20 yıl önce bugün: Çernobil!

0
larweda
26 Nisan 1986 saat 01:23`te, Çernobil Nükleer Santralinin 4 numaralı reaktörü infilak etti. Ortaya çıkan radyasyon miktarı, Hiroşima ve Nagasaki'de patlatılan atom bombalarından yaklaşık 100 kat daha fazla idi.
www.chernobyl.info sitesi, felaketin sonuçlarından, etkilenen insanlar için yapılan yardım eylemlerinin ve projelerinin detaylarını sunuyor. İlginç projelerden biri, felaketten 7 ay sonra kalan 200 ton radyoaktif yakıtı ve reaktör çekirdeğini korumak için yapılan (ve 20-30 yıl ömür biçilen) koruma kalkanının yerine, 100 yıl ömür biçilen ve yaklaşık 1 milyar dolara malolacak yeni koruma kalkanının inşası.

Görüşler

0
CL-USER
Bu konu oldukça bulanık. Bahsi geçen santral o dönemde bile kötü bir mühendislik örneği ki yine santral durduk durmadık yerde patlamıyor. 25 Nisan'da yapılan deneylerin ters gitmesi sonucu patlayan santralde resmi açıklamalara göre ölen insan sayısı 4 (Bir ara bu konuyla ilgili nuke.hun.edu.tr'da geniş bir bilgi vardı).

Bildiğim kadarı ile Ukrayna, Rusya, Polonya gibi ülkelerde alınan güvenlik önlemleri 6 gün, Türkiye'de ise 3 gün sürdü.

Aslında dünya üzerinde bundan çok daha büyük felaketler var. Hava Kirliliği yüzünden 3500-4000 kişinin yaşamını yitirdiği Aralık 1952, Londra olayı (hava kirliliğine neden olan en büyük etmenlerden birinin kömürü enerji elde etmede kullanan teknoloji olduğunu söyleyebiliriz).[1]

[1] Bernard L. Cohen, Before It's Too Late
0
simor
Oooof of!...
0
CL-USER
hımmm...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Symantec, Sygate’i Satın Aldı

anonim

Symantec büyük ölçekli kurumlara yönelik ağ erişim kontrol çözümleri pazarının lideri olan Sygate’in satınalma işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

Scribus artık Türkçe!

batasoy

Pahalı masaüstü yayıncılık programlarının kabusu Scribus, artık Türkçe! Pozitif ekibi olarak %90'a yakın kısmını Türkçeleştirdiğimiz program için bazı Türkçe kelime önerilerinizi de bekliyoruz.

Başımıza taş yağacak!

conan

Popüler Ski doo, Lynx gibi kar sporları ve Sea doo gibi su sporları araçlarının yaratıcısı Bombardier yeni konsept aracını tanıttı: EMBRIO. Segway çılgınlığını bir adım ileri götüren bu araç oldukça ilginç. Herşeyden önce tek tekerlekli olması insanı Jetgillerden çıkma bir araçmış gibi oldukça şaşırtıyor.

Aracın özelliklerinden bir tanesi ise hiz 20 km/h altına düştüğünde bir `iniş tekerleği`nin açılması. Motosiklet oturma biçiminde dizayn edilen taşıit birden fazla kişiyi taşıyacak şekilde şekillendirilmiş. Ayrıca yakıt olarak hidrojen hücrelerinin kullanımı da benim hoşuma giden başka bir özellik. Benim gibi ağzı sulanma ötesi olanlara kötü haberim var. Ne yazik ki bu aracın piyasa tarihi 2025 olarak düşünülüyor.

Cep telefonunuza ne istersiniz?

conan

NEC sirketi Japon Konami oyuncak firması ile anlaşarak uzaktan kumandalı araba oynayabileceğiniz cep telefonları çıkarmaya başlayacağını açıkladı. Kontrolleri kizil ötesi ile olacak arabalar da fotoğrafta görüldüğü üzere F1 arabaları olacakmış. Ne diyeyim, telefon oldu oyuncak; oyuncak olamadı telefon...

Etkinlik Dediğin Böyle Olur: Accelerating Change 2005

FZ

Etkinlik dediğin böyle olur. Vernor Vinge, Ray Kurzweil, Peter Norvig, Rudy Rucker, Terry Winograd gibi efsane isimlerin bir araya geldiği Accelerating Change 2005 konferansı bu sene Stanford'da düzenleniyor.

Kaynak: planet.lisp.org