Turkix Datron Özel

0
anonim
Türkiye'nin lider dizüstü üreticilerinden Datron, Intel Sonoma tabanlı yeni nesil bilgisayarlarında, işletim sistemi olarak Turkix tarafından optimize edilmiş Linux kullanmayı tercih etti.
Turkix Datron Özel olarak adlandırılan bu yeni sürüm, Windows ve Turkix'in tek makine üzerinde kolaylıkla yüklenmesini sağlıyor. Turkix tarafından uygulanan çekirdek yamaları sayesinde, Linux kernelinin stack boyutu MS Windows'da olduğu gibi 16KB'a çıkartılmış ve bu sayede, ndiswrapper aracılığıyla açılabilen ancak sistemde stack şişmelerine sebep olan Windows kablosuz ağ sürücüleri, artık düzgün bir biçimde çalışabiliyor.

Bunun yanısıra, Turkix'in klasik masaüstü görsellik iyileştirmelerini içeren bu özel sürüm, kusursuz Türkçe klavye tanımlaması ve masaüstüne entegre edilmiş Zemberek Türkçe imla denetimi sistemi ile geliyor.

Sistem hakkında daha ayrıntılı bilgi yarın (30.06.2005) Sky Turk'de canlı yayınlanacak olan Teknoloji Parkı adlı programda, Turkix Proje Yöneticisi Emre Sokullu tarafından aktarılacak.

Görüşler

0
tongucyumruk
Acaba bu özel Turkix sürümü Turkix'i geliştiren ekip tarfından mı, yoksa Datron tarafından mı geliştirildi? Turkix ekibi tarafından geliştirildiyse ekip bu işi gönüllü olarak mı yoksa bir ücret karşılığında mı üstlendi?

Hayır, bunları sormamın sebebi "ne para yemişlerdir, kimbilir ne dolaplar dönmüştür" gibi şeyler söylemek değil. Sadece eğer memleketimde insanlar özgür yazılımların geliştirilmesi ve uyarlanmasından gelir elde etmeye başlamışlarsa buna çok sevineceğim de...

Bİr de Turkix'in bu özel sürümü herkese açık mı olacak?
0
turkix
Geliştirme Turkix tarafından üstlenildi. Ancak ortada hiçbirimizi ekstradan sevinderecek bir durum yok; açık kaynak ekonomisinin kuralları her yerde aynı işliyor..

Turkix Datron Özel, diğer Turkix'lere çok benziyor; eklentilerde önümüzdeki Turkix sürümünde yer alacak. Artı, henüz stabilleşmediği için Datron'a eklenmeyen özellikler de kamu sürümümüzde yer alacak. Yalnız, kurulum sihirbazımızı dağıtabileceğimizden emin değilim.
0
FZ
Turkix ekibinin başarılarının devamını dilerim. Tabii aynı zamanda Datron kullanıcılarına da sorunsuz bir dizüstü bilgisayar deneyimi. Umarım söz konusu Datron bilgisayarlar çok satar ve böylece GNU/Linux makinalara teknik destek verme yetileri de gelişmiş olur.

Merak ettiğim bir iki şey. Turkix GNU/Linux yüklü makina üzerindeki default kullanıcı (root olmadığını var sayıyorum) nedir? Yani bilgisayarı ilk kez kullanacak olan kişi nasıl yönlendiriliyor? Sistemde default olarak bazı temel güvenlik duvarı ayarları geliyor mu ve bunları yönetecek görsel bir arayüz filan? Bir başka merak ettiğim şey bilgisayarla birlikte gelen kullanım kılavuzları. Onlarda Turkix GNU/Linux'a ve temel işlemlere dair nasıl bilgi verilmiş, vs.?

