Vikipedi İçin Daha Kaliteli ve Geniş İçerik

0
anonim
Vikipedi'de yapılan aramaların çoğunluğu, o konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından, o konuyu öğrenmek veya o konu hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmaktadır. Zaten konu hakkında yeterli ve hatta gerçekten kaliteli içerik oluşturacak kadar nitelikli bilgiye sahip kişilerin, bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa, içerik geliştirme işinin, o konu hakkında daha az bilgili ve içerik geliştirme konusunda cesaretleri kırılmaya daha meyilli kişilerin eline kaldığı söylenebilir. Bu, Vikipedi ve daha genel konuşursak Wikipedia'nın en büyük problemlerinden biridir bence.

Ön okuma için bkz. Niyet

İçeriğin işin uzmanları tarafından geliştirilmesini sağlamak için Vikipedi'nin kendi yapısı dışında bir araç geliştirmek gereklidir. Bu araç;

  • Kişilerin üye olabilecekleri ve kendi uzmanlık alanlarını (en azından kendilerini içerik geliştirmeye yetkin hissettikleri alanları) seçebilecekleri (benim için mesela; sağlık ana başlığının altında eczacılık başlığı) bir web sitesini,
  • Vikipedi'de yapılan gezinti sırasında istek yapılan maddeleri, mümkünse ilgili uzmanlık alanını da belirterek, bildirebilecekleri bir Firefox eklentisini veya benzer işi görecek başka bir uygulamayı,
  • Daha çok uzmanlık alanlarını gözeterek dağıtım yapacak ve içerik geliştirmeye gönüllü kişilere rasgele bir şekilde istek yapılmış madde isimlerini gösterecek ve gönüllülerin seçme yapmasını sağlayacak bir internet sayfasını veya Firefox eklentisini,
  • Birden fazla kişinin aynı madde üzerinde çalışmasını sağlayacak, o maddeye ve maddeyi geliştirmek isteyen gönüllülere özel, gerekli kaynakların da yüklenebileceği bir forum sayfasını ya da bu işin daha rahat yapılmasını sağlayacak başka bir uygulamayı içermelidir.
Bu araç takımı sayesinde sadece içeriğin daha kaliteli olması sağlanmakla kalmaz, yapılan isteklerin sürekli görüntülenmesi yoluyla gönüllüler, içerik yaratmak konusunda teşvik edilmiş olurlar.

P.S. Marmara Üniversitesi'nde Klinik Eczacılık yüksek lisansımı yaptığım sırada sınıf arkadaşlarımla yaptığım konuşmaların birinde, klinik eczacılığı merkezine alan bir wiki oluşturma fikrini ortaya atmıştım. Fikrin ilkesel olarak kabul görmesi sonucunda internette yaptığım araştırmalar sırasında, hali hazırda mevcut olan hiçbir wiki sistemini konumuzun kendine özgü koşulları nedeniyle kullanamayacağımızı gördüm. Yukarıdaki fikir de, bu wiki hakkında yaptığım beyin fırtınalarından biri sırasında ortaya çıktı. Şu anda, zaman içinde yaratacağımız veya derleyeceğimiz bilgiyi, bütün sağlık personeli ve etik sınırlar dahilinde kamu ile paylaşmayı planladığımız bu wikinin tasarlanması, programlanması ve yayınlanması konusunda teknik desteğe ihtiyaç duymaktayız. Bu çalışma sırasında bize yardımcı olmak isterseniz, posta@erdemdemir.com adresinden bana ulaşabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

Görüşler

0
FZ
Zaten konu hakkında yeterli ve hatta gerçekten kaliteli içerik oluşturacak kadar nitelikli bilgiye sahip kişilerin, bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa, içerik geliştirme işinin, o konu hakkında daha az bilgili ve içerik geliştirme konusunda cesaretleri kırılmaya daha meyilli kişilerin eline kaldığı söylenebilir.

Wikipedia'ya (wikibooks'u da dahil ederek soruyorum) pek çok uzmanın katkıda bulunmadığını, benzer şekilde bazı konularla çok yakından ilgili insanlarımızın da Vikipedi'ye katkıda bulunmadığını neye dayanarak söylüyorsunuz?

Uzmanlara madde önermek güzel fikir ama bilgi girmeyi kabul eden kişilerin neden Vikipedi haricinde bir araca ihtiyaçları olsun? Vikipedi'deki maddelerin tartışma kısımları ve daha pek çok mekanizması yok mu? Yepyeni bir sistem kurmak için harcanacak zaman zaten yıllardır güvenle işlediğini bildiğimiz bir altyapıda doğrudan içerik oluşturma amaçlı harcansa çok daha kısa sürede çok daha verimli olmaz mı?
0
bm
Yepyeni bir sistem kurmak için harcanacak zaman zaten yıllardır güvenle işlediğini bildiğimiz bir altyapıda doğrudan içerik oluşturma amaçlı harcansa çok daha kısa sürede çok daha verimli olmaz mı?

