XFree86 hakkında paparazzi

0
roktas
XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)
X 4.4 lisansı çoktan Slashdot'landı. XFree86 grubu boykota ne kadar dayanır bilmiyorum ama, grup ilk tepkisini kısa bir süre önce enteresan bir haberle verdi. Suç işleyen bir çocuğun büyüklerine yaptığı şikayetleri andıran bu habere göre XFree86 sözcüğü bazı arama motorlarında pron linkler döndürüyormuş. Aynı haberde "XFree86 4.4'ümü istiyorum, hemen şimdi" sloganıyla anti-boykot çağrısı da yapılmış :-) Özgür yazılım repertuvarının yumuşak karnı olan X Window hakkındaki bu hikaye bakalım nasıl sonuçlanacak?

Görüşler

0
zahter
Mandrake 10 dan 4.4 u cikarmis diye duymustum.Sitesine bakip emin oldum.
http://www.mandrakelinux.com/en/10.0/features/ [www.mandrakelinux.com]
0
bahadirkandemir
Aklıma Librenix.com`un editörü Ray Yeargin`in yazdığı No, RMS, Linux is not GNU/Linux [librenix.com] geldi. Yazıda şöyle bir bölüm bulunuyor:

Eğer GNU/Linux ismini GNU tabanlı Linux dağıtımlarıyla kısıtlarsak, başka bir problemle karşılaşırız. XFree86, bazı Linux kurulumlarında, tüm GNU yazılımlarından daha önemli olabilir. Daha açık söylemek gerekirse, böyle bir dağıtımın XFree86/Linux olarak adlandırılması gerekmez mi? Ya da, en azından, XFree86/GNU/Linux olarak adlandırılması?


Sanırım X yapımcıları bu yazıyı okudu ve "Neden olmasın?" dedi.

Yakında "Kullandığım işletim sistemi Apache/PHP/Python/XFree86/GNU/Linux" demeye zorlanabiliriz. En iyisi conan gibi, kullandığımız işletim sistemine lin diyelim :)
0
nakkaya
yanliz unuttunuz bisiy var gnu araclari olmadan linux kullanilamaz (bash gcc make vb....) ama xfree olmadan isletim sistemi tam fonksyonlariyla kullanabilirsin...
0
GaripFakir
XFree86 harici grafik ortamlarin (X, freedesktop vs.) kisa bir sure icinde kararli bir surum cikartma olasiliklari sanki yok. Bence XFree86 4.3 ile yola devam edilir bundan boyle
3
tongucyumruk

Yaklaşık 14 yıl sonra:

  • XFree86 bu hareketiyle kendi sonunu hazirladi, Freedesktop ve Xorg aldi yurudu, hicbir yil "masaustu Linux'un yili" olmadi ama Linux masaustu ortamlarinin kalitesi, kullanilabilirligi rakiplerini yakaladi
  • Son zamanlarda insanlar artik Xorg'dan ve X'ten de genel olarak kurtulmanin yollarina bakmaya basladilar, pek cok insan (misal ben) ve dagitim (Ubuntu, Fedora, Debian vs...) dumeni Wayland rotasina cevirdi
  • Microsoft pek cok yazilimini (.Net dahil) özgur lisanslarla dagitir oldu
  • Donald Trump (evet TV karakteri olan) Amerika'ya baskan oldu
  • Dunyanin civisi cikti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cox Communications da MySQL Kullanmaya Başladı

acemi_

ABD'nin en büyük dördüncü kablo TV firması Cox Communications, veri ambarı uygulamasının büyük bir kısmında MySQL kullanmaya başladı. Bu uygulama, gelecekle ilgili iş kararlarının alınmasında ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında önemli rol üstleniyorlar.

Birlikte çalışan 27 sunucu üzerine kurulu veritabanı uygulamasında, 3600 MySQL tablosu bulunmakta. Şu an 2 milyar kaydın yer aldığı veritabanına, her iki saatte bir 4 milyon yeni kayıt ekleniyor.

Command them all!!!

parsifal

Dos zamanları Norton Commander ile tanışmamla başlamıştı commander türü programlara olan yakınlığım.
O kadar çok beğenmiştim ki, para vermeden de eksiksiz çalıştığı halde satın almıştım Windows Commander'ı.
Yıllardır vazgeçemediklerim arasında yerini alan Windows Commander, windows adının tescilli marka olması nedeniyle baskılara dayanamayarak adını Total Commander olarak değiştirmek zorunda kaldı.
Şirketin açıklamasını buradan okuyabilirsiniz.

Pil teknolojilerinde devrim mi?

elrond

Motorola pil endüstrisinde büyük bir devrim sayılabilecek yeni teknlojisinin başarılı tanıtımını yaptı.
Metan gazı kullanarak pil hücrelerinden üretilen yeni piller cep telefonlarında ay mertebesinde kullanma süresi sağlıyor. Bu teknolojide önemli endişelerden biri ısı problemi idi. Tanıtımlarda Motorola'nın bu problemi aştığı gözlenmiş. Hücrelerdeki Metan kimyasal reaksyonlar sonucunda oksijen, ısı ve elektrik enerjisi açığa çıkarıyor. Bu enerji direkt kullanılabileceği gibi Motorola'nın case'inde olduğu gibi telefona elektrik sağlayan diğer pilleri şarj etmek içinde kullanılabiliniyor.

Bilgisayar Dünyasının OSCAR´ı Türk Firmasına

korhan

Yazılım şirketi Cybersoft'un 'İnternet Vergi Dairesi' projesi, NASA'yı geride bırakarak birinci oldu.
Türk bilgisayar yazılım şirketi Cybersoft ,'internet vergi dairesi' projesiyle, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak birinci oldu ve "Bilgisayar Dünyasının Oscar'ı" kabul edilen Computerworld Honors'ın 21.yüzyıl başarı ödülünü kazandı. "Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu projesi" olarak adlandırılan Cybersoft firmasının geliştirdiği "Vergi Dairesi Tam Otomasyon Projesi" (VEDOP), uluslararası jüri tarafından Computerworld Honors yarışmasında ,

Ve İnsan Makinaya Yenildi

sefalet

Uzun yıllardır ilk defa tek bir Dünya Şampiyonu var artık ve Viladimir Kıramnik (Vladimir Kramnik) yeni ünvanı ile ilk kez bir karşılaşmaya çıktı. Rakibinin adı Deep Fritz 10.