Wikipedia'nın Babası İstanbul'daydı

0
FZ
İçeriğini internet kullanıcılarının oluşturduğu bir ansiklopedi yaratmak fikriyle yedi yıl önce faaliyete geçen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales, 'Altivi ile Sınırsız Dünya Liderleri' seminerleri kapsamında dün İstanbul'daydı.

1966 yılında doğan Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia fikrinin insanların internette bir araya gelerek açık kaynak kodlu yazılımlar ortaya çıkarmaya başlamasından sonra aklına geldiğini söylüyor. "Yazılımları neden içeriğe taşımayalım?" diye düşünen Wales, yedi yıl içinde dünyanın en büyük ansiklopedisini oluşturmayı başardı. Hem de kendisini hiç yormadan...
Kâr amacı gütmeden, doğru bilgiyi demokratik bir şekilde toplayarak paylaşan Wikipedia, üçte biri İngilizce olan, 247 dilden milyonlarca makaleye ev sahipliği yapıyor. Türkçe, makale sayısı da hiç fena değil; 98 bin. İnsanlar bu kadar dev bir siteyi milyonlarca dolar para kazanıyor zannediyor ama Wikipedia sadece bağışlarla ayakta duruyor. 2006 yılında 1 milyon dolar bağış almışlar ve merkez ofislerinde sadece 12 çalışan var.

Kaynak: Radikal

Görüşler

0
dilencikahin
Bir yıl önce falandı sanıyorum myspace,youtube ve Wikipeaid'nın insanları aptallaştırığı ile ilgili bir yazı okumuştum diğer ikisine bir sözüm yok fakat Wikipedia gibi bir ansiklopedinin nasıl böyle bir sonucu olabilir hala merak ediyorum.Bu konu ile ilgili fikri olan yazabilir mi acaba?
0
tuncaytuncer
Bilgi alan insan aptaldır diye bir deyişe inan var ise, herhalde onlar söylemiştir wikipeida'nın insanı aptallaştırdığını... Okuduğunuz metni bulma şansınız varsa paylaşırsanız veya nerden yola çıkarak bu kanıya vardıklarını hatırlıyorsanız ona cevap vermek daha kolay olacaktır..

Bu arada Google'ın Knol projesini büyük bir heyecanla bekliyorum. Wikipedia'ya bir alternatif hatta rakip olarak konumlandırabilecekleri bir proje ve iddialı hazırlanıyorlar. Bakalım nasıl sonuçları olacak...
0
FZ
Radikal'den bir yorum: Enteresan bir Türkiye kesiti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayar manyakları uslanmaz birer sex makinasıymış!!

larweda

Amerikan bilgi teknolojileri iş bulma sitesi JustTechJobs.com`un yaptığı bir araştırmaya göre, hayatı bilgisayarla geçen (Eve gitsem de bilgisayarla uğraşsam diyen! :-)) 7500 denek üzerinde yapılan ankette, bilgisayarla ilgili çalışan insanlar (yılda ortalama 109 defa), normal amerikalılardan (yılda ortalama 79 defa) daha fazla sex yapıyorlarmış.

ABD´de ‘bilimi sevdirme’ patronu Prof. Dr. Osman Yaşar

malkocoglu

ABD'de matematik ve bilimi geliştirmek bir Türk profesörüne emanet edildi. ABD Başkanı George Bush'un eğitimi güçlendirme, orta ve yüksek öğrenimde matematiği, bilimi sevdirme projesi çerçevesinde başlatılan atılımın en önemli ayağı olan ‘Proje Değerlendirme Komitesi Başkanlığı’, The State University of New York'un (SUNY) teknoloji bölüm başkanlarından Hakkari Yüksekova doğumlu Prof. Dr. Osman Yaşar'a verildi.

Haber

Not: Merak edip Prof. Dr. Yasar'in bilimsel makalelerini taradık. Aşağıdaki makaleyi sitemizden indirebilirsiniz, yazılımbilim'in ne olduğu, nasıl öğretileceği hakkında harika bir makale. Sayın Yaşar sanki şu anki görevi için kendini hazırlıyormuş!

Yazılımbilim Eğitimi

Warner Music CEO'su Çocuklarının İllegal Müzik İndirdiğini Kabul Etti

melitical

Dünyanın dördüncü müzik şirketi olan Warner Music Group CEO'su Edgar Bronfman, yedi çocuğundan bir veya birkaçının illegal müzik indirdiğini kabul etti.

Vestel'den Yakıt Pili ve Bor Teknolojileri

FZ

Bora dayalı enerji yatırımlarına ağırlık veren Vestel, cep telefonu, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılabilecek yakıt pilini üretti.

4 Temmuz, Özgürlük ve Bir Bilim Adamının Bireysel İtaatsizliği

FZ

Bugün 4 Temmuz, Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağımsızlık Günü. Bu önemli günde pek çok ABD'liye 2 yıl önce iki bilimadamı arasındaki önemli bir mektuplaşmanın adresi gidiyor.

Taraflardan biri: Prof. Dr. Daniel J. Amit. Diğeri ise saygın bir bilimsel dergi olan Physical Review adına Prof. Dr. Martin Blume.

Konu: Dr. Amit'in Physical Review ya da herhangi bir ABD kurumu (bilimsel ya da başka türlü) ile işbirliği yapmayı reddetmesi ve bunun sorumlusu olarak ABD'nin, sahip olduğu gücü kötüye kullanan en büyük ve zarar verici ülke oluşunu göstermesi. Dr. Blume her ne kadar mektuplarında bilimin uluslararası, tarafsız ve politikaya mesafeli bir kurum olması belirtse de Dr. Amit, bilimin modern dünyada tarafsız kalamayacağını, 1939'da bilimin ne kadar tarafsız olabileceğinin herkes tarafından görüldüğünü belirtiyor, gelecekte torunlarına hesap verebilmek için bireysel olarak bu kararı aldığını, bireysel olarak pek bir gücü olmasa da bu bireysel itaatsizliğinin önemli olduğunu vurguluyor.