Tablolama Yazılımları: Kötü Bir Alışkanlık Mı?

0
FZ
Henüz doğrudan kansere ya da vereme yol açtıkları söylenemez ama hemen her tür iş için aşırı şekilde kullanılan tablolama yazılımları belki de gerçekten kötü bir alışkanlıktır.

EXCEL ya da ona özenmeye çalışan OpenOffice.org Calc, vb. benzeri yazılımlar her derde deva mı? Kolayca işleri hallediyorlar mı? Hesap kitap işi onlardan mı sorulur? Çok güzel grafikler mi sunuyorlar? Olması gerektiği gibi şeyler mi?
vst'nin gönderdiği bir link ve o adresteki makaledeki görüşlere bakılacak olursa durum bazı bakımlardan hiç iç açıcı değil. Yine eldeki çekice bakıp her şeyi çivi olarak algılama sendromu hakim ve bununla başa çıkmak için örgütlü çabalar bile gündeme gelmeye başlamış AB çapında.

Gelin hep birlikte Spreadsheet Addiction makalesini okuyalım ve bir kenarda sinsice ruhumuzu ele geçirmeyi bekleyen tablolama yazılımları ve yol açtıkları durumu masaya bir yatırıp eğrisi ile, doğrusu ile bir tartışalım.

Görüşler

0
sundance
İlginç yaklaşımlar var. Ama burada söyledikleri kadar önemli şu A Guide for the Unwilling S User dökümanı.

Bu yaklaşım bence çok güzel. Bazı görünmeyen köylere kılavuzluk yapılması açısından izlenmesi gereken bir yol.
0
FZ
0
ahmetozdemir
İstatistik işlemlerinde excel kullanımı aslında zaman ve kullanım kolaylığı açısından çok uygun değil. Özellikle ülkemizde bu konuda SPSS yoğun olarak kullanılmakta. İstatistik derslerinde de bu progam anlatılıyordu. İstatistiksel analiz işlemlerinde hem hız olarak hemde kullanım kolaylığı olarak excelden daha önde olan bir program. Ayrıca Excel bazı sonuçlarda önemli hatalar üretmesi(yuvarlama hataları,algoritmadan kaynaklanan hatalar gibi) istatistik işlemlerinde başka programların kullanılmasını zorunlu kılmakta. Bu programların bazılarının likleri aşağıda verilmiştir.
1. R project
2. S Plus
3. SAS
4. SPSS
0
FZ
Türkiye'de R ile ciddi finansal ve istatistiksel çalışmalar gerçekleştiren, danışmanlık yapan insanların olduğunu bilmek sevindirici.

FM'de R ile ilgili bir makale yayınlanmıştı:

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

0
sadettinpolat
excelin hatalı hesaplamalarıyla ilgili bir örnek verebilir misiniz?
0
FZ
Birkaç yıl öncesinden bir örnek: http://www.agresearch.co.nz/Science/Statistics/exceluse1.htm, tabii herhalde şimdi bunlar düzeltilmiştir, başka hesaplama hataları vardır. En nihayetinde belli bir seviyenin üstündeki karmaşıklıkta hesaplamalar için hem hassasiyet hem de performans açısından EXCEL'in tercih edilmediğini biliyoruz.
0
ahmetozdemir
Genel olarak spreedsheet programlarında görülen hataların anlatıldığı site bura. Excel 2000 ve 2003 bulunan hatalardan bahsedilen site ise bu. burada ise excel'in istatistik işlemlerinde büyük bir poblem olduğunu anlatılmış.
0
sadettinpolat
bu hatalardan 10 ciltlik eser cikar valla :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Mutlu Yıllar

butch

Belki de Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir

Geryon

Türkçe wikipedia'yada gezerken Big-Oh* makalesini okudum "Algoritmaların performanslarını karşılaştırmak için kullanılan gösterim." yazan zihniyeti görünce ve aklıma şu soru geldi. Wikipedia'yı Türkçeleştirmemek daha iyi bir fikir olabilir mi ? "Bugün Wikipedia için ne yaptın?" kapanyaları başlatıyoruz fakat önemli olan nicelik mi yoksa nitelik mi ?

*Maddenin İngilizce Wikipedia açıklaması:
Big O notation
Landau notation

fazlamesai.net'e soralım: Para karşılığı ödev yapıyor ya da yaptırıyor musunuz?

FZ

Geçenlerde okuduğum bir Language Log yazısı uzun zamandır aklımda olan bir konuya dikkatimi çekti.

Bir üniversite hocası verdiği bilgisayar ödevinin öğrenciler tarafından değil de para karşılığı rentacoder.com sitesinden birilerine yaptırıldığını düşündüğünü ve bunu nasıl engelleyebileceğini sormuş. Bir başka hoca ise "rentacoder sitesine üye olur, kendini öğrencinin talebini karşılayabilecek bir programcı olarak tanıtır ve sonra da en düşük bedeli önererek işi alırsın, sonra da öğrenciye 'sen gel bakayım buraya' dersin" gibi bir yöntem önermiş. Ancak bu da garantili bir yöntem değil, kimlik gizlemesi durumlarında filan...

Naviga Çıktı Bayilerinizden Israrla İsteyiniz!

sundance

Yelkencilik, denizcilik konuları ile ilgilenenlerin gözü aydın. Naviga adında dört başı mahmur bir yelkencilik dergimiz oldu. Kendilerine yayın hayatlarında başarılar diliyoruz.

Şimdi bunun fazlamesai ile ne ilgisi var diyecek kişiler için açıklama: Yıllardır CD yanında promosyon kabilinde verilen, her sayısı bir kaç günde kotarılmış, teknik makaleleri yüzeysel Word Excel ve Visual Basic kurslarının hiçbir zaman ötesine geçemeyen bilgisayar dergileri ile dolu bir piyasa için elbette ki mutlu bir haber bu. Maksimum birkaç bin kişilik yelkenci tayfası böyle bir dergi çıkartmayı becerebiliyor ama bu kadar Linux kullanıcısı, bilgisayar programcısı bir Dr. Dobbs Journal ya da Linux Format ayarında bir dergi çıkartamıyoruz. Basiretsizliği takdimimizdir
Naviga´yı bayilerden ısrarla isteyiniz....

Tren gelir hoş gelir...

butch

Trendeyiz Ankara'ya doğru. Malum yarın 1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansına katılacağız. Yanımızda bir Laptop'ımız ve bir de gprs destekli bir cep telefonumuz var. Eskişehir dolaylarından geçerken dedik ki şu gprs teknolojisinin güzelliklerinden dostlarımıza bahsedelim.