Mac OS X için virüs alarmı

0
anonim
Uzun zamandır virüslerden uzak duran Mac OS X işletim sistemini etkileyen, script tabanlı bir virüs bulundu. Hafta sonu tespit edilen virüs, Mac OS X'in bütünleşik güvenlik duvarını (firewall) etkisiz hale getirerek kullanıcının bilgilerini çalıp, verilere zarar verebiliyor.
Online güvenlik firması Sophos'tan yapılan açıklamaya göre Renepo (Mac kullanıcı gruplarında opener olarak adlandırılıyor) adlı virüs, ilk önce işletim sisteminin güvenlik duvarını etkisiz hale getirip arka kapı (back door) açıyor. Bu sayede bilgisayar korsanları sisteme uzuktan erişip, sabit diskteki şifreleri çalabiliyor. Daha sonra kendisini kopyalayan Opener, bulaştığı sisteme bağlı tüm sürücülere (yerel ağdaki ya da uzaktaki bir bilgisayar) yayılmaya başlıyor. Opener ayrıca bulaştığı sistemleri daha sonra gerçekleştirilebilecek saldırılara karşı da savunmasız bırakıyor.

YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI MI?

Sophos yetkilileri, Renepo'nun Mac OS X'i hedef alan virüs saldırılarının öncüsü olmasından endişe ediyor.

Tüm dünyada en çok tercih edilen işletim sistemi olan Windows'u kullananlar virüs ve truva atı gibi zararlı kodlara alışık olsa da Apple kullanıcıları uzun zaman önce bu tür sıkıntılardan kurtulmuştu. Virüs yazarları daha çok kullanıldığı için özellikle Microsoft'u hedef alıyor.

1980'lerde ise durum farklıydı. Anti-virüs firması F-Prot'un virüs araştırmalarından sorumlu yetkilisi Mikko Hypponen, 80'lerin sonunda Mac'leri hedefleyen virüslerin neredeyse kalmadığına dikkat çekerek, "O yıllarda virüsler PC'lere oranla Mac'ler için daha büyük bir tehditti" dedi.

kaynak:hurriyet

Görüşler

0
simor
1998 yılında çalıştığım ajanstaki maclerde eski osları kullanırken (macos 7küsür) çok kullandığımız eps formatlı imajlarda random çizikler oluşmaya başlamıştı. Ne olduğunu anlayamadık, virüs olabileceği aklımıza bile gelmemişti. disklermi yapıyor acaba dedik (scsi 50 pin ibm). Testlerde temiz çıktı. Sistemleride at formatı kurtul gibisinden bir yaklaşımla kullanmadığımız için, it ile bütün gece çabaladık ve bulduk. Virüstü, hemde bizim sektörden (masaüstü yayıncılık) işi bilen birinin böyle bir virüsü sadece kötülük amaçlı yazmış olabileceğini anladık. Düşünün dışarıya hiç bir bilgi yollamıyor, şifre bulma kaygısı yok.Sadece masaütü yayıncılıkta çok kullandığımız eps formatlı dosyaları bulup çizik atıyor. Korkunçtu. Şirket büyük zarara uğramıştı zaman ve para açısından. Virüs sistemdeki audio cd leri taktığında otomatik çal foksiyonu etkinse bulaşabiliyordu. 1 hafta sonra bilkom virüsü temizleme ve korunma yollarını açıkladı. Ozaman şirkette etkin bir forum izleme veya paylaşma alışkanlığı yoktu internette. Çok hazırlıksız yakalanmıştık.

Sonuç olarak her sisteme virüs veya trojan herneyse yazılıp akıllıca bulaştırılabiliyor. mac os için mac os x e kadar aktif olarak sonradan öğrendiğimiz 500 küsür tane zararlı vardı.

Sİstem pouler olunca belki daha çok oluyor o ayrı ama bence artık bir insan vücüdu gibi düşünüp ben hasta olamam demeden önlemleri almak gerekiyor. Çünkü popülermiş 65bin virüs varmış veya şifrem çalınacak gibi kaygılardan ziyade sadece kötülük amaçlı olabiliyor ve tek bir virüs bile size trilyonluk zarar verebiliyor.
0
Nightwalker
Mac OS X BSD tabanlı olduğuna göre bu olay *nix sistemler için virüs ( worm, trojan değil ) yazılabileceği anlamına mı geliyor ? Bu durum da aynı durum GNU/Linux için de söz konusu olabilir mi ? Doruk Fişek'in Linux'a giriş seminerlerinde " Linux'da virus yoktur, hatta yazabilene ödül de vardır " gibi bir bilgi kalmışta aklımda...
0
ttk
Merhaba

