UNIX´ten Nefret Etmenin Kitabı

0
tongucyumruk
Ortalıkta M$, DOS, XP, UNIX, Linux vs... gibi kelimelerin olmadığı eski devirlede insanlar Lisp Machine'ler, ITS, TOPS gibi sistemler kullanırdı. O günlerde işletim sistemlerinin görselliği, ikonları vs... pek te önem arzetmezdi çünkü çoğu insan CRT monitörler yerine TeleType'lar (meşhur tty) yoluyla bilgisayarla iletişim kurarlardı. Zamanla sunucu tarafında UNIX ağırlığını koyarken bir yandan da masaüstü diye bir piyasa ortaya çıkmış ve IBM/PC ile Macintosh bu piyasada at koşturur oldular...
Bu durumdan en zararlı çıkan ise bu sistemlerin dışında, eski sistemlerini kullananlar olmuştu. Bir zamanlar RMS'nin de dahil olduğu bu ITS, Lisp Machine vs... grubu kullandıkları sistemlerin dünya üzerinden silinmesine şahit olmuşlardı. Bu insanlardan biri olan Michael Travers 1987'de eski, güzel Lisp Machine'in yerine önüne koyulan UNIX makinaya daha fazla dayanamayacağını anlayınca UNIX-HATERS posta listesini kurdu...

İnsanlar senelerce bu listede UNIX'in ne kadar kötü bir sistem olduğu üzerine fikir yürüttüler ve 1994 yılında bunların bir toplaması diybileceğimiz "The UNIX Haters Handbook - UNIX'ten Nefret Edenin El Kitabı" ortaya çıktı. Kitap UNIX'ten nefret eden birinin bilmesi gereken birçok şeyi içeriyor. Artık PDF olarak da indirilebilen kitabı hem UNIX düşmanlarının hem de düşmanını tanımak isteyen UNIX'çilerin okuması gerek.

Görüşler

0
murat09
Download link i çalışmıyor. Adamlar Unixten nefret ederek ve ettirerek dahi para kazanmışlar ya, ona güldüm en çok :-)
Sahi ya, Blue Screen Of Death ne zaman *nix lerde embedded olarak gelecek? Sırf bu eksiğinden dolayı nefret ettim bile *nixten şimdiden!
0
tongucyumruk
Sanırım Slashdotted olmuş...

Bu arada aslında haberde bazı önemli hatalar yapmışım... Kitabı okumaya başladıktan sonra farkedebildim... Aslında haber silinir veya düzeltilirse iyi olur...
0
FZ
Düzgün halini yollarsan gerekli değişiklikleri yapabiliriz...
0
urxalit
Çok özlediysen Linux´ta xscreensaver´da şimdi adını hatırlamadığım bir ekran koruyucu var. M$, linux, amiga, mac vs OS´lerin kitlenme ekranları..
0
mysterious
0
FZ
Kitaptaki Preface´in bir yerinde şöyle yazıyor:

But why should a network server grow over time? You've got to realize that the Sun software dynamically allocates very complex data structures. You are supposed to call "free" on every structure you have allocated, but it's understandable that a little garbage escapes now and then because of programmer oversight. Or programmer apathy. So eventually the swap volume fills up! This leads me to daydream about a workstation architecture optimized for the creation and manipulation of large, complex, interconnected data structures, and some magic means of freeing storage without programmer intervention. Such a workstation could stay up for days, reclaiming its own garbage, without need for costly booting operations.

But, of course, Suns are very good at booting! So good, they sometimes spontaneously boot, just to let you know they're in peak form!


Yani insan el insaf diyor! Arkadaş herhalde tarih öncesi bir dönemde yazmış ve Sun´ın bazı makinalarının çok sık boot ettiğinden falan bahsediyor. Son 10 yıldır Internet üzerinden bir sürü servis veren ve uzunca süreler hiç reboot etmeyen sunucuların ezici çoğunluğu acaba ne çalıştırıyordu? ITS? TOPS-20? VAX-VMS? Win95? Win98... El insaf diyorum başka da bir şey demiyorum.
0
cazz
cooooooook komik yaaa kesin okunmali ;-)
nuahuah cok eglenceli !!

bence herkesin okumasi lazim ;-)

Not : /. un yogun istegi uzerine kaldirilan link tekrardan eklenmis ;-)
0
sametc
arkadaşlar bunu CEVİRİ ortamında cevirmeyye yardımcı olursunuz elerde
:))
cokmu şey istiyorum yaaaa
gercekten en komik ve onemli yerleri cevirsenizde olur :))
0
GarGanTuLa
walla istiyon baba be, şimdi nerden baksan 400 sayfalık bi kitap bu...
kendim tekstil mühendisiyim, ama bilgisayar kültürüm ileridir, ben de çok eğlenceli buldum ilk göz atışta

bence ingilizceniiz ilerletmeye çalışın, dua edin ki almanca veya fransızca değil ki acaip karışık ve kuralı az - istinası bol dillerdir.
ingilizce öğrenmesi çok kolay.

