ABDde kurumlar veya şirketler kendi ürünlerinin ne derece telif ihlali yaptığı konusunda gevşek davranıyorlar. Bir ürünün birden çok telif ihlali yapması normal şartlarda sıkça gerçekleşen bir durum. ABDde yasalar, yeni bir ürün yaratırken, kaç adet telifin ihlal edildiğine dair şirketlere kesin bir sorumluluk yüklemiyor. Ürünü veya teknolojiyi geliştirenler, kendi teliflerini takip etmekle yükümlüler. Linux yaratıcısı Linus Torvalds da yasaların bu yönüne vurgu yaparak, Yazılımcıların bir ürünü geliştirirken kimin ayağına bastıkları önemli değil şeklinde görüş beyan etmişti.
Linuxun ihlal ettiği iddia edilen 283 ayrı telif, gelecekte açık kaynak aleyhine açılacak davalara temel teşkil edebilir. Bu bağlamda kritik nokta, söz konusu telif ihlallerinin henüz mahkemelerce onaylanmamış olması. Telif ihlallerinin geçerli olup olmadığı mahkemelerce kabul edilmeden sağlam yorum yapmak için erken, zira patent ihlali iddiası ile açılan davaların önemli bir kısmı mahkemelerde düşüyor.
Yine de ABD'nin gevşek yapısına karşın AB'nin sert telif hakları kanunları bazı çevreleri endişelendirmiş gözüküyor. Bunun ilk sinyalini Münih eyaleti Linux'a geçişi askıya alma kararı ile verdi.
Kararın alınmasında, kendisi de bir Linux taraftarı olan Yeşil Parti üyesi Jens Mühlhaus etkili oldu. Telif ihlallerinin Münih kentine yüksek cezalar getirebileceğinin altını çizen bu karar alınmasaydı, LiMux başlıklı geçiş gelecek hafta içinde başlamış olacaktı. Münihin anlaşması IBM ve Novellin satın aldığı Alman SuSE ile yapılmıştı.
Münihin ardından Bergen gibi bazı Avrupa kentleri ve bir takım kamu kuruluşları Linuxa geçiş kararı aldılar, ancak ABye üye ülkelerdeki kamu yöneticileri bir süredir telif hakları ihlali problemi nedeniyle, açık kaynak işletim sistemine soğuk bakmaya başladılar.
Oldukça endişe verici bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedim. Ntvmsnbc'nin bu haberine göre Public Patent Foundation (Kamusal Telif Vakfı) örgütünün Open Source Risk Management kurumu için yaptığı araştırmaya göre, ihlali söz konusu 283 telifin 98i Linuxun iş ortaklarına ait. Açık kaynak işletim sistemi Linux 2.4 ve 2.6 çekirdekleri, IBMden 60, HPden 20 ve Intelden de 11 adet telifi ihlal ediyor. Bunun ilk sonucu Münüh'in GNU/Linux'a geçişi askıya almasıyla yaşandı.
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1635205,00.asp
-----
"Patent konularinda cikan bazi yavaslamalara ragmen, Avrupali devlet kurumlari, Linux'u masaustu ortaminda kullanma yolunda tekrar harekete gectiler"
"Following some slight delays over patent issues, European governmental agencies look to be back on track with acceptance of Linux as a client operating system".