SHA-1 Kırıldı!

0
tongucyumruk
Elektronik bankacılık uygulamalarından dijital imzaya, kablosuz ağ güvenliğinden binlerce web sitesinin kullanıcı veritabanlarına kadar güvenliğe ihtiyaç duyulan birçok noktada kullanılan ve günümüze kadar başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından "resmi" harmanlama (hashing) algoritması olarak kullanılan SHA-1 Çinli bir bir bilim insanı ve ekibi tarafından kırıldı.
Son on yıl içerisinde MD5, HAVAL-128, MD4 ve RIPEMD algoritmalarını da kırmayı başaran Profesör Wang Xiaoyun ile Pekin Tsinghua Üniversitesi ve Shandong Teknoloji Üniversitesi'nden çalışma arkadaşları SHA-1 algoritmasını kırdıklarını açıkladılar. Wang ve ekibinin yeni geliştirdiği ve kaba kuvvete dayalı çakışma yöntemlerine oranla 2000 kat daha hızlı çalışan metod sayesinde harmanlama algoritmadaki çakışma noktalarını bulmak mümkün hale geldi.

Evet, yeni harmanlama algoritması geliştirmek isteyen?

Görüşler

0
ripper
Delinin bir tanesi bir kuyuya taş atmış bin tane akıllı çıkaramamış olayına döndü bu iş.
Tabi senin suçun deil , epochtimes dan biri tutupta
yıllanmış bir haberi alıp tekrar piyasaya sürünce herkes yeni birşey bulunmuş gibi hissetti.

Oysa
burda,
şurda bişiler bulabilirsiniz.
Ayrıca bir kırılma da yok sadece brute force dan birazcık daha iyi bi ihtimal bulmuşlar. 2 üzeri 69 gibi bişi bu da einizde süper bilgisayar yoksa pek bişiye yaramaz.
0
ripper
ucch linkler göçmüş
http://www.schneier.com/blog/archives/2007/01/sha1_cracked.html
http://www.schneier.com/blog/archives/2005/08/new_cryptanalyt.html
0
butch
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2693
0
yilmaz
hash algoritmalarının çözülebilmesi için çakışmaların bulunması lazım. Bu kısıma kadar tamam. RSA da bile çok buyuk asallar seçilince çok büyük rakamlar üzerinde hesap kitap yapmak gerekiyor. Çakışma tespit etmenin tek başına bir faydası yok. Kullanılan asallar farklı ise işler daha zorlaşıyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

bogofilter İle Olasılıksal SPAM Filtreleme

FZ

Paul Graham 2002 yılı Ağustos'unda yazdığı makalede spam filtrelemede Bayes Teoremi'nin (Öznel Olasılık Teorisi) kullanılabilirliğine değinerek SPAM e-posta (email) ile savaş konusunda yeni bir akımı başlatmış oldu.

Graham'a göre aldığımız her email'e içerdiği kelimeler - mesaj başlığındakiler (header) de dahil olmak üzere- incelenerek 0 ile 1 arasında bir spam skoru atamak mümkün. Bu sayının hesaplanabilmesi için öncelikle size gelen çok sayıda spam ve spam olmayan emailin ayrı ayrı incelenmesi gerekiyor. Bu inceleme sonucunda eğer belli bir kelimeye sadece spam olan emaillerde rastlanıyorsa o kelimeyi göreceğiniz bir sonraki emailin de spam olma olasılığı çok yüksek olacaktır. Aynı mantıktan yola çıkarak, büyük bir çoğunlukla gerçekten okumak istediğiniz emaillerde rastlanan kelimelerin gelecekte de spam içermeyen emaillerde görülmesi beklenir. Bu anlattıklarımızın iyice yerleşmesi için birkaç örnek verelim:

NetSec Topluluğu Ankara Buluşması - 7 Kasım 2010

anonim

7 Kasım’da Labris Teknoloji sponsorluğunda, Ankara EMO’nun ev sahipliğinde Ankara’lı NetSec üyeleriyle bir buluşma toplantısı düzenliyoruz. Vakti olan ve bu güvenlik dünyasının insanları nasıl şeylermiş diye merak eden tüm herkes davetlidir.

Sygate'de artık Symantec Bünyesinde!

parsifal

Brightmail, Veritas derken, Sygate'de Symantec bünyesine dahil oldu.

Demek bundan sonra Sygate 2.0'ı register ederken "yaw yıllardır aynı siteden onay alıyor.", "Yok abi kesin numara bu inanma." muhabbetleride tozlu raflarda yerini alacak.
Nedense gözümün önüne bir anda Tünel'de bir atölye silueti belirdi. :)

Güvenlik Dedikleri

anonim

Aşağıdaki yazı uzun zamandır güvenlikle ilgili gördüğüm en güzel belgelerden biri. Hiç bir teknik konu içermemesine karşın güvenlik felsefesini kavratmak amacıyla yazılmış ve amacına ulaşan bir belge. tbase.gen.tr sitesinin forumlarında gördüğüm bu yazıyı FM camiası ile de paylaşmak istedim:

Son yılların en gözde terimleri: İnternet, bilgi, hızlı ve kolay erişim, teknoloji… Her şey her yerde ve her şey çok kolay… Peki ya size ait birşeyler varsa ve öyle kalmasını istiyorsanız? İşte o zaman işiniz gerçekten zorlaşıyor. Herşeyin kolay olması için yaptığınız o kadar uğraşın çok daha fazlasını özel bilgilerin gizli kalması için vermek zorundasınız. Çünkü herkesin bildiği gibi yasak olan şeyler daha tatlıdır ve sizin yapılmasını istemedikleriniz başkalarının hedefleridir…

Dreamcast kullanarak firewall nasıl delinir...

conan

Yaratıcılıkta sınır tanımayan hacker "dostlarımız", artık ebay`den 100$'ın altına bulunabilen Dreamcast`leri içine Linux yükleyerek şirketlerin sistemlerine giriyorlarmış. Dreamcast`i seçmelerinin asıl nedeni ucuz olması ve içinde ethernet bağlantısıyla gelmesi 1 2. Yöntem ise oldukça güzel :) Şirket içinde networke bir oyun makinası getirdim diyerekten aslında bir ayağı firewall dışında bir ayağı ise içeride olan bir hackbox sokmuş oluyorlar. Bu kutu içerisinde SSH, Web browsers gibi toollar ekleyerek de firewall bypass edilmiş bölgeye istedikleri bir yerden sızabiliyorlar. (Günümüzde tuvaletten bile network kablosu geçtiği düşünülürse basit bir ziyaretçi bile içeri bir box sokabilir hehe)