İlgili Yazılar

Apple, Mac OS X için kendi X11 sunucusunu duyurdu

Maverick

Apple, XFree86 projesini temel alan kendi X11R6.6 sisteminin beta sürümünü kullanıma sundu. Şu ana dek OS X üzerinde X11 uygulamaları kullanmak için özgür yazılım alternatifleri mevcuttu ancak bu uygulamalar kullanım ve görünüm açısından farklı bir 'his' uyandırıyordu. Apple'ın X11 çözümü ise OS X'in kendine özgü Aqua isimli arabirimine entegre edilmiş durumda. Bu da hız ve davranış olarak masaüstünde bir tutarlılık yaratması açısında önemli bir yenilik. Kişisel olarak özgür yazılım dururken OS X kullanacak değilim ancak Linux üzerinde geliştirdiğim grafik arabirimli uygulamanın diğerleri tarafından da 'zevkle' kullanılabilmesi fena olmazdı. KDE ve Gnome'un da Apple'dan alacağı dersler var bence; bunu da eklemeden geçemeyeceğim :^)

Apple ve Intel?

elrond

Aslında bu haberi Max' a bırakmak lazımdı ama kendisi buralarda pek yok. (Benden mi gördü acaba ;-)
Evet soru şu Apple sistemlerinde Intel CPU kullanabilir mi? Habere göre olabilir. Bu yönde kuvvetli işaretler gelmeye başlamış. Apple bilindiği gibi Motorola ve IBM tarafından üretilen hardware' i kullanır. Ancak IBM stratejilerinde son dönemde olan değişimler IBM' in bu alandaki yatırımları azaltabileceği yönünde beklentileri arttırmış.
Haberin orjinali:
Apple to lie down with Intel

G5'e karşı X86, MacOSX'e karşı GNU/Linux

Challenger

Anandtech' te tarafından yapılan bu testte, G5 ile Intel Xeon ve AMD Opteron, MacOSX ile Linux performans açısından karşılaştırılmışlar. Donanım testinde Intel ve AMD için SUSE SLES9, G5 için ise Mac OS X Tiger 10.4.1 kullanılmış. Ortak yazılım olarak da MySQL 4.0.18 (MyISAM engine), 32 ve 64 bit, ve GCC 3.3.3 kullanılmış.

Test ekibinde bir MySQL uzmanı, bir DB2 uzmanı, bir Vtune ve MacOSX uzmanı ile bir Dbconn geliştiricisi var.

iPod: Eğlence cihazı olmanın ötesine geçti!

FZ

iPod yığınla müzik ve videoyu taşıma çılgınlığını patlatmakla ve daha çok insanı Apple markası ile tanıştırmakla kalmadı. Cihazın güçlü donanım altyapısı çok farklı alanlarda kendine yer buluyor.

Tıbbi görüntüleme alanında uzman olan UCLA profesörü Dr. Osman Ratib karmaşık tıbbi verilerin görüntülenmesi için meslektaşlarının yüzbinlerce dolarlık cihazları kullanması problemine bir çare bulmak amacı ile Apple donanımı üzerinde çalışan OsiriX isimli açık kodlu bir görüntüleme yazılımı geliştirdi. Programcı ve radyolog dostu Dr. Antoine Rosset ile çalışan Osman Ratib geliştirdikleri platformun çok daha pahalı benzerleri ile hemen hemen aynı işlevselliği sunduğunu, doktorların buna erişmesinin çok daha kolay olduğunu ve açık kaynak modelini desteklediğini belirtti.

İyi güzel ancak iPod nerede devreye girdi?

Linus Torvalds da Apple Macintosh Kullanmaya Başladı!

FZ

Zaman zaman Debian GNU/Linux geliştiricilerinin, James Gosling gibi UNIX, Java, vs. üstadlarının Apple tercih ettiklerini duyar, allah allah derdik, bir hikmeti, bir bildikleri var diye düşünürdük... Ancak son duyduğumuz haberden sonra daha ciddi düşünmeye başlamanın zamanı geldi!

14 yıl önceki USENET e-posta duyurusu ile x86 işlemci kullanan PC'lerde UNIX devrimini başlatan Linus Torvalds da Apple kullandığını itiraf etti! 2 GHz'lik bir G5 (yani PowerPC 970). Evet, artık şapkaları önümüze koyup yeniden düşünmenin zaman geldi. Torvalds'ı da kaybediyoruz galiba. Adam artık x86 için geliştirdiği linux çekirdek yamalarını test etmeden gönderiyormuş, başımıza taş yağacak! :-P