Midnight Commander v4.6

0
m1a2
Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.
MC özellikle VFS (sanal dosya sitemi) kodunda çok sayıda güvenlik kusurlarına sahip bir programdır. v4.6 öncelikle bu güvenlik kusurlarının (çoğu buffer overflow) önemli bir bölümünü kapattığı iddiasında. Peki v4.6`da yeni neler var? Öyle `vay be!` dedirtecek yeni özellik yok. Fakat MC gibi kullanımı detaylar düzeyinde pratik olmak zorunda olan bir program için bu detaylarda güzel yenilik ve düzeltmeler var. Deneyerek gözlediğim ve beğendiğim bu yenilik/düzeltmeleri özetleyeyim:
  • Sonunda VFS içindeki dosyaları adam gibi edit edebiliyorsunuz. (Yani bir tar.gz/deb/zip vb. bir paketteki dosyayı istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.) Benim bugüne kadar kullandığım MC`lerde çok şikayetçi olduğum bir sorundu bu.
  • Alt-O (veya benim alıştığım şekliyle Esc-O) karşı paneli bulunduğunuz dizine geçiriyor. v4.55 ve önceki sürümlerde bu tuş bulunduğunuz dizinin bir üstü şeklindeydi.
  • Çok sayıda dosya içeren dizinler çok daha hızlı şekilde görüntüleniyor.
  • Ncurses desteği geliştirilmiş. Geçici çözümleri olmakla beraber`screen` altında MC siyah beyaz çalışırdı, şimdi böyle bir sorun yok meselâ.
Bunlar gözlediğim değişiklikler. Bunların dışında benim ilgi alanım içinde olmamakla beraber anket sonuçlarına baktığımda gördüğüm `mcedit` popülasyonuna hitaben bir kaç değişiklik daha haber edeyim. `mcedit`e sözcük tamamlama (word completion) özelliği eklenmiş. Ayrıca çalıştığınız dosyada kursör konumunu saklayabiliyorsunuz. PHP, Tcl, SQL için yeni syntax dosyaları da eklenmiş.

Programın Debian paketi mevcut. Üstelik Debian desteği native. Yani dilerseniz ayrıca bir `deb` aramadan sadece upstream tarball`ı indirip açtıktan sonra `dpkg-buildpackage` ile debian paketini doğrudan üretebilirsiniz. Henüz resmileşmeyen kapta-getir satırını vereyim yine de :)

deb http://people.debian.org/~alpha/mc/ ./

(Bu arada Debian kullanıcılarının MC`de `cd #apt` ve `cd #dpkg` komutlarını denemelerini öneririm.)

İlgili Yazılar

MySQL GNU/Linux Desteğini Sınırladı

vst

Slashdot haberine göre, MySQL yeni destek stratejisi doğrultusunda sadece RedHat ve SuSE Enterprise ürünlerine destek verecek.

Bahsi geçen destek stratejisi önceden "MySQL Network Support Plan" iken, şimdi "MySQL Enterprise Support Plan" ile değiştirilmiş.

Bakalım, bu gelişme PostgreSQL kullanıcılarının sayısını arttıracak mı?

Güncelleme: Bu haber MySQL müşteri temsilcisinin yanlış bilgilendirmesinden kaynaklanıyormuş. hedele'ye bilgilendirdiği için teşekkürler.

YazBoz API'nin İlk Sürümü Çıktı

FZ

Daha önce bahsettiğimiz yazboz.com ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyoruz: sistemi kendi uygulamalarında kullanmak isteyen araştırmacılar için bir API hazırlandı.

yazboz.com geliştiricileri Can Altıneller ve Özgür Oktay'ın hazırladığı API belgesinin ilk sürümünü FM takipçisi bilgisayarcılarla paylaşmak istiyoruz:

YazBoz.com'da biriktirdiğiz verileri bilim insanları ve uygulama geliştirmek isteyen herkesle paylaşabilmek için bir API geliştirdik. Bugüne kadar Yazboz'u inceleyen yapay zekâ araştırmacıları, dilbilimciler ve bilişsel bilimciler yazboz verilerinin kendi çalışmalarına önemli katkılarda bulunabileceğini düşündüler. YAZBOZ API’nin bu ilk sürümü ile bilim insanları ve geliştiriciler yeni uygulamalar yapabilecekler. Uygulamalar çoğaldıkça ve geliştikçe biz de YAZBOZ API yi geliştireceğiz.

4`üncü Fonksiyonel Programcılar Konferasyonu

anonim

4`üncü Fonksiyonel Programcılar Konferasyonu 3-5 Eylül tarihlerinde Floransa'da başlıyor, Türk yazılımcıları da oralarda görmek isteriz, umarım katılan olur. Detaylı bilgi için: http://cristal.inria.fr/ICFP2001/prog-contest/
(Editörün notu: ICPF, International Conference on Functional Programming 2001 bünyesinde bir de programlama yarışması var.)

Bir programcı gözüyle DNA

tongucyumruk

"Eğer bir çekiçseniz, herşey bir çivi gibi gözükecektir".

Sanıyorum özellikle bu siteyi takip eden programcıların çoğu en az bir kez biyolojik yapılarla bilgisayarlar arasında bir bağlantı kurmaya çalışmıştır. Bu site DNA'dan başlayıp proteinlere uzanarak bilgisayar kavramları ile bu kavramların biyolojik karşılıkları konusunda oldukça detaylı bir inceleme içeriyor. Eğer kendini 4'lük sistemde (T, G, C, A) çalışan bir robot olarak ifade edenlerdenseniz bir uğramanızda fayda var.

Opera, Internet Tarayıcısına BitTorrent Desteği Ekledi

talat

Opera Software, amiral gemisi yazılımı olan Opera internet tarayıcısının BitTorrent desteği eklenmiş deneme sürümünü çıkardı.

Bu eklenti ile Opera, ayrıca bir program gerektiren BitTorrent indirme işlemini kendiliğinden destekleyen ilk internet tarayıcısı oldu.

Ayrıntılar için tıklayın. (eWeek, İngilizce)