SHA-1 Kırıldı!

0
tongucyumruk
Elektronik bankacılık uygulamalarından dijital imzaya, kablosuz ağ güvenliğinden binlerce web sitesinin kullanıcı veritabanlarına kadar güvenliğe ihtiyaç duyulan birçok noktada kullanılan ve günümüze kadar başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından "resmi" harmanlama (hashing) algoritması olarak kullanılan SHA-1 Çinli bir bir bilim insanı ve ekibi tarafından kırıldı.
Son on yıl içerisinde MD5, HAVAL-128, MD4 ve RIPEMD algoritmalarını da kırmayı başaran Profesör Wang Xiaoyun ile Pekin Tsinghua Üniversitesi ve Shandong Teknoloji Üniversitesi'nden çalışma arkadaşları SHA-1 algoritmasını kırdıklarını açıkladılar. Wang ve ekibinin yeni geliştirdiği ve kaba kuvvete dayalı çakışma yöntemlerine oranla 2000 kat daha hızlı çalışan metod sayesinde harmanlama algoritmadaki çakışma noktalarını bulmak mümkün hale geldi.

Evet, yeni harmanlama algoritması geliştirmek isteyen?

Görüşler

0
ripper
Delinin bir tanesi bir kuyuya taş atmış bin tane akıllı çıkaramamış olayına döndü bu iş.
Tabi senin suçun deil , epochtimes dan biri tutupta
yıllanmış bir haberi alıp tekrar piyasaya sürünce herkes yeni birşey bulunmuş gibi hissetti.

Oysa
burda,
şurda bişiler bulabilirsiniz.
Ayrıca bir kırılma da yok sadece brute force dan birazcık daha iyi bi ihtimal bulmuşlar. 2 üzeri 69 gibi bişi bu da einizde süper bilgisayar yoksa pek bişiye yaramaz.
0
ripper
ucch linkler göçmüş
http://www.schneier.com/blog/archives/2007/01/sha1_cracked.html
http://www.schneier.com/blog/archives/2005/08/new_cryptanalyt.html
0
butch
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2693
0
yilmaz
hash algoritmalarının çözülebilmesi için çakışmaların bulunması lazım. Bu kısıma kadar tamam. RSA da bile çok buyuk asallar seçilince çok büyük rakamlar üzerinde hesap kitap yapmak gerekiyor. Çakışma tespit etmenin tek başına bir faydası yok. Kullanılan asallar farklı ise işler daha zorlaşıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cisco'ya karşı takım

sundance

Cumartesi gecesi DefCon'un akabinde, partiler ve eğlenceler zamanıydı. Fakat bütün bu karmaşadan uzak bir odada, bir grup laptoplarının başında çalışmakta, zaman zaman birbirleriyle konuşmakta ve odanın ortasında duran iki metal kutuya ilgi ile bakmaktaydılar.
Konu, Michael Lynn'in BlackHat 2005'de yaptığı Cisco Routerlar üzerine sunumunun engellenmeye çalışılması ve çalıştığı firma olan ISS'den ayrılmak zorunda kalmasıyla ilgiliydi. Şimdi ise bir grup uzman, Michael Lynn'in yolundan giderek, biraraya gelip sözkonusu açığı genişletmeyi hedefliyorlardı. Kara Şapkalı'lardan birinin belirttiği gibi "Michael'ın altı ayda yaptığını biz çok daha kısa sürede çözebiliriz. Cisco'nun yaptığı basitçe ifade etmek gerekirse aptalcaydı, böylece üstü örtülmüş bir probleme çok daha fazla dikkat çektiler"

Güvenlik, Paranoya ve ICAT

FZ

Eğer bilgisayar kullanıyorsanız ve güvenlik kavramı size basit bir kelimeden daha fazlasını ifade ediyorsa o halde biraz sonra bahsedeceğim siteye bakmak zorundasınız!

ICAT Metabase isimli bu Internet sitesi en son 2 Ağustos 2001 tarihinde güncellenmiş olup bilgisayar yazılımları ve donanımları ile ilgili 2680 kadar "zayıf, saldırılabilir" noktanın çok detaylı ve spesifik kategorilendirilmiş bir veritabanını içeriyor.

Çalışanların 2/3'ü şifrelerini not ediyor

anonim

Searchsecurity.com tarafından yapılan araştırmada kullanıcılar IT şifrelerini en az bir defa kağıt kalem ile not ettiklerini itiraf ettiler. Bunun başlıca sebebi olarak firmaların yüzde 75'inin şifreleri en az 13 haftada bir değiştirmeleri cevabını verdiler.

Şirketler şifre seçiminin önemini yavaş yavaş kavramaya başladı fakat güvenli sağlam şifre ile akılda kalması çok zor şifre arasındaki ince çizgiyi fark etmek gerekiyor aksi takdirde kullanıcı şifreyi not almak ve hatta bu notu ekranın köşesine iliştirmek zorunda kalıyor.
Zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür sözünü bir kez daha hatırlatıyorum.
Haberin Kaynağı

Metacortex - OpenBSD PF Toolbox

ts

Metacortex BSD lisansı ile dağıtılan OpenBSD PF firewall için monitoring yazılımıdır. Web arabirimi ile sistem yöneticileri için kullanışlı bir araçtır.

NAT arkasındaki makinaları saymak

raistlinthewiz

Gerçekten ilginç bir konu:
http://slashdot.org/article.pl?sid=03/02/05/2129218&mode=thread&tid=95
Kablo modem, DSL ya da normal modem üzerinden birden fazla bilgisayarını Internet´e açanların okumaları menfaatleri icabıdır.