20 yıl önce bugün: Çernobil!

0
larweda
26 Nisan 1986 saat 01:23`te, Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü infilak etti. Ortaya çıkan radyasyon miktarı, Hiroşima ve Nagasaki'de patlatılan atom bombalarından yaklaşık 100 kat daha fazla idi.
www.chernobyl.info sitesi, felaketin sonuçlarından, etkilenen insanlar için yapılan yardım eylemlerinin ve projelerinin detaylarını sunuyor. İlginç projelerden biri, felaketten 7 ay sonra kalan 200 ton radyoaktif yakıtı ve reaktör çekirdeğini korumak için yapılan (ve 20-30 yıl ömür biçilen) koruma kalkanının yerine, 100 yıl ömür biçilen ve yaklaşık 1 milyar dolara malolacak yeni koruma kalkanının inşası.

Görüşler

0
CL-USER
Bu konu oldukça bulanık. Bahsi geçen santral o dönemde bile kötü bir mühendislik örneği ki yine santral durduk durmadık yerde patlamıyor. 25 Nisan'da yapılan deneylerin ters gitmesi sonucu patlayan santralde resmi açıklamalara göre ölen insan sayısı 4 (Bir ara bu konuyla ilgili nuke.hun.edu.tr'da geniş bir bilgi vardı).

Bildiğim kadarı ile Ukrayna, Rusya, Polonya gibi ülkelerde alınan güvenlik önlemleri 6 gün, Türkiye'de ise 3 gün sürdü.

Aslında dünya üzerinde bundan çok daha büyük felaketler var. Hava Kirliliği yüzünden 3500-4000 kişinin yaşamını yitirdiği Aralık 1952, Londra olayı (hava kirliliğine neden olan en büyük etmenlerden birinin kömürü enerji elde etmede kullanan teknoloji olduğunu söyleyebiliriz).[1]

[1] Bernard L. Cohen, Before It's Too Late
0
simor
Oooof of!...
0
CL-USER
hımmm...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

100'den fazla İşletim sistemi bir bilgisayarda

Sabutay

Justlinux Forum'larında bir kişi, 110 tane işletim sistemini bir bilgisayara nasıl yüklediğini anlattı (3xDos, 3xWindows, 5xBsd, 2xSolaris ve 97xLinux). Bunun için 4 tane sabit disk ve 144 disk bölümü kullanmış. Bunu, Grub'un sınırlarını denemek için yapmış. Edindiği tecrübeler hakkında bir Çoklu-Boot howto'su yazacakmış.

Kaynak :tecchanel

Bir Megamarketi Çıldırtmak

anonim

GNU/Linux, Microsoft, virüsler, kodlar, yeni donanımlar, C++.... Bütün bu karmaşanın arasında insan dinlenmek için de okumak istiyor. Mehmet Emin Arı´nın yeni öyküsü "Bir Megamarketi çıldırtmak..." Umberto Eco´nun Denemelerinden yapılan “Bütün büyük sistemler çıldırmaya çok yatkındır” alıntısıyla başlıyor.

Yaptığınız iş her neyse biraz ara verin ve bir göz atın dinlenmek için. Ayrıca hazır başlamışken sitedeki diğer bilimkurgu öyküleride ilginizi çekebilir. Ama dinlenme işini de fazla abartmayın :)

Askerliği Gelenlere Duyurulur...

musshani

Türkiye’nin YÖK tarafından onaylanan ilk sanal üniversitesi bu yıl öğrenci alacak. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ve programa destek veren Microsoft Türkiye’nin Genel Müdürü Haluk Maga İstanbul Ceylan Inter Continental Otel’de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin ilk sanal üniversitesi hakkında bilgi verdiler.

Bilgi Yönetimi’ne programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) ile 500 öğrenci alınması planlanıyor. Öğrencilerin 2001-2002 öğretim yılında kayıt yaptırabilmek için Eşit Ağırlıklı ÖSS Puan türünde en az 105 puan almaları gerekecek.

OpenBSD 3.8 Çıktı!

honal

19. OpenBSD sürümü olan OpenBSD 3.8 1 Kasım 2005 tarihinde "Hackers of the Lost RAID" şarkısı ile çıktı. Bu sürümde şarkı isminden de anlaşılacağı gibi daha çok RAID sistemler üzerine yenilikler bulunmakta. OpenBSD 3.8 ile birlikte gelen tüm yenilik ve değişikler için http://www.openbsd.org/38.html adresi ziyaret edilebilir.

Haber turu

conan

Maratonumuza başlıyoruz...
OSNews'dan Gnome 2.0 ile ilgili bir review(10 üzerinden 6 almış)
Micro$oft Çin'e önümüzdeki 3 yıl için 750 milyon $ yatırmayı planlıyormuş.(Reuters)
Japon bilimadamları cep telefonları sinyallerini "basit" yöntemlerle engellemeyi başarmışlar(BBC)
Cluelessmailers.org SPAM'in bir haritasını çıkartmış. Fakat site slashdot etkisine™ maruz kaldığı için mirrorlarından birini link olarak verdim.