Midnight Commander v4.6

0
m1a2
Emektar dost Midnight Commander`dan (MC) sonunda yeni haberler gelmeye başladı. Miguel Icaza`nın GNOME`a kayması ve şu Mono işiyle kendisini fazlaca meşgul etmesinden sonra gelişmesi önemli ölçüde duran MC çok uzun süre v4.55`de asılı kalmıştı. Tam ümidi kesmişken başını Pavel Roskin`in çektiği yeni bir geliştirici grubu olayı ele aldı ve üst üste yapılan release`lerle v4.6 ufukta gözüktü. En son mc-4.6pre3 geçen hafta duyurulduktan sonra final sürümün büyük bir aksilik olmazsa bu ay sonuna yetişmesi bekleniyor.
MC özellikle VFS (sanal dosya sitemi) kodunda çok sayıda güvenlik kusurlarına sahip bir programdır. v4.6 öncelikle bu güvenlik kusurlarının (çoğu buffer overflow) önemli bir bölümünü kapattığı iddiasında. Peki v4.6`da yeni neler var? Öyle `vay be!` dedirtecek yeni özellik yok. Fakat MC gibi kullanımı detaylar düzeyinde pratik olmak zorunda olan bir program için bu detaylarda güzel yenilik ve düzeltmeler var. Deneyerek gözlediğim ve beğendiğim bu yenilik/düzeltmeleri özetleyeyim:
  • Sonunda VFS içindeki dosyaları adam gibi edit edebiliyorsunuz. (Yani bir tar.gz/deb/zip vb. bir paketteki dosyayı istediğiniz gibi düzenleyebiliyorsunuz.) Benim bugüne kadar kullandığım MC`lerde çok şikayetçi olduğum bir sorundu bu.
  • Alt-O (veya benim alıştığım şekliyle Esc-O) karşı paneli bulunduğunuz dizine geçiriyor. v4.55 ve önceki sürümlerde bu tuş bulunduğunuz dizinin bir üstü şeklindeydi.
  • Çok sayıda dosya içeren dizinler çok daha hızlı şekilde görüntüleniyor.
  • Ncurses desteği geliştirilmiş. Geçici çözümleri olmakla beraber`screen` altında MC siyah beyaz çalışırdı, şimdi böyle bir sorun yok meselâ.
Bunlar gözlediğim değişiklikler. Bunların dışında benim ilgi alanım içinde olmamakla beraber anket sonuçlarına baktığımda gördüğüm `mcedit` popülasyonuna hitaben bir kaç değişiklik daha haber edeyim. `mcedit`e sözcük tamamlama (word completion) özelliği eklenmiş. Ayrıca çalıştığınız dosyada kursör konumunu saklayabiliyorsunuz. PHP, Tcl, SQL için yeni syntax dosyaları da eklenmiş.

Programın Debian paketi mevcut. Üstelik Debian desteği native. Yani dilerseniz ayrıca bir `deb` aramadan sadece upstream tarball`ı indirip açtıktan sonra `dpkg-buildpackage` ile debian paketini doğrudan üretebilirsiniz. Henüz resmileşmeyen kapta-getir satırını vereyim yine de :)

deb http://people.debian.org/~alpha/mc/ ./

(Bu arada Debian kullanıcılarının MC`de `cd #apt` ve `cd #dpkg` komutlarını denemelerini öneririm.)

İlgili Yazılar

Programlanın Tao´su 7. , 8. ve 9. Kitap

FZ

7. Kitap - Şirket Bilgeliği

Şöyle dedi usta programcı:
"Bir şirket yöneticisi için program demosu sunabilirsiniz ama onu bilgisayardan anlayan biri haline getiremezsiniz."

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.

Laptop Robot

FZ

Haber kategorisi yazılım ama belki de donanım demeliydim, ya da her ikisi. Tabii Firmware buna ne der bilemem (bkz. programlanın Tao'su).

Evolution Robotics adlı firma, robot olayına son noktayı koymuş gibi. Masanın üzerinde hantal hantal oturan hareketsiz bilgisayarlara paydos!

Düşünsenize salonda ya da mutfakta gezinip duran bir laptop PC, fotoğraf çekiyor, elinizdeki CD'yi görüp CD sürücünün tepsisini uzatiyor ve CD'yi çalmaya başlıyor, müziğe ara verip yeni e-mailleri yatak odanıza kadar bi koşu gelip okuyor falan ;-)

OpenBSD 2.9 PowerMAC Versiyonu hazır

anonim

OpenBSD 2.9'un PowerMac versiyonu çıktı. İndirdim ve kurdum, gerçekten OpenBSD`nin performansı ve Apple PowerMAC`in gücünün birleşmesinin muhteşemliği karşisında çok etkilendim. Macintosh`u olanlara şiddetle tavsiye ederim. Mutlaka deneyin: www.openbsd.org/macppc.html

Aylık Programlama Dilleri Sıralaması

vst

TIOBE isimli kodlama standartları şirketinin yaptığı araştırmaya göre en çok kullanılan programlama dilleri sıralamasında PHP atağa geçti ve C++'ın yerini zorluyor. Visual Basic, Perl ve Delphi'deki ciddi düşüşe karşın Lisp/Scheme dilleri artışta. En çok artanlar ise Java ve PHP.