İlgili Yazılar

BİLSAT Uydumuza Ne Oldu?

RoR

Yörüngedeki ilk uydumuzu bilgi aktarımı amaçlı, İngiliz SSTL firması ile ortaklaşa 2003 yılında yapmıştık ve 2006 tarihine kadar çalışmıştı (gibi)... Son görevini pilini bitirerek sonlandırdı...

Yeni Türk Uydusu: RASAT

FZ

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), teknoloji transferiyle ürettiği BİLSAT uydusunun ardından, büyük oranda Türkiye'de yapılacak 'RASAT' uydusu için çalışmalara başladı. TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN) Müdür vekili Uğur Leloğlu, RASAT'ın yüzde 80 yerli üretim olacağını belirterek şöyle konuştu: "Üretim ODTÜ Kampüsü'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyor. RASAT ise daha yetenekli olacak. RASAT 5 ile 8 metre çözünürlükte görüntü toplayabilecek" dedi.

Yeni uydunun yurtdışından istenen modüllerinin gelmeye başladığını belirten Leloğlu, "Yerli modül üretimine de başlandı. Uydunun hızlı haberleşme sistemi, lityum pil modülü, gelişmiş kamera sistemi BİLTEN'de üretilecek. Modüller denendikten sonra isteyen ülkelere satabilecek" dedi. RASAT uydusunun 5 ila 8 milyon dolara mal olacağı hesaplandı. Leloğlu, yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT uydusu aracılığıyla görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebileceğini anlattı.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/veriler/2004/10/09/haber_130629.php

Uzaya gönderilecek salyangozlar seçildi

ae

Zaman gazetesindeki AA kaynaklı haberde, Uluslararası Uzay İstasyonu'na - International Space Station gönderilecek salyangozların seçildiği yazıyor.

Salyangozları, santrifüj makinasında teste tabi tutup seçmişler. (Cılk olmayanlar uzaya gidebilir :)

Cassini uzay aracı Satürn üzerinde garip altıgenler görüntüledi...

RoR

Cassini görevinde çalışan bilim adamaları, aracın ilginç bir görüntü yakaladığını duyurdu...

Opportunity Zafere Doğru Koşuyor

conan

Spirit'in işletim sisteminde oluşan bazı hatalardan dolayı dinlenmeye bırakılmasından sonra bütün gözler Spirit'den bir yarım mars kadar uzakta olan Opportunity'e döndü. Opportunity 24 Ocak günü Mars'a başarılı inişini tamamladı. Daha önce suyun varlığında oluşan bir çeşit kristallerin saptandığı Meridiani Planum'daki bir krater'e doşru yollanmak için sırasını bekliyor.