Autodesk, Alias 'ı Satın Aldı

0
simor
Buraya gönderdiğim bu ilk haberin, benim için çok üzücü bir haber olduğunu belirtmeliyim. Senelerdir şahsen işimin olmadığı, yazılımlarından fellik fellik kaçtığım Autodesk, Aliassatın aldı.
Bilmeyenler için Alias, bir çok film endüstrisi kuruluşunun kullandığı 3 boyutlu animasyon yazılımı olan Maya nın üreticisi idi. Başka amaçlar için de kullanılır ama birincil işlevi buydu. Uzun süredir Silicon Graphics'in bünyesindeydi.

Mayanın gerçeği, kullananların bildiği gibi ve burda uzun uzun anlatamayacak olduğum, devrim yaratan ve kullanıcısını, bir şey üretirken bir çocuğun eline şeker verilmişçesine mutlu eden bir yazılım olduğu. İnanılmaz erişim hızına sahip menüleri, sonsuz diyebileceğim kadar kişiselleştirilebilen ve projeye uyarlanabilen menü ve araçlar mantığı vs vs.

1997 yılının son çeyreğinden beri kullandığım ve iş ürettiğim bu yazılım şimdi satılmış. Satın alınmış ta olabilir tabi :).

Önemli olan satılmış olması değil aslında. Bu yazılıma çocukça bağlanan bir fanatik değilim. Fakat satın alan firmanın şişko bir kedi gibi herşeyi yutan ve yaratıcılık-üretkenlik adına bana göre zayıf bir sergiye sahip bir isim olduğunu düşündükçe gerçekten mutsuz oluyorum. En sevdiğim kalemimi, fırçamı ve kağıdımı birileri elimden almış gibiyim kısacası.

Alias firmasının CEO su Doug Walker'ın paraya mı ihtiyacı vardı acaba? Steve Jobs gibi emekli olmak istiyor belki bilmiyorum. 2 saattir bu konuyla ilgili bir sürü forum takip ettim ve beni biraz olsun mutlu eden cevaba ve akabinde kendimce sonuca ulaştım.

8 senedir üzerinde iş ürettiğim ve yeterli bilgi sahibi olduğum ticari profesyonel bir yazılımın, ne tür değişimlere gebe edeceği belli olmayan bir firmaya satılması, sağdan soldan okuduklarım kadarı ile bir sürü insanın da benim gibi farklı 3d yazılımlara göç etmeye karar vermesine sebep olmuş... Korkunç bir vakit kaybı...

Açık kaynak kodlu yazılımlar, bize özgürlüğümüzü ve mutluluğumuzu veriyor, vermeye de devam edecek.

Görüşler

0
wizzyfx
Gerçekten çok üzücü bir haber. Tamda Maya'ya yeni alışmaya başlamıştım. İlaç gibi gelmişti. Umarım AutoCAD'e benzetmezler..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Skype'ye Bir Rakip Daha: OpenWengo

Soulblighter

Daha önce FM'de Skype'ye rakip: Gizmo Projesi başlıklı haberde Gizmo Projesi'nden bahsedilmişti. Şimdi açık kaynak bir alternatif daha var: OpenWengo

Python : iyidir - o kadar

gencbeyin

Proglamlama bilgisi olmayan biri için öğrenmesi kolay, öğrendikten sonra ise diger dillere geçiş olanağı olan Python hem hızlı geliştirme için kullanılabilen bir script dili, hem diğer bütün programlama stillerini ihtiva eden bir bilgisayar kültürü antolojisi gibi.
Mesela eski alışkanlıkları Lisp türü fonksiyon bazlı programlama için uygun tanımlamalar içermektedir. Aynı zamanda OO yani obje bazlı programlama için de elverişlidir. Son olarak perl tipi sıralayan türden programlama da yapılabilir. Bütün bunları python öğrenirken yeni baştan tekrar edebilirsiniz.

IrfanView 3.51 ve Scite 1.39

butch

Uzun bir aradan sonra daha iki gün önce yeni sürümü çıkan IrfanView, 3.51 sürümü ile, yine uzun bir süredir bekleyen Scite 1.39 sürümüyle çıktı. Bilmeyenleri haberdar edelim Scite hem Linux hem de Windows sürümleri bulunan, onlarca dili destekleyen çok iyi bir editor. İki programda da ufak değişiklikler var. İlgilenenler için IrfanView ve Scite'ın adresleri.

Ofis Yazılımlarımızı Yükseltelim Lütfen!

conan

Bu ay GNU/Linux dünyasında Ofis yazılımları ayı sanırım! Dün gnomedesktop.org GNOME Office 1.0 sürümünün çıkarıldığının haberini verdi. Bu Ofis sürümünün içindeki AbiWord de böylece 2.0 sürümüne ulaşmış oldu. GNOME Office içinde aynı zamanda GNOME-DB 1.0, Gnumeric 1.2.0 da bulunuyor.

NuSphere, PHP tabanlı web servis araçlarını kullanıma sundu...

FZ

NuSphere şirketi, PHP web programlama dilini temel alan ve XML, SOAP, WSDL, UDDI standartlarını kullanan web servisleri geliştirmeye yönelik yazılım geliştirme araç setini kullanıma sundu.

Artık PHP programcıları yukarıda sözü geçen araç setini kullanıp gene yukarıdaki protokollerle iletişim kurabilen web servisleri yazabilecek. Bir kere yazılıp test edilen web servisi, Windows, Linux ve UNIX sunucular üzerinde çalıştırılabilecek ve bu servise yine Windows, Linux ya da UNIX üzerinde çalışan, ASP, PHP, VB, C++, C#, JAVA ya da başka bir programlama dili ile geliştirilmiş istemciler (client) bağlanıp bilgi çekebilecek.

Böyle giderse gelecek 5 yılda programlama paradiglamaları epey değişecek gibi görünüyor, kemerlerinizi bağlayın ve uçmaya hazırlanın :)