XFree86 hakkında paparazzi

0
roktas
XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)
X 4.4 lisansı çoktan Slashdot'landı. XFree86 grubu boykota ne kadar dayanır bilmiyorum ama, grup ilk tepkisini kısa bir süre önce enteresan bir haberle verdi. Suç işleyen bir çocuğun büyüklerine yaptığı şikayetleri andıran bu habere göre XFree86 sözcüğü bazı arama motorlarında pron linkler döndürüyormuş. Aynı haberde "XFree86 4.4'ümü istiyorum, hemen şimdi" sloganıyla anti-boykot çağrısı da yapılmış :-) Özgür yazılım repertuvarının yumuşak karnı olan X Window hakkındaki bu hikaye bakalım nasıl sonuçlanacak?

Görüşler

0
zahter
Mandrake 10 dan 4.4 u cikarmis diye duymustum.Sitesine bakip emin oldum.
http://www.mandrakelinux.com/en/10.0/features/ [www.mandrakelinux.com]
0
bahadirkandemir
Aklıma Librenix.com`un editörü Ray Yeargin`in yazdığı No, RMS, Linux is not GNU/Linux [librenix.com] geldi. Yazıda şöyle bir bölüm bulunuyor:

Eğer GNU/Linux ismini GNU tabanlı Linux dağıtımlarıyla kısıtlarsak, başka bir problemle karşılaşırız. XFree86, bazı Linux kurulumlarında, tüm GNU yazılımlarından daha önemli olabilir. Daha açık söylemek gerekirse, böyle bir dağıtımın XFree86/Linux olarak adlandırılması gerekmez mi? Ya da, en azından, XFree86/GNU/Linux olarak adlandırılması?


Sanırım X yapımcıları bu yazıyı okudu ve "Neden olmasın?" dedi.

Yakında "Kullandığım işletim sistemi Apache/PHP/Python/XFree86/GNU/Linux" demeye zorlanabiliriz. En iyisi conan gibi, kullandığımız işletim sistemine lin diyelim :)
0
nakkaya
yanliz unuttunuz bisiy var gnu araclari olmadan linux kullanilamaz (bash gcc make vb....) ama xfree olmadan isletim sistemi tam fonksyonlariyla kullanabilirsin...
0
GaripFakir
XFree86 harici grafik ortamlarin (X, freedesktop vs.) kisa bir sure icinde kararli bir surum cikartma olasiliklari sanki yok. Bence XFree86 4.3 ile yola devam edilir bundan boyle
3
tongucyumruk

Yaklaşık 14 yıl sonra:

  • XFree86 bu hareketiyle kendi sonunu hazirladi, Freedesktop ve Xorg aldi yurudu, hicbir yil "masaustu Linux'un yili" olmadi ama Linux masaustu ortamlarinin kalitesi, kullanilabilirligi rakiplerini yakaladi
  • Son zamanlarda insanlar artik Xorg'dan ve X'ten de genel olarak kurtulmanin yollarina bakmaya basladilar, pek cok insan (misal ben) ve dagitim (Ubuntu, Fedora, Debian vs...) dumeni Wayland rotasina cevirdi
  • Microsoft pek cok yazilimini (.Net dahil) özgur lisanslarla dagitir oldu
  • Donald Trump (evet TV karakteri olan) Amerika'ya baskan oldu
  • Dunyanin civisi cikti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kablosuz İstiklal

FZ

Internet sokağa taşındı İstiklal Caddesi kablosuz internete kavuştu.

İGDAŞ´ın öncülüğünde, Koç.net ve Cisco´nun teknolojik desteğiyle gerçekleştirilen projeyle Beyoğlu´nda internete artık kablosuz bağlanmak mümkün olacak. Projeyle, İstiklal Caddesi boyunca açık alanlardan, kafelerden ya da herhangi bir başka noktadan, mobil cihazlar, dizüstü bilgisayarlar veya PDA'lar ile isteyen herkes internete kablosuz olarak bağlanabilecek.

