Vim 7 çıktı!

0
sundance
Unix camiasının en eski editörlerinden vi'ın steroidli hali, VİM'in 7.0 sürümü Bram Moolenar tarafından anons edildi.

Yeni özelliklerini görmek ve kullanmak istiyorsanız buradan indirebilirsiniz. Daha Amiga sürümü çıkmadı, Amiga'cılar bir zahmet Subversion'a.

Tabi bir de unutmadan; cat flames.txt > /dev/null

İlgili Yazılar

Seaside Framework ile Internet Programlama

FZ

Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.

Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

FZ

Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...

Az bilinen bir işletim sistemi: Plan 9

misafir

Bell laboratuvarlarının bilgisayar dünyasına katkısı UNIX(TM) ve C dilinden ibaret değil. İlk kez 1993'te dağıtılan ve 2002'de bir özgür yazılım lisansına kavuşan Plan 9 işletim sistemi de bu katkılardan biri.

Tekir İle İşler Tıkırında

FZ

PC Magazine dergisi, Şubat sayısında Tekir'in 1.1 güncellenmiş sürümünü okurlarına dağıtıyor. CD olarak dağıtılan bu sürüm yine Windows ve GNU/Linux sistemler üzerinde HSQLDB veri sistemi ile çalışmakta. Dergi sayfalarında ayrıca Tekir'in kurulumu ve temel özellikleri anlatan detaylı bir de yazı bulunmakta.

Lego MindStorms Uzaktan Kumanda Projesi

FZ

Lego MindStorms setlerinin en büyük dezavantajlarından biri, RCX'de bulunan hafızanın (32 KB) ileri düzey projeler geliştirmek için yetersiz olmasıdır. Bu sorunu önlemenin yolu ise RCX'de çalışması planlanan algoritmaların bilgisayarda çalıştırılıp, algoritmanın çıktısı olan motor, sensör hareketlerinin RCX`e gönderilmesidir.

Lego MindStorms Setlerinin bu amaç için kızıl ötesi donanımı ve LeJOS'un Lego Kulesi ile RCX arasında haberleşmeyi sağlayan APIleri mevcuttur fakat haberleşme için kızıl ötesinin kullanılıyor olması kısıtlayıcıdır çünkü kızıl ötesi haberleşmesi 1-2 metre mesafe ile sınırlı kalmakla beraber kızıl ötesi alıcı/verici ledlerinin birbirlerini görme zorunluluğu olmaktadır.