Açık Kaynak Kod Camiası Programcı Profili

0
FZ
Boston Consulting Group (BCG) ve OSDN tarafından sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre Açık Kaynak Kodlu Yazılım Geliştiriciler (open source software developers) grubunu oluşturan insanların çoğu yaklaşık 10 yıllık programlama deneyimine sahip, halihazırda bir şirkette profesyonel yazılım uzmanı olarak çalışan kişiler.

\r\r \r\r Popüler medya organlarındaki "lise mezunu, matematik ya da teknoloji meraklısı, işsiz güçsüz 16-22 yaş arası gençler" kanısının aksine açık kaynak kod hareketi için harıl harıl yazılım geliştiren insanların profili 22-37 yaş arası bir görünüm arz ediyor.\r\r \r
Söz konusu grubun açık kaynak kodlu yazılıma zaman ve emek ayırmasının başlıca motivasyonları: profesyonel ilerleme; entelektüel uyarılma ihtiyacı (mental stimualation); yazılımın açık (bedava değil, şeffaf ve açık!) olması gerektiğine dair kişisel inanç; kişisel programlama yeteneklerini keskinleştirme ve ticari olarak ulaşılamayan program kodlarını sıfırdan inşa etme.

\r \r Yazılımcılarla yapılan röportajda, geleneksel şirket denetimi altında değil de kişilerin kendi motivasyonlarını kullanıp kendi zamanlamalarına göre çalıştıkları takdirde ortaya çıkan ürünün daha hızlı geliştiği ve daha sağlıklı çalıştığının vurgulandığı dikkat çekiyor.

\r

Görüşler

0
m1a2
Ah, işte bazı ruhsal hallerin formülasyonunda kullanmak üzere aradığım sihirli kelimeleri buldum: `mental stimulation`. Türkçesini de doğrusu çok yerinde buldum: `entellektüel uyarılma ihtiyacı`. Demek oluyor ki böyle bir ihtiyaç var ve çok ta insanî bir ihtiyaç türü oluyor. Eh, buralara da bu yüzden takılmıyor muyuz zaten?
0
FZ
Sözcük arayışında sana bir nebze dahi yardımım oldu ise ne mutlu bana! ;-)

Söz entellektüel uyarılmadan açılmışken şuna da dikkat çekmek isterim. Geçenlerde fazlamesai''de TCP/IP destekli LEGO robotu ile ilgili bir haber çıkmıştı. Ben henüz bu haberin şokunu atlatmak ile meşgul iken bir de ne göreyim, ismini vermek istemeyen bir amca, LEGO Mindstorms ile yaptığı DAT kaset yükleyicisini devreye sokmuş, Mac ve Linux sistemlerde güzel güzel kullanıyor. Dünyanın en rengârenk teyp kasedi yükleyicisi, hehe ;-) Gel de uyarılma! :)
0
m1a2
LEGO robotları konusunu -fırsat buldukça küçük adımlar halinde- uzun bir süredir incelemekteyim. Bu konunun uyarım gücüne diycek bir şey yok valla. Keşke çocuk iken bunlar olsaydı ve birileri `al oolum sana robot` deseydi :) 70`li yıllardaki elektronik devrimi gerçekleştiren `analog hardware`ci nesil 1950`li yıllardaki `Radio boy`un (yani `ham radio`) büyümüş haliydi. LEGO Mindstorms ise benzer durumu yakın gelecekteki `robotics` için gerçekleyecek gibi duruyor -way be, fazlasıyla sosyolojik bir analiz oldu ya neyse- ve (1) maalesef ben büyüdüm (2) dolar arttı (Ha bir de bu anlattığım hikaye tipik Amerikan orta sınıfı için geçerli, bizim memlekete neresinden uyarlanır ayrı bir konu).


Şimdi... Bu DAT kaset yükleyicisi de fevkalâde uyarıcı tabii. Bir de şuna bak derim: masa tenisi eğiticisi. Özellikle filmi seyretmeni tavsiye ederim ;)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Teknoparklar İşe Yarayacak Mı?

