Yapay Zeka Üstadı Sizlere Ömür

0
FZ
Klasik bir YZ programı olan "Parry"nin yaratıcısı Dr. Kenneth Mark Colby 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yale Üniversitesi'de tıp eğitimini tamamlayan, Amerikan Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan ve Stanford Üniversitesi'nde de bilgisayar bilimleri profesörü olarak çalışan Colby, "Parry"yi, 1971 yılında Joseph Weizenbaum'un öncü diyalog programı "Eliza"dan yola çıkarak hazırlamıştı. Eliza sisteminden farklı olarak Colby'nin yazılımı kendi konularını önerebiliyor ve diyalog esnasında karmaşık kişilik kalıplar sergileyebiliyordu.

Parry aldığı girdiyi parçalamak için kalıp eşleştirme (pattern matching) kullanıyor, konuşma ilerledikçe geçmişi hatırlıyor, KORKU, KIZGINLIK, GÜVENSIZLIK gibi değişkenleri kullanarak kişilik değişimlerine yol açıyordu. Aslında Parry paranoyak bir şizofrenik gibi davranıyor ve bunu o kadar iyi beceriyordu ki Turing testinin bir versiyonunu geçmeyi başarmıştı (Hani şu bilgisayarla yazışıyorsunuz ama bilgisayar mı yoksa bilgisayarı kullanan bir insan mı yazıyor bilemiyorsunuz çünkü bilgisayar çıktısı diğer odadaki bir kaynaktan geliyor, işte o test).

Bu yazılımın orjinalini merak edenler bu adrese başvurabilirler.

İlgili Yazılar

Pavuk???

m1a2

Hemen söyleyelim, bu `Pavuk` ne oluyor? Pavuk özellikle son haliyle `wget`e ciddi bir rakip oluyor... Malum, `wget` Linux`taki temel araçlardan birisidir. Bendeniz de lynx, wget vb. kod tabanı iyice oturmuş, mature programları değiştirme taraftarı değilimdir. Alışkanlıklar bu tip temel araçların değiştirilmesine de çoğunlukla engeldir. 1-2 yıl önce ismini duyduğum fakat `wget`e duyduğum saygıdan ötürü incelemeye kalkışmadığım :)`pavuk`u bir süredir deniyorum. Pek te memnun kaldım. Siz de bir deneyin isterseniz. Nereden mi? İşte şuradan.

BLAM!

butch

Son zamanlarda bir RSS çılgınlığıdır gidiyor. Tabi bunda Firefox ve Thunderbird'ün yeni sürümlerinin etkisi çok fazla. RSS, gününün önemli bir bölümünü haber sitelerini takip ederek geçirenler için çok pratik bir sistem, ancak yukarıda bahsettiğim programların sistemleri pek pratik değil. Bunun için yaptığım bir araştırmada BLAM!'a rastladım. Haber takip etmeyi çocuk oyuncağı haline getiren bu programın FM 'in takip edilmesini kolaylaştıracağına ve diğer haber sitelerinin de takibini kolaylaştıcağı için haber yoğunluğunu da artıracağına inancım tam. Yani apt-get install blam.

VMWare Server 1.0 Çıktı

vst

Kullandığınız işletim sistemi üzerinde başka bir işletim sistemi çalıştırmanıza yarayan sanal makine yazılımı VMWare Server bedava olarak piyasaya sürüldü. İndirip kullanmak isteyenler buyursunlar.

StarLogo artık OpenStarLogo

FZ

StarLogo ekibinden Eric Klopfer'in dünkü bir e-posta iletisine göre 8 Haziran 2006 itibariyle StarLogo artık OpenStarLogo adı altında kamuya açık kodlu olarak sunulmaktadır.

OpenStarLogo web sitesinde sistemin hem kaynak kod dosyalarını hem de derlenmiş hallerini bulmak mümkün. Böylece tüm dünyadaki programcı camiasının OpenStarLogo ve dolayısı ile StarLogo'ya katkıları kabul edilirken StarLogo ekibi de StarLogo TNG üzerindeki çalışmalarına odaklanmaya devam edecek.

GUI Tarihçesi

FZ

Windows 1.0 neye benziyordu? Peki ya Apple II'yi gören oldu mu? OS/2 V 1.1 ? Hmm peki ya Perq diye bir iş istasyonu duydunuz mu, grafik arabirimini gördünüz mü? 1968'de ilk demosu yapılan 'mouse' ne menem bir aletti? Bugün kullandıklarımıza ne kadar benziyordu? Acaba Xerox Alto sistemini ve Elixir Masaüstünü kullanmak (en azından görsel olarak) nasıl bir duyguydu?