şu an mandrake linux üzerinde GNOME'dan galeon üzerinden bu mesajı yazıyorum, ingilizcem iyi olmasa hayatta çözemezdim bu sistemi.

bi de yeni sistem kurduğumdan bileimyorum, ing-türkçe sözlük var mıydı linux ta, ben gtk tabanlı bişi vardı diye hatırlıyorum ama...

dennis ritchie'nin anti-önsözü'nü okuduğumda bayaa ağır bi ing. olduğunu farkettim, eskiden windows'da o site senin bu site benim gezinirken moonstar yardımıyla ing'yi ilerletmiştim bayaa, şimdi de aynısı bişey arayışındayım.

herkese selam
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yazılım Mühendisliğinde Çıkmaz Sokak Tarifleri: Anti-Patterns

FZ

Bilgisayar yazılımları geliştirmekle yıllardır uğraşılmakta. Son yarım yüzyılda ortaya çıkan bu alanda çeşitli paradigmalar (prosedürel, nesne tabanlı, fonksiyonel, vs) ve çeşitli modeller (code reuse, unit testing, component model, extreme programming, design patterns) ortaya atıldı. Daha çok "Özgür Yazılım'' ile birlikte dağıtık geliştirme yöntemleri gündeme geldi. Tasarım, uygulama ve test aşamalarını kapsayan geniş bir açıdan baktığımızda bize önerilen çeşitli "doğru'' geliştirme yöntemleri var.

Diğer her alanda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı bir kavrayışa sahip olmak için doğruların yanında "yanlış'' yöntemler hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir. Bu konuda yaşanmış çok tecrübe olmakla birlikte, yazılı olarak birkaç kaynak dışında ciddi bir eksiklik bulunmaktaydı. Bu makale, ağırlıklı olarak yazılım mühendisliği ile ilgili birkaç Internet sitesinden derlenmiş, daha çok özgür yazılım alanını ilgilendiren bu tür çıkmaz yolları tanıtmaktadır. Ortak noktaları:

* Çoğu bir problemi çözmek isterken ortaya çıkar
* İlk bakışta harika bir fikir gibi gözükebilirler
* En çok tasarım aşamasında görülürler
* Sizden çok daha üretken ve başarılı grupları batırmışlardır!

Gürer Özen'in Anti-Patterns çevirisinin devamını burada okuyabilirsiniz.

Mayıs 2009 Sayısı ile e-Bergi sizlerle

ilke444

Aylık bilgisayar bilimi ve özgür yazılım derginiz e-bergi, Mayıs 2009 sayısında sizlere yine dopdolu bir içerik sunuyor.

Da Vinci Şifresi Deşifre Oldu

malkocoglu_2

Şimdiye kadar bu kitaptaki kadar, "gerçeklere dayandığını" beyan edip gerçeği bu kadar "esneten" az kitap okumuşumdur. Daha başta "açık anahtar şifrelemeyi Da Vinci nin bulduğu" lafı ile uyandım. Google'da "Da Vinci Code mistakes" kelimelerini kullanarak arama yapınca binlerce sonuç geri geldi.

Hızlı ve Kirli Bir mod_chroot Kılavuzu

anonim

Apache ile çalışıyorsanız güvenlik işlemlerinin en başında yer alan şartlardan biri Apache'yi kafes içinde çalıştırmaktır.

Ancak klasik kafesleme yaklaşımları bazen insanın sabrını zorlayacak derecede karmaşık ve problemli olabiliyor ( Kişisel görüş kimseyi bağlamaz :) ) .

Ben kendi çözümümü mod_chroot ile hızlı ve kolay biçimde tamamlarken ortaya bu belge çıktı. Her ne kadar sürç-i lisan ettikse affola...

Matematik Dünyası Yaz 2003 Sayısı Çıktı!

FZ

Dolu dolu 112 sayfa olarak çıkan son sayı tüm matematik ve bilgisayar bilimi meraklılarının ilgisini çekecek türden.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ali Nesin, derginin bu son sayısının tanıtımı için şunları yazıyor:

Matematik Dünyası dergisinin 2003 Yaz sayısı çıktı. Matematik dolu 112 sayfa... İçeriğini aşağıda bulacaksınız. Biçimiyle, biçemiyle, diliyle, içeriğiyle, derinliğiyle, her şeyiyle çok heyecanlı bir dergi oldu. Fiyatı 4 milyon. Abonelik 15 milyon. Toplu abonelikler 10 milyon. Geçen sayı 5 bin sattı. Bu sayının satışının 7 bin olacağını umuyoruz. Matematik Dünyası öncelikle gençlere yöneliktir, ama matematiğin evrenselliği sayesinde profesyonel matematikçilerin de büyük keyifle okuduğu bir dergi oldu.