butch

Görüşler

1
butch

Electron eziyetinden kurtulmamıza vesile olur mu acaba?

1
tongucyumruk

Olmaz. Iki sebepten:

  1. Android uygulamalari cogunlukla cep telefonlarinda calismak uzere tasarlanan uygulamalar. Haliyle kullanim modeli de genelde dikey bir durus ve dokunmatik ekran odakli oluyor. Bu tip uygulamalarin tablet/masaustu ortamini da hedefleyerek tasarlanmadiklari surece bu ortamlarda kabul edilebilir bir kullanici tecrubesi sunmasi pek gercekci bir beklenti degil.
  2. Electron'un varlik sebebi halihazirda iOS, Android ve Web uygulamasi gelistirmeye kaynak harcayan gelistiricilerin bir de uc tane ekstra masaustu uygulamasi gelistirmekle ugrasmak istememesinden kaynaklaniyor. Bir anlamda gecmisteki "flash uygulamasindan .exe uretmek" yaklasiminin bir yansimasi. Bu durumda da gayet basarisiz bir kullanici tecrubesi sunacak bir Android uygulamasi yerine halihazirda masaustu tarayicilar icin tasarlanmis web uygulamasini paketleyip sunmak daha mantikli oluyor.

Belki ileride Andbox'i Electron'a alternatif olarak goren gelistiriciler uygulamalarini masaustunde de calisabilecek bicimde gelistirmeye baslarsa bu durum degisebilir, ustelik bu Android Tablet ekosistemini de canlandirmaya yardimci olur ama yine de pek umitli degilim.

Son olarak, Andbox'in da Electron'un yasattigi performans sorunlarina karsi ciddi bir avantaj sunmasini da beklememek lazim. Gunumuzde Android telefonlarin 3-4 GB bellek ile calistigini dusunursek uzerlerinde calisan uygulamalarin aslinda pek de yuksek performansli olmasi biraz hayal sayilir. Care mi? Care Web uygulamalarini web tarayicida kullanmak. Gercekten bir masaustu uygulamasina ihtiyac duyulan konulara odaklanan sirketlerin de bu masrafa girmekten kacinacaklarini zannetmiyorum.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Viyana GNU/Linux'a Geçme Operasyonuna Başladı

FZ

Daha önce FM'de duyurmuştuk, Viyana, tıpkı Münih gibi radikal bir bilgi işlem dönüşümüne hazırlanıyordu ve bu iş için yine ağır yük işçisi, kara gün dostu Debian seçilmişti. Son alınan haberlere göre Viyana operasyona başladı. Viyana Belediyesi, 2006 yılına dek yaklaşık 16.000 bilgisayarlık sistemini dönüştürmeyi ve açık kodlu özgür yazılım olan GNU/Linux tabanlı işletim sistemine geçmeyi planlıyor.

Kaynaklar: http://www.radikal.com.tr, http://www.zdnetindia.com

Programcılar İçin (UNIX) Türkçe Tuş Takımı TR_ALT

oktay

Uzun zamandır arayıp da sonunda mevcut olmadığına karar verdiğim XFree86 4.3 ile uyumlu tr_alt tuş eşlem dosyasını sonunda kendim yapmayı başardım.

Bu tuş takımının özelliği klavyeleri normalde İngilizce QWERTY düzeninde olan (malesef Türkiye'de dahi bu sıkça rastlanan bir düzen) arkadaşlarımızın da Türkçe'ye özgü karakterler olan ü,ı, ö, ş, ğ, ç harlerini kullanabilmelerini sağlamasıdır. Normal İngilizce tuş takımı kullanırken sağ taraftaki ALT tuşu (ALT_GR) ile aynı i tuşuna basmak 'ı' harfini üretmektedir. Aynı şekilde ALT_GR + s, 'ş', ALT_GR + G, "Ğ" harflerini oluşturmaktadır. Bu düzeneğin normalde İngilizce klavye kullanıp da yeri geldiğinde Türkçe de yazması gereken arkadaşlarımız için yararlı olacağını umuyorum.

Gerekli bütün bilgileri ve xkb symbol dosyasının kendisini http://altunergil.org/tr_alt/ adresinden edinebilirsiniz.

Acarix: Taşınabilir Türkçe GNU/Linux ve fazlası...

anonim

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü sayfalarını gezerken Acarix isimli bir projeye rastladım.

Acarix, GNU/Linux temelli bir işletim sistemi projesi ve anlaşılan üniversitede de aktif olarak kullanılıyor. Proje hakkındaki detayları cs.bilgi.edu.tr/~mgencer/acarix/ adresinde bulabilir, Acarix'i church.cs.bilgi.edu.tr/acarixdownloads/ adresinden indirebilirsiniz.

Linux El Kitapçığı

sundance

Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce kendi tecrübelerimden, Internette dolaşırken bulduğum püf noktalardan ve diğer linux adminlerinin tavsiyelerinden yararlanarak hazırladığım Linux kitapçığını GPL2 lisansı altında yaymaya karar verdim.

Sizlerin de katkısı ile dökümanı önce DocBook formatına çevirip, daha sonra genişletmeyi düşünmekteyim. Amacım, sevgili arkadaşım Docelic'in hazırladığı Hands-on Guide To Debian yeterliliğinde bir döküman oluşturmak.

Linux El Kitapçığı (Pdf)
Linux El Kitapçığı (Doc)
Linux El Kitapçığı (HTML)
Kaptanın seyir defterine ek: Yıldız tarihi 32745-4: Nilgün Belma Bugünere HTML sürüm için teşekkür edilecek.

Mandrake Linux Türkçe Görsel Eğitim Seti Çıktı

anonim

Türkiye'de, Türkçe kaynak sıkıntısına Görsel çözümler getiren Görsel Eğitim firması, tümüyle Türkçe Mandrake Linux Görsel Eğitim setini çıkardı.
10 CD'lik eğitim setinde toplam 36 saat 22 dakika anlatım var. Flash Player yüklü olan tüm işletim sistemlerinde çalışabilme özelliği ile dikkati çeken set, Linux kullanıcılarına Türkçe kaynak çözümü sunuyor.
Tak-çalıştır yöntemiyle çalışan set, kullanım için teknik bilgi gerektirmiyor.

Detaylı bilgi için www.gorselegitim.com adresini ziyaret edebilirsiniz.