Vikipedi İçin Daha Kaliteli ve Geniş İçerik

0
anonim
Vikipedi'de yapılan aramaların çoğunluğu, o konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından, o konuyu öğrenmek veya o konu hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır. Zaten konu hakkında yeterli ve hatta gerçekten kaliteli içerik oluşturacak kadar nitelikli bilgiye sahip kişilerin, bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa, içerik geliştirme işinin, o konu hakkında daha az bilgili ve içerik geliştirme konusunda cesaretleri kırılmaya daha meyilli kişilerin eline kaldığı söylenebilir. Bu, Vikipedi ve daha genel konuşursak Wikipedia'nın en büyük problemlerinden biridir bence.

Ön okuma için bkz. Niyet

İçeriğin işin uzmanları tarafından geliştirilmesini sağlamak için Vikipedi'nin kendi yapısı dışında bir araç geliştirmek gereklidir. Bu araç;

  • Kişilerin üye olabilecekleri ve kendi uzmanlık alanlarını (en azından kendilerini içerik geliştirmeye yetkin hissettikleri alanları) seçebilecekleri (benim için mesela; sağlık ana başlığının altında eczacılık başlığı) bir web sitesini,
  • Vikipedi'de yapılan gezinti sırasında istek yapılan maddeleri, mümkünse ilgili uzmanlık alanını da belirterek, bildirebilecekleri bir Firefox eklentisini veya benzer işi görecek başka bir uygulamayı,
  • Daha çok uzmanlık alanlarını gözeterek dağıtım yapacak ve içerik geliştirmeye gönüllü kişilere rasgele bir şekilde istek yapılmış madde isimlerini gösterecek ve gönüllülerin seçme yapmasını sağlayacak bir internet sayfasını veya Firefox eklentisini,
  • Birden fazla kişinin aynı madde üzerinde çalışmasını sağlayacak, o maddeye ve maddeyi geliştirmek isteyen gönüllülere özel, gerekli kaynakların da yüklenebileceği bir forum sayfasını ya da bu işin daha rahat yapılmasını sağlayacak başka bir uygulamayı içermelidir.
Bu araç takımı sayesinde sadece içeriğin daha kaliteli olması sağlanmakla kalmaz, yapılan isteklerin sürekli görüntülenmesi yoluyla gönüllüler, içerik yaratmak konusunda teşvik edilmiş olurlar.

P.S. Marmara Üniversitesi'nde Klinik Eczacılık yüksek lisansımı yaptığım sırada sınıf arkadaşlarımla yaptığım konuşmaların birinde, klinik eczacılığı merkezine alan bir wiki oluşturma fikrini ortaya atmıştım. Fikrin ilkesel olarak kabul görmesi sonucunda internette yaptığım araştırmalar sırasında, hali hazırda mevcut olan hiçbir wiki sistemini konumuzun kendine özgü koşulları nedeniyle kullanamayacağımızı gördüm. Yukarıdaki fikir de, bu wiki hakkında yaptığım beyin fırtınalarından biri sırasında ortaya çıktı. Şu anda, zaman içinde yaratacağımız veya derleyeceğimiz bilgiyi, bütün sağlık personeli ve etik sınırlar dahilinde kamu ile paylaşmayı planladığımız bu wikinin tasarlanması, programlanması ve yayınlanması konusunda teknik desteğe ihtiyaç duymaktayız. Bu çalışma sırasında bize yardımcı olmak isterseniz, posta@erdemdemir.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Görüşler

0
FZ
Zaten konu hakkında yeterli ve hatta gerçekten kaliteli içerik oluşturacak kadar nitelikli bilgiye sahip kişilerin, bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa, içerik geliştirme işinin, o konu hakkında daha az bilgili ve içerik geliştirme konusunda cesaretleri kırılmaya daha meyilli kişilerin eline kaldığı söylenebilir.

Wikipedia'ya (wikibooks'u da dahil ederek soruyorum) pek çok uzmanın katkıda bulunmadığını, benzer şekilde bazı konularla çok yakından ilgili insanlarımızın da Vikipedi'ye katkıda bulunmadığını neye dayanarak söylüyorsunuz?

Uzmanlara madde önermek güzel fikir ama bilgi girmeyi kabul eden kişilerin neden Vikipedi haricinde bir araca ihtiyaçları olsun? Vikipedi'deki maddelerin tartışma kısımları ve daha pek çok mekanizması yok mu? Yepyeni bir sistem kurmak için harcanacak zaman zaten yıllardır güvenle işlediğini bildiğimiz bir altyapıda doğrudan içerik oluşturma amaçlı harcansa çok daha kısa sürede çok daha verimli olmaz mı?
0
bm
Yepyeni bir sistem kurmak için harcanacak zaman zaten yıllardır güvenle işlediğini bildiğimiz bir altyapıda doğrudan içerik oluşturma amaçlı harcansa çok daha kısa sürede çok daha verimli olmaz mı?

