Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

0
FZ
İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...
Kâr amacı gütmeden, doğru bilgiyi demokratik bir şekilde toplayarak paylaşan Wikipedia, üçte biri İngilizce olan, 247 dilden milyonlarca makaleye ev sahipliği yapıyor. Türkçe, makale sayısı da hiç fena değil; 98 bin. İnsanlar bu kadar dev bir siteyi milyonlarca dolar para kazanıyor zannediyor ama Wikipedia sadece bağışlarla ayakta duruyor. 2006 yılında 1 milyon dolar bağış almışlar ve merkez ofislerinde sadece 12 çalışan var.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
dilencikahin
Bir yıl önce falandı sanıyorum myspace,youtube ve Wikipeaid'nın insanları aptallaştırığı ile ilgili bir yazı okumuştum diğer ikisine bir sözüm yok fakat Wikipedia gibi bir ansiklopedinin nasıl böyle bir sonucu olabilir hala merak ediyorum.Bu konu ile ilgili fikri olan yazabilir mi acaba?
0
tuncaytuncer
Bilgi alan insan aptaldır diye bir deyişe inan var ise, herhalde onlar söylemiştir wikipeida'nın insanı aptallaştırdığını... Okuduğunuz metni bulma şansınız varsa paylaşırsanız veya nerden yola çıkarak bu kanıya vardıklarını hatırlıyorsanız ona cevap vermek daha kolay olacaktır..

Bu arada Google'ın Knol projesini büyük bir heyecanla bekliyorum. Wikipedia'ya bir alternatif hatta rakip olarak konumlandırabilecekleri bir proje ve iddialı hazırlanıyorlar. Bakalım nasıl sonuçları olacak...
0
FZ
Radikal'den bir yorum: Enteresan bir Türkiye kesiti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solar Splash Yarışmasında Türk teknesi Nusrat 3. Oldu

kosumi

Her sene Amerika'da gerçekleştirilen Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekne Yarışması Solar Splash'a bu sene ilk defa bir Türk takımı katıldı. İTÜ güneş teknesi adını Çanakkale Savaşında kahramanca çarpışmış ünlü Türk mayın gemisi Nusrat'tan alıyor. Nusrat bu sene hem genel sıralamada 3. oldu hem de En Başarılı Elektrik Dizaynı, En Başarılı Solar Sistem Dizaynı, En Başarılı Görsel Dizayn ve En Başarılı Yeni Takım ödüllerinin sahibi oldu.

Robocup 2005 Şampiyonu: Türkiye

FZ

Boğaziçi Üniversitesi Bilg. Müh.den Prof. Dr. Cem Say'ın "cogsciforum" e-posta listesine son gönderdiği iletiye göre Osaka, Japonya'da düzenlenen Robocup 2005 robot futbol turnuvasını Prof. Dr. Levent Akın yönetimindeki Cerberus ekibi kazanmış. Diğer takımları da burada görebilirsiniz.

Dr. Akın'ı ve öğrencilerini bu başarıdan ötürü kutluyor robotik ile YZ bilimlerinin ülkemizde ve dünyada gelişmesine daha da büyük katkılarda bulunmalarını diliyoruz.

Ressam Tanıyan Yazılım

FZ

Yazılım sayesinde bir tablonun sahte olup olmadığı da anlaşılabilecek.

Yakından bakıp, hangi ressama ait olduğunu bir türlü anlaşılamayan tabloların Picasso'nun mu, yoksa Dali'nin mi fırçasından çıktığını anlamak daha kolay.

En azından bunun için, bilgisayarda yazılım bulan İsrailli bir bilimadamı böyle diyor. Yazılımı, İsrail'deki Haifa Üniversitesi'nde çalışan Prof. Daniel Karen geliştirdi.

Peki bilgisayar yazılımı nasıl çalışıyor?

Türkiye'de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

FZ

Az önce bize önce telefon ile ulaşan ve ardından e-posta yazan bir Türk Telekom haberleşme mühendisi FM okurunun mesajını olduğu gibi paylaşıyoruz.

"Türkiye’de Site Kapatmalarının Hukuki Altyapısı

Fazla Yaklaşma Gözün Bozulur...

musshani

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hayati Tolun, bilgisayarın gözleri bozmadığını belirterek, "Ancak kişilerde daha önceden var olan göz sorunları, yoğun bilgisayar kullanıldığında ortaya çıkar" dedi.