Haberde verilen linkte başlıkta virüs değil worm deniliyor.

http://www.sophos.com/virusinfo/articles/renepo.html
http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/shrenepoa.html

Yazının içerisinde script tabanlı virüs de denilmiş. Ama wormlar zaten bu şekilde de tanımlanabilir.
Firma kendisi bir antivirüs üreticisi olduğu için (worm'un yaptıkları gerçekten de kötü ve hafife alınması imkansız ama) konuyu biraz öd patlatıcı şekilde yansıtmış.

http://www.sophos.com/virusinfo/analyses/shrenepoa.html

Üstteki linke bakarsanız, worm'un makinaya yerleşebiimesi için kullanıcının root erişimi seviyesinde worm ihtiva eden dosyayı çalıştırması gerektiği yazılı.

Yani haberde kayda değer tek şey bunun Mac kullanıcıları açısından yeni bir sıkıntılı dönemin başlangıcı olabileceği vurgusu. Hani çokça bu tip iş yapan olsa ne iyi olur gibi bir hava var. Antivirüscülerin yeni pazarlama alanı için dua etmesine benzemiş bu haber :)

Linux'da da buna benzer işler için kullanılan gibi epey bir rootkit var bildiğim kadarı ile. Ya yamanmamış bir güvenlik açığına sahip dışa açık servisler yoluyla ya da kullanıcının root olarak bulaşma kaynağını aktive etmeleri ile bulaşabilirler sisteme.

Çoğu linux dağıtımı kullanıcıları sisteme root olarak girmemesi yaklaşımına sahipken windows'tan linux'a geçen Türkiye kullanıcıları bunu çok isterler - zaten windows'un başının çok sık belaya girmesinin sebebi sanıyorum budur.
Kullanıcı kendi sistem kullanım alanında istediğini yapar ama sisteme bir program vb. kurmayacaksa sistem kaynaklarına en yetkili kullanıcı olarak erişip de ne halt edecektir :)
Böyle bir şey gerektiiğinde ise verip yetkili şifreyi yapmalı işini.

İşin kötü tarafı windows'ta halen bu alışkanlığı bırakabilmiş değilim her ne kadar linux'ta yapabilsem de.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apple ve Intel kime karşı? Micros~1 olabilir mi?

sundance

Geçtiğimiz hafta bilişim dünyasını temelden sarsan bir haber aldık. Bu habere göre Apple bundan sonra Intel işlemciler kullanacakmış!

Bir müddettir bu tür bir şey olabileceği ile ilgili bazı yorumlar ortalıkta dolaşmaktaydı. Özellikle de Pc Magazine editörlerinden John Dvorak, 90'lı yılların ortalarından beri bu tür bir şeyin olması gerektiğini söylediğini vurguluyor ve dahası bu anlaşmanın Linux'a zarar vereceğini söylüyordu.

Herne kadar Dvorak birçok boşa giden kehanette bulunmuş olsa da bunda yanılmadığını görüyoruz. Aslında bu konuda çok daha çarpıcı bir makale PBS tarafından yayınlandı.
Peki gerçekte Apple'ın hareketinin anlamı ne ve bu hareket kime karşı?

Apple MacBook Pro'yu tanıttı

Skeleton

Intel® Core™ Duo işlemciye sahip olan makinelerin PowerBook® G4'e göre 4 kat daha fazla performansa sahip olduğu iddia ediliyor. İlk defa Intel tabanlı bir işlemci kullanılan Mac notebooklar Şubat ayında piyasaya sürülecek. Şık, ince, alüminyum bir kasaya sahip olan MacBook Pro dahili bir iSight™ video kameraya da sahip.

Haberin ayrıntıları için buraya, ürünün sayfasına gitmek için ise buraya tıklayın.

Mac ve PC Arkadaşların Yeni Maceraları

parsifal

3 Yeni Mac reklamı aramıza katıldı. Keyfini çıkarın!

iPod'lara Linux Dokunuşu

3lobyte

iPod'unuz üzerinde gelen özelliklerden sıkıldınız mı? iPod Linux bu noktada imdadınıza yetişiyor. iPod'lar için tasarlanmış bu linux ile iPod'unuzu tam bir multimedya cihazına hatta küçük bir cep bilgisayarına çevirebilirsiniz. renkli lcd ekranı olan iPod'larda Doom oynamak bile mümkün.

Apple'dan 8 Çekirdekli Mac Pro

mos

Bu sayfada yayınlanan habere göre geçtiğimiz hafta San Francisco'da düzenlenen Macworld konferansında, Apple son teknoloji ürünü yeni bilgisayarını duyurmuş.