xynth-0.8.00 Çıktı!

0
anhanguera
Selam,

Aslında yeni versiyonda çok fazla bir değişiklik yok, bir iki küçük bug-fix o kadar. Yeni versiyon çıkartmamızdaki en büyük etken xynth'i mingw'ye ve GDI'a portlamamiz oldu. Yani xynth artık Windows'ta da calisabiliyor. (Ekran görüntüsü)

Windows üzerinde çalışmasının aslında hiç bir çekici yanı yok, ancak xynth'in herhangi bir platforma ne kadar kolay portlanabildiğini göstermek açısindan güzel bir örnek. ve pek tabiki biz de portlanabilirliğini test etmiş oluyoruz.
Source ve binary'lere her zamanki gibi;
http://www.xynth.org
http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth
adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Binary çekecekler için:
bin/xynth.exe'ye iki tıklarsanız açılır. Ekran modunu share/configs/xynth.conf dosyasından değiştirebilirsiniz. Desktop demo programının ayarlarını ise share/desktop/cfg/desktop.cfg dosyasından değiştirebilirsiniz.
f12 : fullscreen ve pencere modu arasında geçiş yapıyor
f10 : screen shot alıyor.

Not: Neden PSP ve MS binary'leri var da Linux binary'leri yok? Çünkü PSP ya da MS için derlemek istiyorsanız, mingw ya da pspdev'e ihtiyaç duyuyorsunuz. Linux için source çeken insanların zaten gerekli toolları bulunduğunu ve ne yaptıklarını bildiklerini düşünüyoruz. Bir başka neden ise, PSP ve MS için çok fazla seçeneğiniz olmamasına rağmen Linux için bir çok farklı video driver ve bir çok farklı çalışma şekli makefile.cfg'den seçilebiliyor. Hepsi için binary hazırlamaya kalkarsak işin içinden çıkamayız.

Saygılar.

Alper Akcan - anhanguera.

Görüşler

0
tongucyumruk
Hmm... Şimdi düşünüyorum da GTK'nın Xynth'e halihazırda port edilmiş olduğunu düşünürsek acaba Xynth GTK uygulamalarını MS Windows üzerinde çalıştırmak için sağlıklı bir platform olabilir mi? Bir nevi Black Dog gibi, uygulamamızı Xynth'in içine yüklesek, sonra da yine Xynth içinden çalıştırsak, böylece MS Windows içinde GTK vs... kurulmuş olması mecburiyetinden kurtulmuş olsak hmm...
0
eons
"Xynth GTK uygulamalarını MS Windows üzerinde çalıştırmak için sağlıklı bir platform olabilir mi?"

Olabilir ama saglıklı olamaz. Bu tamamen kulagını tersten göstermek gibi olur. Bunun icin GTK kütüphanesinin mingw ortamında Xynth patch i uygulanıp derlendikten sonra Xynth in yine mingw le derlenip calıstırılması gerekir. Evet Xynth MS Windows uzerinde calısmak icin MS Windows'un GDI standart arabirimini kullanmaktadır. Fakat GTK nin MS Windows uzerinde calısmasi icin direkt olarak portlanmasi yeterlidir. GladeWin32 projesinde bunu bulabilirsiniz.

Xynth e gönül verenlerden biri olarak bunu nasil soyleyebilirsin denilebilir fakat amacımız sadece Xynth in islevselligini, kullanilabilirligini ve bir cok platformda rahatca calisabilirligini gostermek. Daha fazlası değil.

Caglar
0
darkhunter
xynth ile cygwin'i entegre etmek mümkün mü acaba?
SDL ve GTK kütühnelerini gördüm, tonguc'un da bahsettiği gibi bu kütüphanelerle çalışan uygulamaları w32'ye port etmek için iyi bir alternatif olur mu merak ediyorum. Eğer olursa avantajı kod üzerinde hiç oynamadan sunmak mı olur; onu da tam kestiremedim şu anda. Belki ben cevabı bulana kadar biri söyler? :)

Bu arada eline sağlık anhanguera :)
0
eons
"xynth ile cygwin'i entegre etmek mümkün mü acaba?"

Entegre den kasıt eger calıstırmaksa mümkün. Cygwin de gcc ye -mno-cygwin derleyici bayragını (kusura bakmayın Türkcesi bu) gecmeniz yeterli. Cygwin daha karmasik bir sistem oldugu icin tercih etmedik cunku bizim ihtiyacimiz olan sadece derleyici.

Ama SDL ve GTK icin win32 de alternatif olur mu? Yukarıda da bahsettigim gibi zorlarsanız evet ama gereksiz. Hem SDL in hem de GTK nin win32 portları mevcut. Bunun bir ornegi de Gimp

Caglar
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Palm için miniGL sürücüsü

redogre

http://www.dsbox.com/minigl.html adresinde Palm için OpenGL projesi ile ilgili bilgiler var. Digital Sandbox firmasının Source Forge sitesinin de desteğiyle yürüttüğü projede şu anda 0.4 versiyonuna gelinmiş durumda. Ama Sandbox kullanıcıları uyarıyor, program henüz çok stabil değil. Dsbox sitesinde çok "şirin" screen shot lar var... En azından Palm ekranında vektör grafikler şirin gözüküyor bence.

GNU/Linux Üzerinde Streaming Media

FZ

Neden değerli hard diskimi yığınla MP3/Ogg Vorbis ile doldurayım (ya da bir sürü CD yazıp bunları kataloglamak ile uğraşayım)? Bulunduğum ağ üzerinde birileri bir sunucu kursa ve ben de misal XMMS ile doğrudan oraya bağlanıp paşa paşa müziğimi, radyomu, vs. canlı bağlantı üzerinden dinlesem diyenlerdenseniz ve böyle bir müzik sunucusunun nasıl kurulacağını merak ediyorsanız şu lezzetli makale tam ağzınıza göre: Streaming Audio the Icecast Way

Turquaz muhasebe 0.3 ve sonrası

huseyin

Turquaz açık kodlu muhasebe programının 0.3 versiyonu yayınlandı. Bu versiyonla birlikte, stok, cari, çek-senet, fatura, döviz ve ayarlar modüllerini içeriyor. Detaylı bilgiye ve programa web sitesinden http://www.turquaz.com ulaşabilirsiniz.
Programın bundan sonraki gelişimi için ....

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.

Emacs mı VI mı?

vst

Uzun zamandır Vi(m) kullanıyorum. Ancak Emacs'in sunduğu çalışma ortamını kıskandığım için birkaç defa Emacs öğrenme girişiminde bulundum, bir tanesi de bugüne rastgeldi. Netice: olmuyor! Üşeniyor muyum, algısal sorunlarım mı var diye merak edip bir google araması yaptım: vim emacs cognition (kavrama). Sonuçlardan birisi çok faydalı bir literatür taramasına işaret ediyor.

Bu taramanın kaynağı "Benim editörüm senin editörünü döver!" argumanına alternatif bilimsel araştırmalar. Genelde bilişsel test uygulamalarına dayanan çalışmaların özetlerinin ve bazılarının tam metin bağlantılarının verildiği çalışmadan çıkardığım sonuç: