Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO) tarafından yapılan açıklamada, Hindistan'ın uzay programının 45 yıl önce başladığı hatırlatarak, ay aracının ilk kez başarılı biçimde ay yüzeyine indiği belirtildi.
Açıklamada, aracın başkent Yeni Delhi saatiyle 20.34'de ay yüzeyine temas ettiği kaydedildi.
22 Ekim'de uzaya fırlatılan Çandrayaan-1, Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra ay çevresinde dönmeye başlamıştı. Hint uzay aracında, Hintliler'in yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalılar'ın geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyor. Çandrayaan-1, gerek Ay çevresinde, gerekse Ay yüzeyinde araştırmalar yapacak. Yüzeydeki araştırma, Ay'a indirilecek sonda aracılığıyla yapılacak. Ay görevi 2 yıl sürecek.
Kaynak:
STAR,
CNN Türk
http://adsabs.harvard.edu/abs/1990Sci...247R1015.
İlk defa 26 yıl önce Voyager görevleri (I ve II) tarafından görüntülenen bu oluşum hakkında çeşitli tezler varmış ancak kalıcı olup olmadığı bu görevle (Cassini) kesinleşmiş bulunmakta. Görüntüler algıladığımız ışık tayfı dışında kayıt yapan kameralarla çekilmiş zira altıgen bulut oluşumu Satürn'ün 15 yıllık kış dönemi dolayısıyla karanlıkta kalan güney yarı küresinde. Haberin kendisi için buraya bakabilirsiniz. Ayrıca buradan(NASA) 4Mb'lık bir videoya ve buradan(NASA) da daha fazla bilgi ve resimlere ulaşabilirsiniz. Not: haliyle sayfalar İngilizce