Opera Fingertouch ve tarayıcıların yükselişi

0
esrefatak
Bu yazımızda, Opera'nın cep telefonu sürümü olan Opera Mini'de çıkan yeni bir özellik olan Fingertouch'a değineceğiz. Tarayıcıların hayatımızdaki artan önemine dikkat çekip sözü dallandırıp budaklandırıp, bir şekilde yine Google'a ve bir de tabii ki IPhone'a getireceğiz.
Eskiden Windows 98 zamanlarında bilgisayarlarımızı sık sık formatlardık. İçindeki yazılımlar giderdi. Winamp, WinRAR, Adobe Reader, Microsoft Office... hepsini tekrar tekrar kurmak zorunda kalırdık. Hatta öyle ki, ben "kullandığım yazılımlar" diye bir liste hazırlamıştım. Bu yazılımları bir CD'ye basmıştım. Her lazım olduğunda birkaç saatte hepsini kurup ayarlarını yapıyordum.

Fakat herşey çok değişti. Artık bu yazılımların çoğunu kurmama gerek kalmıyor. Müzik dinlemek için Last.fm kullanıyorum, radyo dinlemek için İstanbul FM, yazı veya rapor yazmak için Google Docs yetiyor. Tüm bu internet sitelerine bağlanmak için ihtiyacımız olan bir tek yazılım var, bu yazılım olmadan internet sitelerine giremeyiz, internetten gazete okuyamayız... Teknik bilgisi olmayan milyonlarca insan bu yazılımın farkında bile değildir. Onun adı: tarayıcı. Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari. Günümüzün yeni kızışma noktası onlardır.

İnsanlar tarayıcıların hayatlarındaki öneminin o kadar az farkındalar ki, birçok müşterime hangi tarayıcıyı kullandıklarını sorduğumda, bilmediklerini söylüyorlar. Bu duruma sebep olarak, Microsoft Internet Explorer'ın Türkiye'deki ezici yaygınlığını gösterebiliriz. İnsanların diğer alternatiflerle tanışmasının zor olduğunu söyleyebiliriz. Ama sebebi her ne olursa olsun internet tarayıcıları artık bilgisayarımızdaki en önemli yazılımlar haline geldiler. Eğer kötü bir tarayıcı kullanıyorsanız, internette gezerken bilgisayarınıza virüs bulaşabilir. Web sayfalarınız yavaş açılır... Ama iyi bir tarayıcı kullanırsanız, internet gezintiniz keyifli ve güvenli hale gelir.

Artık farklılaşmalar tarayıcılar üzerinden kendini göstermeye başladı. Google'ın kendi tarayıcısını başlatmasının nedeni de bu zaten.

Opera Mini'deki inanılmaz Fingertouch özelliğini video olarak izlemek için yazının devamı vukuf.com adresinde...

İlgili Yazılar

Internet B*ktur!

FZ

Siber yaşam yeni bir kültür yarattı ama herkes için aynı sonucu doğurduğunu söylemek mümkün değil. İşte 11 alternatif bakış açışı. Bakalım bu garip ve radikal manifestoya ne tür tepkiler gelecek:

Internet, Dil, Sosyoloji

FZ

İnsan dilleri sürekli bir değişim içinde, binlerce yıllık süreçlerde bu mavi gezegende pek çok doğal dil ortaya çıktı, bir kısmı öldü, bir kısmı Baskça, Arnavutça gibi Avrupa'nın göbeğinde izole şekilde varlığını sürdürdü, bir kısmı da zenginleşerek ve diğer dillerle alışveriş halinde günümüze dek geldi.

Sanırım sıra Internet'in doğal dilleri etkilemesine geldi. Etik tartışmaların ötesinde ele alınması gereken, analiz gerektiren bir olgu yavaş yavaş kendini belli etmeye başlıyor.

İnternet radyoları

tongucyumruk

Açıkçası radyo dinlemekten pek hazzetmem. Çünkü radyolarda genelde çalınan şarkılar pekte bana hitap etmez. Bu durumumu ilk olarak Yahoo! tarafından yakın zamanda devralınan (eskidende varmış ama benim haberim yoktu) LaunchCast değiştirdi. Şu an arkada güzel bir blues parçası çalıyor ve ben bunları yazıyorum.

ADSL Tarifesi Yenilendi!

resilence

Türk Telekom'un ADSL tarifelerinde yaptığı değişiklik Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylandı. Kullanıma bağlı ADSL uygulamaya konulurken ISS'ler için uygulanan ADSL tarifesi de değişti.

Yeni Fiyat Tarifesi
Tüm bağlantı ücretleri 59.000.000 TL
128/32 -> hizmetten kaldırıldı
256/64 -> 49.000.000 TL
512/128 -> 99.000.000 TL
1024/256 -> 169.000.000 TL
2048/512 -> 269.000.000 TL

Kaynak: turk.internet.com

MillionDollarHomepage için fidye!

sundance

Daha önce iki kez haber yaptığımız MillionDollarHomepage, cuma günü "Eğer bize $50,000 vermezseniz, sitenizi aşağı indiririz" diyen bir mailın ardından, host edildiği ISP'si InfoRelay'e yapılan bir DDOS (Dağıtık Servis Dışı Bırakma Saldırısı) ile bir süre devre dışı kalmış. InfoRelay'in gerekli önlemleri alması üzerine yayınına devam eden site bir fenomen olmayı sürdürüyor.

Asıl soru bunun, bir pazarlama dehası olduğunu ispatlayan Alex Tew'un yeni numarası olup olmadığı.
Haber için Tolga "Dark" Selçuk'a ve Digg'e teşekkürler.