MuraveyWeb 0.2 CMS - Ruby on Rails ile içerik yönetimi...

0
anonim
CMS kelimesini görür görmez "Yine bir PHPNuke türevi mi?" diye düşünürek bu haberi okumayacak olanlarınız ciddi bir yanılgıya düşecekler.

Çünkü MuraveyWeb Ruby on Rails teknolojisi ile yazılan ve "Acı çektirmeden site yönetmeyi" vaadeden bir CMS. Üstelik bunu dizayn özgürlüğünüzü de kısıtlamadan yapıyor.
Acelesi olanlar buradan kullanıcı ve buradan da yönetim sayfasının (kulanıcı: admin şifre:admin ) demosuna erişebilir.

Ayırıca en son sürümün duyurusuna da bu sayfadan ulaşılabilir. Bu arada sürüm numarasının 0.2 olması sizi yanıltmasın program projenin ana sayfasında da görebileceğiniz gibi şu an "Production/Stable" düzeyinde. Oldukça detaylı bir dokümantasyona sahip olan CMS pek çok faydalı paketide içinde barındırıyor.

Örneğin dia2code-ruby Dia programı ile çizilmiş UML grafiklerinden Ruby kodu üretirken, PrettyException bu resimde de görülebileceği gibi sitenizdeki kodda oluşan veya oluşabilecek hataları görmenizi sağlıyor.

Daha detaylı özelliklere buradan erişebilirken, topluluk desteği için MurayWeb'in irc.freenode.net deki #MuraveyWeb kanalı veya RubyForge sitesindeki forumları kullanılabilir.

Görüşler

0
tongucyumruk
Birilerinin web programcılığı konusunda PHP'ye şöyle güzel bir alternatif sunmasının zamanı gelmişti artık. Üzülerek söylüyorum halihazırdaki web programlama için müsait bir ton araca rağmen ne yazık ki Python bu konuda biraz geride kaldı.

Ruby gibi Python'la bazı önemli benzerlikleri olan (programcıyı eğlendirmesi, fonksiyonel programlama izleri vs...) bir dilden web programlama konusunda bu kadar başarılı bir araç çıkmasından ne kadar mutlu olduğumu bilemezsiniz.
0
Nightwalker
Hmm... bu durumda şu [www.rubyonrails.com] resmi gördüğünüzde muhtemelen mutluluktan gözleriniz yaşaracak (bana oldu da :) ). Bu resmin daha uzun ve dataylı bir hikayesi yakında burada. Bizi izlemeye devam edin...
0
ZZombie
Ben sahsen gozlerim yasardi diyemiycem.
Bana daha cok evlat acisi gibi koydu bu resim.

Evet evet, feci acitti.
Bu kod mu be?
Cik cik cik...
Masallah
0
FZ
Java'nın "veciz" bir dil olduğunu zaten kim iddia ediyor ki? En kestirme göründüğü durumlarda bile bir hayli "ağır" bir sözdimi var, kodu uzatıyor, okumayı güçleştiriyor, vs.
0
osmanizbat
Cherrypy [www.cherrypy.org]'yi yabana atmayın. Özellikle 2. versiyonunda ciddi değişiklikler olmuş.
0
tongucyumruk
CherryPY web uygulamaları için güzel bir sistem. Ancak en azından bende kurulu olan 0.10 sürümü hayatta en sevmediğim şeye sahip. cpy dosyaları ile python yazım tarzı üzerinde kafalarına göre değişiklik yapmışlar ki bunu gördüğümden beri CherryPy'den soğudum diyebilirim. Gerçi Web sitesinde gördüğüm kadarıyla sanırım 2.0 sürümünde bu ortadan kalkmış fakat Debian Sarge'a girme şansı pek olmadığından bir süre daha kullanacağımı sanmıyorum.

Bir de Rails'in beni en çok çeken özelliği veritabanına bağlı olarak web arayüzünü otomatik olarak hazırlamasıydı. Gördüğüm kadarıyla CherryPy'de böyle bir özellikte yok.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kiril’den Latin’e Anında Özenli Çeviri

FZ

Takip ettiğim e-posta listelerinden biri olan Yazılım İhracatı listesinde bugün gördüğüm bir e-postayı FM camiası ile paylaşmak istedim...

Hazırlanan bir bilgisayar programı sayesinde artık 20 Türk lehçesindeki Kiril alfabesinde yazılan metinler anında Latin alfabesine çevrilebilecek.

Kırıkkale / AA

2 Ocak 2005 — Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sitesinde hizmete sunulan programı Kırıkkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Kara, 3 yıllık bir çaba sonucu hazırladı.

