İnternet Sözleşmelerini Okumadan Kabul Etmeyin!

0
anonim
İnternetteki programların üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edilmesinin verilen kişisel bilgilerin ve bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini ortadan kaldırdığı bildirildi.
Türk İnternet Birliği Kurucu Üyesi Cemil Alpay Sünnetçi, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yabancı şirketlerin internet kullanıcılarının hizmetini sunduğu sohbet ve e-posta programlarının, üyelik ve kullanım sözleşmelerinin okunmadan kabul edildiğini söyledi.

Bu sözleşmelerin verilen kişisel bilgiler ile bilgisayarda kayıtlı bulunan belgelerin güvenliğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Sünnetçi, şunları anlattı:

''MSN ve ICQ gibi sohbet programlarının üyelik ve kullanım sözleşmeleri, farklı dil seçenekleri olmasına rağmen genellikle İngilizce olarak yazılıyor. Hiç kimse bu programlara üye olurken kullanım ve üyelik sözleşmesini okumuyor. Ancak, bu sözleşmeler kullanıcılara bazı yükümlülükler getiriyor. En önemlisi ise kişisel bilgilerin güvenliği konusudur. Örneğin Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan ICQ programının sözleşmesinde İngilizce olarak 'Avrupa Birliği ülkelerindeki ICQ kullanıcıları, kişisel bilgilerin Amerika Birleşik Devletleri'nde işlenmesini kabul eder ve onaylar' diyor. Kimse buna dikkat etmeden sözleşmenin bütün şartlarını kabul ediyor. Türkçe olan 'ICQ Lite' programının sözleşmesinde de bu şart aynen yer alıyor.''

Sünnetçi, bilgisayara yüklenen ICQ programını kullanabilmek için sunucuya bağlanıldığında öncelikle ICQ numarasının ve parolanın alındığını belirterek, şöyle devam etti:

''Program sunucusuyla bağlantı kurulduğunda istenirse bilgisayarınızda kayıtlı bulunan size özel bilgiler de şifrelenerek alınabilir. Bilgilerinizin alındığından haberiniz olmadığı gibi üyelik sözleşmesini kabul ettiğiniz için hiçbir yasal hak iddia edemezsiniz. Bunun yayında siz Windows'u güncellemek istediğinizde bağlandığınız 'www.windowsupdate.com', bilgisayarınızdan bir takım bilgiler almaktadır. Ama, bunların neden şifrelenip alındığı bir açıklığa kavuşturulmamıştır. Bunun, özellikle ülke güvenliği açısında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü, birçok resmi kurumda, çalışanlar işyerlerindeki bilgisayarlarına bu tür programları yüklüyor ve kullanıyorlar.''(AA)

Kaynak: www.cehennem.com

İlgili Yazılar

Garanti Bankası Hack Mi Edildi ?

sundance

Cuma günü yaklaşık olarak saat 11'den 3'e kadar Garanti Bankası web sitesine ulaşmak isteyenler, amaçlarına ulaşamadılar. Dahası Garanti`nin bankaları arasındaki bağlantı da bir şekilde zarar gördü, ATM'ler cevap vermedi, banka şubeleri hizmet veremedi.

Şu ana kadar bunun sebebinin ne olduğuyla ilgili bir bilgi bize ulaşmadı, haberi olanlar lütfen bizi de haberdar etsin.

Türkiye`nin ilk -ekonomik olarak ciddi- güvenlik saldırısı olmasın bu ?

Network Penetrasyon Testleri Eğitimi / 17-18 Nisan

butch

Bu eğitim güvenlik dünyasında ismi duyulmuş çeşitli açık kaynak kodlu yazılımların en etkin şekilde kullanılarak efektif güvenlik testlerinin yapılabilmesini amaçlamaktadır. Eğitimde kullanılan araçların isimleri çok bilinmesine rağmen detay özellikleri ve etkin kullanımı genelde bilinmemektedir.

Eğitim sonrası katılımcılar herbiri kendi alanında en iyisi sayılabilecek bu araçları tüm detayları ile birlikte nerede nasıl kullanılacağını öğrenmiş olacaktır.

Diğer detaylar ve eğitim içeriğine bu adresten ulaşabilirsiniz.

NSA SELinux´u Güncelledi

FZ

ABD´nin en önemli istihbarat kurumlarında NSA (National Security Agency), 23 Şubat 2004 tarihinde SELinux sistemini güncelledi ve kamuoyuna son gelişmeleri duyurdu. Ayrıntılı bilgiye ve SELinux kaynaklarına bu adresten erişebilirsiniz.

Kötü adamlar ve arka kapılar

sundance

Uzun bir süreden beri (Truvalılardan bu yana ;) hileli oyuncaklar hep güncelliğini korumuşlardır. Truva şehrinin düşmesinden, James Bond numaraları ile çeşitli sırları ele geçiren casuslara kadar tarih boyunca, asıl amacını gizleyen aletler hep büyük avantaj olmuştur.

Son yirmi yılda ise, bilgisayarın ve ağların yaygınlaşması ile, bu eski hileli savaş araçlarının yerini sistemdeki zayıflıklar, belli bir işi görüyormuş gibi davranan ama arka planda başka numaralar çeviren programlar almıştır. Tacettin Karadeniz arkadaşımız da, sözkonusu zayıflıkları sağlayan Arkakapıları [Backdoor] anlatan enfes bir makale yazmış, ilgi ile okuyoruz.

PGP Yeniden Open Source oluyor mu ?

sundance

Newsforge`da yayınlanan habere göre PGP`nin yazarı Zimmerman, 1997 yılında PGP`i sattığı Networ Associates şirketine, PGP`i Open Source yapmaları ya da kendisine geri satmaları isteğiyle başvurmuş.

Zimmerman`ın isteğinin temel sebebi, önce Nasdaq Kasım 2000 krizi ile, sonra da 11 Eylul 2001 krizi ile vurulan Silicon Vadisi`nin girdiği kriz, ve dolayısıyla Network Associates`in PGP konusunda sürdürülebilir bir model ortaya koyamaması ve son olarak da PGP konusunda çalışan bütün mühendislerinin işine son vermesi.

Zimmerman`ın önerdiği modeller OpenSource ve şirket yapısının nasıl biraraya getirileceği konusunda ilginç açılımlar içeriyor...