Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

0
anonim
"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.
Firmayı 2004 yılında kuran, ABD'nin New York şehrinde yaşayan nükleer fizikçi bir Türk; Rıza Can Berkan. Site, ayrıca girişim yatırımcısı Pentti Kouri'den 5 milyon dolarlık yatırım desteği almış. Kelime anlamına gelince; Hakia, Fince 'araştırmacı' anlamına gelen 'hakija' sözcüğünden türetilmiş. Bize göre tek eksiği elbette Türkçe desteği."

Kaynak:http://www.radikal.com.tr/

http://hakia.com/

Görüşler

0
OzanGuven
Ayrıca http://www.hakia.com/testing/ adresinden test edebilirsiniz.

Türkçe karakter desteğinin olmaması ilk göze çarpan eksikliği bence...
0
cbc
hiç fena değil.
hakia, 42
Originally uploaded by canburak.
0
ns
Henüz beta olduğu için bu tür aksaklıklar olacaktır. Denilen her şeyin olması durumunda google ile ciddi bir rekabetleri olabilir.
0
anonim
Hakia benzeri bir arama motoru hemde Ajax tabanlı ve bayağa başarılı. http://www.inquisitorx.com/beta/
0
değnekçi
Yeni Arama Motoru 'hakia.com' Türkiye'ye Sunuldu!

Next generation arama teknolojisini internet kullanıcılarının hizmetine sunmak amacıyla 2004 yılında nükleer fizikçi Dr. Rıza Can Berkan tarafından kurulan anlam arama motoru hakia.com 22 Kasım Salı günü düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

hakia'nın buluş ve yenilikleri, arama teknolojileri evriminde yeni bir başlangıcı tanımlayacak.

hakia, yatırımcı Dr. Pentti Kouri tarafından finans edildi. Ayrıca 2005 Ağustos ayında bir New York finans grubundan 5 milyon dolarlık yatırım aldı.

hakia Teknolojisi Hakkında

hakia'nın diğer arama motorlarından farkı, sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip olması.

hakia teknolojisinin farkını örneklemek gerekirse, hakia arama motoru "Başağrısını hangi ilaç iyileştirir?" sorusuna "Aspirin migrene iyi gelir" gibi bir cevap getirebilecektir. Soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı değildir.

2006 yılının ilk yarışında evrimini kısmen tamamlamış olacak hakia'nın yeni bir BETA versiyonuyla resmi açılışı yapılacaktır.

hakia'nın Anlamı

hakia, Fince "hakija" sözcüğünden türemiş olup "araştırmacı" anlamına gelmektedir.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/teknonet/3552596.asp?gid=58
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MagmaLinux 9.5 çıktı

HMonus

MagmaLinux'un ilk kullanılabilir sürümü hatırlarsanız mart ayında duyurulmuş idi. 2 ayda bir yeni sürüm taahüt eden Magma ekibi, MagmaLinux 9.5'i çıkardı. Yeni sürümü http://www.magmalinux.org sayfasından indirebilirsiniz. Yeni sürümde dikkat çeken yenilikler:

Windows 2000 5 yıllık toplam maliyette Linux`u geride bırakıyor.

conan

Bu yazıda, IDC şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre Windows 2000'in 5 yıllık toptan maliyette Linux'tan daha ucuza geldiği anlatılıyor. 104 şirkette yapılan araştırmaya göre %11 ila %22 daha karlı olan taraf Windows`muş. Linux'un Windows servislerine sağladığı üstünlük ise %6 ile sadece web servislerindeymiş.

İlk satın alma maliyetleri çok daha düşük olsa da, Linux sistemleri yönetmek için Linux profesyonellerine ödenen paralar sistemi 5 yılda toptan maliyet konusunda sınıfta bırakıyormuş. "Windows 2000 Versus Linux in Enterprise Computing" çalışmasında belirtilene göre Linux sistemlerin yönetimi, bakımı, sorun çözümlemesi, ve de yeniden kurulması Windows 2000'e göre çok büyük maliyet gerektiriyormuş.

Aynı zamanda da Windows 2000 için 3. parti programlar Linux'ta olduğundan çok daha fazlaymış.

Raporda belirtilen başka bir husus ise, IBM, HP, BMC, CA, NetIQ, Novell gibi şirketlerin Linux'ta çalışan programlar yazmaya başlamalarıyla bu maliyet farkı zamanla azalacakmış.

Commodore 64 Orkestrası Eylül 2006'daki Konser İçin Provalara Başladı

FZ

C64 Orkestrası, Eylül 2006 tarihinde verecekleri konser için provalara başladı.

Orkestranın prova videolarından birini buradan izlemek mümkün.

VoxForge Türkçe yayında: Açık kodlu ses tanıma sistemlerine Türkçe desteği

FZ

Geçen seneki çabalarım nihayet meyvesini verdi ve VoxForge sitesi Türkçeyi de desteklemeye başladı. Yardımcı olmak isterseniz http://www.voxforge.org/tr/read adresini ziyaret ederek ya da ana sayfada sağ taraftaki 'Submit Speech Using Computer' başlıklı grafiğe tıklayarak ses kaydınızı yollayabilirsiniz:

AmigaOne ve AmigaOS4 Technology Channel´da!

dcc

Evet yanlış okumadınız! Görkem Çetin'in sunduğu Penguen'in Günlüğü programının bu haftaki konuğu AmigaOne ve yeni çıkacak olan AmigaOS4. Amigart'tan Sinan Gürkan'ın katıldığı programda AmigaOne anakartı, AmigaOS4'ten görüntüler ve ayrıca yeni MicroA1 ile ilgili bilgiler yer alıyor.