Autodesk, Alias 'ı Satın Aldı

0
simor
Buraya gönderdiğim bu ilk haberin, benim için çok üzücü bir haber olduğunu belirtmeliyim. Senelerdir şahsen işimin olmadığı, yazılımlarından fellik fellik kaçtığım Autodesk, Aliassatın aldı.
Bilmeyenler için Alias, bir çok film endüstrisi kuruluşunun kullandığı 3 boyutlu animasyon yazılımı olan Maya nın üreticisi idi. Başka amaçlar için de kullanılır ama birincil işlevi buydu. Uzun süredir Silicon Graphics'in bünyesindeydi.

Mayanın gerçeği, kullananların bildiği gibi ve burda uzun uzun anlatamayacak olduğum, devrim yaratan ve kullanıcısını, bir şey üretirken bir çocuğun eline şeker verilmişçesine mutlu eden bir yazılım olduğu. İnanılmaz erişim hızına sahip menüleri, sonsuz diyebileceğim kadar kişiselleştirilebilen ve projeye uyarlanabilen menü ve araçlar mantığı vs vs.

1997 yılının son çeyreğinden beri kullandığım ve iş ürettiğim bu yazılım şimdi satılmış. Satın alınmış ta olabilir tabi :).

Önemli olan satılmış olması değil aslında. Bu yazılıma çocukça bağlanan bir fanatik değilim. Fakat satın alan firmanın şişko bir kedi gibi herşeyi yutan ve yaratıcılık-üretkenlik adına bana göre zayıf bir sergiye sahip bir isim olduğunu düşündükçe gerçekten mutsuz oluyorum. En sevdiğim kalemimi, fırçamı ve kağıdımı birileri elimden almış gibiyim kısacası.

Alias firmasının CEO su Doug Walker'ın paraya mı ihtiyacı vardı acaba? Steve Jobs gibi emekli olmak istiyor belki bilmiyorum. 2 saattir bu konuyla ilgili bir sürü forum takip ettim ve beni biraz olsun mutlu eden cevaba ve akabinde kendimce sonuca ulaştım.

8 senedir üzerinde iş ürettiğim ve yeterli bilgi sahibi olduğum ticari profesyonel bir yazılımın, ne tür değişimlere gebe edeceği belli olmayan bir firmaya satılması, sağdan soldan okuduklarım kadarı ile bir sürü insanın da benim gibi farklı 3d yazılımlara göç etmeye karar vermesine sebep olmuş... Korkunç bir vakit kaybı...

Açık kaynak kodlu yazılımlar, bize özgürlüğümüzü ve mutluluğumuzu veriyor, vermeye de devam edecek.

Görüşler

0
wizzyfx
Gerçekten çok üzücü bir haber. Tamda Maya'ya yeni alışmaya başlamıştım. İlaç gibi gelmişti. Umarım AutoCAD'e benzetmezler..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Javacılar İşleri Neden Zorlaştırıyor? (Ya da Perl, Haskell ve Lisp Üstüne)

FZ

Değerli FM üyelerinden ve editörlerinden Recai Oktaş ile programlama dilleri üzerine yazışırken bazı enteresan yazılarla karşılaştım. Konu dillerin bir araç olarak kullanımından bir kültür olarak nasıl bir bakış açısı sunduklarına geldi.

Söz gelimi 5 yılı aşkın süredir Java kodlayan, Java ile ilgili 2 kitabı bulunan ve Jakarta Struts projesinde aktif katılımcı olan James Turner'ın Why Do Java Developers Like to Make Things So Hard? başlıklı yazısı ilk paragraftaki duruma güzel bir örnek teşkil ediyordu. Turner kendince basit olan bir işi, FTP ile dosya yollamayı şifreli hale getirme işini Java ile yapmaya çalışmış ve ciddi bir karmaşa ile karşılaşmıştı. Aynı işi daha az deneyimli olduğu Perl ile yapmaya kalktığında ise...

Bedava Borland Delphi

larweda

Borland Delphi 6.0 personal edition'u bedava dağıtmaya başladı. Gidiyorsunuz Borland`ın sitesine, bir kullanıcı alıyorsunuz, ufak bir anket dolduruyorsunuz, Delphi`yi indiriyosunuz. (maalesef yaklaşık 150 MB, CD versiyonu da 100$`a satılıyor) Borland da seri numarasını ve aktivasyon numarasını e-mail ile gönderiyor. Delphi Personal Edition`da Enterprise ya da Professional edition`daki SQL ve XML desteği olmamasına rağmen yine de denemeye değer.

Ayrıca programı indirdikten sonra InformIT`nin bedava kütüphanesindeki Sam`s Teach Yourself Borland Delphi 4 in 21 Days`e de bir göz atmak yararlı olabilir.

Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

FZ

Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...

F# ile Programlama - Microsoft Dil Teknolojilerinde Nereye Gidiyor?

FZ

Don Syme’in F# programlama ile ilgili tanıtım ve demo videolarını gördükten sonra Pazartesi mutlaka F# derleyicisini ve etkileşimli kabuğunu indirip denemem gerektiğini düşünmüştüm.

Emacs + SLIME + Common Lisp tarzında rahat bir etkileşim ve hızlı geliştirme, deneme, sonuçları anında görme imkanı sunan F# bir betik dilinin kıvraklığı ile fonksiyonel programlamadan ve ileri programlama tekniklerinden faydalanmayı sağlıyor. Derlenen programlar .NET IL (Intermediate Language) koduna derlendiği ve bunlar da JITlenerek (Just In Time compilation) çalıştırıldığı için performans gayet iyi görünüyor.

Flash 10 son beta versiyonu (Astro) yeni linux özellikleriyle birlikte çıktı

ersin2k

Geçtiğimiz ay Adobe Flash Player in 10ncu sürümü Windows yanında Mac OS X ve Linux için aynı anda yayınlandı. Bu beta sürümü yeni 3D efektler, geliştirilmiş metin düzeni, geliştirimiş API ve görsel performans güçlendirmeleri eklemişti. Bugün Adobe Flash player 10 için yeni bir beta daha çıkarttı.ASTRO adlı bu versiyonda linux için penceresiz "wmode" , web kameraları için Video4Linux 2 (V4L2) desteği, yeni dil desteği (Türkçe artık var), arttırılmış hız ve güçlendirilmiş stabilite sunuyor. Ancak henüz 64 bit versiyonu yok.