Açık Kodlu Özgür Yazılım: Minik Bir Vaka Analizi

0
FZ
Kısa bir süre önce FM kurucu editörlerinden sundance bana FeatherLinux (kuştüyü linux :-P ) isimli çok hafif ve bir mini CD´ ye sığabilen bir GNU/Linux dağıtımından bahsetti. Söz konusu dağıtım Debian GNU/Linux ve Knoppix dağıtımlarından yola çıkarak hazırlanmış epey pratik bir şeydi.

Dağıtımı olabildiğince küçültmek için dokümantasyon çıkarılmıştı, yani man sayfaları CD´de mevcut değildi. sundance ile bunu tartışırken aklıma şöyle bir şey geldi: Eğer bu CD ile boot ettiğim bilgisayarın Internet bağlantısı varsa neden komut satırından alışık olduğum şekilde man sayfalarına erişmeyeyim? ``Aaa iyi fikir yaa!´´ şeklinde karşılıklı mesajlaşmadan sonrası açık kodlu özgür yazılım dünyasında insanların pratik problemlere pratik çözümleri nasıl geliştirdiklerine dair güzel bir vaka analizi (mini case study) olarak okunabilir.
sundance bu fikrimi hemen gidip dağıtımın FORUM alanındaki öneriler bölümüne yazdı. Dağıtımı geliştiren kişi de, ``aaa evet iyi fikir´´ dedikten sonra basit bir Perl scriptini foruma postaladı. Söz konusu script´ in yaptığı şey hakkında dokümantasyon istenen komutu dillo web tarayıcısına parametre olarak geçmekti. Script´ in adı wman idi. (World wide web man hesaabı ;-)

İş görmesine görüyordu ancak tam olarak bizim arzuladığımız şey değildi, en azından benim içim rahat etmemişti. Benim istediğim komut satırından wman ls gibi bir şey yazıp yine komut satırı ortamında ls komutu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilmekti.

Bunun üzerine dedim ki, FZ, iş başa düştü. Önce biraz web üzerinden man sayfası sunan siteleri ve sundukları içeriğin formatını inceledim. Bu arada #fazlamesai IRC kanalına bağlanıp tongucyumruk ve diğer üyelerimizle fikir teatisinde bulundum. Hatta bir ara tongucyumruk gaza gelip, ``hocam bende eski bir P-II makina var, onu vereyim, içine direkt .gz formatındaki man sayfalarını koyun, web üzerinden sunulur hale getirin, hiç uğraşmayın HTML işlemesi ile´´ gibisinden güzel bir teklifte de bulundu ;-)

Sonunda bulabildiğim en sade HTML´i üreten sitenin üzerinde çalışmaya başladım, wget ve sed bu iş için yapmaları gerekeni gayet güzel yapıyorlardı. Birkaç deneme yaptıktan sonra sistemi basit bir bash betik dosyası olarak bir kenara koydum, içeriğini de FeatherLinux forumuna postaladım.

Bundan sonrası ise FM sitesinin güzelliğini bana bir kez daha gösterdi. Benim bash betiğini gören sundance hemen konuya el attı ve birkaç olmazsa olmaz özellik ekledi. Ardından durumdan haberdar olan roktas üstadımız da ``aaa süper fikir şu tip özellikler de olsa ne güzel olur di mi´´ ruh hali ile gittikçe büyüyen programa el attı, geliştirdi ve kodu bir güzel cilalayıp parlattı.

wman artık günlük kullanım için hazırdı, en azından alfa sürümü olarak ;-) FM üyelerinin bu karşılıklı paslaşması ve (ne denli küçük gibi görünürse görünsün) somut bir probleme basit, pratik ve UNIX mantalitesine uygun bir çözümü geliştirmeleri kendiliğinden ve birkaç gün içinde oluvermişti.

Konunun teknik gelişimini okumak ve wman programını incelemek isteyenler bu adrese göz atabilirler.

