Turkix Datron Özel

0
anonim
Türkiye'nin lider dizüstü üreticilerinden Datron, Intel Sonoma tabanlı yeni nesil bilgisayarlarında, işletim sistemi olarak Turkix tarafından optimize edilmiş Linux kullanmayı tercih etti.
Turkix Datron Özel olarak adlandırılan bu yeni sürüm, Windows ve Turkix'in tek makine üzerinde kolaylıkla yüklenmesini sağlıyor. Turkix tarafından uygulanan çekirdek yamaları sayesinde, Linux kernelinin stack boyutu MS Windows'da olduğu gibi 16KB'a çıkartılmış ve bu sayede, ndiswrapper aracılığıyla açılabilen ancak sistemde stack şişmelerine sebep olan Windows kablosuz ağ sürücüleri, artık düzgün bir biçimde çalışabiliyor.

Bunun yanısıra, Turkix'in klasik masaüstü görsellik iyileştirmelerini içeren bu özel sürüm, kusursuz Türkçe klavye tanımlaması ve masaüstüne entegre edilmiş Zemberek Türkçe imla denetimi sistemi ile geliyor.

Sistem hakkında daha ayrıntılı bilgi yarın (30.06.2005) Sky Turk'de canlı yayınlanacak olan Teknoloji Parkı adlı programda, Turkix Proje Yöneticisi Emre Sokullu tarafından aktarılacak.

Görüşler

0
tongucyumruk
Acaba bu özel Turkix sürümü Turkix'i geliştiren ekip tarfından mı, yoksa Datron tarafından mı geliştirildi? Turkix ekibi tarafından geliştirildiyse ekip bu işi gönüllü olarak mı yoksa bir ücret karşılığında mı üstlendi?

Hayır, bunları sormamın sebebi "ne para yemişlerdir, kimbilir ne dolaplar dönmüştür" gibi şeyler söylemek değil. Sadece eğer memleketimde insanlar özgür yazılımların geliştirilmesi ve uyarlanmasından gelir elde etmeye başlamışlarsa buna çok sevineceğim de...

Bİr de Turkix'in bu özel sürümü herkese açık mı olacak?
0
turkix
Geliştirme Turkix tarafından üstlenildi. Ancak ortada hiçbirimizi ekstradan sevinderecek bir durum yok; açık kaynak ekonomisinin kuralları her yerde aynı işliyor..

Turkix Datron Özel, diğer Turkix'lere çok benziyor; eklentilerde önümüzdeki Turkix sürümünde yer alacak. Artı, henüz stabilleşmediği için Datron'a eklenmeyen özellikler de kamu sürümümüzde yer alacak. Yalnız, kurulum sihirbazımızı dağıtabileceğimizden emin değilim.
0
FZ
Turkix ekibinin başarılarının devamını dilerim. Tabii aynı zamanda Datron kullanıcılarına da sorunsuz bir dizüstü bilgisayar deneyimi. Umarım söz konusu Datron bilgisayarlar çok satar ve böylece GNU/Linux makinalara teknik destek verme yetileri de gelişmiş olur.

Merak ettiğim bir iki şey. Turkix GNU/Linux yüklü makina üzerindeki default kullanıcı (root olmadığını var sayıyorum) nedir? Yani bilgisayarı ilk kez kullanacak olan kişi nasıl yönlendiriliyor? Sistemde default olarak bazı temel güvenlik duvarı ayarları geliyor mu ve bunları yönetecek görsel bir arayüz filan? Bir başka merak ettiğim şey bilgisayarla birlikte gelen kullanım kılavuzları. Onlarda Turkix GNU/Linux'a ve temel işlemlere dair nasıl bilgi verilmiş, vs.?

Bir de ben programı merak ediyorum:

http://www.skyturkonline.com/yayinakisi_0.html

adresine baktım. Hangi saatte çıkacak program? 12:40 civarı Teknoloji Hattı diye bir program görünüyor acaba orada mı? Eğer öyle ise üzüldüm, gündüz saatlerinde ofisteyim, TV seyretmem zor olabilir ama yine de deneyeceğim. Acaba o esnada Sky Turk izleyebilecek olan arkadaşlar izleyip programla ilgili izlenimlerini buraya aktarabilirler mi?
0
turkix
Evet öntanımlı kullanıcı bu sefer root değil; kontrol sistemimiz öncekiler gibi; kılavuzumuz ise açıkçası çok bilgilendirici değil, çok özet..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Açık Kaynak Kod Camiası Programcı Profili

FZ

Boston Consulting Group (BCG) ve OSDN tarafından sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre Açık Kaynak Kodlu Yazılım Geliştiriciler (open source software developers) grubunu oluşturan insanların çoğu yaklaşık 10 yıllık programlama deneyimine sahip, halihazırda bir şirkette profesyonel yazılım uzmanı olarak çalışan kişiler.

\r\r \r\r Popüler medya organlarındaki "lise mezunu, matematik ya da teknoloji meraklısı, işsiz güçsüz 16-22 yaş arası gençler" kanısının aksine açık kaynak kod hareketi için harıl harıl yazılım geliştiren insanların profili 22-37 yaş arası bir görünüm arz ediyor.\r\r \r

İsmi lazım Değil

butch

Herkesin haberi vardır. Mart ayı başında İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri etkinliğinin konuklarından biri de Miguel Icaza idi. Özgür yazılım dünyasının bu önemli simasıyla tanışmak için herkes sıradaydı. Bu ortam sağlandı da. Çeşitli gazeteler, televizyonlar , web siteleri söyleşiler gerçekleştirdiler.

Durun, daha biz aya gelemeden...

butch

Kablonet hizmetlerinden yararlanan bir mahalleye 10 metre uzak olmamıza rağmen bu hizmetten yararlanmak için 15000$ keşif bedeli istenmişti bundan 2-3 ay önce bizden. Bugünlerde de binanın önünü kazıyorlar yine sanırım telefon hatlarıyla ilgili olarak. Ha bi de geçen gün yeni telefon hattımızı bağlamak için geldiler Türk Telekom'dan ama yetkili kişi binanın girişindeki kutuya bağladı hattı gerisini elektrikçiyle halletmemiz gerektiğini söyledi. Neyseki böyle durumlara alışığız, işimizi kendi başımıza nasıl yapacağımızı ve hiçbir şeye şaşırmamamız gerektiğini öğrettiler bize bu yolla ne de olsa. Ben bunlarla meşgulken Slashdot.org bir haber yayınladı bugün. Diyorki Amerika'da kanalizasyon şebekelerine fiber-optik kablolar döşenecekmiş (eyvah) hem de bu işi robotlar yapacakmış (eyvah ki ne eyvah)...

FM Karma

butch

Fazlamesai.net'e 6 yıl önce, "keşke şöyle bir site olsa da okusak" diyerek başladık. Bütün bu süre içinde en büyük önceliğimiz paylaşımı maksimum düzeyde tutmak oldu; uzun süre yorum yapmak için üyeliği zorunlu tutmadık, hiçbir kullanıcıyı siteden atmadık, hakaret içeren yorumları silerken bile tereddüt ettik "acaba bir ufak bilgi kırıntısı dahi olsun yok ediyor muyuz?" diye.

Linux dergisi demişken...

Soulblighter

http://www.linuxworld.com/magazine adresinden de LinuxWorld'ün dergisinin PDF sürümlerine ulaşabilirsiniz. Profesyonellere yönelik güzel bir dergi...