Opera Fingertouch ve tarayıcıların yükselişi

0
esrefatak
Bu yazımızda, Opera'nın cep telefonu sürümü olan Opera Mini'de çıkan yeni bir özellik olan Fingertouch'a değineceğiz. Tarayıcıların hayatımızdaki artan önemine dikkat çekip sözü dallandırıp budaklandırıp, bir şekilde yine Google'a ve bir de tabii ki IPhone'a getireceğiz.
Eskiden Windows 98 zamanlarında bilgisayarlarımızı sık sık formatlardık. İçindeki yazılımlar giderdi. Winamp, WinRAR, Adobe Reader, Microsoft Office... hepsini tekrar tekrar kurmak zorunda kalırdık. Hatta öyle ki, ben "kullandığım yazılımlar" diye bir liste hazırlamıştım. Bu yazılımları bir CD'ye basmıştım. Her lazım olduğunda birkaç saatte hepsini kurup ayarlarını yapıyordum.

Fakat herşey çok değişti. Artık bu yazılımların çoğunu kurmama gerek kalmıyor. Müzik dinlemek için Last.fm kullanıyorum, radyo dinlemek için İstanbul FM, yazı veya rapor yazmak için Google Docs yetiyor. Tüm bu internet sitelerine bağlanmak için ihtiyacımız olan bir tek yazılım var, bu yazılım olmadan internet sitelerine giremeyiz, internetten gazete okuyamayız... Teknik bilgisi olmayan milyonlarca insan bu yazılımın farkında bile değildir. Onun adı: tarayıcı. Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari. Günümüzün yeni kızışma noktası onlardır.

İnsanlar tarayıcıların hayatlarındaki öneminin o kadar az farkındalar ki, birçok müşterime hangi tarayıcıyı kullandıklarını sorduğumda, bilmediklerini söylüyorlar. Bu duruma sebep olarak, Microsoft Internet Explorer'ın Türkiye'deki ezici yaygınlığını gösterebiliriz. İnsanların diğer alternatiflerle tanışmasının zor olduğunu söyleyebiliriz. Ama sebebi her ne olursa olsun internet tarayıcıları artık bilgisayarımızdaki en önemli yazılımlar haline geldiler. Eğer kötü bir tarayıcı kullanıyorsanız, internette gezerken bilgisayarınıza virüs bulaşabilir. Web sayfalarınız yavaş açılır... Ama iyi bir tarayıcı kullanırsanız, internet gezintiniz keyifli ve güvenli hale gelir.

Artık farklılaşmalar tarayıcılar üzerinden kendini göstermeye başladı. Google'ın kendi tarayıcısını başlatmasının nedeni de bu zaten.

Opera Mini'deki inanılmaz Fingertouch özelliğini video olarak izlemek için yazının devamı vukuf.com adresinde...

İlgili Yazılar

Ergonomik bilgisayar kullanım kılavuzu

sundance

Eve gitsem de bilgisayarla uğraşam diyenlerin acaba ne kadarı saatlerce bilgisayar kullanmanın ergonomik olarak yaratabileceği sorunlardan haberdar. Kaçımız Bilgi'de sunum yaparken Stallman'ın taktığı bilekliğin Carpal Tunnel Sendromu ile ilgili olduğunu ve bunun kalıcı zararlara yol açabildiğini biliyor?

Bu konuda birçok soruya cevap veren, çok güzel bir döküman HP'nin sitesinde yer almakta. Türkçe si de bulunan bu 58 sayfalık dökümanı, bilgisayar başında günde dört saatten fazla zaman geçiren herkese öneriyorum.

rainbow9 - web tabanlı web geliştirme laboratuvarı

anonim

Rainbow9, Javascript,CSS ve HTML dilleriyle web arayüzü geliştirenler için yapılmış, açık kaynaklı bir laboratuvar uygulamasıdır. Rainbow9 ile geliştiriciler pratik biçimde deney/derleme işlerini arşivleyebiliyor, isterlerse çalışma grubu oluşturarak projeyi eş zamanlı yönetebiliyorlar. Rainbow9, aynı zamanda kod tamamlama ve javascript tabanlı eklenti desteği gibi özelliklere de sahip, kullanmaya başlamadan önce tanıtım videosunu izlemekte fayda var.

Açık Kaynak TV Yayında!

yakusha

Özgür yazılım arıyorsanız ya sitelerin belli bölümlerinde özgür yazılım için arama yapacaksınız veya www.osliving.com gibi İngilizce siteleri inceleyip yazılım beğeneceksiniz...

Bu konudaki eksikliği gidermek ve başta Microsoft Windows NT (Windows XP) ve ReactOs olmak üzere özel bir işletim sistemi grubuna uyumlu Özgür Yazılımları bir araya getirip kullanıma sunmak için yola çıkmış bulunan http://www.acikkaynaktv.com sitesi yayın hayatına başladı.

Küçük Dünya Projesi

FZ

Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).

Web 2.0: Pasif Sörfçüden Aktif Internet Katılımcısına Geçiş

FZ

Dün akşamki FM TV programında "Web 2.0" kavramının nelere karşılık geldiğinden bahsediyorduk. İzleyicilerden de gelen fikirler bir araya getirildiğinde ortaya çıkan kavramlardan biri de "sitelerin içeriğini katılımcıların gayet kolayca belirleyebildiği, kolektif bilinç oluşturma" yapısı idi.

Bu durumun ve Web 2.0 dalgasının örneklerinden biri de Squidoo. Söz konusu taze sitenin sloganı Everyone's an expert on something (herkesin uzman olduğu bir konu vardır). Görülen o ki yakında Lens ve Lens Master kavramlarını daha sık duyacağız ve belki birileri Lens Master olarak para kazanmaya başlayacak...