Midnight Commander v4.6

0
m1a2
Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.
MC özellikle VFS (sanal dosya sitemi) kodunda çok sayıda güvenlik kusurlarına sahip bir programdır. v4.6 öncelikle bu güvenlik kusurlarının (çoğu buffer overflow) önemli bir bölümünü kapattığı iddiasında. Peki v4.6`da yeni neler var? Öyle `vay be!` dedirtecek yeni özellik yok. Fakat MC gibi kullanımı detaylar düzeyinde pratik olmak zorunda olan bir program için bu detaylarda güzel yenilik ve düzeltmeler var. Deneyerek gözlediğim ve beğendiğim bu yenilik/düzeltmeleri özetleyeyim:
  • Sonunda VFS içindeki dosyaları adam gibi edit edebiliyorsunuz. (Yani bir tar.gz/deb/zip vb. bir paketteki dosyayı istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.) Benim bugüne kadar kullandığım MC`lerde çok şikayetçi olduğum bir sorundu bu.
  • Alt-O (veya benim alıştığım şekliyle Esc-O) karşı paneli bulunduğunuz dizine geçiriyor. v4.55 ve önceki sürümlerde bu tuş bulunduğunuz dizinin bir üstü şeklindeydi.
  • Çok sayıda dosya içeren dizinler çok daha hızlı şekilde görüntüleniyor.
  • Ncurses desteği geliştirilmiş. Geçici çözümleri olmakla beraber`screen` altında MC siyah beyaz çalışırdı, şimdi böyle bir sorun yok meselâ.
Bunlar gözlediğim değişiklikler. Bunların dışında benim ilgi alanım içinde olmamakla beraber anket sonuçlarına baktığımda gördüğüm `mcedit` popülasyonuna hitaben bir kaç değişiklik daha haber edeyim. `mcedit`e sözcük tamamlama (word completion) özelliği eklenmiş. Ayrıca çalıştığınız dosyada kursör konumunu saklayabiliyorsunuz. PHP, Tcl, SQL için yeni syntax dosyaları da eklenmiş.

Programın Debian paketi mevcut. Üstelik Debian desteği native. Yani dilerseniz ayrıca bir `deb` aramadan sadece upstream tarball`ı indirip açtıktan sonra `dpkg-buildpackage` ile debian paketini doğrudan üretebilirsiniz. Henüz resmileşmeyen kapta-getir satırını vereyim yine de :)

deb http://people.debian.org/~alpha/mc/ ./

(Bu arada Debian kullanıcılarının MC`de `cd #apt` ve `cd #dpkg` komutlarını denemelerini öneririm.)

İlgili Yazılar

Sistem yöneticileri için Açık Kodlu Hesap Yöneticisi

hakankucuk

Sistem yöneticilerinin çoğunun problemidir; yüzlerce kullanıcıya ait kullanıcı adlarını yada şifrelerini bir yerlerde depolamak. Ve bu depodan istenildiği anda istenilen hesaba ait kaydı bulmak. Hatta tüm şirketin (şubeler dahil) kullandığı server, router, switch, network yazıcı vb. cihazların şifrelerini kayıt altına almak. Bu program tüm bu problemlere çözüm olabiliyor.

Javacılar İşleri Neden Zorlaştırıyor? (Ya da Perl, Haskell ve Lisp Üstüne)

FZ

Değerli FM üyelerinden ve editörlerinden Recai Oktaş ile programlama dilleri üzerine yazışırken bazı enteresan yazılarla karşılaştım. Konu dillerin bir araç olarak kullanımından bir kültür olarak nasıl bir bakış açısı sunduklarına geldi.

Söz gelimi 5 yılı aşkın süredir Java kodlayan, Java ile ilgili 2 kitabı bulunan ve Jakarta Struts projesinde aktif katılımcı olan James Turner'ın Why Do Java Developers Like to Make Things So Hard? başlıklı yazısı ilk paragraftaki duruma güzel bir örnek teşkil ediyordu. Turner kendince basit olan bir işi, FTP ile dosya yollamayı şifreli hale getirme işini Java ile yapmaya çalışmış ve ciddi bir karmaşa ile karşılaşmıştı. Aynı işi daha az deneyimli olduğu Perl ile yapmaya kalktığında ise...

Tüm zamanların en kötü bilgisayar hataları

FZ

Mariner I uzay aracı, Sovyet gaz boru hattı, Therac-25 tıbbi hızlandırıcı, finger sunucusu, Kerberos rastsal sayı üreteci, Intel Pentium, Ariane 5 501 numaralı uçuş. Bağlantısız gibi görünen bu isimlerin ortak bir noktası var: Tarihteki en büyük yazılım hataları.

Detaylar WIRED dergisinin History's Worst Software Bugs başlıklı yazısında.

http://www.temizyazilim.org/

ieski

İnternet katlanarak artan büyüme hızıyla ve sağladığı özgürlükle büyük bir bilgi çöplüğüne dönüşüyor.

Bilinçsiz internet kullanıcıları ve art niyetli kullanıcıların yarattığı anarşi internet aracılığıyla coğrafyadan bağımsız olarak hepimizin hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

POCO C++ Kütüphanesi Örnekleri

mustafa_

POCO C++ kütüphanesi açık kaynak kodlu, daha basit ve hızlı olarak ağ merkezli(network-centric) portatif uygulamalar geliştirmeyi sağlar.

C++ dilinin geliştiricisi Bjarne Stroustrup'un belirttiği gibi:
"İyi bir kütüphane olmadan,çoğu ilginç görevlerin C++'da yapılması zordur, ancak iyi bir kütüphane ile hemen hemen herhangi bir görevin yapılması kolaydır."