Türkiye´deki ilk kablosuz internet cadde uygulaması olan proje, New York, Londra ve Paris´in ardından dünyada dördüncü uygulama olacak. İstiklal Caddesi´nde hayata geçirilen uygulama ile İstanbul kenti çağdaş ve dijital bir metropol olma yolunda önemli bir adım daha atmış oluyor. Projeyle, Taksim başlangıcından Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölümünde oluşturulan Kablosuz Bağlantı Noktaları sayesinde İstiklal Caddesi, kablosuz internet erişim alanı haline getirildi. Böylece, cadde boyunca herhangi bir noktadan veya herhangi bir kafeden internete kablosuz bağlanmak mümkün hale geldi.

ZümrüdüFramework

lifesdkver0_1

Java 5.0 vs C# 2.0 gibi tartışmalar alemde yapıla dursun; programlama dillerinin parlayan yeni çocuğu, Japonya'nın gururu Ruby'nin 1.8.2 preview2 sürümü ay başında duyuruldu.

Bundan öte ilgi çekici olan, tamamen Ruby ile yazılmış ilk web framework'ün duyurulması. Rails, MVC'deki her harfe düşen işi karşılayan bir framework. Kurulumu - ayarları kolay, kullanımı kolay. Proje yönetim aracı BaseCamp ve Wiki klonu Instiki bu frameworkün ilk ürünleri.

İstenilen her yapının herhangi bir programlama dilinde hazırlanması mümkün hale gelmişken bu işin sonu nereye varacak?
Sun piyasadan çekilse Java'ya ne olurdu?
C#'a ihtiyacımız var mı?
Perl rahiplerinin gizli amacı ne?
Diller arası savaş, her akşam ekranınızda. Israrla izleyiniz...

Kuralları bilinmeyen yapay zeka yarışması

butch

Bir Slashdot haberine göre yapay zeka üzerine çalışmalar yapan bir İsrail şirketi kuralları konulmamış çeşitli oyunları, değişik rakiplere karşı oynayacak bir program için yarışma başlatmış. Amaç en fazla puanı toplamak. Oyun sırasında programın sahip olacağı bilgiler yapabileceği hamleler, bunları ne zaman yapabileceği ve rakibinin yaptığı hamleler. Programlama platformu serbest.
Haberin aldığı yorumlardan biri böyle bir programın yazılmasının tehlikeli olabileceği, çünkü İsrail Hükümetinin bunu nerede kullanacağı şüpheli şeklinde... Bence diğer yorumlara da bir göz atın :)

Cat Logic, Türkiye'yi ar-ge üssü seçti

ekrems

Avupa'da BT (Bilgi Teknolojileri) personeli bulmakta zorlanan, Hindistan'da ise istedikleri kaliteyi bulamayıp ve iletişim sorunu yaşayan yabancı yazılım devleri dümeni Türkiye'ye kırmaya başladı. Bu trendin en canlı örneği ise Türkiye'yi ar-ge üssü ilan eden Hollanda'nın bir numaralı yazılım devi Cat Logic. Firma Türkiye'de geliştirdiği yazılımları dünyaya pazarlayacak.

Rent a Hacker

HoLY

Uzun yıllardır üniversitede geçemediğiniz dersleriniz mi var, lise notlarınızı yükseltmek mi istiyorsunuz ya da kırilmasini istediğiniz mailler ya da hacklenmesini istediğiniz serverlar mı var ve siz bunlari yapamıyorsunuz?O zaman ne yapıyorsunuz, bir adet Hacker kiralıyorsunuz, o sizin için bunları yapıveriyor. İşin şakası bir yana newsbytes`da gezerken dikkatime ilişen bi haber; adamlar ciddi ciddi böyle bir işe soyunmuş. Fiyatlara gelince biraz tuzlu; 300-2100 dolar arasında değişiyor. Enteresan bulduğum için yazma gereği duydum, neyse cok laf ettim, ayrıntılı bilgi bu linkte: www.beahacker.com