Bir de ben programı merak ediyorum:

http://www.skyturkonline.com/yayinakisi_0.html

adresine baktım. Hangi saatte çıkacak program? 12:40 civarı Teknoloji Hattı diye bir program görünüyor acaba orada mı? Eğer öyle ise üzüldüm, gündüz saatlerinde ofisteyim, TV seyretmem zor olabilir ama yine de deneyeceğim. Acaba o esnada Sky Turk izleyebilecek olan arkadaşlar izleyip programla ilgili izlenimlerini buraya aktarabilirler mi?
0
turkix
Evet öntanımlı kullanıcı bu sefer root değil; kontrol sistemimiz öncekiler gibi; kılavuzumuz ise açıkçası çok bilgilendirici değil, çok özet..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Amerika Gezi Rehberi - 1

sundance

Çalışmakta olduğunuz şirket bir yazılımın eğitimini almak için sizi yurtdışına mı gönderiyor? Ya da LinuxExpo, Compex veya EEE gibi bir fuara gideceksiniz, ama daha önce hiç yurtdışına çıkmamışsınız, neler yapılması lazım, ne gibi ince noktalar var bilmiyorsunuz.

Malum, bilgisayar sektöründe yurtdışına gidip gelmeler çok oluyor, belki son onbeş günde edindiğim tecrübeler birilerinin işine yarar diye aldığım notları alt alta yazayım dedim.
Bu yazı genel olarak yurt dışına çıkmayla, özel olarak da Amerika'ya gitmeyle ilgili. Verilecek ipuçlarının çoğu genel, ama Amerika ve NewYork'a özgü bir iki küçük detay da var, umarım birilerinin gezisi benimkinden daha kolay olur bu sayede :)

Türk Telekom Naapılsın?

larweda

Yaklaşık 3 haftadır yayında olan Türk Telekom anketimizi sonlandırdık. Bir süre önce herkes Türk Telekom hakkında heryerde atıp tutuyordu: Sizlerin sonuçları ise şöyle: Anketimize gelen 251 oyun %60,56'sı telekom'un satılmasından, %34,66'sı da satılmamasından yana. İşin en ilginç yanı ise bu kadar polemik yapılan bir konuda hakikaten bizlerin de düşüncelerimizin karmaşıklaştığı ve ortak bir konuda uzlaşamadığımız.
Anket sonuçları

Patentler İnsanlığın Sonu mu Olacak ?

sundance

Amerika`da oldukça yaygın olan, Slasdot`dan okuyup güldüğümüz yazılım ve Internet patentleri Avrupaya`da geliyor
Yakında "Bir Internet formundaki hatalı yeri göstermek için kırmızı renkle renklendirilmesi" patenti veya "Programların yavaşlatılması için XOR (bir assembler komutu) kullanılması patenti" gibi saçma sapan patentler görebiliriz.
Eğer buna karşı durmak istiyorsanız http://petition.eurolinux.org/index.html

Özgürlük hakkında...

pismikrop

Dün yaşadığım bir olay internet ve lisans özgürlükleri hakkında aklıma ciddi şüpheler getirdi. Dünyaca ünlü günlük yazılımı b2evolution'a birisi kürdistan bayrağı açıp, Türkiye'nin yarısından fazlasını içerisine alan Kürdistan haritası gösterdi.

Ben elimden geldiğince böyle bir ajitasyona kanmamaları gerektiğini söyledim. Ama nafile! Hesabımın kapatılacağını söylediler. Şimdi tüm fazlamesai.net okuyucularına soruyorum: Sizin yaptığınız özgür bir yazılıma birisi Türkiye'nin yarısını içerisine alan (?) Kürdistan yerelini koymasını isterse kabul eder misiniz?

Özgürlük bir terörist devletin eylemlerine yardım edecek kadar ileri gider mi?

Şirket İsimlerinin Kökenleri

butch

Yahoo? Apple yenir mi? Intel de ne demek?

Bu adreste Yahoo, Sony, Red Hat gibi bilişim devlerinin isimlerinin kökenlerini bulabilirsiniz.