Mac OS X için virüs alarmı

0
anonim
Uzun zamandır virüslerden uzak duran Mac OS X işletim sistemini etkileyen, script tabanlı bir virüs bulundu. Hafta sonu tespit edilen virüs, Mac OS X'in bütünleşik güvenlik duvarını (firewall) etkisiz hale getirerek kullanıcının bilgilerini çalıp, verilere zarar verebiliyor.
Online güvenlik firması Sophos'tan yapılan açıklamaya göre Renepo (Mac kullanıcı gruplarında opener olarak adlandırılıyor) adlı virüs, ilk önce işletim sisteminin güvenlik duvarını etkisiz hale getirip arka kapı (back door) açıyor. Bu sayede bilgisayar korsanları sisteme uzuktan erişip, sabit diskteki şifreleri çalabiliyor. Daha sonra kendisini kopyalayan Opener, bulaştığı sisteme bağlı tüm sürücülere (yerel ağdaki ya da uzaktaki bir bilgisayar) yayılmaya başlıyor. Opener ayrıca bulaştığı sistemleri daha sonra gerçekleştirilebilecek saldırılara karşı da savunmasız bırakıyor.

YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI MI?

Sophos yetkilileri, Renepo'nun Mac OS X'i hedef alan virüs saldırılarının öncüsü olmasından endişe ediyor.

Tüm dünyada en çok tercih edilen işletim sistemi olan Windows'u kullananlar virüs ve truva atı gibi zararlı kodlara alışık olsa da Apple kullanıcıları uzun zaman önce bu tür sıkıntılardan kurtulmuştu. Virüs yazarları daha çok kullanıldığı için özellikle Microsoft'u hedef alıyor.

1980'lerde ise durum farklıydı. Anti-virüs firması F-Prot'un virüs araştırmalarından sorumlu yetkilisi Mikko Hypponen, 80'lerin sonunda Mac'leri hedefleyen virüslerin neredeyse kalmadığına dikkat çekerek, "O yıllarda virüsler PC'lere oranla Mac'ler için daha büyük bir tehditti" dedi.

kaynak:hurriyet

Görüşler

0
simor
1998 yılında çalıştığım ajanstaki maclerde eski osları kullanırken (macos 7küsür) çok kullandığımız eps formatlı imajlarda random çizikler oluşmaya başlamıştı. Ne olduğunu anlayamadık, virüs olabileceği aklımıza bile gelmemişti. disklermi yapıyor acaba dedik (scsi 50 pin ibm). Testlerde temiz çıktı. Sistemleride at formatı kurtul gibisinden bir yaklaşımla kullanmadığımız için, it ile bütün gece çabaladık ve bulduk. Virüstü, hemde bizim sektörden (masaüstü yayıncılık) işi bilen birinin böyle bir virüsü sadece kötülük amaçlı yazmış olabileceğini anladık. Düşünün dışarıya hiç bir bilgi yollamıyor, şifre bulma kaygısı yok.Sadece masaütü yayıncılıkta çok kullandığımız eps formatlı dosyaları bulup çizik atıyor. Korkunçtu. Şirket büyük zarara uğramıştı zaman ve para açısından. Virüs sistemdeki audio cd leri taktığında otomatik çal foksiyonu etkinse bulaşabiliyordu. 1 hafta sonra bilkom virüsü temizleme ve korunma yollarını açıkladı. Ozaman şirkette etkin bir forum izleme veya paylaşma alışkanlığı yoktu internette. Çok hazırlıksız yakalanmıştık.

Sonuç olarak her sisteme virüs veya trojan herneyse yazılıp akıllıca bulaştırılabiliyor. mac os için mac os x e kadar aktif olarak sonradan öğrendiğimiz 500 küsür tane zararlı vardı.

Sİstem pouler olunca belki daha çok oluyor o ayrı ama bence artık bir insan vücüdu gibi düşünüp ben hasta olamam demeden önlemleri almak gerekiyor. Çünkü popülermiş 65bin virüs varmış veya şifrem çalınacak gibi kaygılardan ziyade sadece kötülük amaçlı olabiliyor ve tek bir virüs bile size trilyonluk zarar verebiliyor.
0
Nightwalker
Mac OS X BSD tabanlı olduğuna göre bu olay *nix sistemler için virüs ( worm, trojan değil ) yazılabileceği anlamına mı geliyor ? Bu durum da aynı durum GNU/Linux için de söz konusu olabilir mi ? Doruk Fişek'in Linux'a giriş seminerlerinde " Linux'da virus yoktur, hatta yazabilene ödül de vardır " gibi bir bilgi kalmışta aklımda...
0
ttk
Merhaba

Haberde verilen linkte başlıkta virüs değil worm deniliyor.

http://www.sophos.com/virusinfo/articles/renepo.html
http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/shrenepoa.html

Yazının içerisinde script tabanlı virüs de denilmiş. Ama wormlar zaten bu şekilde de tanımlanabilir.
Firma kendisi bir antivirüs üreticisi olduğu için (worm'un yaptıkları gerçekten de kötü ve hafife alınması imkansız ama) konuyu biraz öd patlatıcı şekilde yansıtmış.

http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/shrenepoa.html

Üstteki linke bakarsanız, worm'un makinaya yerleşebiimesi için kullanıcının root erişimi seviyesinde worm ihtiva eden dosyayı çalıştırması gerektiği yazılı.

