Açık Kaynak Kod Camiası Programcı Profili

0
FZ
Boston Consulting Group (BCG) ve OSDN tarafından sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre Açık Kaynak Kodlu Yazılım Geliştiriciler (open source software developers) grubunu oluşturan insanların çoğu yaklaşık 10 yıllık programlama deneyimine sahip, halihazırda bir şirkette profesyonel yazılım uzmanı olarak çalışan kişiler.

\r\r \r\r Popüler medya organlarındaki "lise mezunu, matematik ya da teknoloji meraklısı, işsiz güçsüz 16-22 yaş arası gençler" kanısının aksine açık kaynak kod hareketi için harıl harıl yazılım geliştiren insanların profili 22-37 yaş arası bir görünüm arz ediyor.\r\r \r
Söz konusu grubun açık kaynak kodlu yazılıma zaman ve emek ayırmasının başlıca motivasyonları: profesyonel ilerleme; entelektüel uyarılma ihtiyacı (mental stimualation); yazılımın açık (bedava değil, şeffaf ve açık!) olması gerektiğine dair kişisel inanç; kişisel programlama yeteneklerini keskinleştirme ve ticari olarak ulaşılamayan program kodlarını sıfırdan inşa etme.

\r \r Yazılımcılarla yapılan röportajda, geleneksel şirket denetimi altında değil de kişilerin kendi motivasyonlarını kullanıp kendi zamanlamalarına göre çalıştıkları takdirde ortaya çıkan ürünün daha hızlı geliştiği ve daha sağlıklı çalıştığının vurgulandığı dikkat çekiyor.

\r

Görüşler

0
m1a2
Ah, işte bazı ruhsal hallerin formülasyonunda kullanmak üzere aradığım sihirli kelimeleri buldum: `mental stimulation`. Türkçesini de doğrusu çok yerinde buldum: `entellektüel uyarılma ihtiyacı`. Demek oluyor ki böyle bir ihtiyaç var ve çok ta insanî bir ihtiyaç türü oluyor. Eh, buralara da bu yüzden takılmıyor muyuz zaten?
0
FZ
Sözcük arayışında sana bir nebze dahi yardımım oldu ise ne mutlu bana! ;-)

Söz entellektüel uyarılmadan açılmışken şuna da dikkat çekmek isterim. Geçenlerde fazlamesai''de TCP/IP destekli LEGO robotu ile ilgili bir haber çıkmıştı. Ben henüz bu haberin şokunu atlatmak ile meşgul iken bir de ne göreyim, ismini vermek istemeyen bir amca, LEGO Mindstorms ile yaptığı DAT kaset yükleyicisini devreye sokmuş, Mac ve Linux sistemlerde güzel güzel kullanıyor. Dünyanın en rengârenk teyp kasedi yükleyicisi, hehe ;-) Gel de uyarılma! :)
0
m1a2
LEGO robotları konusunu -fırsat buldukça küçük adımlar halinde- uzun bir süredir incelemekteyim. Bu konunun uyarım gücüne diycek bir şey yok valla. Keşke çocuk iken bunlar olsaydı ve birileri `al oolum sana robot` deseydi :) 70`li yıllardaki elektronik devrimi gerçekleştiren `analog hardware`ci nesil 1950`li yıllardaki `Radio boy`un (yani `ham radio`) büyümüş haliydi. LEGO Mindstorms ise benzer durumu yakın gelecekteki `robotics` için gerçekleyecek gibi duruyor -way be, fazlasıyla sosyolojik bir analiz oldu ya neyse- ve (1) maalesef ben büyüdüm (2) dolar arttı (Ha bir de bu anlattığım hikaye tipik Amerikan orta sınıfı için geçerli, bizim memlekete neresinden uyarlanır ayrı bir konu).


Şimdi... Bu DAT kaset yükleyicisi de fevkalâde uyarıcı tabii. Bir de şuna bak derim: masa tenisi eğiticisi. Özellikle filmi seyretmeni tavsiye ederim ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai 3 yaşında

sundance

İnsan kendi doğumgününü unutur mu ? Fazlamesai unutur :) Hem de her sene.

Bundan üç yıl birkaç gün önce ilk haberimizi 8 Ekim´i 9 Ekim´e bağlayan gece yayınlamışız.

Aradan üç yıl ve bin küsur haber geçti. Fazlamesai IRC kanalı açıldı, fazlamesai.org forum ve çeviri ortamları açıldı. Tek derdimiz insanların biraz daha katılımcı olması, bir kenarda durup sadece okumak yerine, yorum yapıp fikir üretmeleri ve bunu bizlerle paylaşmaları. Eğer FM daha iyi bir site olacaksa ancak sizler sayesinde olacak bu

FZ´nin blues armonikası ve sesi eşliğinde Mutlu Yıllar Fazlamesai! (Tabi ki ogg/vorbis formatında ;)

17 Ağustos 2001: Deprem Rantı ve Depremzadeler

parsifal

Aradan iki yıl geçmiş. Hayatlarımızda pek çok şey değişti, değişmekte... 2 yıl sonra ilk defa 17 Ağustos gecesi evimdeyim. Koşturmacalar, yorgunluklar geride kalmış. Ama yaralar hala kapanmamış. İnsanlar hala evsiz, işsiz. Yaşam mücadelesi onlar için daha zor geçiyor. Bizler sadece onlara bir müddet yardım elimizi uzatabildik elimizden geldiğince...
Konutları hala bitmemiş, yardıma muhtaç binlerce insan varken biz birde kalkıp SOS 2001 diye fuar düzenliyoruz. Yüzlerce arama kurtarma ekibi kuruldu. Milyonlarca doları kurtarma malzemesine yatırıyorlar, yatırmaya devam edecekler... Fuarda gezip görecekler, siparişlerini verecekler. Tam teşekküllü ekipler olacaklar.

Dediği gibi: "Bana mı olacaklar???"

TTNet: İnanılmaz bir problem çözme hikayesi

sundance

Belki farkındasınızdır yaklaşık son iki haftadır Fazlamesai`de fazla bir değişiklik yoktu. Bunun temel sebebi, bizim tembelliğimizden çok TTNet`ten aldığımız DSL hattının bir gece yarısı durup dururken offline olması ve bir daha gelmemesiydi.

\r\r\r\r\r Çok eğleneceğiniz bu hikayeyi muhakkak okuyun...

GNU/Linux'dan MS Windows'a Geçen Bilge

gumush

Bu yazılım incelemesine bir itiraf ile başlamalıyım. Son üç yıldır kötülerin tarafındaydım. Bir anlık gaflet ile, bir yabancıdan bir CD kabul ettim, evime götürdüm ve bilgisayarıma kurdum. CD'de şu kötü ünlü, bulaşıcı ve Amerikan karşıtı işletim sistemi, Linux vardı! İşte böylece benim "özgür yazılım"ın karanlık dünyasına giden kaygan yokuştan aşağı uzun inişim başladı.

Copyright © 2003 Robert Storey - Çeviri: Tanju Taşçılar

FM Karma

butch

Fazlamesai.net'e 6 yıl önce, "keşke şöyle bir site olsa da okusak" diyerek başladık. Bütün bu süre içinde en büyük önceliğimiz paylaşımı maksimum düzeyde tutmak oldu; uzun süre yorum yapmak için üyeliği zorunlu tutmadık, hiçbir kullanıcıyı siteden atmadık, hakaret içeren yorumları silerken bile tereddüt ettik "acaba bir ufak bilgi kırıntısı dahi olsun yok ediyor muyuz?" diye.