Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

0
FZ
İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...
Kâr amacı gütmeden, doğru bilgiyi demokratik bir şekilde toplayarak paylaşan Wikipedia, üçte biri İngilizce olan, 247 dilden milyonlarca makaleye ev sahipliği yapıyor. Türkçe, makale sayısı da hiç fena değil; 98 bin. İnsanlar bu kadar dev bir siteyi milyonlarca dolar para kazanıyor zannediyor ama Wikipedia sadece bağışlarla ayakta duruyor. 2006 yılında 1 milyon dolar bağış almışlar ve merkez ofislerinde sadece 12 çalışan var.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
dilencikahin
Bir yıl önce falandı sanıyorum myspace,youtube ve Wikipeaid'nın insanları aptallaştırığı ile ilgili bir yazı okumuştum diğer ikisine bir sözüm yok fakat Wikipedia gibi bir ansiklopedinin nasıl böyle bir sonucu olabilir hala merak ediyorum.Bu konu ile ilgili fikri olan yazabilir mi acaba?
0
tuncaytuncer
Bilgi alan insan aptaldır diye bir deyişe inan var ise, herhalde onlar söylemiştir wikipeida'nın insanı aptallaştırdığını... Okuduğunuz metni bulma şansınız varsa paylaşırsanız veya nerden yola çıkarak bu kanıya vardıklarını hatırlıyorsanız ona cevap vermek daha kolay olacaktır..

Bu arada Google'ın Knol projesini büyük bir heyecanla bekliyorum. Wikipedia'ya bir alternatif hatta rakip olarak konumlandırabilecekleri bir proje ve iddialı hazırlanıyorlar. Bakalım nasıl sonuçları olacak...
0
FZ
Radikal'den bir yorum: Enteresan bir Türkiye kesiti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lightweight Languages 2004 (LL4)

FZ

LL4 etkinliği üniversitelerden ve endüstriden en iyi dil tasarımcılarını bir araya getiren bir günlük çok yoğun bir forum.

Bu etkinlik kullanılabilir ve faydalı programlama dilleri, araçları ve süreçlere odaklanmaktadır. Hafif diller yaygın dilleri kullanan programcılara yeni ve farklı teknikleri göstermek için etkili araçlardır.

Etkinlikte ele alınacak konular:

Internet`te eğitime destek

anonim

Fazlamesai sitesini takip eden biz Fazlamesaiciler, sürekli internette dolaşıyor ve yenilikleri yakından takip etmeye çalışıyor, bilgimize bilgi katıp, bunları birbirimizle paylaşarak bilgiyi büyütmeye çabalıyoruz. Bügün NTVMSNBC`de okuduğum bir haber ilgimi çekti ve sizlerle paylaşmak istedim, Türkiye`de internete aç ve temel eğitimini alamayan binlerce yoksul öğrenci var. NTV ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı bir kampanya başlatmış, 20 bin öğrenciye eğitim imkanı sağlanacak ve “1 Tık 1 Milyon, 1 Milyon Tık 1 Trilyon” sloganıyla düzenlenen bu kampanyaya hadi hep birlikte katılalım. Haberin tamamı için: www.ntvmsnbc.com/news/126968.asp

Malezya`nın Başı Kel mi?

yalcink01

Günlük The Star gazetesindeki bir habere göre; Malezya Hükümeti, önümüzdeki iki yıl içinde, kırk adet aktif Open Source yazılım firması yaratabilmek için 36 milyon USD lık fon ayırmış. Otoriteler, bu sayede IT sektöründe uzmanlık yaratmayı ve bunun sayesinde ülkenin ekonomisine katkı yaratmayı hedefledikelrini belirtmişler. Ulan ne boş işlerle uğraşıyor bu çekik gözlü arkadaşlar. Gövdeyi dinlendirin biraz kardeşler.

Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi: Eskişehir

101

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek bilgisayar mühendisliği ve bilişim öğrencilerine yönelik Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi (BİLMÖK) 12-15 Nisan tarihlerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde gerçekleşecek.

Daha önce İzmir Ekonomi Üniversitesinde yapılacağı duyurulmuştu fakat çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle şu an ki kongre adresi Eskişehir.

BrainBench'in BenchGames Sonuçları Açıklandı

FZ

Meşhur bilgi işlem sertifikasyon sitelerinden BrainBench'in bir süre önce uluslararası katılım ile gerçekleştirdiği BenchGames etkinliğinin sonuçları açıklandı.

Katılım ve sertifika yoğunluğu olarak Hindistan, ABD, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Estonya, Latviya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerin başı çektiği etkinlikte sertifika edinme sayısı cinsinden yapılan bir listede Türkiye 45. sıraya yerleşti.