Yani haberde kayda değer tek şey bunun Mac kullanıcıları açısından yeni bir sıkıntılı dönemin başlangıcı olabileceği vurgusu. Hani çokça bu tip iş yapan olsa ne iyi olur gibi bir hava var. Antivirüscülerin yeni pazarlama alanı için dua etmesine benzemiş bu haber :)

Linux'da da buna benzer işler için kullanılan gibi epey bir rootkit var bildiğim kadarı ile. Ya yamanmamış bir güvenlik açığına sahip dışa açık servisler yoluyla ya da kullanıcının root olarak bulaşma kaynağını aktive etmeleri ile bulaşabilirler sisteme.

Çoğu linux dağıtımı kullanıcıları sisteme root olarak girmemesi yaklaşımına sahipken windows'tan linux'a geçen Türkiye kullanıcıları bunu çok isterler - zaten windows'un başının çok sık belaya girmesinin sebebi sanıyorum budur.
Kullanıcı kendi sistem kullanım alanında istediğini yapar ama sisteme bir program vb. kurmayacaksa sistem kaynaklarına en yetkili kullanıcı olarak erişip de ne halt edecektir :)
Böyle bir şey gerektiiğinde ise verip yetkili şifreyi yapmalı işini.

İşin kötü tarafı windows'ta halen bu alışkanlığı bırakabilmiş değilim her ne kadar linux'ta yapabilsem de.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU-Darwin Projesi

sundance

Herne kadar Mac haberlerinden Max sorumlu olsa da ;) buna rastlamışken yazmadan geçemezdim... GNU ekibi bu sefer de tamamen serbest bir Darwin dağıtımı için kolları sıvadı

Takip etmeyenler için söyleyelim Darwin, MacOs X`in, grafik arayüzü Aqua olmayan hali ve x86 makinalarda da çalışabilmekte.

BSD`i seviyorsanız gelişmeleri izleyin...

Apple, Mac OS X için kendi X11 sunucusunu duyurdu

Maverick

Apple, XFree86 projesini temel alan kendi X11R6.6 sisteminin beta sürümünü kullanıma sundu. Şu ana dek OS X üzerinde X11 uygulamaları kullanmak için özgür yazılım alternatifleri mevcuttu ancak bu uygulamalar kullanım ve görünüm açısından farklı bir 'his' uyandırıyordu. Apple'ın X11 çözümü ise OS X'in kendine özgü Aqua isimli arabirimine entegre edilmiş durumda. Bu da hız ve davranış olarak masaüstünde bir tutarlılık yaratması açısında önemli bir yenilik. Kişisel olarak özgür yazılım dururken OS X kullanacak değilim ancak Linux üzerinde geliştirdiğim grafik arabirimli uygulamanın diğerleri tarafından da 'zevkle' kullanılabilmesi fena olmazdı. KDE ve Gnome'un da Apple'dan alacağı dersler var bence; bunu da eklemeden geçemeyeceğim :^)

Unicode of Death 2.0

parsifal

Aloha Browser geliştiricileri, San Francisco fontu ile İngilizce olmayan dillerde kullanılan 2 unicode sembolünün Apple ürünlerini çökerttiğini buldular. İşin kötüsü bahsi geçen font varsayılan sistem fontu. https://techcrunch.com/2018/02/15/iphone-text-bomb-ios-mac-crash-apple/

Apple ve Intel?

elrond

Aslında bu haberi Max' a bırakmak lazımdı ama kendisi buralarda pek yok. (Benden mi gördü acaba ;-)
Evet soru şu Apple sistemlerinde Intel CPU kullanabilir mi? Habere göre olabilir. Bu yönde kuvvetli işaretler gelmeye başlamış. Apple bilindiği gibi Motorola ve IBM tarafından üretilen hardware' i kullanır. Ancak IBM stratejilerinde son dönemde olan değişimler IBM' in bu alandaki yatırımları azaltabileceği yönünde beklentileri arttırmış.
Haberin orjinali:
Apple to lie down with Intel

Ücretsiz OS X uygulamaları

anonim

OS X kullananların işine yarabilecek ücretsiz uygulamalar.

Not: Daha önce Apple'ın iki tuşlu faresine sevinen Sundance, umarım buna da sevinecektir. :)