butch

Görüşler

1
butch

Electron eziyetinden kurtulmamıza vesile olur mu acaba?

1
tongucyumruk

Olmaz. Iki sebepten:

  1. Android uygulamalari cogunlukla cep telefonlarinda calismak uzere tasarlanan uygulamalar. Haliyle kullanim modeli de genelde dikey bir durus ve dokunmatik ekran odakli oluyor. Bu tip uygulamalarin tablet/masaustu ortamini da hedefleyerek tasarlanmadiklari surece bu ortamlarda kabul edilebilir bir kullanici tecrubesi sunmasi pek gercekci bir beklenti degil.
  2. Electron'un varlik sebebi halihazirda iOS, Android ve Web uygulamasi gelistirmeye kaynak harcayan gelistiricilerin bir de uc tane ekstra masaustu uygulamasi gelistirmekle ugrasmak istememesinden kaynaklaniyor. Bir anlamda gecmisteki "flash uygulamasindan .exe uretmek" yaklasiminin bir yansimasi. Bu durumda da gayet basarisiz bir kullanici tecrubesi sunacak bir Android uygulamasi yerine halihazirda masaustu tarayicilar icin tasarlanmis web uygulamasini paketleyip sunmak daha mantikli oluyor.

Belki ileride Andbox'i Electron'a alternatif olarak goren gelistiriciler uygulamalarini masaustunde de calisabilecek bicimde gelistirmeye baslarsa bu durum degisebilir, ustelik bu Android Tablet ekosistemini de canlandirmaya yardimci olur ama yine de pek umitli degilim.

Son olarak, Andbox'in da Electron'un yasattigi performans sorunlarina karsi ciddi bir avantaj sunmasini da beklememek lazim. Gunumuzde Android telefonlarin 3-4 GB bellek ile calistigini dusunursek uzerlerinde calisan uygulamalarin aslinda pek de yuksek performansli olmasi biraz hayal sayilir. Care mi? Care Web uygulamalarini web tarayicida kullanmak. Gercekten bir masaustu uygulamasina ihtiyac duyulan konulara odaklanan sirketlerin de bu masrafa girmekten kacinacaklarini zannetmiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNOME .Net Platformuna Taşınıyor

SHiBuMi

Yanlış okumadınız, GNOME projesinin lideri Miguel de Icaza'nın dile getirdiğine göre, 4.0 sürümünden itibaren GNOME, .NET tabanlı olacak şekilde geliştirilecek. Miguel'e göre GNOME'un .NET tabanlı hale getirilmesi sürecinde yararlanılacak .NET API leri, geliştirme sürecini oldukça kısaltacak.

PlayStation 2 için LINUX Kitleri

polat

Sony’den yapılan açıklamada, yazılım araçlarını içeren ve Linux işletim sistemini PlayStation 2’lere yüklemek için gerekli disklerin satışına yakında başlanacağı belirtildi. Linux kitleri ilk olarak Japonya’da Mayıs ayında piyasada olacak. Kitler, Haziran ayından itibaren ABD ve Avrupa’da da satışa çıkacak. Sony Sözcüsü, Linux hayranlarının bu işletim sistemini PC’lerinin yanı sıra PlayStation oyun konsollarında da görmek istediklerini söyledi. Kitler, Japonya’da 188, ABD ve Avrupa’da ise 215 dolardan satılacak. Söz konusu kitler, 40 GB’lık dahili sabit disk, USB klavye ve fare de içeriyor. Microsoft’un Windows işletim sistemi ile rekabet eden Linux, açık kodlu ücretsiz bir işletim sistemi. Halen tüm dünyadaki bilgisayarların yüzde 90’ından fazlasında Windows işletim sistemleri kullanılıyor. www.reuters.com
www.ntvmsnbc.com

Linux Dergisi

Soulblighter

Benim gibi dergi okuma hastasıysanız, hele hele Linux dergisi olsa da okusam diyorsanız işte size güzel iki adres...

Birincisi LinuxWorld.com'un çıkarttığı Linux World Magazine.

İkincisi Linux Gazette. 1995'ten beri yayında olan Linux Internet gazetesinin arşivine erişebilir. Linux'un emekleme yıllarındaki gelişmeleri takip edebilirsiniz. Hem nostalji hem de çok ilginç bilgiler var.

Ruhuna Gentoo Bulaşan Adam

conan

Gentoo’yu ilk fazlamesai’de duyduğumu söylemekle yazıya başlamak istiyorum. Ama ilk defa tanışmam yine bir FM katılımcısı olan petkutin arkadaşımızın kubikindeki matrix screensaver’li Linux’unu yenilemeye karar verdiğinde oldu. O andan itibaren ne kadar mantıklı bir şey olduğunu farkederek ben de denemeye karar verdim. Sağolsun petkutinin yarattığı isoyu alarak ilk denememe ofisteki makinamda başladım. İsterseniz önce burada bir duralım ve Gentoo’nun ne olduğuna bir göz atalım.

Avrupa Parlamentosu Yazılım Patentlerini Reddetti!

FZ

FSF Avrupa karargahından son aldığımız habere göre, Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili oylama yaptı ve 680 oydan 648'i patentlere karşı kullanıldığı için yazılım patentleri yasa tasarısı reddedildi.

Kısa bir süre önce İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası Açık Kaynak Günlerinde de konuşan FSF Avrupa başkanı Georg Greve şu sözleri sarf etti: "Parlamento konuyu anladı ve yüksek teknoloji alanındaki patentleri korurken yazılımı patent sisteminin dışan bıraktı."

Konuyla ilgili olarak cs-discuss e-posta listesi üzerinden bizi haberdar eden Bilgi Üniversitesi asistanlarından ve TOSSAD Türkiye temsil ekibinden Bülent Özel'e teşekkürlerimiz sunarız.