Tablolama Yazılımları: Kötü Bir Alışkanlık Mı?

0
FZ
Henüz doğrudan kansere ya da vereme yol açtıkları söylenemez ama hemen her tür iş için aşırı şekilde kullanılan tablolama yazılımları belki de gerçekten kötü bir alışkanlıktır.

EXCEL ya da ona özenmeye çalışan OpenOffice.org Calc, vb. benzeri yazılımlar her derde deva mı? Kolayca işleri hallediyorlar mı? Hesap kitap işi onlardan mı sorulur? Çok güzel grafikler mi sunuyorlar? Olması gerektiği gibi şeyler mi?
vst'nin gönderdiği bir link ve o adresteki makaledeki görüşlere bakılacak olursa durum bazı bakımlardan hiç iç açıcı değil. Yine eldeki çekice bakıp her şeyi çivi olarak algılama sendromu hakim ve bununla başa çıkmak için örgütlü çabalar bile gündeme gelmeye başlamış AB çapında.

Gelin hep birlikte Spreadsheet Addiction makalesini okuyalım ve bir kenarda sinsice ruhumuzu ele geçirmeyi bekleyen tablolama yazılımları ve yol açtıkları durumu masaya bir yatırıp eğrisi ile, doğrusu ile bir tartışalım.

Görüşler

0
sundance
İlginç yaklaşımlar var. Ama burada söyledikleri kadar önemli şu A Guide for the Unwilling S User dökümanı.

Bu yaklaşım bence çok güzel. Bazı görünmeyen köylere kılavuzluk yapılması açısından izlenmesi gereken bir yol.
0
FZ
0
ahmetozdemir
İstatistik işlemlerinde excel kullanımı aslında zaman ve kullanım kolaylığı açısından çok uygun değil. Özellikle ülkemizde bu konuda SPSS yoğun olarak kullanılmakta. İstatistik derslerinde de bu progam anlatılıyordu. İstatistiksel analiz işlemlerinde hem hız olarak hemde kullanım kolaylığı olarak excelden daha önde olan bir program. Ayrıca Excel bazı sonuçlarda önemli hatalar üretmesi(yuvarlama hataları,algoritmadan kaynaklanan hatalar gibi) istatistik işlemlerinde başka programların kullanılmasını zorunlu kılmakta. Bu programların bazılarının likleri aşağıda verilmiştir.
1. R project
2. S Plus
3. SAS
4. SPSS
0
FZ
Türkiye'de R ile ciddi finansal ve istatistiksel çalışmalar gerçekleştiren, danışmanlık yapan insanların olduğunu bilmek sevindirici.

FM'de R ile ilgili bir makale yayınlanmıştı:

R-Project ve Uygulamalı İstatistik

0
sadettinpolat
excelin hatalı hesaplamalarıyla ilgili bir örnek verebilir misiniz?
0
FZ
Birkaç yıl öncesinden bir örnek: http://www.agresearch.co.nz/Science/Statistics/exceluse1.htm, tabii herhalde şimdi bunlar düzeltilmiştir, başka hesaplama hataları vardır. En nihayetinde belli bir seviyenin üstündeki karmaşıklıkta hesaplamalar için hem hassasiyet hem de performans açısından EXCEL'in tercih edilmediğini biliyoruz.
0
ahmetozdemir
Genel olarak spreedsheet programlarında görülen hataların anlatıldığı site bura. Excel 2000 ve 2003 bulunan hatalardan bahsedilen site ise bu. burada ise excel'in istatistik işlemlerinde büyük bir poblem olduğunu anlatılmış.
0
sadettinpolat
bu hatalardan 10 ciltlik eser cikar valla :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İşte Sosyal Sorumluluk Projesi Böyle Olur

butch

"İnsanlara toplumsal inisiyatifin gücünü ve eğer istenirse büyük sponsorluklar olmadan, birtakım şirketlere gereksiz ve fahiş paralar kazandırmadan, gençlerimizi belli markalara esir etmeden ve vizyonlarını kısıtlamadan, dünyanın kültür ve entelektüel mirasından faydalanarak bir şeyler üretilebileceğini göstermek istiyoruz."

Emre Sevinç ile Çocuklara Bilgisayar Projesi üzerine yapılan röportajın devamı turk.internet.com'da.

MS Windows´tan GNU/Linux´a Geçenlere `Rusya´dan Sevgilerle´

FZ

Daha önce FM bünyesinde bazı çalışmalarımız olmuştu hangi amaç için hangi programı kullanalım falan gibisinden. Son aldığımız haberlere göre ise bir grup Rus bilgisayarcı oturmuşlar ve mükemmel bir sayfa hazırlamışlar. Eğer siz de doğru yolu bulup Windows ortamlarından Linux´a geçmeyi düşünüyor ve fakat `yaw hani Windows ortamında video editing için şunu kullanıyordum, FTP istemcisi olarak bunu, editör olarak falancayı, IP telephony için filancayı, acep bunların GNU/Linux muadilleri, kalburüstü alternatifleri nedir, ne değildir?´ gibi cümleler kuruyorsanız hemen şu güzel sayfaya bakıyorsunuz ve huzura eriyorsunuz.

Tüm özgür yazılım kullanıcılarına Rusya´dan sevgilerle ;-)

Pazar Günü Haberleri

anonim

Siz de bir pazar günü bilgisayarınızın başına geçip FM'yi açtıysanız ve tam da "Ben yokken neler olmuş acaba dünyada " diye düşünüyorsanız, buyurun haber turumuza katılın...

Yeni Bir Galaksi Keşfedildi

FZ

Hubble teleskobu ile gerçekleştirilen gözlemler ve incelenen uydu fotoğrafları sonucunda yeni bir galaksi keşfedildi: galaksi.fazlamesai.org

İlk raporlara göre "her insan bir dünya, her insan bir gezegen, o halde gezegenleri, güneş sistemlerini ve pek çok şeyi bir araya getiren galakside buluşalım" düşüncesi ile yola çıkan FM editörleri bloglarını birleştirip Voltran'ı (ya da başka bir şeyi, her ne ise, kimileri Web 2.0 filan da diyor :) oluşturmaya karar verdiler, kolları sıvadılar, 1 hafta boyunca test ettiler ve sonra da büyük patlama ile cümle aleme gerekli duyuruyu yaptılar.

6 aylığına T.C. askeri kuvvetlerine emanet ettiğimiz sevgili arkadaşlarımız ve FM editörleri Larweda ve coskung simdilik galaksiye daha zayıf radyo sinyalleri yollayacaklar, sayılı gün çabuk geçer diyor ve gözlerimizi galaksiye doğru çevirip bir sonraki sürpriz için (asıl bomba, pek yakında!) çalışmalarımıza olanca hızı ile devam ediyoruz...

FreeMind: Özgür Yazılım Dünyasından Zihin Özgürleştirme Hareketi

FZ

Bu geleneksel bir yazı değildir.

İnsan zihni, bilişsel bilim, zihin haritaları, psikoloji, beyin fırtınası, bilgi temsilleri, yazılım geliştirme, epistemoloji, metafizik, karmaşıklıkla başa çıkmak, Java ve özgür yazılımın faydaları ilginizi çekiyorsa buyrun okuyun.