Camino 0.7 çıktı

0
conan
Gecko motorlu ve Cocoa grafik arabirimi kullanan Mac OS X browser'ı Camino'nun yeni versiyonu dun yayımlandı. Eskiden Chimera olarak bildiğimiz browserı buradan indirebilirsiniz.

Başlıca yapılan değişiklikler ise şunlar: Yeni download manager, URL Manager Pro ile uyum, Text Encoding menüsü, yandaki barda Global History menusu, resimleri ve diğer uygulamaları sayfadan desktop'a sürükleyip bırakabilme özelliği, ve daha niceleri.

Görüşler

0
FZ
Elmacı amcalar OS X üzerindeki tarayıcı için Konqueror tabanlı bir şey geliştirmeyecekler miydi? Gecko? Kafam karıştı. Bir bilen aydınlatabilir mi beni?
0
tongucyumruk
Chimera bildiğim kadarıyla Elmacı amcaların geliştirdiği tarayıcı değil. Elmacılar hala Konqueror tabanlı olanı geliştiriyor. Bu proje Elmacılar Konqueror'ı seçmeden önce ortaya çıkmış bir proje.
0
anonim
Konqueror tabanli olan Safari. Gecko falan kullanmiyor. Khtml kullaniyor. (bence iyi de ediyor)
http://www.apple.com/safari/

oktay



0
FZ
Bu durumda Apple için de birden çok Internet tarayıcısı alternatifi olacak, budur mudur yani?
0
Foo_Bar
Budur.. Tek problem.. Safari sadece Jaguar ve sonrasinda calisiyor.

oktay
0
FZ
Safari, Jaguar, Chimera, Cocoa... Yahu bilgisayar mı programlıyorlar yoksa balta girmemiş ormanlarda geziye mi çıkıyorlar belli değil! İnsan IBM soğukluğunda isimler üretir, ne bileyim MVS 10/50 falan gibi bişi der! XY78-9 kod isimli Internet tarayıcısı falan der :-P
0
anonim
ama hocam su da bir gercek ki apple neredeyse her adimda (en azindan) kendine ozgulugunu koruyabiliyor ,)

burada sunu iyi yaptilar bunu kotu yaptilari tartismak istemiyorum; soylemek istedigim sey asla ozlerini belli etmeden bir is ortaya cikarmamalari:

sunlara baksaniza nerede gorulmus boyle program isimleri: Safari, Jaguar, Chimera, Cocoa. sizin dediginiz gibi: balta girmemiş ormanlarda geziye çıkıyorlar
0
oktay
Chimera Apple'in degil. Onu cikarinca elimizde Safari, Jaguar ve Cocoa kaliyor. Bence hepsi bir yazilim icin sacma isimler. :)

oktay
0
Hitit
Safari Apple menşeili özgün bir browser'dır. Bugüne kadar ilk kez Apple kendi platformu için bu tarayıcıyı kullanıcılarına sunmuş oldu. iyi de oldu hani. Maykrozoft'un apple için uyarladığı ve en ufak zorlamada kilitlenen IE'sine iyi bir referans olduğu gibi hız konusunda tartışılmayacak derecede üstün. Web'de surf deyimi oluyorda safari ismi neden size geyik konusu oldu anlamadım.
Jaguar bir program ismi değil MacOSX işletim sisteminin 10.2 versiyonuna verilmiş bir isimdir. Bu arada 10.3 versiyonun kod adı Panther olacak.
Cocoa da bir program ismi olmayıp bir programlama dili ya da terimidir diyelim. Cocoa yazılımları sadece MacOSX üzerinde çalışır eski klasik MacOS sistemi Cocoa tabanlı yazılımları çalıştıramaz. Carbon yazılımlar ise eski klasik OS (9.2.2'ye kadar olan işletim sistemi) üzerinde çalıştırılabildiği gibi OSX üzerinde de sorunsuz çalışabilir.
Chimera'nın da apple ile hiçbir ilgisi yok, apple için program geliştirip ona bu ismi veren zatı muhtereme sormak lazım.
Ha, Apple da Maykrozoft gibi, Microsoft Excell, Microsotf Word, Microsoft PowerPoint vs. gibi hemen her yazılımın önüne kendi ismini koyarak beyin yıkayabilirdi haklısınız.
0
oktay
Ya da daha guzeli Microsoft gibi genel kullanimda olan (generic) kelimeler sececeksin. Word, Windows gibi. Mesela Apple HTML Browser.

