UNIX ile ilgili güvenlik problemleri

0
FZ
Internet Security Systems (ISS) geçen hafta yaptığı bir açıklama ile pek çok büyük ticari UNIX sisteminin güvenlik açığı bulunduğunu belirtti.

Konu ile ilgili olarak HP ve Sun Microsystems firmalarının yoğun eleştirilerine ve "yok bizim sistemlerin öyle bir problemi, atıyorsun" tarzı demeçlerine maruz kalan ISS iddia ettiği problemlerin varlığı konusunda iddialı ve sistem yöneticilerini uyarmaya devam etmekte ısrarlı.
Buffer taşması (overflow) yöntemi ile UNIX sistemlerdeki root kullanıcısının ele geçirilmesi problemine değinen ISS iddialarında temel kaynaklardan biri olarak CERT'i gösteriyor.

İddialara göre problemli sistemler:

- IBM AIX 4.3, 5.1
- Caldera OpenUnix 8.0, UnixWare 7
- Hewlett-Packard HP-UX 10.10, 10.20, 10.24, 11.00, 11.04, 11.11
- Sun Solaris 7, 8
- Compaq Tru64 Digital Unix 4.0F, 40G, 5.0a, 5.1, 5.1a
- Unspecified SGI Unix

Problemsiz sistemler:

- Cray UNICOS, UNICOS/mk and Crayu Tools
- Fujitsu UXP/V

İlgili Yazılar

Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi

sundance

Ya da Nasıl Hacker Olunur 101

Herbirşeyde geriden gelen bir ülkeyiz ya, bilgisayar ve Internet`in geriden gelmesi bir yana bunların bağlı olduğu alt-kültürler de geriden geliyor.
Hacking denen eylemi ele alalım, Turkiye`nin en ünlü hacker`ı T.Ş. Unix`in U`sundan anlamayan bir çocuk...

Yazılım Yalan Söyler Mi? Adobe Acrobat Reader Vakası

FZ

Language Blog isimli ve genellikle dilbilimcilerin yazdığı bir kolektif blog'da Adobe Acrobat Reader ile ilgili bir girdi dikkatimi çekti.

Yazara göre Acrobat Reader'in Preferences kısmına gelir ve JavaScript'i kaldırmaya çalışırsanız baktığınız belgede JavaScript kullanıldığına ve bu özellik kaldırılırsa düzgün görüntüleme yapılamayacağına dair bir uyarı geliyor. Blog girdisinin yazarı Acrobat Reader 6.0.3'ü Mac üzerinde kullanırken böyle bir deneme yaptığında benzer bir şeyle karşılaştığını ancak işin garibi söz konusu belgenin kendi hazırladığı ve LaTeX'ten PDF'ye dönüştürdüğü bir belge olduğunu dolayısı ile JavaScript filan içermediğini belirtiyor! Dolayısı ile programın yalan söylemesi söz konusu.

Belgelerde JavaScript kullanılmasının sebebi ise Remote Approach isimli bir şirketin PDF okunduğu zaman bunun okundu bilgisini Internet üzerinden başka bir yere iletecek bir sistem geliştirmiş olması. "Web bug"lardan sonra başımıza bir de bu çıktı ;-) Neyse ki Acrobat Reader'daki JavaScript uyarılara rağmen iptal edilebiliyor.

MacOS X ve Güvenlik

anonim

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da yapılan Serbest Yazılımcılar Konferansına katılan arkadaşım Sundance bana güvenlikle ilgili seminerde konuşmacı arkadaşın örnek verdiği işletim sistemlerinin arasında MacOS X ve MacOS X Server'ın bulunmadığını anlattı.

Aslında şaşıracak bir durum yoktu genel olarak ama Unix dünyasını yakından takip edenlerin bence bu iki işletim sistemini de her ne kadar kullanmaya imkan bulamasalar da yakından takip etmeleri gerektiğini düşünerek bir kaç önemli güvenlik özelliğinden bahsetmek istedim.

ADSL Modem Öntanımlı Parola Zayıflığı

extacy

Bu açık başka ülkelerde var mıdır bilmem ama bizim ülkemiz insanlarında %80 oranında geçerlidir :(

Bunun nedeni bilgisizlik midir, vurdum duymazlık mıdır bilmem ama... sonuçları çok kötü olabilir. Malum güzel ülkemin her yanı ADSL ile yeni yeni tanışmaya başladı fakat beraberinde yeni bir sorun getirdi. Lafı kisa tutup soruna geçmek istiyorum.

Türkçe Güvenlik Wikisi

charissma

Türkiye'de ilk defa bir güvenlik wikisi açıldı, Doctus Wiki. Aslında açılalı 3-4 ay oldu ama şu sıralar hızlı bir ilerleme kaydediyor. Bilgi olarak; bu Türkçe olarak yayına geçen ilk güvenlik wikisi ve ev kullanıcılarına hitap ediyor. Dünyaya baktığımızda ise sadece bir tane daha var, Castlecops wiki.