XFree86 hakkında paparazzi

0
roktas
XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)
X 4.4 lisansı çoktan Slashdot'landı. XFree86 grubu boykota ne kadar dayanır bilmiyorum ama, grup ilk tepkisini kısa bir süre önce enteresan bir haberle verdi. Suç işleyen bir çocuğun büyüklerine yaptığı şikayetleri andıran bu habere göre XFree86 sözcüğü bazı arama motorlarında pron linkler döndürüyormuş. Aynı haberde "XFree86 4.4'ümü istiyorum, hemen şimdi" sloganıyla anti-boykot çağrısı da yapılmış :-) Özgür yazılım repertuvarının yumuşak karnı olan X Window hakkındaki bu hikaye bakalım nasıl sonuçlanacak?

Görüşler

0
zahter
Mandrake 10 dan 4.4 u cikarmis diye duymustum.Sitesine bakip emin oldum.
http://www.mandrakelinux.com/en/10.0/features/ [www.mandrakelinux.com]
0
bahadirkandemir
Aklıma Librenix.com`un editörü Ray Yeargin`in yazdığı No, RMS, Linux is not GNU/Linux [librenix.com] geldi. Yazıda şöyle bir bölüm bulunuyor:

Eğer GNU/Linux ismini GNU tabanlı Linux dağıtımlarıyla kısıtlarsak, başka bir problemle karşılaşırız. XFree86, bazı Linux kurulumlarında, tüm GNU yazılımlarından daha önemli olabilir. Daha açık söylemek gerekirse, böyle bir dağıtımın XFree86/Linux olarak adlandırılması gerekmez mi? Ya da, en azından, XFree86/GNU/Linux olarak adlandırılması?


Sanırım X yapımcıları bu yazıyı okudu ve "Neden olmasın?" dedi.

Yakında "Kullandığım işletim sistemi Apache/PHP/Python/XFree86/GNU/Linux" demeye zorlanabiliriz. En iyisi conan gibi, kullandığımız işletim sistemine lin diyelim :)
0
nakkaya
yanliz unuttunuz bisiy var gnu araclari olmadan linux kullanilamaz (bash gcc make vb....) ama xfree olmadan isletim sistemi tam fonksyonlariyla kullanabilirsin...
0
GaripFakir
XFree86 harici grafik ortamlarin (X, freedesktop vs.) kisa bir sure icinde kararli bir surum cikartma olasiliklari sanki yok. Bence XFree86 4.3 ile yola devam edilir bundan boyle
3
tongucyumruk

Yaklaşık 14 yıl sonra:

  • XFree86 bu hareketiyle kendi sonunu hazirladi, Freedesktop ve Xorg aldi yurudu, hicbir yil "masaustu Linux'un yili" olmadi ama Linux masaustu ortamlarinin kalitesi, kullanilabilirligi rakiplerini yakaladi
  • Son zamanlarda insanlar artik Xorg'dan ve X'ten de genel olarak kurtulmanin yollarina bakmaya basladilar, pek cok insan (misal ben) ve dagitim (Ubuntu, Fedora, Debian vs...) dumeni Wayland rotasina cevirdi
  • Microsoft pek cok yazilimini (.Net dahil) özgur lisanslarla dagitir oldu
  • Donald Trump (evet TV karakteri olan) Amerika'ya baskan oldu
  • Dunyanin civisi cikti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Biraz da Dijital Sanat

anonim

Dijital art'la ilgilenen arkadaşların ziyaret etmesi ve incelemesi gereken iki portfolyo.
Portfolyo 1, Portfolyo 2

Ayrıca bu portfolyoların sahibinin ülkemizden biri olması bizi dahada memnun ediyor :). Eline sağlık Kerem Beyit.

Macromedia for GNU/Linux

demonic

Macromedia firmasının popüler Windows programları olan Flash, Dreamweaver ve benzerlerinin GNU/Linux sürümlerini pek yakında görebiliriz.Bu durumda Linux Windows karşısında biraz daha güçlenecek gibi.

Hayır videodaki ben değilim aslında benim ama...

FZ

ABD'deki MIT üniversitesinde çalışan bilgisayar mühendisleri vakti zamanında Arnold Schwarzenneger'in başrolde oynadığı "Running Man" filmindekine benzer işler çevirmeye başlamışlar! \r Araştırmacılar kameraya kaydettikleri bir insan konuşma videosunu işleyip söz konusu insan sanki başka şeyler söylemiş gibi bir video hazırlayabiliyorlar. Hatta daha da ileri gidip bir ingilizce konuşan bir kadının videosunu işleyip o kadının Japonca şarkı söyleyen bir videosunu yapmış, dudak hareketleri falan nerede ise kusursuz gibi ve seyreden deneklerin çoğu da hiçbir gariplik sezmemişler (söz konusu kadın tek kelime japonca bilmiyor tabii!)

\r \r Bu tekniğin bilgisayar oyunlarında çok ilginç efektler yaratmak ya da Marilyn Monroe gibi ölü sinema yıldızlarına yeni sözler söyletmek için kullanılabileceğini söyleyen araştırmacılar işin sakat tarafına da dikkat çekerek söz konusu tekniğin propaganda amaçlı, kitleleri yanıltma ve manipüle etme amaçlı da kullanılabileceğini belirtmişler!

Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

conan

Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.

Sessizlik Makinası

fly

http://www.newscientist.com adresinde yazan habere göre, İngiliz bilim adamları ortamdaki istenmeyen sesleri yokedecek bir 'sessizlik makinası' üzerinde çalışıyorlar.
Sistem istenmeyen sesleri analiz ediyor ve anti-ses adı verilen sinyaller üreterek sessiz bir ortam yaratıyor.