Midnight Commander v4.6

0
m1a2
Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.
MC özellikle VFS (sanal dosya sitemi) kodunda çok sayıda güvenlik kusurlarına sahip bir programdır. v4.6 öncelikle bu güvenlik kusurlarının (çoğu buffer overflow) önemli bir bölümünü kapattığı iddiasında. Peki v4.6`da yeni neler var? Öyle `vay be!` dedirtecek yeni özellik yok. Fakat MC gibi kullanımı detaylar düzeyinde pratik olmak zorunda olan bir program için bu detaylarda güzel yenilik ve düzeltmeler var. Deneyerek gözlediğim ve beğendiğim bu yenilik/düzeltmeleri özetleyeyim:
  • Sonunda VFS içindeki dosyaları adam gibi edit edebiliyorsunuz. (Yani bir tar.gz/deb/zip vb. bir paketteki dosyayı istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.) Benim bugüne kadar kullandığım MC`lerde çok şikayetçi olduğum bir sorundu bu.
  • Alt-O (veya benim alıştığım şekliyle Esc-O) karşı paneli bulunduğunuz dizine geçiriyor. v4.55 ve önceki sürümlerde bu tuş bulunduğunuz dizinin bir üstü şeklindeydi.
  • Çok sayıda dosya içeren dizinler çok daha hızlı şekilde görüntüleniyor.
  • Ncurses desteği geliştirilmiş. Geçici çözümleri olmakla beraber`screen` altında MC siyah beyaz çalışırdı, şimdi böyle bir sorun yok meselâ.
Bunlar gözlediğim değişiklikler. Bunların dışında benim ilgi alanım içinde olmamakla beraber anket sonuçlarına baktığımda gördüğüm `mcedit` popülasyonuna hitaben bir kaç değişiklik daha haber edeyim. `mcedit`e sözcük tamamlama (word completion) özelliği eklenmiş. Ayrıca çalıştığınız dosyada kursör konumunu saklayabiliyorsunuz. PHP, Tcl, SQL için yeni syntax dosyaları da eklenmiş.

Programın Debian paketi mevcut. Üstelik Debian desteği native. Yani dilerseniz ayrıca bir `deb` aramadan sadece upstream tarball`ı indirip açtıktan sonra `dpkg-buildpackage` ile debian paketini doğrudan üretebilirsiniz. Henüz resmileşmeyen kapta-getir satırını vereyim yine de :)

deb http://people.debian.org/~alpha/mc/ ./

(Bu arada Debian kullanıcılarının MC`de `cd #apt` ve `cd #dpkg` komutlarını denemelerini öneririm.)

İlgili Yazılar

Zemberek 0.5 çıktı!

FZ

Açık kodlu ve özgür yazılım olarak geliştirilen Türkçe imla denetim sistemi Zemberek yazılımının son sürümü Zemberek 0.5 kamuya sunuldu. Değişiklik listesine göre sistem epey geliştirilmiş durumda. Zemberek projesinin yan ürünlerinden ve damardan Java hackerlarıyla dilbilimciler haricindeki hemen herkesi ilgilendiren Zemberek OpenOffice.org eklentisi 0.5 numaralı sürüm de kamuya sunuldu. Zemberek aynı zamanda ULUDAĞ ulusal GNU/Linux dağıtımı projesi kapsamında da Zemberek Pardus ismi ile kullanılmaya ve pek çok masaüstü programına otomatik imla denetimci olarak eklenmeye başlandı. Zemberek, LKD tarafından En İyi Özgür Yazılım kategorisinde de aday gösterilen yazılımlar arasında. Sistemin çalışma prensiplerini açıklayan geliştirici kılavuzuna ise bu adresten erişmek mümkün.

Ekonomik Krizde ERP

speargun

2008 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Global Ekonomik Kriz’in ardından, kriz ortamından fırsatlarla çıkmaya çalışmak bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri.Birçok ekonomist; krizden çıkabilmenin yolunun, oturup ağıt yakmak yerine, yeni yatırımlar yaparak ve krizi fırsatlara dönüştürerek mümkün olacağı kanaatinde… Krizin getirdiği fırsatlar değerlendirilirse, kriz gerçekten öğrenme ve iyileşme zamanıdır. Bu fırsatı kaçırmayanlar, krizden daha sağlam çıkarlar.

Bununla ilgili olarak guzel bir makaleyi paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.erphaber.com/?p=279

Az bilinen bir işletim sistemi: Plan 9

misafir

Bell laboratuvarlarının bilgisayar dünyasına katkısı UNIX(TM) ve C dilinden ibaret değil. İlk kez 1993'te dağıtılan ve 2002'de bir özgür yazılım lisansına kavuşan Plan 9 işletim sistemi de bu katkılardan biri.

Tüm zamanların en kötü bilgisayar hataları

FZ

Mariner I uzay aracı, Sovyet gaz boru hattı, Therac-25 tıbbi hızlandırıcı, finger sunucusu, Kerberos rastsal sayı üreteci, Intel Pentium, Ariane 5 501 numaralı uçuş. Bağlantısız gibi görünen bu isimlerin ortak bir noktası var: Tarihteki en büyük yazılım hataları.

Detaylar WIRED dergisinin History's Worst Software Bugs başlıklı yazısında.

Açık Squeak Kitabı Yayınlandı

zekzekus

Geçtiğimiz günlerde burada haberini verdiğimiz açık Squeak kitabı yayınlandı.