linux üzerindeki php ile mssql 2000(veya 7.0 veya 6.5...)e bağlanmak istersek

0
roots
İlla da MySQL kullanacak değilsiniz ya, roots kardeşimiz bize PHP connectivity konusunda bir tecrübesini aktarmış.

Allah oldurmasın ama bir gün icap ederde başınız sıkışırsa ve siz mssql 2000'e linux üzerinde çalışan bir webserverdan php ile bağlanmak zorunda kalırsanız aşağıdakiler sanırım işinize yarayacaktır.

http://www.freetds.com'dan güncel tds sürümünü çekelim. RPM çekebilirsiniz kolay çözüm olarak. Ben tgz olarak indirdim ve...
./configure --prefix=/freetds --with-tdsver=7.0 --enable-msddlib make;make install

ile kurdum.

Daha sonra

export SYBASE=/freetds

şeklinde SYBASE libleri için freetds dizinini set ederek doğruca php source dizinimize yollandım.

php derlemesi sırasında ihtiyacınız olan diğer parametreler yanında --with-sybase-ct=/freetds olarak girdiğimizde php mssql ve sybase ilgili gereken libleri yükleyecek ve ilgili fonksiyonları açacaktır.

Bu arada ld.so.conf'umuz içerisine de /freetds/lib'i eklemeyi ve ldconfig'lemeyi unutmamız gerekiyor bu derleme sırasında...

Php ile birlikte artık kullanım şeklinize göre apache'yi de yeniden derlemeniz gerekebilir(ben so kullanıyordum düz restart yeterli oldu)

freeTDS'i kurduktan sonra çalışır mı acaba diye merak edenler olursa tds içerisinde tsql adında bir binary mevcut.

tsql -S 192.168.1.2:1433 -U sqlusername -P password

şeklinde bir komut ile gerçekten çalışırlılığını test edebilirsiniz.

Bağlantı hatası veya sql sunucudan gelecek başka hataları ayıklamanızda yardımcı olabilir.

Bu arada sağda solda php içerisinden mssql'e baglanabilmek için sybase standart sql server çekilmelidir, hatta kurulmalıdır ekstradan sybase tds çekilmelidir ayarlanmalıdır gibi saçma sapan yorumlar veya yöntemler görürseniz sakın ola inanmayın kanmayın aldanmayın.

FreeTDS bu konudaki ihtiyaçlarınızı sorunsuz olarak karşılayacaktır.

(not1: halen toplamda 2 milyon kayıt bulunan, günde 10 milyon kadar access sağlanan bir mssql sunucusuna ortalama 40 bin civarında uniq hit alan bir web sitesi arayüzünü linux üzerinde apache-php ve FreeTDS ile gayet mutlu bir şekilde çalıştırmaktayım)

(not2: FreeTDS'in sahibi bana bu mesajı yazmam için para vermedi. yani reklam değildir :))

PHP

İlgili Yazılar

Symfony Projesinin Takım Kaptanı Fabien Potencier ile Röportaj

xYroN

php|architect ‘in php-podcast sitesinde Marcus Whitney tarafından yapılmış bir röportaja rastladım. Röportajdan Symfony ile ilgili pekçok bilgiyi almak ve geliştirici gözünden projeye bakışı değerlendirmek mümkün. Aşağıdaki linklerden dokümana ulaşabilirsiniz.

http://podcast.phparch.com/podcast/audio/20060210.mp3

Extreme Programming & PHP

SHiBuMi

Extreme Programming, bir anlamda geleneksel yazılım geliştirme metodolojilerine tepki olarak ortaya çıkmış, kodlamayı ön planda tutan, planların her zaman değişikliğe uğramaya mahkum oldukları tecrübesinden yola çıkarak, kodlama ile planlamayı sistem bütünlüğünü tehlikeye atmadan bir arada yürütmeyi hedefleyen bir yazılım geliştirme metodudur. İlk başlarda Smalltalk ile geliştirilen projelerde uygulanmaya başlanmış ve başarı kazanmış bu sistem, bütün programlama dilleri ile uygulanabilir, özellikle günümüzde daha hızlı kod yazımına imkan sağlayan scripting dilleri ile güzel sonuçlar elde edilebilir.

MyObjects Zend'in PHP 5 Yarışmasında 7. Oldu

resilence

MySql ve PHP 5 nesne kalıcılık kütüphanesi (Object Persistence Library) uygulaması olan MyObjects, Zend firmasının düzenlediği Php 5 programlama yarışmasında 150'den fazla uygulama içerisinde 7. oldu.

MyObjects BSD lisansı ile dağıtılan bir uygulama, yani ticari olsun ya da olmasın her türlü php uygulaması MyObjects ile geliştirilebilir ya da MyObjects entegre edilerek geliştirilebilir. Uygulamanın genel amaçları ve özellikleri şöyle:

PHP ve SUN Microsystems

yalcink01

NewsForge'deki habere göre PHP ve Sun Microsystem işbirliğine gitmişler ve bugün yeni ürün hakkında açıklama yapılacakmış. Sitedeki habere göre PHP, bundan sonra Java Sunucular içinde gömülü halde gelecek ve birtakım özel araçlar sayesinde oldukça performanslı çalışacakmış. Haberin çevirisi buradan okunabilir. Biraz kabataslak oldu, kusura bakmayın.

Blog tutmanın GMail'cesi

abakana

Bu müthiş icadı yapan kişi Jonathan Hernandez. GMail' de "Starred" durumunda olan mesajlar Blog entrylerini onlara verilen cevaplarda yorumları oluşturuyor. Blog' un diger özellikleri ise, Gmail Label' lari kategoriler olarak değerlendirmesi, GMail davetiyesi olup olmadığını ve blog hesabının Gmailin yüzde kaçını kullandığını belirtmesi oalrak karşımıza çıkıyor.

Bu icadı denemek isteyenler burdan gerekli dosyaları indirip deneyebilir, yaşayan halini görmek isteyenler http://jaws.com.mx/gallina/gallina/index.xml adresini inceleyebilirler.

Editörün Notu: Google sessiz ve derinden evrensel bilgi işlem platformu olma yolunda ilerliyor. Amazon da benzer yolda. İnsan Tim O'Reilly haklı mı acaba diye düşünmeden edemiyor: http://tim.oreilly.com/opensource/paradigmshift_0504.html