MacOS X ya da Darwin, farklı bir BSD temelli Unix

0
anonim
MacOS X hakkında daha önceleri burada bir çok yazı çıktı. O yüzden ne olduğunu sanırım herkes biliyor. MacOSX, "ufs file system" yani sıra "hfs+ file sistem" de kullandığını sanırım hepimiz biliyoruz.
Evimiz de PC'mize Linux, FreeBSD veya başka bir Intel Based Unix sistem kuracağımızda, kesinlikle kurulacak partition'u ayırırız. Çünkü herkesin muhakkak (sevmesem de starcraft oynamak harici kullanmadığım) bir adet MS Windows'u vardır. Mac'de bu işlem çok farklı oluyor. Bir Mac'imiz var ise ve MacOS 8.x veya 9.x kurulu ise, ki bunlar hfs+ file sistemini kullanır, MacOS X kurarken ufs file sistem ayırmamıza gerek olmuyor. MacOS X kurulumu başladığında, hangi HDD'ye kuracağımızı seçiyoruz. Yeterli yerimiz de var ise MacOS X ufs file sistem için gerekli alanı kendisi ayırıyor. Siz kesinlikle dokunmuyorsunuz ve kurulum başlıyor. Kurulum bittiğinde ise MacOS 9'dan MacOS X'e, yani ufs' ye ulaşıyorsunuz.

Ufs'den de hfs+'ya da ulaşabiliyorsunuz. Ama burdaki güzellik, MacOS X HDD'de bir partition ayırmanıza gerek duymadan kendisi kuruluyor. Ufs'yi ayarlıyor ve bu file sistemi iki taraftan da kullanımına açıyor. Çünkü çoğumuz yeni partition ayırırken eskini uçurmuşuzdur. :))))

İlgili Yazılar

Yellow Dog Linux 2.0 çıktı!

PCc0d3r

PowerPC'ler için başlıbaşına bir işletim sistemi olan Yellow Dog Linux 2.0 çıktı.
Daha fazla bilgiye sitesinden ulaşabilirsiniz : http://www.yellowdoglinux.com/

Sonunda Max OSX huzurlarınızda

sundance

Mac`çilerden çok (birçoğu nasıl bir şey olduğunu bile anlamamıştır) eski toprak Unix`çilerin merakla beklediği Mac OSX bugün dünya çapında etkinliklerle çıkıyor...

Temeli BSD üzerine kurulu olan, gerçek multitaskinge sahip, geliştirme araçlarıyla birlikte (GCC ve diğerleri) bütün Unix özelliklerini barındıran bu işletim sistemi kulağa oldukça hoş geliyor.

Tabi bunun yanında Mac programlarının da çalıştığını belirtmekte yarar var :) Düşünsenize Photoshop ve Freehand çalışan bir Unix kapıda ;)

Efsane Gerçek Oldu: Apple Intel'i Seçti

tongucyumruk

3 Haziran Cuma günü c|net'te çıkan bir haber haber herkes için şok olmuştu. Haberde Apple'ın IBM tarafından üretilen PowerPC işlemcilerini bırakıp Intel platformuna yönelmeye karar verdiği yazılıyordu. Ben de dahil olmak üzere birçok insan haberin sadece bir söylentiden ibaret olduğunu düşündü ve Pazartesi günü Apple tarafından yapılacağı söylenen basın açıklamasını beklemeye koyuldu. Ve sonunda, Apple'dan beklenen açıklama geldi...

Micros~1, MAC için IE desteğini çekiyor

yilmaz

Microsoft, sitesinde 31 Ocak itibariyle MAC için Internet Explorer 'a destek vermeyeceğini açıkladı. Aynı zamanda ufak bir de not var Safari kullanın diye. Microsoft da artık başka browser tavsiye ediyorsa :)

GNU-Darwin Projesi

sundance

Herne kadar Mac haberlerinden Max sorumlu olsa da ;) buna rastlamışken yazmadan geçemezdim... GNU ekibi bu sefer de tamamen serbest bir Darwin dağıtımı için kolları sıvadı

Takip etmeyenler için söyleyelim Darwin, MacOs X`in, grafik arayüzü Aqua olmayan hali ve x86 makinalarda da çalışabilmekte.

BSD`i seviyorsanız gelişmeleri izleyin...