İnternet Sözleşmelerini Okumadan Kabul Etmeyin!

0
anonim
İnternetteki programların üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edilmesinin verilen kişisel bilgilerin ve bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini ortadan kaldırdığı bildirildi.
Türk İnternet Birliği Kurucu Üyesi Cemil Alpay Sünnetçi, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yabancı şirketlerin internet kullanıcılarının hizmetini sunduğu sohbet ve e-posta programlarının, üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edildiğini söyledi.

Bu sözleşmelerin verilen kişisel bilgiler ile bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Sünnetçi, şunları anlattı:

''MSN ve ICQ gibi sohbet programlarının üyelik ve kullanım sözleşmeleri, farklı dil seçenekleri olmasına rağmen genellikle İngilizce olarak yazılıyor. Hiç kimse bu programlara üye olurken kullanım ve üyelik sözleşmesini okumuyor. Ancak, bu sözleşmeler kullanıcılara bazı yükümlülükler getiriyor. En önemlisi ise kişisel bilgilerin güvenliği konusudur. Örneğin Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan ICQ programının sözleşmesinde İngilizce olarak 'Avrupa Birliği ülkelerindeki ICQ kullanıcıları, kişisel bilgilerin Amerika Birleşik Devletleri'nde işlenmesini kabul eder ve onaylar' diyor. Kimse buna dikkat etmeden sözleşmenin bütün şartlarını kabul ediyor. Türkçe olan 'ICQ Lite' programının sözleşmesinde de bu şart aynen yer alıyor.''

Sünnetçi, bilgisayara yüklenen ICQ programını kullanabilmek için sunucuya bağlanıldığında öncelikle ICQ numarasının ve parolanın alındığını belirterek, şöyle devam etti:

''Program sunucusuyla bağlantı kurulduğunda istenirse bilgisayarınızda kayıtlı bulunan size özel bilgiler de şifrelenerek alınabilir. Bilgilerinizin alındığından haberiniz olmadığı gibi üyelik sözleşmesini kabul ettiğiniz için hiçbir yasal hak iddia edemezsiniz. Bunun yayında siz Windows'u güncellemek istediğinizde bağlandığınız 'www.windowsupdate.com', bilgisayarınızdan bir takım bilgiler almaktadır. Ama, bunların neden şifrelenip alındığı bir açıklığa kavuşturulmamıştır. Bunun, özellikle ülke güvenliği açısında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü, birçok resmi kurumda, çalışanlar işyerlerindeki bilgisayarlarına bu tür programları yüklüyor ve kullanıyorlar.''(AA)

Kaynak: www.cehennem.com

İlgili Yazılar

Teröristlerin Şifreleri Kırıldı

FZ

Windows 2000'in ABD dışına ihraç edilen versiyonlarındaki şifreleme güvenliğini merak edenler için önemli bir haber: Kuzey İttifakı tarafından Kabul'de ele geçirilen ve El Kaide'deki karargahtan çıkarıldığı bilinen iki bilgisayarda birtakım şifreli belgeler bulundu. Kaynak:Vunet

Bilgisayarlardaki binlerce dokümanı inceleyen Washington Post gazetesi yetkilileri, Windows 2000 40-bit DES sistemi ile şifrelenmiş belgelere rastladılar. Bir bilgisayar kümesi (computer cluster) kullanılıp 1.000.000.000.000 değişik anahtar denenerek 5 gün içinde söz konusu şifre kırıldı ve belgelerin içeriğine ulaşıldı.

Bu belgeler 128 bitlik anahtarlar ile şifrelenmiş olsalardı, aynı şifreyi çözmek yaklaşık 1.000.000.000 kez daha zor olacaktı!

Bilişim Guvenliği Günleri İstanbul 2010

anonim

Tarih: 2 Haziran Çarşamba
Yer: Grand Cevahir Oteli

Katılım için web sayfasından kayıt gerekiyor.

www.bilisimguvenligigunleri.com

Paranoyaklar için Linux: Tinfoil Hat

sundance

Bilgisayarınızda herhangibir şifre girerken rahatsız mı oluyorsunuz ? Bir başkasının bilgisayarına oturduğunuz zaman ilk onbeş dakika herhangibir keylogger var mı diye aramakla mı geçiyor ? PGP kullanmadığınız her e-mailin bir gün size soruşturma diye döneceğinden mi korkuyorsunuz ?

İşte sizin gibi normal vatandaşlar için bir Linux dağıtım Tinfoil Hat
Herhangibir keylogger kullanılmaması, PGP integrasyonu, şifrelerin ekrandan seçerek girilmesinden tutun da anti-tempest ekran renkleri ile herhangibir dijital kamera ile ekranın fotoğrafının bile çekilememesini sağlayan bir dağıtım... FZ, söz senin ;)

WinNT/IIS yöneticilerine 1 Nisan şakası

larweda

Birçok anti-güvenlik grubu 1 Nisan günü acı bir şaka yaparak Internette WinNT/W2K - MS IIS konfigürasyonuna sahip web sunucularının güvenlik önlemlerini kırdı ve anasayfalarını değiştirdi.

Microsoft Windows NT4.0 veya Microsoft Windows 2000 sunucular üzerinde Microsoft Internet Information Server ile sunulan ve saldiriya ugrayan adresler arasında Walt Disney, Wall Street Journal'in WebWatch'ı, British Telecomms, HSBC, Good Year Motors, MSN Dollars, Amerikan Deniz Kuvvetleri Taktik Sistemleri (Navy Center for Tactical Systems Interoperability), Ringling Bros. and Barnum & Bailey ve Doğu Carolina Üniversitesi de var.

Şifre Bilimi Nedir?

eitatli

http://www.mystery-twister.com . Bu site, şifre bilimi (cryptography) nin nasıl birşey olduğunu bu işin içinde olmayan ancak merak edenlere yarışma yoluyla öğretmeyi hedefleyen bir site.