Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2009: Épilogue et audiovisuels - Part 1

0
FZ
Bir etkinlik daha bitti. Daha doğrusu iki etkinlik bitti. İstanbul Bilgi Üniversitesi olarak 2003 yılında başlattığımız ve bir gelenek haline getirdiğimiz, yurtiçinden ve yurtdışından özgür yazılımla ilgili değerli konukları ağırladığımız Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2009 ve 8. Linux Şenliği etkinliklerinin ardından görsel ve işitsel materyal desteği ile kısa kısa notlar geçelim, "video isteriz!" diye haykıran, ilim irfan ateşi ile bağrı yanan heveslileri de bir nebze tatmin edelim istedik. Sürç-ü lisan eylersek yahut Hay Definişın (Yüksek Tanım) videoların Flashlanmış, aklanmış paklanmış ele avuca gelir haliyle bir rahatsızlık yaratırsak affola...

Etkinliğin esaslı konuklarından Douglas Crockford ile başlayalım, aşağıda da göreceğiniz gibi kendisi gayet güzel İngilizce konuşmanın ötesinde harikulade JavaScript kodu yazan, bu becerisini şimdilik Yahoo'nun hizmetine sunan hacker bir şahsiyet. Web tarayıcısı olarak Firefox kullanıyor, NoScript extension'ı ile kendi yazdığı haricinde hiçbir JS kodunu çalıştırmıyor, jslint gibi araçlarla kalbinizi kırmayı seviyor. Ayrıca şu kritik soruyu sorduğunu duyduğum tek insan: "Tamam JavaScript en sevdiğiniz dil olmayabilir ama Document Object Model gibi bir şey ile uğraşırken acaba favori diliniz size ne kadar yardımcı olacaktı?"

Gelelim etkinliğin diğer bir dış mihraklı konuşmacısına. Kendisi tüm zamanların en acayip Internet şirketi Google'ın bir çalışanı ve tüm zamanların en acayip web tarayıcısını geliştirmekten sorumlu ekibin yöneticilerinden biri. Conradt sağolsun bizi kırmadı ve MIT'deki oyuncak tren kulübü hakkında detaylı bir teknik konuşma yapmayı, bununla ilgili soruları yanıtlamayı kabul etti. Tabii hızını alamayıp Google Chrome'dan, Chromium'dan, Olivium'dan ve Lego'nun Google'ın stratejisine nasıl yardımcı olduğundan da bahsetti. Türkiye'deki bazı devlet sitelerinin W3C uyumlu olmamasına ve IE gerçeğine üzüldüğünü belli etse de bu konuda yapacağı bir şey olmadığını ve Google'ın sahip olduğu savaş uçağının da bu yüce amaçlar için kullanılamayacağının altını çizdi. İnanmayanlar için gerekli odyovizyüel materyal aşağıda, arz ediyoruz fütursuzca:



Etkinliğin olmazsa olmazı, Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölüm başkanı Chris Stephenson'ın her zamanki doğaçlama yeteneğini konuşturduğu 'Özgür Yazılım ve Çalışma Kültürü' sunumuydu. Ucuz bir fotoğraf makinası, LaTeX ve Beamer ile nasıl şov yapılacağının dersini veren Stephenson bir İngiliz olarak sunumu Türkçe yaptı ve Türk seyircilerden biri kendisine İngilizce soru yöneltti. Hali ile o esnada salonun en arkasındaki kabinde bulunan simultane çevirmenin kafası karıştı. Fakat belki de asıl kafa karıştırması gereken şey 21. yüzyıla gelmiş Türkiye'nin Internet'ten ödev indirme, kopyacılık ve şirket kültürü üzerine geldiği noktanın göz yaşartıcı olması idi. Ağlanacak halimize gülerken Stephenson'ı alkışladık ve yazılım işinin neden bu kadar zor olduğunu, 40 yıldır aslında gerçekten neyin değiştiğini ve eski problemlerin çözülüp çözülmediğini düşündük, derin bir tefekküre daldık aşağıda gördüğünüz gibi:



HD videoları kaydedip sonra da Ubuntu GNU/Linux ortamındaki muhtelif araçlarla kırpıp biçen, düzenleyen Boran "butch" Puhaloğlu'na teşekkürü bir borç biliriz (ya siz?)

