XFree86 hakkında paparazzi

0
roktas
XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)
X 4.4 lisansı çoktan Slashdot'landı. XFree86 grubu boykota ne kadar dayanır bilmiyorum ama, grup ilk tepkisini kısa bir süre önce enteresan bir haberle verdi. Suç işleyen bir çocuğun büyüklerine yaptığı şikayetleri andıran bu habere göre XFree86 sözcüğü bazı arama motorlarında pron linkler döndürüyormuş. Aynı haberde "XFree86 4.4'ümü istiyorum, hemen şimdi" sloganıyla anti-boykot çağrısı da yapılmış :-) Özgür yazılım repertuvarının yumuşak karnı olan X Window hakkındaki bu hikaye bakalım nasıl sonuçlanacak?

Görüşler

0
zahter
Mandrake 10 dan 4.4 u cikarmis diye duymustum.Sitesine bakip emin oldum.
http://www.mandrakelinux.com/en/10.0/features/ [www.mandrakelinux.com]
0
bahadirkandemir
Aklıma Librenix.com`un editörü Ray Yeargin`in yazdığı No, RMS, Linux is not GNU/Linux [librenix.com] geldi. Yazıda şöyle bir bölüm bulunuyor:

Eğer GNU/Linux ismini GNU tabanlı Linux dağıtımlarıyla kısıtlarsak, başka bir problemle karşılaşırız. XFree86, bazı Linux kurulumlarında, tüm GNU yazılımlarından daha önemli olabilir. Daha açık söylemek gerekirse, böyle bir dağıtımın XFree86/Linux olarak adlandırılması gerekmez mi? Ya da, en azından, XFree86/GNU/Linux olarak adlandırılması?


Sanırım X yapımcıları bu yazıyı okudu ve "Neden olmasın?" dedi.

Yakında "Kullandığım işletim sistemi Apache/PHP/Python/XFree86/GNU/Linux" demeye zorlanabiliriz. En iyisi conan gibi, kullandığımız işletim sistemine lin diyelim :)
0
nakkaya
yanliz unuttunuz bisiy var gnu araclari olmadan linux kullanilamaz (bash gcc make vb....) ama xfree olmadan isletim sistemi tam fonksyonlariyla kullanabilirsin...
0
GaripFakir
XFree86 harici grafik ortamlarin (X, freedesktop vs.) kisa bir sure icinde kararli bir surum cikartma olasiliklari sanki yok. Bence XFree86 4.3 ile yola devam edilir bundan boyle
3
tongucyumruk

Yaklaşık 14 yıl sonra:

  • XFree86 bu hareketiyle kendi sonunu hazirladi, Freedesktop ve Xorg aldi yurudu, hicbir yil "masaustu Linux'un yili" olmadi ama Linux masaustu ortamlarinin kalitesi, kullanilabilirligi rakiplerini yakaladi
  • Son zamanlarda insanlar artik Xorg'dan ve X'ten de genel olarak kurtulmanin yollarina bakmaya basladilar, pek cok insan (misal ben) ve dagitim (Ubuntu, Fedora, Debian vs...) dumeni Wayland rotasina cevirdi
  • Microsoft pek cok yazilimini (.Net dahil) özgur lisanslarla dagitir oldu
  • Donald Trump (evet TV karakteri olan) Amerika'ya baskan oldu
  • Dunyanin civisi cikti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

del.icio.us artık Yahoo!'nun

Skeleton

Favorilerinizi saklayabileceğiniz, etiketliyebileceğiniz ve paylaşabileceğiniz bir ortam sağlayan del.icio.us Yahoo! tarafından satın alındı.

Çok yakında benzer bir hizmeti, Yahoo! My Web 2.0 BETA, duyuran Yahoo! bu dalda en popüler sitelerden biri olan del.icio.us'u da alarak bu tarz hizmetlere verdiği önemi göstermiş oldu.

Sitenin resmi blogundaki yazı için tıklayın

3. Bilgisayar Günleri Yarışması

FZ

"Bilgi'de Bilgisayar Günleri" başlığı ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü tarafından düzenlenen ve tüm lise öğrencilerine açık olan etkinlik iki aşamalı yarışma bölümlerinden oluşacaktır. 22 Nisan 2006 tarihinde yapılacak olan ön eleme aşaması tüm katılımcılara açık olacaktır. Ön eleme sonunda ilk 30'a giren öğrenciler 13-14 Mayıs 2006 tarihlerinde Dolapdere kampüsünde uygulamalı bir dizi eğitimden sonra 2. aşama sınava alınacaklardır. Gelelim koşullara ve ödüllere...

Makale/Röpörtaj Turu

anonim

Uzun zamandır genel bir haber turu yapamamıştım. Sözü fazla uzatmadan başlıklara geçelim...

En ucuz Internet Kafe Türkiye'de

conan

Foreign Policy'nin yaptığı bir araştırmaya göre en ucuz Internet Kafe saati ($0.50) ile Türkiye'de. 26 ülkenin kapsayan bu araştırmada en pahalı ülkeler olarak İsveç ($6.40) Avusturya ($6.00) Nijerya ($5.40) Amerika ($5.00) gözüküyorlar. (Evek. Haberi slashdot sitesinde gördüm) :)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arıyor

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü araştırma görevlisi arıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü teori ağırlıklı eğitim veren bir bölümdür. Türkiye'de Özgür ve Açık Kaynak Kodlu Yazılımı desteklemek ve geliştirmek üzere çalışmalar yapmaktadır.