Basit 0.80 Stable (sağlam yani)

0
butch
Beta sürümüyle yeni yapısını ve amacını göstermeye çalıştığımız Basit'in son sürümü kararlı haline ulaştı ve beğeninize sunuldu. Bu sürümün özellikleri blok desteği eklenmesi, bilinen bütün hataları ve açıklarından arındırılmış olması ve bütün fonksiyonlarının (bizce) en iyi düzeye getirilmiş olması. Bundan sonra ne mi olacak? Anlatayım...
İsterseniz önce Basit 0.80'in yeteneklerinden bahsedeyim. En önemli özelliği (zaten projenin başlama sebebi) veritabanı desteği gerektirmemesi. Kurulacağı sunucunun sadece PHP desteği vermesi yeterli. İkinci büyük özelliği ise içeriği (sayfaları) statik sayfalar olarak oluşturması ve bunları XML tabanlı olarak yedeklemesi. Bu sitenin yükünün hafiflemesi, kod ya da sunucuda bir açık olması ihtimaline karşı güvenliği ve verilerin XML tabanlı dosyalarda tutulması ile gerektiğinde başka ortamlara kolayca taşınması sonuçlarını doğuruyor.

Basit'in bunun yanında birçok küçük ama eşi bulunmayan özellikleri var. Örneğin html kodlarıyla uğraşmadan yazılarınıza resim eklenebilmesi vs.

Bundan sonra neler olacağına gelince...

Şu anda test aşamasında olan, Basit'e yorum ve kullanıcı desteği getirecek sürümü yakında hazır olacak. Tabi bunları yaparken yine veritabanı desteği aramayacak.

En büyük sürpriz içinse şu anda kafa yorma aşamasındayız. Ama eminim çok beğeneceksiniz. Küçük bir kopya vereyim yine de. Artık basit'i kullanmak için sunucu tarafında PHP desteği de pek zaruri olmayacak.

Yorumlarınızı heyecanla bekliyoruz...

Görüşler

0
urxalit
Yeni versiyonları bekliyoruz tabi. Ama bence veri tabanı ve hele hele php gerektirmemesi konusunda fazla kasmayın. Mysql+PHP desteği olmayan hosting firması neredeyse yok gibi.

ellerinize sağlık, bize de afiyet olsun :)
0
tongucyumruk
bir tahminde bulunayim PHP destegi gerektirmemesi olayini Zend Compiler kullanarakmi halledeceksiniz?
0
butch
yok o kadar zengin değiliz malesef
0
SHiBuMi
Veritabanı desteği olup olmamasından çok XMLin sunduğu avantajları kullanabiliyor olması daha değerli bana göre. XML sayesinde içeriği görünümden ayırmaları kolaylaşacak, böylece site sahibi bu XML kodunu parse edip kendi belirlediği şablonlarla birleştirilmesini sağlayacak, sonuçta ortaya saf HTML dosyaları çıkacak, biraz daha kasıp bunların da remote sunucuya otomatik olarak gönderilmesi sağlanabilir böylece adam sitesinin aslını sadece kendi bilgisayarında tutar, buradan istediği yere HTML dosyalarını upload ederek yeni bir mirror yaratabilir :)

Yalnız PHPden ya da eşdeğerde başka bir uygulamadan tamamen kurtulabilmeniz mümkün değil, kullanıcıdan bilgi alabilmek için mutlaka bir arageçit programı kullanmanız gerekir.

Tabii söylemesi kolay, yapması Basitçilere kalmış :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Basit 1.0 RC1 pişti

butch

Bilenler bilir fazlamesai ekibinin ilgi alanlarının önemli bölümünü içerik yönetim sistemleri oluşturur. Hatta kendilerinin de böyle bir ürünü var. İsmi Basit. İşte bu Basit'in yeni bir sürümü çıkmış. Buyrun deneyin, bu arada basitonline.com'un yeni halini de bir gözden geçirin. Basit'te yeni neler mi var. Üyelik sistemi, yorum desteği, forum, içeriği hem statik hem de dinamik olarak sunma seçenekleri, yeni bir arama alt yapısı, tek html dosyasından oluşan yeni bir tema sistemi vs.
Belirtmekte yarar bu sürüm aslında 1.0 sürümünün bir habercisi. Ama yine de gayet sağlam. Deneyin görün, bir probleminiz veya talebiniz olursa burada ve orada tartışalım.

Serbest Kod`un Güzellikleri

sundance

Serbest kod şöyle iyidir böyle iyidir. Konuşur dururuz.

Fakat gerçekten unutuğumuz bir yönü de var ki o da `PAYLAŞIM`
Biz de bunu BASIT hack edilince öğrendik !!!

Basit 1.1

butch

Basit'in yeni sürümü 1.1 yayında. Önceki sürümden bu zamana bilinen bütün hatalarından ayıklanan basit, önemli birkaç yeni özellik de içeriyor. Bunlardan bazıları:

- Blok sistemi tamamen değiştirildi, geliştirildi
- Site caching özelliği eklendi (Türkçesini bulamadım)
- Fransızca, Çekoslavakça, Almanca dil desteği eklendi.

Tüm değişiklikleri görmek için buraya.

Basitonline.com ve Basit 0.80 Beta

butch

Fazlamesai ekibinin bir çalışması olan Basit İçerik Yönetim Sisteminin yeni sürümü çıktı ve artık basitin yeni evi basitonline.com. Bir süredir tüm fazlamesai ekibi olarak üzerinde çalıştığımız bu sitenin temel amaçları şunlar:

`basit´ v0.76d içerik yönetim sistemi

butch

Uzunca bir süredir üzerinde çalıştığımız basit'in büyük değişiklikler içerecek yeni sürümünün sizlere sunulmasına sadece birkaç hafta kaldı. 0.76d ise basit'in yeni çehresini size göstermeden önce 0.76 serisinin bilinen bütün hatalarından arındırılmış son hali. Daha önce basit'i kullananlara 0.76d versiyonuna geçmeleri tavsiye edilir. Bunun için sadece .php3 dosyalarını eskilerinin yerine koymaları yeterli olacaktır. Birkaç hafta sonra çıkacak olan yeni sürüme gelince; inanın çok şaşıracak ve memnun olacaksınız. Bayinizden ısrarla isteyiniz...