Ya biri ya oteki olmak durumda degil bu. Wikipedia altyapisi zaten acik kaynakli, wikipedia icerigi de veritabani yedegi halinde indirilebildigi gibi GNU/FDL altinda kullanilabiliyor. Bunlar gozonune alininca belki ayni noktadan baslayan ve birbiriyle etkilesimli olarak giden iki proje dusunulebilir. (Wikipedia'nin niye bugunku halinde oldugu, daha kisitli bir uzman kitlesi tarafindan gelistirilecek olan ve ayni kisinin baslattigi Nupedia projesinin niye yurumedigine filan bakmak faydali olabilir).

0
towsonu2003
"Wikipedia altyapisi zaten acik kaynakli, wikipedia icerigi de veritabani yedegi halinde indirilebildigi gibi GNU/FDL altinda kullanilabiliyor."


bir sey indirmeye gerek yok... bkz http://www.wikia.com/wiki/Wikia
0
bm
Gittim baktim. Benim anladigim kadariyla (belki isin icine Eczacilik girdigi icin) oyle herhangi birinin yazilip icerige elleyemeyecegi birsey arzu ediyorlar. Wikia oyle gozukmuyor? Herneyse Nupedia denemesi o yuzden aklima gelmisti.
0
towsonu2003
"bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa"

wikipedia'ya uzmanlar girmiyor yani? yanlis varsayimlarla yola cikan projenin rehberi kargalar olurmus...
0
towsonu2003
"bu wikinin tasarlanması, programlanması ve yayınlanması"

pek birsey tasarlayip programlamaya gerek yok: http://www.wikia.com/wiki/Wikia -orda bi wiki acin oldu bitti. o wiki'yi de wikipedia'da ve vikipedi'de linkleyin, boylece hem wiki'lerde kendi iceriginizin ozetini gecersiniz, hem de linkinizi goren uzmanlar size yardim etme fikrinde bulunurlar :)
0
xor
valla sizin tabirinizle konunun uzmaları malesef kendi bildiklerini kitap olarak basıp yayınlıyor !
serbest piyasa ekonomisi. bu olsa gerek

şahsen ben benim kendi geçirdiğim
bir hastalık hakkında bir çok latince ve yunanca litaretür ile ilgili kaynak ve dökünmanı derleyerek daha anlaşılabilir bir dilde oraya ekledim .

sonuç olarak
yarım bilgi %100 doğru değilir .
ama %100 de yanlışda değilir. !

saygılarımla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Acaba Pirate Bay hangi ülkeyi SATIN ALACAK?

sundance

Alexa'nın listesinde 362. olan dünyanın en büyük Torrent sitesi Pirate Bay polis müdahalelesinden kurtulmak için bir ÜLKE satın almaya karar verdi!

2004 yılında İsveç'de kurulan Pirate Bay, kısa zamanda yoğun bir ilgi toplaması, torrent meraklılarının gözdesi olmasının yanısıra, Fransa, Belçika, İtalya, Avusturya ve Amerika'da kurulan telif hakları karşıtı Korsan Partileri'nin de ilkinin kurulmasına zemin hazırlamıştı.

First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

FZ

Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:

Google Hack: Sefil ve Başarısız Bush

murat09

Google'da sefil ve başarısız anlamına gelen "miserable failure" kelimelerini birlikte arattığınızda ilk sırada karşınıza Beyaz Saray sitesinde George W.Bush'un özgeçmişi çıkmakta. Ayrıca George Bush diyerek aratma yaparsanız 1-10 arası sonuçlarda Bush ile şempanzelerin benzerliğini konu edinmiş başka bir site daha çıkıyor.

Google´in yeni oyuncakları

conan

Google'in üç yeni oyuncağını gördüm bügün slashdot'da.

Birincisi Google Viewer: Bu oyuncak aradığınız kritere uygun düşen web sayfalarını bir bir, alttaki frame içerisinde gosteriyor. Bir sure bekleyip, aramaya uyan bir sonraki linke geciyor. Oldukça beğendiğimi soylemeliyim :)

Bir devrin sonu mu geliyor? RapidShare ve Sorumluluk

anonim

Daha önceleri Rapidshare Öcü mü başlıklı yazımızda bir şeyler anlatmaya çalışmıştık.