Açık Kaynak Kod Camiası Programcı Profili

0
FZ
Boston Consulting Group (BCG) ve OSDN tarafından sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre Açık Kaynak Kodlu Yazılım Geliştiriciler (open source software developers) grubunu oluşturan insanların çoğu yaklaşık 10 yıllık programlama deneyimine sahip, halihazırda bir şirkette profesyonel yazılım uzmanı olarak çalışan kişiler.

\r\r \r\r Popüler medya organlarındaki "lise mezunu, matematik ya da teknoloji meraklısı, işsiz güçsüz 16-22 yaş arası gençler" kanısının aksine açık kaynak kod hareketi için harıl harıl yazılım geliştiren insanların profili 22-37 yaş arası bir görünüm arz ediyor.\r\r \r
Söz konusu grubun açık kaynak kodlu yazılıma zaman ve emek ayırmasının başlıca motivasyonları: profesyonel ilerleme; entelektüel uyarılma ihtiyacı (mental stimualation); yazılımın açık (bedava değil, şeffaf ve açık!) olması gerektiğine dair kişisel inanç; kişisel programlama yeteneklerini keskinleştirme ve ticari olarak ulaşılamayan program kodlarını sıfırdan inşa etme.

\r \r Yazılımcılarla yapılan röportajda, geleneksel şirket denetimi altında değil de kişilerin kendi motivasyonlarını kullanıp kendi zamanlamalarına göre çalıştıkları takdirde ortaya çıkan ürünün daha hızlı geliştiği ve daha sağlıklı çalıştığının vurgulandığı dikkat çekiyor.

\r

Görüşler

0
m1a2
Ah, işte bazı ruhsal hallerin formülasyonunda kullanmak üzere aradığım sihirli kelimeleri buldum: `mental stimulation`. Türkçesini de doğrusu çok yerinde buldum: `entellektüel uyarılma ihtiyacı`. Demek oluyor ki böyle bir ihtiyaç var ve çok ta insanî bir ihtiyaç türü oluyor. Eh, buralara da bu yüzden takılmıyor muyuz zaten?
0
FZ
Sözcük arayışında sana bir nebze dahi yardımım oldu ise ne mutlu bana! ;-)

Söz entellektüel uyarılmadan açılmışken şuna da dikkat çekmek isterim. Geçenlerde fazlamesai''de TCP/IP destekli LEGO robotu ile ilgili bir haber çıkmıştı. Ben henüz bu haberin şokunu atlatmak ile meşgul iken bir de ne göreyim, ismini vermek istemeyen bir amca, LEGO Mindstorms ile yaptığı DAT kaset yükleyicisini devreye sokmuş, Mac ve Linux sistemlerde güzel güzel kullanıyor. Dünyanın en rengârenk teyp kasedi yükleyicisi, hehe ;-) Gel de uyarılma! :)
0
m1a2
LEGO robotları konusunu -fırsat buldukça küçük adımlar halinde- uzun bir süredir incelemekteyim. Bu konunun uyarım gücüne diycek bir şey yok valla. Keşke çocuk iken bunlar olsaydı ve birileri `al oolum sana robot` deseydi :) 70`li yıllardaki elektronik devrimi gerçekleştiren `analog hardware`ci nesil 1950`li yıllardaki `Radio boy`un (yani `ham radio`) büyümüş haliydi. LEGO Mindstorms ise benzer durumu yakın gelecekteki `robotics` için gerçekleyecek gibi duruyor -way be, fazlasıyla sosyolojik bir analiz oldu ya neyse- ve (1) maalesef ben büyüdüm (2) dolar arttı (Ha bir de bu anlattığım hikaye tipik Amerikan orta sınıfı için geçerli, bizim memlekete neresinden uyarlanır ayrı bir konu).


Şimdi... Bu DAT kaset yükleyicisi de fevkalâde uyarıcı tabii. Bir de şuna bak derim: masa tenisi eğiticisi. Özellikle filmi seyretmeni tavsiye ederim ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IBM Özgür Yazılım #2 Çıktı

butch

IBM Türk tarafından hazırlanan, Türkiye'nin ilk Özgür Yazılım dergisi yayın hayatına yeni ismiyle devam ediyor. IBM Özgür Yazılım'ın 2. sayısına ulaşmak için yapmanız gereken üyelik bilgilerinizdeki adres bilgilerinizi güncellemek ve "IBM Özgür Yazılım Dergisinin Adresime Gönderilmesini İstiyorum" seçeneğini işaretlemek.

Sürükle, Bırak

butch

RadyoODTÜ: Cybercafe

postexitus

Yaklaşık 5 haftadır RadyoODTÜ'deki bilişim haberleri programı CyberCafe'yi sunuyorum (daha doğrusu sunmaya çalışıyorum). Program cumartesi günleri 17.00-18.00 arasında 103.1 Mhz frekansında RadyoODTÜ'de yayınlanıyor. Programda elimden geldiğince özgür yazılımdan (özellikle Firefox'tan) bahsetmeye çalışıyorum, ancak sizin de tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Bilgisayarın Ürettiği Sanat Sanat mıdır?

FZ

Güzel bir soru, çok tartışılmış bir konu. Meraklı bir bünye konu hakkında metafizik bir makale yazıp tartışmayı yeniden başlatmış. Tartışmaya yol açan ise TypoGenerator isimli program.

fazlamesai.net camiası bu konuda ne düşünüyor? Sizin için bu önemli mi? Hayran kaldığınız bir grafik tasarımın bir grafik ustası tarafından emek harnarak değil de bir program tarafından birkaç saniye içinde üretildiğini öğrenseniz hayatınızın şokunu mu yaşarsınız yoksa sorun yok işte, ne güzel görüntü, bana güzellik hissi veriyor, gayet de çekici, hoşuma gidiyor... mu dersiniz?

Kaynak: /.

Astala Vista 2

redogre