XFree86 hakkında paparazzi

0
roktas
XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)
X 4.4 lisansı çoktan Slashdot'landı. XFree86 grubu boykota ne kadar dayanır bilmiyorum ama, grup ilk tepkisini kısa bir süre önce enteresan bir haberle verdi. Suç işleyen bir çocuğun büyüklerine yaptığı şikayetleri andıran bu habere göre XFree86 sözcüğü bazı arama motorlarında pron linkler döndürüyormuş. Aynı haberde "XFree86 4.4'ümü istiyorum, hemen şimdi" sloganıyla anti-boykot çağrısı da yapılmış :-) Özgür yazılım repertuvarının yumuşak karnı olan X Window hakkındaki bu hikaye bakalım nasıl sonuçlanacak?

Görüşler

0
zahter
Mandrake 10 dan 4.4 u cikarmis diye duymustum.Sitesine bakip emin oldum.
http://www.mandrakelinux.com/en/10.0/features/ [www.mandrakelinux.com]
0
bahadirkandemir
Aklıma Librenix.com`un editörü Ray Yeargin`in yazdığı No, RMS, Linux is not GNU/Linux [librenix.com] geldi. Yazıda şöyle bir bölüm bulunuyor:

Eğer GNU/Linux ismini GNU tabanlı Linux dağıtımlarıyla kısıtlarsak, başka bir problemle karşılaşırız. XFree86, bazı Linux kurulumlarında, tüm GNU yazılımlarından daha önemli olabilir. Daha açık söylemek gerekirse, böyle bir dağıtımın XFree86/Linux olarak adlandırılması gerekmez mi? Ya da, en azından, XFree86/GNU/Linux olarak adlandırılması?


Sanırım X yapımcıları bu yazıyı okudu ve "Neden olmasın?" dedi.

Yakında "Kullandığım işletim sistemi Apache/PHP/Python/XFree86/GNU/Linux" demeye zorlanabiliriz. En iyisi conan gibi, kullandığımız işletim sistemine lin diyelim :)
0
nakkaya
yanliz unuttunuz bisiy var gnu araclari olmadan linux kullanilamaz (bash gcc make vb....) ama xfree olmadan isletim sistemi tam fonksyonlariyla kullanabilirsin...
0
GaripFakir
XFree86 harici grafik ortamlarin (X, freedesktop vs.) kisa bir sure icinde kararli bir surum cikartma olasiliklari sanki yok. Bence XFree86 4.3 ile yola devam edilir bundan boyle
3
tongucyumruk

Yaklaşık 14 yıl sonra:

  • XFree86 bu hareketiyle kendi sonunu hazirladi, Freedesktop ve Xorg aldi yurudu, hicbir yil "masaustu Linux'un yili" olmadi ama Linux masaustu ortamlarinin kalitesi, kullanilabilirligi rakiplerini yakaladi
  • Son zamanlarda insanlar artik Xorg'dan ve X'ten de genel olarak kurtulmanin yollarina bakmaya basladilar, pek cok insan (misal ben) ve dagitim (Ubuntu, Fedora, Debian vs...) dumeni Wayland rotasina cevirdi
  • Microsoft pek cok yazilimini (.Net dahil) özgur lisanslarla dagitir oldu
  • Donald Trump (evet TV karakteri olan) Amerika'ya baskan oldu
  • Dunyanin civisi cikti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bir Dâhinin Trajedisi - Alan Turing

FZ

Tiyatro Stüdyosu, dâhi matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in yaşamını konu alan "Sonsuz Döngü" oyununu sahneliyor. Hugh Whitemore'un kaleme aldığı oyunu çeviren ve sahneye koyan Ahmet Levendoğlu.

\r \r Oyun, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının ENIGMA haberleşme şifresini kıran İngiliz ekibin beyni olan Alan Turing'in, eşcinsel kimliği yüzünden toplumun kendisine dayattığı zorluklar nedeniyle yaşadığı trajediyi konu alıyor.

\r \r "Sonsuz Döngü" Mayıs ayının sonuna dek her Pazartesi 19:30'da İş Sanat'ta.

\r \r Tel: 0 212 316 10 83

Çin'de Bilgisayar Adaletin Temelidir!

noworriesci

Ne yargıç, ne de jüriler karışıyor. Çin'de resmen uygulamaya geçen yöntemle suçun ve suçlunun verileri bir sisteme giriliyor, cezaya bilgisayar karar veriyor.

ABD Medya Edebiyat (ya da Anna Karenina nasıl çok satar?)

FZ

Aldığımız haberlere göre ABD´deki en popüler talkshow programlarından birinin sunucusu Oprah Winfrey programında Anna Karenina´dan bahsedip ve bu kitabın aslında o kadar zor bir kitap olmadığını, güzel bir kitap olduğunu belirtince Anna Karenina´nın satışları bir anda patladı.

961.030 yeni kopya için baskıya giren Penguin Yayınları yetkilileri bu talep karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

TV programcısı Winfrey´e göre bu kitap biraz kalın bir kitap olmakla birlikte aslında o kadar da zor değil ve insanların gerçek edebiyatla uğraşmaları lazım bazen. 1 numarada yer alan kitabını ve yer alma sebebini üstad Leo Tolstoy görseydi acaba ne derdi?

Bu fantastik haber karşısında şaşkınlığımızı gizleyemiyor, TV, medya, kitaplar, edebiyat, garip bağlantılar üzerine bir kez daha derin bir tefekküre dalıyor, dumurlararası bir gezintiye çıkıyoruz.

Turkecom freelance webmaster arıyor

pulsar

Aslında reklam gibi olacak ama olay fazlamesai topluluğunun ilgisini çekecek biçimde oluştuğundan yazma gereği duydum.
Turkecom FREELANCE (evet öyle freelance) webmaster arıyor.
Başvurular İşTürk.net'te

Douglas Adams`ı kaybettik :(

robin

Büyük yazar Douglas Adams 11 Mayis 2001 Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Kendisi dünya çapında ünlü beş kitaplık Otostopçunun Galaksi Rehberi üçlemesi ve Dirk Gently serilerinin yazarıydı. Acımız sonsuz. :((