FZ

Önce bir alıntı:

Devletlerin bu konudaki en cüretkâr adımı teknopark diye adlandırdığımız özel teknoloji geliştirme bölgeleri. Teknoloji alanında yazılım, donanım ya da hizmet üretimi yapacak firmalar bu özel bölgelerde çeşitli vergi avantajları sayesinde rekabetçi bir yapıya bürünüyor. Bunun bizdeki yansıması ise genellikle sadece vergi avantajından faydalanmak için ortada teknopark mantığı içinde ürettiği hiçbir şey olmayan firmaların tüm operasyonunu bu alanlara kaydırması oluyor. Teknopark arazilerinin sahibi olarak metrekare başına aldıkları fahiş kira bedelleriyle üniversitelerin de keyfi yerinde... Sonucun ne olduğu sektörü takip edenlerin malumu. İnşallah 10 yıl sonra 'Teknopark modeli işe yaramıyor, uyguladık, olmadı' gibisinden şeyler duymayız.


Sonra bir soru: Sizce yazılım ve donanım alanında Türkiye kökenli şirketlerin dünya devleri ile rekabet edebilmeleri için Teknopark yapılanması anlamlı ve uzun vadede işe yarayacak bir oluşum mudur?

MS Windows kullananlar daha mı özgürlükçü? Programcılar çok mu korkak?

FZ

Bir durum saptaması: Etrafımdaki bilgisayarcıların bir kısmı hayatlarının %99'unu MS Windows üzerinde, çoğunlukla kapalı kodlu sistemler kullanarak ve yazılım geliştirerek geçiriyorlar. Bir kısmı ise tamamen açık kodlu GNU/Linux sistemleri üzerinde yine açık kodlu araçlar ile programlar geliştirerek hayatlarını kazanıyorlar. Kapalı kodlu ve birtakım firmaların fikri mülkiyetinde olan sistemleri kullanan ve etrafımda bulunan bilgisayarcıların önemli bir kısmının son yıllarda şu tür cümleler kurduğunu duyuyorum:

Bir Bilimadamının Dünyanın Gidişatı Üzerine Dedikleri

FZ

Gelmiş geçmiş en büyük, en vizyon sahibi bilimadamlarından, insanlık kültürünün yüz akı insanlardan Albert Einstein'i çoğumuz fotoelektrik üzerine yaptığı çalışmalar ve aldığı Nobel ödülü, evrene, uzay-zamana bakış açımızı kökünden değiştiren "Rölativite Teori"leri ile biliyoruz.

Aynı bilimadamının kendi zamanında dünyanın gidişatı üzerine düşüncelerini bilen var mı peki? Görebileceğiniz gibi üstad, fildişi kulesinde denklemlerle boğuşup durmanın dışında başka konular üzerine de düşünmüş vakti zamanında. Hazır iş-güç-patronluk-işçilik muhabbeti açılmış iken damardan gireyim dedim:

Why Socialism?

Turkix Datron Özel

anonim

Türkiye'nin lider dizüstü üreticilerinden Datron, Intel Sonoma tabanlı yeni nesil bilgisayarlarında, işletim sistemi olarak Turkix tarafından optimize edilmiş Linux kullanmayı tercih etti.

FM Forum Süresiz Olarak Kapandı!

butch

Üstüste gelen saldırılar sebebiyle Fazlamesai.net forumları süresiz olarak kapanmış bulunuyor. Fazlamesai yaparak, gerektiğinde kendinden ciddi bir şekilde fedakarlık ederek bu siteyi sürdürmeye çalışanların iyi niyetlerini anlamaktan aciz bu ham beyinleri kınıyoruz ve soruyoruz: Bunu hangi ulvi amaç uğruna yapıyorsunuz? Söyleyin biz de yardımcı olalım.