Görüşler

0
sametc
işte fm guzelliği ilk kez bu kadar net bir şekilde gosterildi .... :)

fm editorleri ve uyeleri sonunda(her ne kadar kucuk gorunsede ama bana kucuk gorunmuyor) bir fikir ortaya attılar ve cok guzel sonuclandı.. :)

aslında diyorumki fazlamesai programlama grubu olusturulsa .. orda sadece projelerdeki eksiklikler falan konusulsa tartısılsa tam FM uyelerine gore bir proje cıksa ...
işte bir programdaki kaynak kodlarını tartıssalar ne ( ya hocam pythondaki import ne işe yarar turunden demiyoruz elbette) kadar guzel olurdu değilmi.... ??
bu haber super haber..
insallah gerisi gelir..
0
sundance
Merak edenler için, bu yazılan wman scripti Feather Linux 0.38 versionuna konuldu. [featherlinux.berlios.de] FeatherLinux'u da özellikle tavsiye ederim.
0
FZ
Nedense bu cümleler kulağıma müzik gibi geliyor ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kitab-ül Sima

redogre

Fazlamesai.net 2 yolda!

sundance

Fazlamesai ekibi olarak iki buçuk yıla yaklaştığımız bu sıralarda gerek içerik gerekse görünüş olarak bazı yeniliklere gitmeye karar verdik. Tabi bu konuda sizlerin düşüncelerini de değerlendirmek isteriz.

Bayanlar baylar, huzurlarınızda FM 2.

Not: Forum olarak Splatt'ı değil, phpBB'i seçtik o da yolda bilesiniz.

İki Amerikalı üniversite öğrencisi reklam için hayatlarını kiralıyor!

larweda

İki Amerikalı üniversite öğrencisi, daha önce denenmemiş bir olaya girişerek hayatlarının tüm detaylarında üniversite eğitimlerine sponsor olucak bir şirketin ürünlerinin reklamını yapmayı öneriyorlar.

Chris and Luke, sponsor olucak firmanın tişörtlerini, ayakkabılarını giyip, arabalarında, bisikletlerinde, sörf tahtalarında sponsor firmanın logosu ile dolaşacaklar.

Google toolbardan öte: Google Puffin

sundance

Pandia.com'da yeralan habere göre Google, kullanıcılarını daha da sadık kılmak için yaptığı Google toolbardan sonra şimdi de masaüstünde çalışacak ve hem harddiskinizi hem de Internet'i aynı anda tarayacak bir uygulama üzerinde çalışıyor.
İlginçtir, Microsoft ise Outlook ile uyumlu olarak çalışabilen Lookout programını ve şirketini satın almış :) Ve dahası bedava olarak downloada açmış. Heveslenenler için hem Outlook hem de .Net 1.1 gerektirdiğini belirtelim .

Yazılım mühendisliği mühendislik midir? Hacker mantalitesi nerede patlar?

FZ

Geçenlerde (en altta linkini verdiğim) bir sunum izledim. Tanıdığım pek çok yazılımcıyı ve yöneticiyi sandalyeye zincirleyip o sunumdaki her sayfayı, her sözcüğü onlara tane tane okutturmak, birkaç kez yüksek sesle tekrar ettirmek istiyorum.

Yazılım mühendisliği mühendislik midir?

Yazılım, çok akıllı bir ya da birkaç adamın odaya kapanıp harala gürele kod yazıp sonra da “bakın süper program çıktı ortaya, acayip sofistike işler yapıyor” dediği türden sanat, zanaat ve teknik bilgi karışımı gizemli bir üretim alanı mıdır? (Olası tepki: E ama DOOM öyle yazılmadı mı? Bak süper oyun yaptı o zeki ve bilgili adam. Yalan mı? Bak filanca da kapandı odaya süper derleyici, işletim sistemi filan yaptı. Efendim? Her şeyi tek başına yapmadı mı? Yaptı yaptı. Kapandı odaya. Tek başına. Canım birkaç kişi destek vermiştir. Onlar da odaya kapanıp yazan çok zeki ve çalışkan adamlardı. Keşke herkes böyle olsa. Hem tek bir kişinin ya da iki kafadarın geliştirdiği ürünler peşinden fanatiklerini yaratmadı mı ve sevilmedi mi?)