Türk Cumhuriyetleri için önemli bir sorun olan Kiril alfabesinden Latin alfabesine çeviri yapan bir bilgisayar programına ömrünü Türk dünyasının dil birliğine adayan ‘Gaspıralı İsmail’in adı verildi.

20 Türk lehçesinde Kiril alfabesi ile yazılı metinleri otomatik olarak Latin alfabesine çeviren programın yazılımı da Damla BilgisayarA.Ş. tarafından gerçekleştirildi.

Sinir test eden yazılımlar ve eklentiler

iozeren

Kullanıcıların sinirlerini test eden yazılımlarla ve eklentilerle hiç alakasız kişilerin bile karşılaşması olası. Ben de her seferinde istemediğim ama sürekli önüme çıkan "yok bu programın güncellemesi geldi kurayım mı?", "Ben Java'yı kuracağım ama yanında Yahoo Toolbar'da kurayım. Java ile alakası yok ama belki işine yarar" tarzı uyarı ve arkandan çalışan gıcık eklentilerin başı çekenleri.
ZDNet Bağlantısı

Python : iyidir - o kadar

gencbeyin

Proglamlama bilgisi olmayan biri için öğrenmesi kolay, öğrendikten sonra ise diger dillere geçiş olanağı olan Python hem hızlı geliştirme için kullanılabilen bir script dili, hem diğer bütün programlama stillerini ihtiva eden bir bilgisayar kültürü antolojisi gibi.
Mesela eski alışkanlıkları Lisp türü fonksiyon bazlı programlama için uygun tanımlamalar içermektedir. Aynı zamanda OO yani obje bazlı programlama için de elverişlidir. Son olarak perl tipi sıralayan türden programlama da yapılabilir. Bütün bunları python öğrenirken yeni baştan tekrar edebilirsiniz.

tspell: Türkçe Doğal Dil İşleme Yazılımı

FZ

İlk kez Bilgi Üniversitesi´nin bilgisayar bilimleri e-posta listesinde görmüştüm tspell projesinin adresini, sanırım Mart ayı civarıydı, gidip baktığımda ortada henüz bir şey yoktu. Geçen hafta uğradığımda ise Java ile geliştirilmiş ve hiç de küçümsenmeyecek bir sistem ve güzel bir web sayfası karşıladı beni. Bilişsel bilim (cognitive science) ve doğal dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konuları ile uğraşan biri olarak heyecanlandığımı inkâr edemem.

İki Türk programcı tarafından başlatılan ve Türk diline ciddi bir teknolojik hizmet olarak gördüğüm böyle bir projenin varlığı, açık kodlu olması ve paylaşıma açık olarak sunulması beni çok sevindirdi.

Bir hayli iddialı olan projenin 0.2 numaralı sürümü hem doğrudan çalışabilir olarak (200 KB) hem de istenirse Java kodları ile birlikte Internet´ten çekilebiliyor. Geliştiricilerin Eclipse yazılım geliştirme platformunu önermeleri ve tspell Java kaynak kodlarının Eclipse üzerinden nasıl çekilip derlenebileceğini anlatan teknik bir makale yazmış olmaları ise benim gibi konuya hızlı bir giriş yapmak isteyen ancak Eclipse ve Java konusunda çok deneyimli olmayan programcılar için çok ciddi bir artı puan. Görebildiğim kadarı ile Eclipse bir hayli güçlü bir platform, CVS işlevselliği de dahil olmak üzere her türlü aracı bünyesinde sunuyor ve entegre olarak ekip çalışmasınız kolaylaştırıyor.

Lego MindStorms Uzaktan Kumanda Projesi

FZ

Lego MindStorms setlerinin en büyük dezavantajlarından biri, RCX'de bulunan hafızanın (32 KB) ileri düzey projeler geliştirmek için yetersiz olmasıdır. Bu sorunu önlemenin yolu ise RCX'de çalışması planlanan algoritmaların bilgisayarda çalıştırılıp, algoritmanın çıktısı olan motor, sensör hareketlerinin RCX`e gönderilmesidir.

Lego MindStorms Setlerinin bu amaç için kızıl ötesi donanımı ve LeJOS'un Lego Kulesi ile RCX arasında haberleşmeyi sağlayan APIleri mevcuttur fakat haberleşme için kızıl ötesinin kullanılıyor olması kısıtlayıcıdır çünkü kızıl ötesi haberleşmesi 1-2 metre mesafe ile sınırlı kalmakla beraber kızıl ötesi alıcı/verici ledlerinin birbirlerini görme zorunluluğu olmaktadır.