MacOS X ya da Darwin, farklı bir BSD temelli Unix

0
anonim
MacOS X hakkında daha önceleri burada bir çok yazı çıktı. O yüzden ne olduğunu sanırım herkes biliyor. MacOSX, "ufs file system" yani sıra "hfs+ file sistem" de kullandığını sanırım hepimiz biliyoruz.
Evimiz de PC'mize Linux, FreeBSD veya başka bir Intel Based Unix sistem kuracağımızda, kesinlikle kurulacak partition'u ayırırız. Çünkü herkesin muhakkak (sevmesem de starcraft oynamak harici kullanmadığım) bir adet MS Windows'u vardır. Mac'de bu işlem çok farklı oluyor. Bir Mac'imiz var ise ve MacOS 8.x veya 9.x kurulu ise, ki bunlar hfs+ file sistemini kullanır, MacOS X kurarken ufs file sistem ayırmamıza gerek olmuyor. MacOS X kurulumu başladığında, hangi HDD'ye kuracağımızı seçiyoruz. Yeterli yerimiz de var ise MacOS X ufs file sistem için gerekli alanı kendisi ayırıyor. Siz kesinlikle dokunmuyorsunuz ve kurulum başlıyor. Kurulum bittiğinde ise MacOS 9'dan MacOS X'e, yani ufs' ye ulaşıyorsunuz.

Ufs'den de hfs+'ya da ulaşabiliyorsunuz. Ama burdaki güzellik, MacOS X HDD'de bir partition ayırmanıza gerek duymadan kendisi kuruluyor. Ufs'yi ayarlıyor ve bu file sistemi iki taraftan da kullanımına açıyor. Çünkü çoğumuz yeni partition ayırırken eskini uçurmuşuzdur. :))))

İlgili Yazılar

Apple-IBM ortaklığı ve G5 piyasada

Evil_Empire

G4 işlemcili bilgisayarını, Motorola ve IBM ortaklığıyla çıkaralı uzun süre geçen Apple, Power Mac G5 ile dünyanın en hızlı kişisel bilgisayarını ürettiğini iddia ediyor.

IBM'in Power4 işlemcisi baz alınarak üretilen 64 bitlik işlemci, yine IBM fabrikalarında bakır kullanılarak üretiliyor. İşlemci, 1GHZ FSB, 8 GB fiziksel RAM adresleyebilme, 4 terabyte'a kadar RAM desteği ile geliyor.

Sonunda Max OSX huzurlarınızda

sundance

Mac`çilerden çok (birçoğu nasıl bir şey olduğunu bile anlamamıştır) eski toprak Unix`çilerin merakla beklediği Mac OSX bugün dünya çapında etkinliklerle çıkıyor...

Temeli BSD üzerine kurulu olan, gerçek multitaskinge sahip, geliştirme araçlarıyla birlikte (GCC ve diğerleri) bütün Unix özelliklerini barındıran bu işletim sistemi kulağa oldukça hoş geliyor.

Tabi bunun yanında Mac programlarının da çalıştığını belirtmekte yarar var :) Düşünsenize Photoshop ve Freehand çalışan bir Unix kapıda ;)

Yeni MacBook Pro ile tamam mı, devam mı?

butch

Yeni MacBook Pro Touch ID, Touch Bar, yeni gelişmiş ekran ve bol miktarda başka yeniliklerle duyuruldu. Bunların çoğu sevinçle karşılanırken, özellikle teknik kullanıcıları mutsuz eden değişiklikler de her zaman olduğu gibi gündeme damgasını vurdu. Escape ve fonksiyon tuşları ile SD Kart yuvasının kaldırılması, şarj portunun MagSafe’siz USB-C'ye evrilmesi de bu konudaki tartışma odakları.

...

iPod'lara Linux Dokunuşu

3lobyte

iPod'unuz üzerinde gelen özelliklerden sıkıldınız mı? iPod Linux bu noktada imdadınıza yetişiyor. iPod'lar için tasarlanmış bu linux ile iPod'unuzu tam bir multimedya cihazına hatta küçük bir cep bilgisayarına çevirebilirsiniz. renkli lcd ekranı olan iPod'larda Doom oynamak bile mümkün.

Windows'a Mac OS X Makyajı

bilidikid

Çok başarılı bir program olan FlyakiteOSX, Windows'unuzu adeta bir Mac OS X'e çevirmekte hem de hiç ekstra kaynak yemeden.

Screenshot'un için buraya, FlyakiteOSX hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.