Warner Bros ile amatör Harry Potter hayranları arasındaki telif savaşı

0
larweda
Harry Potter, J. K. Rowling'in çok satan fantazi serisi romanlarının baş kahramanı. Bir süre önce filmini çekmek üzere Harry Potter isminin ve kitaplarının telif haklarını satın alan Warner Bros, adresinde Harry Potter geçen amatör hayran sitelerini zorla ele geçirmeye çalıştı ancak geri adım atmak zorunda kaldı.
Geçen aylarda, adresinde Harry Potter kelimeleri geçen web sitelerinin sahipleri, alan adlarını Harry Potter isminin ve kitaplarının telif sahibi Warner Bros'a devretmelerini isteyen resmi bir yazı aldılar. Doğal olarak bunu yapmak istemeyen Harry Potter hayranlari, halen hazırlık aşamasında olan Harry Potter filminin tanıtımları sırasında basının yoğun ilgisini çekmeyi başardılar.

Web sitelerinin telif haklarını ihlal ettiğini ve isimlerin kendi hakkı oldugunu iddia eden Warner Bros, iddiasının saçma olduğunu ve süren davaları kazanamayacağını anlayınca 13 yaşındaki Claire Field'in sitesi harrypotterguide.co.uk ve Steve McDonald'ın sitesi harry-potter-magic.co.uk gibi hayran sitelerini almaya çalışmaktan vazgeçmiş görünüyor.

Claire Field'in avukatına gönderilen bir fax'ta Warner Bros, Claire'in adresi iyi niyetle aldığını ve ticari amaçlarla kullanmayacagına güvenerek, başlattıkları hak arama (!) sürecine devam etmelerine gerek kalmadığını belirtmiş. Claire Field'in ve Steve McDonald'ın alan isimlerinin haklarını kaybetmemiş olmaları diğer Harry Potter hayran sitesi sahipleri için de taze bir umut olmuş. Ancak Warner Bros'dan gelmiş bir resmi özür ve açıklama henüz yok.

Bu da internet aleminde başarısız olmuş bir tekelleşme denemesi herhalde. Harry Potter savaşı ile ilgili güncel haberler için, potterwar.org.uk.

İlgili Yazılar

Türkiye'de Bir İlk

wime77

Türkiye nin ilk Cerrahi yayın sitesi www.canlicerrahi.com Türk ve dünya doktorlarının hizmetine sunuldu.

Küçük Dünya Projesi

FZ

Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).

Sınırlı Sorumlu ISP kooperatifi

sundance

LinuxJournal`ın bu makalesi, uzun süredir birçoğumuzun hayalini süsleyen bir proje :) Bilgisayar meraklılarının, sağlam bir ekonomik model üstünde biraraya gelip, teknisyenlerin kendileri olduğu bir ISP kooperatifi.

Eğer şu an `üff karışık iş, birileri bu sistemi kursa da biz de katılsak` diyorsanız, sıkın dişinizi bir iki ay daha fazlamesai`yi bekleyin, belki size bir süpriz yapabiliriz ;)

Kendi e-dergini kendin yap: FUMK.NET

anonim

FUMK.NET ile isteyen herkese kendi e-dergisini online bir arayüz yardımıyla oluşturabilecekleri bir site. Aynı zamanda sosyal bir ağ olan fumk.net' de kullanıcılar kendi e-dergilerini diğer kullanıcılarla paylaşabiliyor ve sosyal ağlarını genişletebiliyorlar. e-dergi yanında portfolyo, fotoğraf albümü, e-yıllık, e-kitap da oluşturulabiliyor.

Google´in yeni oyuncakları

conan

Google'in üç yeni oyuncağını gördüm bügün slashdot'da.

Birincisi Google Viewer: Bu oyuncak aradığınız kritere uygun düşen web sayfalarını bir bir, alttaki frame içerisinde gosteriyor. Bir sure bekleyip, aramaya uyan bir sonraki linke geciyor. Oldukça beğendiğimi soylemeliyim :)