Warner Bros ile amatör Harry Potter hayranları arasındaki telif savaşı

0
larweda
Harry Potter, J. K. Rowling'in çok satan fantazi serisi romanlarının baş kahramanı. Bir süre önce filmini çekmek üzere Harry Potter isminin ve kitaplarının telif haklarını satın alan Warner Bros, adresinde Harry Potter geçen amatör hayran sitelerini zorla ele geçirmeye çalıştı ancak geri adım atmak zorunda kaldı.
Geçen aylarda, adresinde Harry Potter kelimeleri geçen web sitelerinin sahipleri, alan adlarını Harry Potter isminin ve kitaplarının telif sahibi Warner Bros'a devretmelerini isteyen resmi bir yazı aldılar. Doğal olarak bunu yapmak istemeyen Harry Potter hayranlari, halen hazırlık aşamasında olan Harry Potter filminin tanıtımları sırasında basının yoğun ilgisini çekmeyi başardılar.

Web sitelerinin telif haklarını ihlal ettiğini ve isimlerin kendi hakkı oldugunu iddia eden Warner Bros, iddiasının saçma olduğunu ve süren davaları kazanamayacağını anlayınca 13 yaşındaki Claire Field'in sitesi harrypotterguide.co.uk ve Steve McDonald'ın sitesi harry-potter-magic.co.uk gibi hayran sitelerini almaya çalışmaktan vazgeçmiş görünüyor.

Claire Field'in avukatına gönderilen bir fax'ta Warner Bros, Claire'in adresi iyi niyetle aldığını ve ticari amaçlarla kullanmayacagına güvenerek, başlattıkları hak arama (!) sürecine devam etmelerine gerek kalmadığını belirtmiş. Claire Field'in ve Steve McDonald'ın alan isimlerinin haklarını kaybetmemiş olmaları diğer Harry Potter hayran sitesi sahipleri için de taze bir umut olmuş. Ancak Warner Bros'dan gelmiş bir resmi özür ve açıklama henüz yok.

Bu da internet aleminde başarısız olmuş bir tekelleşme denemesi herhalde. Harry Potter savaşı ile ilgili güncel haberler için, potterwar.org.uk.

İlgili Yazılar

Bana 1 dolar gönder.com

larweda

Hikaye klasik, amerikalı bi açıkgöz abuk sabuk bir sebeple insanlardan para istiyor, bi de bunun çıkıp televizyon şovlarından birinde reklamını yapıyor (bu örnekte bu David Letterman Show), milyonlarca dünya vatandaşı da saf saf adama para gönderiyolar, adam da dolar zengini olup yirminci yüzyılın internet zenginlerinin arasına katılıyor.

Apple iPhone Geldi ama

anonim

Steve Jobs MacWorld 2007 konuşmasında uzun süredir beklenilen yeni Apple ürününü açıkladı. iPod + cep telefonu + Internet iletişim cihazı = iPhone. Jobs konuşmasının sonunda iPhone için “cebinizdeki hayat!” dedi. Bu nesil Internetli telefonlar önümüzdeki iki yılda muhtemelen hemen herkesin elinde olacak. Peki ama "cetde Internet" ne anlama geliyor? Telekom gibi karanlık/kapalı bir ağ ile Internet gibi açık protokollerle çalışan bir ağın birbirine bu kadar yaklaşması ne gibi sonuçlar doğuracaktır?

Internet üzerinde beyaz tahta

sundance

Bazen telefondaki birine tam olarak ne demek istediğinizi bir türlü anlatamazsınız. Şöyle bir kağıt kalem olsaydı da onun üzerinde çizerek gösterseydim dediğiniz olur. Bu amaçla üretilmiş bir sürü yazılım da var piyasada.

Ama ilk bağlantının kurulması, firewallda ayar gerektirmesi vs. derken çoğu oldukça kullanılmaz hale geliyor.

Öte yandan flash ile yapılmış bu beyaz tahta bu alanda birçok sorunumuzu pratik olarak çözecek gibi. (Digg sağolsun)

Ayın linki

urxalit

Arkadaşlar bunu ayın linki olarak kabul etmek istiyorum. Akıllının biri pi sayısını link yapmış ve google.com´un PI sayfasına yönlendirmiş. :)

3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097.org

Almak isteyenlere, com ve net domainleri boş. :)
(tabi baştaki 3. hostname)

MSN Türkiye Açıldı!

murat09

MSN Türkiye açıldı. Buna bağlı olarak eş zamanlı bir şekilde, Hotmail de artık Türkçe olarak hizmete başladı. Türkçe konuşan MSN kullanıcılarına yönelik geniş servis ağıyla Google ve Yahoo'ya ciddi rakip olacak gibi görünen MSN, şimdilik bazı hizmetlerini başka siteler aracılığıyla yürütüyor. Örneğin arkadaşlık servisi Siberalem, alışveriş ise Estore'ye bağlı. Yine de Türkçe sitelerde önemli bir yer alacağına inandığımız MSN e bir göz atabilirsiniz... Giriş için http://www.msn.com.tr
Kaynak: Videometre