Vikipedi: Özgür Ansiklopedi

0
FZ
Ansiklopedi yazarı olmaya ne dersiniz? Uzmanlık alanınıza giren bilgileri madde madde yazarak ileride araştırma yapacak olan insanlara yardımcı olmak ister misiniz? Daha önce yazdığınız makalelerden faydalanarak ortak bilgi hazinesini genişletmek ister misiniz? Başkalarının yazdığı ansiklopedi maddelerine katkıda bulunmak için vaktiniz ve enerjiniz var mı? Ciddi ve detaylı bilgi aktarımı konusunda kendinize güveniyor musunuz?

O halde Vikipedi, Özgür Ansiklopedi yazarlarından biri olup katkıda bulunmaya başlayabilirsiniz. İngilizce halinde 280.000 civarında madde barındıran bu Internet tabanlı özgür ansiklopedinin Türkçesinde henüz sadece 330 civarı ansiklopedi maddesi var. En son eklenen maddeleri ve değişiklikleri burada görebilirsiniz.

Google da dahil pek çok sitenin kullandığı Vikipedi internet ansiklopedisine katkıda bulunarak Türkçe bilgi kaynaklarının gelişmesine katkıda bulunmuş olacaksınız. Sistemin Wiki tabanlı olması işleri kolaylaştırıyor ancak böyle bir sistemle ilk kez karşılaşıyor olsanız dahi mevcut yardım ve yönlendirme sayfaları gayet açıklayıcı, deneme yanılmalarınızı gerçekleştireceğiniz bir "sandbox" bile var.

İlgili Yazılar

Evinizde/Ofisinizde Kendi Sunucularınız

sundance

Ev/Ofisinizde ISP`nizden bağımsız e-mail kurmak, spamdan korunmak istiyorsunuz, ama bütün bu email mekanizması size anlaşılmaz mı geliyor ? Artık derdiniz yok, çünkü eğer teknik okuma yapmayı seviyorsanız mükemmel bir makale ile UnixReview.com size bu işi en ince detaylarına kadar anlatıyor.

Bazen bir makale görürsünüz ve ufkunuz açılır. İşte bu da onlardan biri...

Google´den email servisi

sametc

‘Gmail’ adını taşıyacak olan yeni email hizmetinin içinde, gönderilen ve gelen email metinlerini tarayacak bir arama motoru bulunacak. Gmail kullanıcılara 1 gigabyte ücretsiz alan sağlayacak. Bu rakam yaklaşık 500 bin email sayfasını tutabiliyor.
Google, Gmail servisinin finansmanını alışılmadık bir şekilde sağlayacak. Google arama motoru, email metinlerinde geçen konulara ilişkin reklem linklerini emaillere iliştirecek. Örneğin, iletişim kuran iki kullanıcının gitmeyi planladıkları bir konserin bilet satışına dair internet linki email ile beraber gelecek. Google ilk etapta imtiyazlı kullanıcılara açılacak olan deneme servisinin ardından, Gmail’i bir kaç hafta içerisinde internete taşıyacak.
devamı: www.ntvmsnbc.com

Savaş Hazırlıkları ve İnternet

anonim

ABD son hızla asker yığına devam ederken içerideki paranoya da büyüyor. Ülke içinde her türlü önlemi alıyorlar. Bunun son örneği Savunma bakanı Donad Rumsfeld´in .mil uzantılı web siteleri için yayınladığı mesaj.

Mesajın tamamı www.fas.org/sgp/news/2003/01/dodweb.html adresinde. Ama benim özellikle dikkatimi çeken bir kısmı internetin gücünün en büyük ispatlarından biri olarak gördüğüm için buraya almak istiyorum.

Metinde şöyle diyor:
AN AL QAEDA TRAINING MANUAL RECOVERED IN AFGHANISTAN STATES: "USING PUBLIC SOURCES OPENLY AND WITHOUT RESORTING TO ILLEGAL MEANS, IT IS POSSIBLE TO GATHER AT LEAST 80% OF INFORMATION ABOUT THE ENEMY."

E-mail 30 yaşında

butch

Günlük hayatımızın değişmez bir parçası olan e-mail 30 yaşında. İlk mesajı 1971 yılının bu vakitlerinde kendi kendine bir makineden diğerine yollayan Ray Tomlinson, aynı zamanda meşhur @ işaretinin de e-mail adreslerinde kullanılmasının sebebi. Attığı ilk mesajı hatırlamadığını söyleyen Ray Tomlinson, "QWERTYIOP" gibi birşey olabilir demiş. Hikayenin tamamı burada ve şurada.

Özgür Ağ Projesi (The Free Network Project)

anonim

"Henüz Internet'e girebilmesi için çok küçük olsa da, kızım ve Internet için sürekli bir endişe içindeyim. Endişemin sebebi ise şu: Bundan 10-15 yıl sonra, kızım bana gelecek ve şunu söyleyecek : 'Babacığım, Internet'te basının özgürlüğü elinden alındığında sen nerelerdeydin? '

Freenet Project sitesinin giriş sloganı
-- Mike Godwin, Electronic Frontier Foundation