Ya biri ya oteki olmak durumda degil bu. Wikipedia altyapisi zaten acik kaynakli, wikipedia icerigi de veritabani yedegi halinde indirilebildigi gibi GNU/FDL altinda kullanilabiliyor. Bunlar gozonune alininca belki ayni noktadan baslayan ve birbiriyle etkilesimli olarak giden iki proje dusunulebilir. (Wikipedia'nin niye bugunku halinde oldugu, daha kisitli bir uzman kitlesi tarafindan gelistirilecek olan ve ayni kisinin baslattigi Nupedia projesinin niye yurumedigine filan bakmak faydali olabilir).

0
towsonu2003
"Wikipedia altyapisi zaten acik kaynakli, wikipedia icerigi de veritabani yedegi halinde indirilebildigi gibi GNU/FDL altinda kullanilabiliyor."


bir sey indirmeye gerek yok... bkz http://www.wikia.com/wiki/Wikia
0
bm
Gittim baktim. Benim anladigim kadariyla (belki isin icine Eczacilik girdigi icin) oyle herhangi birinin yazilip icerige elleyemeyecegi birsey arzu ediyorlar. Wikia oyle gozukmuyor? Herneyse Nupedia denemesi o yuzden aklima gelmisti.
0
towsonu2003
"bilgi sahibi oldukları konu hakkında en azından Vikipedi içerisinde araştırma yapmak ihtiyacı hissetmeyecekleri göz önüne alınırsa"

wikipedia'ya uzmanlar girmiyor yani? yanlis varsayimlarla yola cikan projenin rehberi kargalar olurmus...
0
towsonu2003
"bu wikinin tasarlanması, programlanması ve yayınlanması"

pek birsey tasarlayip programlamaya gerek yok: http://www.wikia.com/wiki/Wikia -orda bi wiki acin oldu bitti. o wiki'yi de wikipedia'da ve vikipedi'de linkleyin, boylece hem wiki'lerde kendi iceriginizin ozetini gecersiniz, hem de linkinizi goren uzmanlar size yardim etme fikrinde bulunurlar :)
0
xor
valla sizin tabirinizle konunun uzmaları malesef kendi bildiklerini kitap olarak basıp yayınlıyor !
serbest piyasa ekonomisi. bu olsa gerek

şahsen ben benim kendi geçirdiğim
bir hastalık hakkında bir çok latince ve yunanca litaretür ile ilgili kaynak ve dökünmanı derleyerek daha anlaşılabilir bir dilde oraya ekledim .

sonuç olarak
yarım bilgi %100 doğru değilir .
ama %100 de yanlışda değilir. !

saygılarımla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GUIdebook: Kullanıcı Arayüzü Sergisi

Soulblighter

Genişlemekte olan içeriğiyle, bu site, bir çok işletim sisteminin, eski sürümleri dahil, ekran görüntülerinden tutun da, uygulamaların açılış ekranlarına ve görüntülerine kadar bir çok grafik arayüz resmini barındırıyor.

Körfez Savaşı 2 (Dünya Savaşı 2.5)

FZ

İlginç bir projeye imza atan bu programcı, "Bu proje körfezde başlatılacak olası bir savaşın nelere yol açacağına dair bir projeksiyondur. Bunun için çok gelişmiş zaman algoritmaları ve tarihi semiyotik analiz yöntemi kullandım. Analizimin %99.999 oranında gerçekçi olduğunu düşünüyorum..." diyor.

Ne demek istediğini merak edenler http://www.idleworm.com/nws/2002/11/iraq2.shtml adresine bakabilirler.

MSN için İngilizce-Türkçe sözlük botu

acemi_

Bilgisayar başında İngilizce metinleri okurken sözlük kullanma ihtiyacı duyan arkadaşlara faydalı olacağını düşündüğüm, kendi hazırladığımız bir servisi duyurmak istiyorum. MSN arkadaş listenize ensozluk@beyaz.us adlı bot'u ekleyerek Türkçe anlamını öğrenmek istediğiniz İngilizce kelimeleri, bu bot'a gönderebilirsiniz.

RTUK işi bitiriyor mu?

anonim

Belki bitiriyor, belki de biraz daha bekleyecek.Belki gene rafa kaldırıp seneye bir dönem ısıtıp önümüze koyacak.En azından şimdilik bu yasaya karşı çıkanlar; Tepkiler için belki okumak belki de katılmak isterler...

@superonline.com ttnet`e @telekom.gov.tr de superonline`a kapalı

wish666

Artık bu kadar olamaz yani. Superonline üzerinden bağlıysanız telekom`un sayfası www.telekom.gov.tr cannot be resolved hatası alıyorsunuz yani dns'i bulamiyorsunuz ve giremiyosunuz.
(Editörün notu: Bu haber`in sözlük anlamı, (ki şu anda doğruluğunu test edemiyorum, TTNET`in ADSL bağlantısından da telekom`un sayfası açılamıyor, sayfa down olabilir)sözlükte sansür olarak geçiyor. Zamanında Ihlas-Net`in islami koşullara uygun olmayan siteleri engellediğini duymuştum (ki onu da hiç deneme şansım olmadı) ama superonline böyle bir engelleme yapıyorsa bu içerik bazlı değil, tam anlamıyla çıkar bazlı bir sansür oluyor. TTNET fiyatları ucuzlattı, internet konusunda tekel olmaya çalışıyor tartışmasında bir taraf değilim ama Internet, kesinlikle sansüre maruz kalmaması gereken bir dünya)