İnternet Sözleşmelerini Okumadan Kabul Etmeyin!

0
anonim
İnternetteki programların üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edilmesinin verilen kişisel bilgilerin ve bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini ortadan kaldırdığı bildirildi.
Türk İnternet Birliği Kurucu Üyesi Cemil Alpay Sünnetçi, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yabancı şirketlerin internet kullanıcılarının hizmetini sunduğu sohbet ve e-posta programlarının, üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edildiğini söyledi.

Bu sözleşmelerin verilen kişisel bilgiler ile bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Sünnetçi, şunları anlattı:

''MSN ve ICQ gibi sohbet programlarının üyelik ve kullanım sözleşmeleri, farklı dil seçenekleri olmasına rağmen genellikle İngilizce olarak yazılıyor. Hiç kimse bu programlara üye olurken kullanım ve üyelik sözleşmesini okumuyor. Ancak, bu sözleşmeler kullanıcılara bazı yükümlülükler getiriyor. En önemlisi ise kişisel bilgilerin güvenliği konusudur. Örneğin Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan ICQ programının sözleşmesinde İngilizce olarak 'Avrupa Birliği ülkelerindeki ICQ kullanıcıları, kişisel bilgilerin Amerika Birleşik Devletleri'nde işlenmesini kabul eder ve onaylar' diyor. Kimse buna dikkat etmeden sözleşmenin bütün şartlarını kabul ediyor. Türkçe olan 'ICQ Lite' programının sözleşmesinde de bu şart aynen yer alıyor.''

Sünnetçi, bilgisayara yüklenen ICQ programını kullanabilmek için sunucuya bağlanıldığında öncelikle ICQ numarasının ve parolanın alındığını belirterek, şöyle devam etti:

''Program sunucusuyla bağlantı kurulduğunda istenirse bilgisayarınızda kayıtlı bulunan size özel bilgiler de şifrelenerek alınabilir. Bilgilerinizin alındığından haberiniz olmadığı gibi üyelik sözleşmesini kabul ettiğiniz için hiçbir yasal hak iddia edemezsiniz. Bunun yayında siz Windows'u güncellemek istediğinizde bağlandığınız 'www.windowsupdate.com', bilgisayarınızdan bir takım bilgiler almaktadır. Ama, bunların neden şifrelenip alındığı bir açıklığa kavuşturulmamıştır. Bunun, özellikle ülke güvenliği açısında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü, birçok resmi kurumda, çalışanlar işyerlerindeki bilgisayarlarına bu tür programları yüklüyor ve kullanıyorlar.''(AA)

Kaynak: www.cehennem.com

İlgili Yazılar

Eşeği Kafese Sokmak

tongucyumruk

Tamam kabul ediyorum biraz saçma bir başlık oldu ama Türkçe yazınca böyle bir hal aldı. Aslında konuya uygun bir başlık. Konumuz Linux altındaki en popüler P2P dosya paylaşım programı mlDonkey'i chroot ortamında çalıştırarak sistemimizi güvenceye almak...

Paralı Askerler 3.Dünya Savaşını`mı Başlattı ?

sundance

8 Mart günü yaklaşık 40 kadar Amerikan e-ticaret sitesi Rusya ve Ukrayna`dan kaynaklandığı tahmin edilen saldırılara uğradı.
Reuters`in verdiği habere göre saldırıya uğrayan sitelerin hepsi de Microsoft Windows NT işletim sistemindeki bir zayıflık yüzünden zarar gördüler. FBI`ın bildirdiğine göre sözkonusu problem 1998 yılında tespit edilmiş ve gerektiği gibi patchlenmiş.
Security Focus`un haberi oldukça ilginç detaylar içeriyor. Yaklaşık 1 milyon kullanıcının kredi kartı bilgileri Mafya`nın elinde tahminen.

MS Windows ve GNU/Linux'a Bulaşabilen Virüs Yazıldı!

maeqlin

Antivirüs yazılım firması Kaspersky tarafından tespit edilen ve duyurulan virüs hem MS windows hem de GNU/Linux yüklü sistemlere bulaşabiliyor.

Kaspersky tarafından duyurulan virüsün iki ismi var; Virus.Linux.Bi.a / Virus.Win32.Bi.a. Virüsün herhangi bir zararı dokunmuyor yine de bunun bir "proof of concept" tarzı bir virüs olduğu, koduyla oynanarak zararlı hale getirilebileceği belirtiliyor. Virüsle ilgili daha çok bilgi bu adresten edinilebilir.

15 Yaşındaki Hacker Kraliçesi

sundance

Uzakdoğu`da yerel bir ISP`nin öğrenciler arasında düzenlediği "Hacker Kraliçesi" yarışmasında Choi Hae-ran adındaki 15 yaşındaki öğrenci birinci oldu.

Diğer yarışmacıların bir kaç günde hack etmeyi başardıkları siteleri dört saat gibi kısa bir sürede ele geçiren genç kraliçenin (prenses daha uygun sanırım :) bütün hacking bilgilerini Internet`de dolaşarak edindiği ve bilgisayar dergilerini ve teknik kitapları ders kitaplarına tercih etmesine rağmen sınıfının önde gelen öğrencilerinden olduğu açıklandı.

FBI Güvenlik Birimine Yeni Başkan

sundance

Security Focus haberine göre FBI geçtiğimiz günlerde Milli Network Yapısı Koruma Merkezi`ne (NIPC) yeni bir başkan seçti...
Temel olarak ülke çıkarlarına yönelik network saldırılarını, hack denemelerini engellemekle görevli bölümün başına getirilen Ronald Dick, bir anlamda FBI`ın ikinci başı oluyor

Bizde mi ne oluyor ? Milli Ateş Duvarı projemiz var ya, daha ne olsun :)