Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

0
anonim
"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.
Firmayı 2004 yılında kuran, ABD'nin New York şehrinde yaşayan nükleer fizikçi bir Türk; Rıza Can Berkan. Site, ayrıca girişim yatırımcısı Pentti Kouri'den 5 milyon dolarlık yatırım desteği almış. Kelime anlamına gelince; Hakia, Fince 'araştırmacı' anlamına gelen 'hakija' sözcüğünden türetilmiş. Bize göre tek eksiği elbette Türkçe desteği."

Kaynak:http://www.radikal.com.tr/

http://hakia.com/

Görüşler

0
OzanGuven
Ayrıca http://www.hakia.com/testing/ adresinden test edebilirsiniz.

Türkçe karakter desteğinin olmaması ilk göze çarpan eksikliği bence...
0
cbc
hiç fena değil.
hakia, 42
Originally uploaded by canburak.
0
ns
Henüz beta olduğu için bu tür aksaklıklar olacaktır. Denilen her şeyin olması durumunda google ile ciddi bir rekabetleri olabilir.
0
anonim
Hakia benzeri bir arama motoru hemde Ajax tabanlı ve bayağa başarılı. http://www.inquisitorx.com/beta/
0
değnekçi
Yeni Arama Motoru 'hakia.com' Türkiye'ye Sunuldu!

Next generation arama teknolojisini internet kullanıcılarının hizmetine sunmak amacıyla 2004 yılında nükleer fizikçi Dr. Rıza Can Berkan tarafından kurulan anlam arama motoru hakia.com 22 Kasım Salı günü düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

hakia'nın buluş ve yenilikleri, arama teknolojileri evriminde yeni bir başlangıcı tanımlayacak.

hakia, yatırımcı Dr. Pentti Kouri tarafından finans edildi. Ayrıca 2005 Ağustos ayında bir New York finans grubundan 5 milyon dolarlık yatırım aldı.

hakia Teknolojisi Hakkında

hakia'nın diğer arama motorlarından farkı, sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip olması.

hakia teknolojisinin farkını örneklemek gerekirse, hakia arama motoru "Başağrısını hangi ilaç iyileştirir?" sorusuna "Aspirin migrene iyi gelir" gibi bir cevap getirebilecektir. Soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı değildir.

2006 yılının ilk yarışında evrimini kısmen tamamlamış olacak hakia'nın yeni bir BETA versiyonuyla resmi açılışı yapılacaktır.

hakia'nın Anlamı

hakia, Fince "hakija" sözcüğünden türemiş olup "araştırmacı" anlamına gelmektedir.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/teknonet/3552596.asp?gid=58
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Symantec 1.44 disketlere veda etti!

parsifal

Symantec 18 Ağustos 2005 tarihinden itibaren 1.44 MB'lık disketlere sığan virüs tanım dosyalarının yayınını durduracağını duyurdu.

Buna neden olarak tanım dosyalarının bir diskete sığmayacak kadar büyüdüğünü ve disket sürücülerin yerinin diğer teknolojilerin aldığını belirten firma tanımların diğer yöntemlere yayınına devam edeceğini açıkladı.

Yeni ve Tek Dünya Şampiyonu: V.Kramnik

sefalet

Yirmi yıla yakın zamandır satranç dünyası iki ayrı kuruluş ile temsil ediliyordu.Birden fazla dünya satranç şampiyonunun ortalarda gezdiği bu süreçte, Klasik Satranç Dünya şampiyonu ve FIDE Dünya Şampiyonu vardı.

Herşeye rağmen Pozitif HAZİRAN sayısını çıkarttı!!!

adonis

Pozitif e-dergi tüm olumsuzluklara rağmen tam 230 sayfa bir dergi daha çıkarttı. Bakmak isteyenler için adres: http://www.pozitifpc.com

Yine 50 sayfaya yakın bir GNU/Linux içeriğine sahip.

Boğaziçi Robot Günleri

FZ

12-13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Robot Günleri 2007, Boğaziçi Üniversitesi IEEE Elektroteknoloji Kulübü'nün düzenlediği ve geleneksel hale getirmeyi amaçladığı, yarışmalar, seminerler, paneller, söyleşiler ve sergiler gibi aktivitelerden oluşan bir öğrenci organizasyonudur. Kulüp olarak Robot Günleri düzenlememizdeki başlıca amaçlardan biri robotla uğraşan insanların çalışmalarını daha ileri seviyelere taşımaları için onlara hedefler göstermek ve gerekli motivasyonu sağlamaktır. Her sene yarışmalarda yeni hedefler belirleyecek bu sayede de her sene geleceğin robotlarını üretmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız.

LINUXnet 3.Sayı Çıktı

anonim

LINUXnet dergisinin 3. sayısı çıktı. LINUXnet dergisi bu kez tam 114 sayfa ve 5 CD hediyeli. Bu CDler

# LINUXnet Özel CD'si
# Güvenlik Araçları CD'si
# Pardus Çalışan CD 1.0
(Tam sürüm: Türkiye'de ilk defa!)
# Ubuntu 4.10
# Games Knoppix 3.7-0.2

Ayrıntılı içerik ve detaylı bilgi burada