç yılda, dünyanın saygın üniversitelerinde çalışan yaklaşık 40 Türk yurda döndü.

Vapurlarımızı Vermiyoruz!

FZ

İstanbul, sürekli inşaat halinde olan, sürekli bir yerleri yıkılıp yeniden yapılan şehir. Forever Under Construction. Bir türlü tarihine, geleneksel değerlerine sahip çıkamayan, hazine değerindeki kalıntılarını süsleyip, koruyup dünyaya tanıtmak dururken onların üzerine beton döküp otopark kuran, butik açan açgözlü insanların şehri...

Şimdi de sıra vapurlara gelmiş görünüyor. İstanbul dediğimizde akla gelen silüetin, manzaranın temel öğelerinden, güzelliklerinden biri iptal edilmeye çalışılıyor. Tabii bunu kabullenemeyen İstanbullular da buna direniyor ve Vapurumu Vermiyorum diyor. Siteyi ziyaret edip söz konusu protestoya imzanızla ve mesajınızla katılmanız mümkün.

MEB : Squid ile Internet hızınızı katlayın (!)

anonim

MEB Meslek liseleri müfredatında ciddi değişiklikler yaptı. Yeni müfredatta açık kaynak yazılımlarında bulunduğunu bu adreste açıkca görebiliyoruz.

Fakat o kadar vahimdir ki, sözde özgür yazılımı müfredatı kapsamına alan MEB işletim sistemleri kurulumu dökümanında sadece 1 sayfa özgür yazılımdan bahsediyor.

Durum bundan da vahim. Dökümanda aynen şu satırlar geçiyor:

Nic.tr Ne Demek İstiyor?

eevrim

Bugun nic.tr'nin whois servisinin nedensiz yere calismadigini farkettik. Sebebini arastirmak icin nic.tr'nin web sayfasina baglandik ve...

Üniversiteler, Apache ve GNU üstüne düşünceler

FZ

Kardeşimin dikkatimi çekmesi üzerine birkaç üniversitenin kütüphanesinde bir arama tarama işine giriştim.

Arama konum şu anda web sunucu pazarını ezici bir üstünlükle elinde bulunduran Apache Web Sunucusu yazılımı idi.

Önce İTÜ'nün kütüphanesinde bir arama yaptım ve karşıma gelen sonuçları gayet doğal karşıladım. Her iki sonuç da doğrudan Apache web sunucusu ile ilgili idi.