Görüşler

0
FZ
"Videoları koymayacak mısınız?" diye yeri göğü inleten FM üyelerinin ve diğerlerinin videolar konduktan sonraki ilgileri, yorumları, tepkileri göz yaşartıcı bir yoğunlukta devam ediyor. Teşekkür ederiz.
0
FZ
0
Tarık
javascript konusunda sanırım 3-4 sene önceden beri gelen "acaba ağ olmayan ortamlarda kullanabilir miyim?" sorusuna çok güzel yanıt vermiş. Crockford' un tavsiye ettiği kitabı ve daha evvelden de sanırım anonim bir javascript el kitabını okumuştum. o kitapların birinde ya da yakın zamanda okuduğum makalenin birinde de (keşke hatırlasaydım) bahsedildiğine göre şu an adobe nin elinde bulunan eski adıyla macromedia flash ve fireworks yazılımlarının çok büyük bir bölümü javascript ile geliştirilmiş. gerçektende javascript'e benzer bir dilden geçmeye çalışan kimseler ilk bakışta Crockford' un hata olduğunu düşündüğü noktaları hemen görebilir. zira bende otomatik noktalıvirgülü kavrayamamıştım. link için teşekkürler.
0
dueSouth
Videolar için teşekkürler. Gelemeyenler için gerçekten çok yararlı bir hizmet.

Conradt konuşmasında Orkut'un Brezilyalı birisi tarafından geliştirildiğini söylüyor, aslında geliştiricisi bir Türk, Orkut Büyükkökten. Bu konuşma bence her bilişimcinin izlemesi gereken videolar arasına rahatlıkla girebilir.

Kolay gelsin.
0
FZ
Eric Raymond ile de Stallman'ı birbirine karıştırmıştı. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

JSF Öğle Sonrası Sunumları - ODTÜ Teknokent

anonim

"JSF Öğle Sonrasi", Prime Teknoloji sponsorlugunda Odtu Teknokent'te duzenlenecek olan ve JSFOne sunumlarini iceren bir organizasyon.

Sunumlar:
* Introduction to JSF - Yigit Darcin
* Apache MyFaces Planet - Cagatay Civici
* JSF and Security - Cagatay Civici

Yer/Zaman
Odtu Teknokent Ikizler Toplanti Salonu
28 Agustos 2008 Persembe
14:00 - 18:00
"Katilim Ucretsizdir"

GNU/Linux Semineri : IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, İstanbul'da 6 Mart Cumartesi günü bir seminer düzenliyor. IPCop dağıtımı ile erişim denetimi, saldırı tespiti, ağ adres çevirimi (NAT), özel sanal ağlar (VPN), IP üzerinden ses iletimi (VoIP) ve benzeri uygulamaların yapılmasının anlatılacağı seminer saat 15:00'te başlayacak. -Ayrıntılı bilgi-

Linux Semineri : Linux ile E-Ticaret Uygulamaları

larweda

Linux Kullanıcıları Derneği, Çarşamba günü saat 18.30`da Ankara Üniversitesi`nde yeni bir linux semineri düzenliyor. Seminerde e-ticaretin gelişimi ve işleyişi hakkında kısaca bilgi verilecek, e-ticaret yapabilmek için gerekli yazılım/donanım ve platformlar açıklanacak, Linux ile e-ticaret uygulamaları geliştirebilmek için gerekli işletim sistemi platformu, sepet yazılımı ve katalog uygulamalari, SSL çalıştırılması, sanal POS`la kredi kartı ile satış yapılabilmesi konulari detaylı olarak ele alınacaktır.

YTÜ Açık Kaynak Kodu Günü 2008

coskung

Etkinlik sitesinden alıntı:

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilişim Kulübü bünyesinde çalışmakta olan YTÜLinux Grubu'nun üyeleri olarak 19 Nisan 2008'de açık kaynak kodu günü düzenliyoruz. Bu etkinliği düzenlemekteki amaçlarımız: Açık kaynak kodu, unix, linux gibi konularda aktif olarak çalışan grupların başarılarını bu alanla ilgili insanlara anlatması ve tanıtması,

Linux Semineri : LDAP Uygulamaları

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği, 8 Mart Cumartesi günü İstanbul'da Internet Teknolojileri Derneği'nin ev sahipliği yaptığı bir linux semineri düzenliyor. Bilgilerin bir dizin yapısında tutulması sayesinde yapılabilecek çeşitli uygulamaların anlatılacağı seminer saat 15:00'te başlayacak. -Ayrıntılı Bilgi-