Veya da onlarin uydurma uzun isimleri gibi birsey. Apple Extended Web Browsing Environment Client for OSX falan gibi.. AEWBEC-OSX diye de kisaltilir.. of super.

oktay
0
conan
Java da yeterince ilginc bir isim degil mi? Adamlar programlama diline bundan daha guzel hangi ismi verebilirdi ki? :) Verseler verseler python verebilirlerdi mesela daha ilginc :)))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni MacBook Pro ile tamam mı, devam mı?

butch

Yeni MacBook Pro Touch ID, Touch Bar, yeni gelişmiş ekran ve bol miktarda başka yeniliklerle duyuruldu. Bunların çoğu sevinçle karşılanırken, özellikle teknik kullanıcıları mutsuz eden değişiklikler de her zaman olduğu gibi gündeme damgasını vurdu. Escape ve fonksiyon tuşları ile SD Kart yuvasının kaldırılması, şarj portunun MagSafe’siz USB-C'ye evrilmesi de bu konudaki tartışma odakları.

...

Windows'a Mac OS X Makyajı

bilidikid

Çok başarılı bir program olan FlyakiteOSX, Windows'unuzu adeta bir Mac OS X'e çevirmekte hem de hiç ekstra kaynak yemeden.

Screenshot'un için buraya, FlyakiteOSX hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Apple OSX 10.2 Jaguar´la piyasada...

Evil_Empire

OSX'i ben de birçok kişi gibi merakla bekliyordum. Final CD'lerini bulmuştum bir yerden bir hevesle yükledim. Arayüzü falan çok hoşuma gitmedi önce.. Sonra kullandıkça akıllıca ayrıntılar falan gördüm, gerçekten de çok az kilitleniyordu ama bazı eksileri de yok değildi. Mesela geriye doğru uyumluluk dedikleri klasik ortam(OS9) sadece emülasyondan ibaretti ve klasik programlar oldukça yavaş çalışıyordu. Arayüz cicili bicili ve oldukça süslüydü ama oldukça akıcı ve hızlıydı. Şu Quartz bayağı hoşuma gitti. Ben sistemi ilk denediğimin üstünden bir yıldan fazla zaman geçti sanırım. Bilkom 10.1 i neredeyse bir sene sonra Türkçeye çevirebildi. Programların portlanması falan derken, şu anda adam gibi OSX kullanan bir arkadaşım yok. Sanırım bu OSX Turkiye'ye pek yaramadı. Şimdi Apple 10.2 versiyonunu çıkardığını duyuruyor ve 150 yeni özellikten bahsediyor ilgilenenlerin http://www.apple.com/macosx/ adresine bir göz atmasını öneririm. Umarım Jaguar Türkçe öğrenir...

iTunes Music Store, Windows sürümü geliyor.

Evil_Empire

Apple iMac ten sonra iMovie, iTunes, iChat, iPod, iSight, iPhoto gibi ürünler çıkardı. Bunlar Mac kullanıcılarını "ayrıcalıklı" yapan ürünlerdi.

iTunes MacOS'la birlikte gelen ücretsiz bir all in one müzik istasyonu. Apple'ın iTunes'u windowsa portlamak için yeni programcılar alması ve Safari browser'ı da windowsa taşıyacağının haberleri MacOSX'in intel işlemcilerde çalışacağını düşündürüyor(muş).

MacOS X ya da Darwin, farklı bir BSD temelli Unix

anonim

MacOS X hakkında daha önceleri burada bir çok yazı çıktı. O yüzden ne olduğunu sanırım herkes biliyor. MacOSX, "ufs file system" yani sıra "hfs+ file sistem" de kullandığını sanırım hepimiz biliyoruz.