Yerelleştirme grupları sizi bekliyor

0
anonim
Türkiye'de genelde serbest yazılım, özelde Linux'un masaüstünde yaygınlaşması, daha alt seviyelere indirilmesi pek çoğuna göre değişik ölçütlere bağlı. Bunlar masaya yatırıldığı zaman herhalde olayın sosyolojik boyutundan teknolojisine, politikasından psikolojisine, insan-bilgisayar etkileşiminden yerelleştirmesine kadar pek çok noktada görüş bildirebilecek sayısız (Türk) uzman var.
Bu engellerden en azından bir tanesi de yerelleştirme. 1997 yılından beri aktif olarak çalışan çeviri grupları biraz merak, biraz hobiyle onbinlerce meraklı Linux kullanıcısının masaüstünde gördüklerini ortaya koymaktalar. Halen Türkiye'de bu konuya yönelik çalışan 20-30 gönüllü olmasına rağmen gelen talep, ortaya konan çabayı aşmaya başladı.

Önce güzel taraftan başlamak gerekiyor. Yapılan işler çok zevkli, haz verici ve genel kültürü artırıcı nitelikte. Dahası, grupça ortaya konan emeğin bir kaç hafta sonra bir dağıtımda geldiğini görmek kadar keyif verici bir başka durum düşünemiyorum.

Ancak çeviri ekiplerinin devamlı olarak yenilenmeye ihtiyacı var. Çeviri yapmak için çok ciddi bir konsantrasyon gerekiyor. Bir bakmışsınız ki, günde 2-3 saatten daha fazla çeviri yaptığınızda başınız ağrıyor, şekeriniz düşüyor. Gruba katılmak isteyen arkadaşların çevirileri kötü (gerçekten çok kötü) olduğu zaman onlara ne cevap vereceğinizi düşündüğünüz zaman mideniz bulanıyor, saç dipleriniz kaşınıyor. Çünkü bu camianın bir kişiyi bile kaybetmeye lüksü yok.

Burada sizlerden ricamız, elinizden geldiğince yerelleştirme çalışmalarına destek vermek, günde bir kaç dakikanızı bu işe ayırmak. Aşağıda (bildiğim) bir kaç grubun web sayfasını yazdım, elbette eklemeler olacaktır, eminim ki diğer grupların da -benzer düşüncelerden hareketle- destek gereksinimi vardır.

KDE grubu (kde.linux-sevenler.org, yakında kde.org.tr adresine geçmesi planlanıyor)
GNOME grubu (www.gnome.org.tr)
Openoffice.org grubu (tr.openoffice.org)
Mozilla grubu (mozilla.linux-sevenler.org)

--
Görkem

Görüşler

0
irresistible
Burda sormaktan kendimi alamadigim bir soru var.Turkiyede neden bu islere universiteler on ayak olmuyor? Benim duydugum kadariyla(yanlissam beni duzeltin) yabanci ulkelerde bu isleri genelde universitelerin destegiyle oluyormus.Bir ara arkadisim demisti.Hatta universitelerin matematik bolumleri dahi linuxle ilgileniyormus.
Aslinda Turkiyede her universite linuxle alakali bir konuya el atsa sanki ortada boyle bir sorun kalmaz.
Sizler ne dusunuyorsunuz?
0
Challenger
Türkiye' nin sayılı üniversitelerinin (isimleri lazım değil) Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde okuyan ve "Bilgisayar Mühendisi" ünvanıyla mezun olan birçok kişi, okullarında adı bile geçmediği için daha UNIX' in ne olduğunu bile bilmiyorken, böyle bir şeyi bizim muhteşem ve havasından geçilmeyen üniversitelerimizden beklemek pek uygun olmayacaktır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir Unix kabuğu, vshnu

sundance

Tamam, Unix dinazorusunuz, komut satırı en güzeli diyorsunuz, fakat yine de arada kimse bakmazken Midnight Commander açıp "oh be ne rahatmış?" dediğiniz de oluyor mu?

Ya da, bash'in vi komut satırını kullandığınızda "işte bu" dediğiniz oluyor mu?

Sizler için de görsel bir kabuk var: Vshnu. Hem de ne kabuk, hem komut satırına hizmet veriyor, hem vi komutlarını alıyor, hem de Perl scriptleri ile makrolar kabul ediyor. Dahası kendisi de bir perl scripti, hatta sıkı durun bir Perl modülü. Bir deneyin derim şahsen...

Awstats: Olması gerektiği gibi Web İstatistik Programı

tunc

Son zamanlarda gittikçe populer olan web istatistik programlarından biri olan Awstats bir çok özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Online update, geliştirilmiş log analyzer , detaylı istatistikler ve bolca dil seçeneği v.s. Bu tarz programlar kişinin zevkine göre değiştiği için belki arayüzünü beğenmiyebilirsiniz , bundan dolayı yakın özelliklere sahip webalizer ı kullanabilirsiniz. Aşağıda awstats'ı kurdugum bir url'yi veriyom ,takılın gezin :) Bu arada dediğim programları aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Webalizer Awstats
Ondakikaara

14,000 PC Windows'dan LİNUX'a Geçiyor

malkocoglu

Münih belediyesi, Windows'dan vazgeçip, 14,000 makinasına Linux yükleyecek. Bu olay, masaüstü ortamda Linux'un yerini ispatlayan önemli bir gelişme.

http://www.desktoplinux.com/news/NS3199247984.html

Kernel 2.4.24 Çıktı

bahadirkandemir

Kernel'in bellek yönetim kodunda, mremap(2) sistem çağrısındaki hatalı sınır kontrolünden kaynaklanan bir güvenlik zayıflığı bulundu.

mremap sistem çağrısı, sanal bellek alanlarının adreslenebilir boşluklarını taşımak ve boyutlarını değiştirme imkanı sağlıyor.

Duyurunun tamamı: http://isec.pl/vulnerabilities/isec-0013-mremap.txt

Fedora Core 6 Duyuruldu

anonim

Can sıkıcı birkaç hatanın giderilmesinin zaman alması nedeniyle çıkışı 2 defa ertelenen Fedora Core,planlanan tarih olan 16 Ekim'den 8 gün sonra 6. sürümünü az önce duyurdu.