xynth-0.8.00 Çıktı!

0
anhanguera
Selam,

Aslında yeni versiyonda çok fazla bir değişiklik yok, bir iki küçük bug-fix o kadar. Yeni versiyon çıkartmamızdaki en büyük etken xynth'i mingw'ye ve GDI'a portlamamiz oldu. Yani xynth artık Windows'ta da calisabiliyor. (Ekran görüntüsü)

Windows üzerinde çalışmasının aslında hiç bir çekici yanı yok, ancak xynth'in herhangi bir platforma ne kadar kolay portlanabildiğini göstermek açısindan güzel bir örnek. ve pek tabiki biz de portlanabilirliğini test etmiş oluyoruz.
Source ve binary'lere her zamanki gibi;
http://www.xynth.org
http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth
adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Binary çekecekler için:
bin/xynth.exe'ye iki tıklarsanız açılır. Ekran modunu share/configs/xynth.conf dosyasından değiştirebilirsiniz. Desktop demo programının ayarlarını ise share/desktop/cfg/desktop.cfg dosyasından değiştirebilirsiniz.
f12 : fullscreen ve pencere modu arasında geçiş yapıyor
f10 : screen shot alıyor.

Not: Neden PSP ve MS binary'leri var da Linux binary'leri yok? Çünkü PSP ya da MS için derlemek istiyorsanız, mingw ya da pspdev'e ihtiyaç duyuyorsunuz. Linux için source çeken insanların zaten gerekli toolları bulunduğunu ve ne yaptıklarını bildiklerini düşünüyoruz. Bir başka neden ise, PSP ve MS için çok fazla seçeneğiniz olmamasına rağmen Linux için bir çok farklı video driver ve bir çok farklı çalışma şekli makefile.cfg'den seçilebiliyor. Hepsi için binary hazırlamaya kalkarsak işin içinden çıkamayız.

Saygılar.

Alper Akcan - anhanguera.

Görüşler

0
tongucyumruk
Hmm... Şimdi düşünüyorum da GTK'nın Xynth'e halihazırda port edilmiş olduğunu düşünürsek acaba Xynth GTK uygulamalarını MS Windows üzerinde çalıştırmak için sağlıklı bir platform olabilir mi? Bir nevi Black Dog gibi, uygulamamızı Xynth'in içine yüklesek, sonra da yine Xynth içinden çalıştırsak, böylece MS Windows içinde GTK vs... kurulmuş olması mecburiyetinden kurtulmuş olsak hmm...
0
eons
"Xynth GTK uygulamalarını MS Windows üzerinde çalıştırmak için sağlıklı bir platform olabilir mi?"

Olabilir ama saglıklı olamaz. Bu tamamen kulagını tersten göstermek gibi olur. Bunun icin GTK kütüphanesinin mingw ortamında Xynth patch i uygulanıp derlendikten sonra Xynth in yine mingw le derlenip calıstırılması gerekir. Evet Xynth MS Windows uzerinde calısmak icin MS Windows'un GDI standart arabirimini kullanmaktadır. Fakat GTK nin MS Windows uzerinde calısmasi icin direkt olarak portlanmasi yeterlidir. GladeWin32 projesinde bunu bulabilirsiniz.

Xynth e gönül verenlerden biri olarak bunu nasil soyleyebilirsin denilebilir fakat amacımız sadece Xynth in islevselligini, kullanilabilirligini ve bir cok platformda rahatca calisabilirligini gostermek. Daha fazlası değil.

Caglar
0
darkhunter
xynth ile cygwin'i entegre etmek mümkün mü acaba?
SDL ve GTK kütühnelerini gördüm, tonguc'un da bahsettiği gibi bu kütüphanelerle çalışan uygulamaları w32'ye port etmek için iyi bir alternatif olur mu merak ediyorum. Eğer olursa avantajı kod üzerinde hiç oynamadan sunmak mı olur; onu da tam kestiremedim şu anda. Belki ben cevabı bulana kadar biri söyler? :)

Bu arada eline sağlık anhanguera :)
0
eons
"xynth ile cygwin'i entegre etmek mümkün mü acaba?"

Entegre den kasıt eger calıstırmaksa mümkün. Cygwin de gcc ye -mno-cygwin derleyici bayragını (kusura bakmayın Türkcesi bu) gecmeniz yeterli. Cygwin daha karmasik bir sistem oldugu icin tercih etmedik cunku bizim ihtiyacimiz olan sadece derleyici.

Ama SDL ve GTK icin win32 de alternatif olur mu? Yukarıda da bahsettigim gibi zorlarsanız evet ama gereksiz. Hem SDL in hem de GTK nin win32 portları mevcut. Bunun bir ornegi de Gimp

Caglar
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Python tabanlı Türkçe deasciifier

FZ

Kısa süre önce Deniz Yüret'in Türkçe 'deasciifier'ını (turkish-mode, Emacs Lisp ile yapılmış) Python'a çevirdim. Kaynak kod adresi: http://github.com/emres/deasciifier.

'deasciification' ve 'deasciifier' terimlerine aşina olmayanlar için kısa açıklama: Türkçe harfler kullanılmadan, sadece ASCII harfler ile yazılmış Türkçe metinlerin, düzgün şekilde Türkçe harfler kullanılarak yazılmış hale çevrilmesine 'deasciification' denir. Bu duruma bir örnek verelim, girdi metni mesela

"Opusmegi cagristiran catirtilar."

ise, çıktı metni şöyle olmalıdır:

"Öpüşmeği çağrıştıran çatırtılar."

ht://Dig ile kendi arama motorunuzu oluşturun

Soulblighter

Bir çok Linux kullanıcısı, kendi sistemi üzerinde kolaylıkla bir web sunucusu çalıştırabilir. Sayfaları sunucuda barındırmak işin yarısıdır, onları bulmak ise diğer yarısı. İşin diğer yarısı ise ht://Dig yazılımının işi.

Yazılım temalı Türkçe soru/cevap kardeşliğine davet

coskung

Yazılım dünyasında olup da Stackoverflow’u (SO) bilmeyen yoktur. Yazılım konusunda Google’da yapacağınız her aramada mutlaka SO’dan birkaç sonuç çıkacaktır. SO, yaklaşık 3.3 milyon soru, 6.6 milyon cevap ve 1.2 milyon kullanıcıya sahip devasa bir soru cevap sitesi. Şu anda dünyadaki tüm yazılımcıların itibar ettiği en önemli bilgi merkezlerinden birisi. Günde 4 milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. SO, yalnız başına bir site değil, kocaman bir ağın en popüler parçası. Stackexchange (SX) ağı, aşçılıktan fiziğe, elektronikten bisiklete farklı birçok konuda soru/cevap sitesine sahip.

ÖNEMLİ UYARI : `Bios Logosunu Değiştirelim´ Makalesi Hakkında

crematorium

Geçenlerde yazdığım ve FZ arkadaşımızın da duyurduğu Bios Logosunu Değiştirelim makalesi hakkında önemli bir uyarı yapmam gerekiyor.

Kendi makinamda Logo'mu zaten değiştirmiştim. Dün gece logodan sıkıldım ve yeniden değiştirmek istedim. Büyük bir hata yaparak daha önceden içine Logo yüklediğim "Bios Binary" dosyamın üzerine tekrardan bir logo attım ve AWDFLASH ile `flash´ladım. Makinayı yeniden başlattığımda maalesef Bios'umun elimde kaldığını farkettim. Şimdi gelelim uyarıya:

Xen: VMware® için özgür alternatif

roktas

VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)