Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

0
anonim
"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.
Firmayı 2004 yılında kuran, ABD'nin New York şehrinde yaşayan nükleer fizikçi bir Türk; Rıza Can Berkan. Site, ayrıca girişim yatırımcısı Pentti Kouri'den 5 milyon dolarlık yatırım desteği almış. Kelime anlamına gelince; Hakia, Fince 'araştırmacı' anlamına gelen 'hakija' sözcüğünden türetilmiş. Bize göre tek eksiği elbette Türkçe desteği."

Kaynak:http://www.radikal.com.tr/

http://hakia.com/

Görüşler

0
OzanGuven
Ayrıca http://www.hakia.com/testing/ adresinden test edebilirsiniz.

Türkçe karakter desteğinin olmaması ilk göze çarpan eksikliği bence...
0
cbc
hiç fena değil.
hakia, 42
Originally uploaded by canburak.
0
ns
Henüz beta olduğu için bu tür aksaklıklar olacaktır. Denilen her şeyin olması durumunda google ile ciddi bir rekabetleri olabilir.
0
anonim
Hakia benzeri bir arama motoru hemde Ajax tabanlı ve bayağa başarılı. http://www.inquisitorx.com/beta/
0
değnekçi
Yeni Arama Motoru 'hakia.com' Türkiye'ye Sunuldu!

Next generation arama teknolojisini internet kullanıcılarının hizmetine sunmak amacıyla 2004 yılında nükleer fizikçi Dr. Rıza Can Berkan tarafından kurulan anlam arama motoru hakia.com 22 Kasım Salı günü düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

hakia'nın buluş ve yenilikleri, arama teknolojileri evriminde yeni bir başlangıcı tanımlayacak.

hakia, yatırımcı Dr. Pentti Kouri tarafından finans edildi. Ayrıca 2005 Ağustos ayında bir New York finans grubundan 5 milyon dolarlık yatırım aldı.

hakia Teknolojisi Hakkında

hakia'nın diğer arama motorlarından farkı, sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip olması.

hakia teknolojisinin farkını örneklemek gerekirse, hakia arama motoru "Başağrısını hangi ilaç iyileştirir?" sorusuna "Aspirin migrene iyi gelir" gibi bir cevap getirebilecektir. Soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı değildir.

2006 yılının ilk yarışında evrimini kısmen tamamlamış olacak hakia'nın yeni bir BETA versiyonuyla resmi açılışı yapılacaktır.

hakia'nın Anlamı

hakia, Fince "hakija" sözcüğünden türemiş olup "araştırmacı" anlamına gelmektedir.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/teknonet/3552596.asp?gid=58
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

QPS - Quantum Positioning System

FZ

Bu siteyi takip eden üyelerin çoğu en azından kavram olarak küresel konumlandırma sistemini (GPS - Global Positioning System) biliyorlardır ve/veya duymuşlardır.

Söz konusu sistemin kuantum versiyonunu geliştiren ve QPS (Quantum Positioning System) olarak adlandıran MIT araştırmacıları üzerinde durdukları iki önemli nokta var:

NetBeans 6.0 Çıktı!

auselen

Netbeans'in uzun zamandır beklenen yeni sürümü sessiz sedasız sunuculardaki yerini aldı.

Desteklediği teknolojilere (Ajax, C/C++, Databases, Debugger, Desktop, Editor, GUI Builder, Java EE, Java ME, Java SE, Javascript, Mobile, Profiler, Refactor, REST, Rich Client Platform, Ruby, SOA, SOAP, UML, Web, WSDL , XML) bakılırsa Netbeans her tür geliştiricinin işini kolaylaştıracak nitelikte araçlarla komple bir geliştirme ortamı.

Google Code Jam 2003

FZ

Sıradışı programlama yeteneklerine mi sahipsiniz? Birkaç satırlık kod ile bilgisayara göbek attırabilir misiniz? Kodunuzun didik didik edileceğini bildiğiniz halde gayet güzel program yazabilir misiniz? O halde yeteneklerinizin hakkı ile ödüllendirileceği bir etkinlik için ısınma turlarına başlayın.

Google, dünyanın bilgi işlem yapısını yeniden yazacak yazılımcı avına çıktı. Google Code Jam 2003 yarışmasında bu tür programcıları bulmayı amaçlıyor. Bunu bir tür bol ödüllü bir iş görüşmesi olarak düşünün. İşe alınmasanız bile sırf katıldığınız için büyük bir para ödülü kazanma şansınız var.

Yarışma 18 yaşın üstündeki tüm Java, C++, C# veya VB.NET programcılarına açık. Bakalım kimin parmakları klavye üzerinde daha hızlı ve akıllıca dans edecek.

Vietnam Açık Kaynak Yazılımlarını Kucaklıyor

yalcink01

Mercury News'teki habere göre Vietnam hükümeti Açık Kaynak Yazılımlarının geliştirilmesine ve ülkenin bir nevi Açık Kaynak Cenneti haline getirilmesine tam destek vermektedir.

Microsoft yıllık 140 milyon USD'lik bir pazara sahip olduğu bu pazarı da kaybetmek üzere. Tayland hükümetinin Açık Kaynak desteği karşısında Windows+Office paketini 40 USD'ye indiren Microsoft, şu an için Vietnam'da herhangi bir indirime gitmeyi düşünmemekte imiş.

Tüm dillerin kökeni Anadolu mu?

FZ

Yeni Zelandalı iki bilim adamının Nature dergisinde yayımlanan araştırmasına göre Sanskritçeden İngilizceye kadar bütün Hint-Avrupa dilleri 8 bin yıl önce Anadolu'da doğmuş.

Russell Gray ve Quentin Atkinson'ın 'evrimci biyoloji' tekniklerine dayanan araştırmasına göre Hititçe, Yunanca, Latince, İngilizce, Almanca, Fransızca, Sanskritçe, Kelt dilleri, Farsça ve Rusçanın tohumlarının Anadolulu ilk çiftçiler tarafından atıldığını ve zamanla tüm dünyaya yayıldı. GlaxoSmithKline ilaç firmasının Biyoinformatik bölümünden David Searls, Gray ve Atkinson'ın dil ağacının gelişimiyle ilgili değerlendirmesinin bilinen tarihi olaylarla da çakıştığını söyledi.

Kaynak: Radikal