Polonya'da neler oluyor?

0
coskung
ACM tarafından düzenlenen üniversitelerarası programlama yarışmasını, Polonya'dan Varşova Üniversitesi kazandı. Bu yılın başında Google'ın da Polonya'da bir araştırma merkezi açması acaba tesadüf mü?
IBM sponsorluğundaki ACM-ICPC (nternational Collegiate Programming Contest) yarışması bu yıl Tokyo'da yapıldı. İlk 5 şöyle:
1) Varşova Üniversitesi - Polonya
2) Tsinghua Üniversitesi - Çin
3) St. Petersburg Üniversitesi - Rusya
4) MIT - ABD
5) Novosibirsk State Üniversitesi - Rusya

Merak edenler için: Amerika'dan ilk 10'a giren tek okul MIT. Bir sonraki Amerikan üniversitesi California Institute of Technology 12. sırayı almış. Detaylı haber burada.

Son birkaç yılda, IBM, Motorola, Google gibi devlerin Polonya'da araştırma merkezleri açtıklarını biliyor muydunuz? Dahası, Deutsche Telekom, Microsoft ve Sun Microsystems firmaları da Budapeşte, Prag ve Bratislava'da merkezler açıyorlar.

Varşova Üniversitesi 2004 mezunu Tomasz Czajka, 2004-2005 yıllarında 3 TopCoder yarışması kazanarak toplam 100.000$'dan fazla para ödülü kazandı. Şu aralar ülkesinde milli kahraman ve şehir merkezlerinde posterleri olan bir adam.

Peki eski Doğu bloku ülkelerinin bu yükselişinin sebebi ne? Ücretler Hindistan'a göre daha ucuz değil. Ancak batı Avrupa ülkelerine göre neredeyse üçte bir. Ayrıca bu ülkelere gelen Batı Avrupa ya da ABD firmaları, üniversitelerle çok önemli işbirlikleri yapıyorlar ve mezunlar gerek yazılım gerek donanım alanlarında havada kapılıyor. Dahası, artık mezunların büyük şirketlerin ana merkezlerde çalışmak için aldıkları cazip tekliflere hayır diyememesinden dolayı akademisyen sayısı giderek düşüyordu ama büyük firmalar asıl madenin mezunlar değil üniversiteler olduğunu farkedince çark yeniden işlemeye başlamış ve kısa sürede meyvelerin almışlar.

Türkiye olarak ders çıkarmamız gereken bir örnek olduğu kanaatindeyim.

Kaynaklar: 1 2 3

İlgili Yazılar

The Pirate Bay'e dava (yine)

tongucyumruk

İsveç kaynaklı BitTorrent sitesi The Pirate Bay'e bir kere daha dava açıldı. Bu seferki davanın ilginç yanı ise dava belgelerinin toplamda 4000 sayfa olması. Karşılaştırmak gerekirse, İsveç'te açılmış en büyük cinayet davalarından birinin dosyası 1500 sayfa.

Çok küçük bir dünyada yaşıyoruz artık!

sundance

Gerçekten de Internet dünyayı küçültüyor. Eğer öyle olmasaydı, Holland Car'ın Etyopya'ya satmaya başladığı süper şahane Dodge görünümünde Docc arabalardan haberimiz olabilir miydi?

Hala uyuklayanlar, direksiyondaki ambleme dikkat etsinler...

Green Peace'ten Elektronik Firmalarının Yeşillik Karşılaştırması

auselen

Greenpeace'in sitesinde bulunan karşılaştırmada yakından tanıdığımız bir çok elektronik firmasının 'yeşil' ürünler konusunda ne kadar hassas olduğunu görebilirsiniz.

Microsoft'tan Nokia'ya bir çok firmanın bulunduğu bu sayfada firmalar Greenpeace'in belirlediği kriterlere göre sıralanıyor.

NASA, Scientific Visualization Studio ile 1880'den 2006'ya sıcaklık değişimi

RoR

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi, SVC ( Scientific Visualization Studio ) sistemi tarafından oluşturulan modellerde 1880 ile 2006 tarihleri arasında 5 yıllık çözünürlükle sıcaklık anomalilerini görebilirsiniz...

Sonuçlara göre 12.000 yılın en sıcak günlerine son 30 yıl içerisinde ulaşıldığı anlaşılıyor...

Ceza: MS Windows Kullanmak!

tongucyumruk

Gereği düşünüldü. Star Wars Episode III filmini sinemalarda gösterime girmesinden 6 saat önce torrent sitelerinde yayınlayarak fikri mülkiyet suçu işleyen Scott McCausland'in gözetim süresi boyunca MS Windows kullanmasına karar verildi.