linux üzerindeki php ile mssql 2000(veya 7.0 veya 6.5...)e bağlanmak istersek

0
roots
İlla da MySQL kullanacak değilsiniz ya, roots kardeşimiz bize PHP connectivity konusunda bir tecrübesini aktarmış.

Allah oldurmasın ama bir gün icap ederde başınız sıkışırsa ve siz mssql 2000'e linux üzerinde çalışan bir webserverdan php ile bağlanmak zorunda kalırsanız aşağıdakiler sanırım işinize yarayacaktır.

http://www.freetds.com'dan güncel tds sürümünü çekelim. RPM çekebilirsiniz kolay çözüm olarak. Ben tgz olarak indirdim ve...
./configure --prefix=/freetds --with-tdsver=7.0 --enable-msddlib make;make install

ile kurdum.

Daha sonra

export SYBASE=/freetds

şeklinde SYBASE libleri için freetds dizinini set ederek doğruca php source dizinimize yollandım.

php derlemesi sırasında ihtiyacınız olan diğer parametreler yanında --with-sybase-ct=/freetds olarak girdiğimizde php mssql ve sybase ilgili gereken libleri yükleyecek ve ilgili fonksiyonları açacaktır.

Bu arada ld.so.conf'umuz içerisine de /freetds/lib'i eklemeyi ve ldconfig'lemeyi unutmamız gerekiyor bu derleme sırasında...

Php ile birlikte artık kullanım şeklinize göre apache'yi de yeniden derlemeniz gerekebilir(ben so kullanıyordum düz restart yeterli oldu)

freeTDS'i kurduktan sonra çalışır mı acaba diye merak edenler olursa tds içerisinde tsql adında bir binary mevcut.

tsql -S 192.168.1.2:1433 -U sqlusername -P password

şeklinde bir komut ile gerçekten çalışırlılığını test edebilirsiniz.

Bağlantı hatası veya sql sunucudan gelecek başka hataları ayıklamanızda yardımcı olabilir.

Bu arada sağda solda php içerisinden mssql'e baglanabilmek için sybase standart sql server çekilmelidir, hatta kurulmalıdır ekstradan sybase tds çekilmelidir ayarlanmalıdır gibi saçma sapan yorumlar veya yöntemler görürseniz sakın ola inanmayın kanmayın aldanmayın.

FreeTDS bu konudaki ihtiyaçlarınızı sorunsuz olarak karşılayacaktır.

(not1: halen toplamda 2 milyon kayıt bulunan, günde 10 milyon kadar access sağlanan bir mssql sunucusuna ortalama 40 bin civarında uniq hit alan bir web sitesi arayüzünü linux üzerinde apache-php ve FreeTDS ile gayet mutlu bir şekilde çalıştırmaktayım)

(not2: FreeTDS'in sahibi bana bu mesajı yazmam için para vermedi. yani reklam değildir :))

PHP

İlgili Yazılar

Php Yumurtası

cbc

Uzun süredir kullanılan PHP'nin sürpriz yumurtası ortaya çıktı:

Bir örnegi için:
http://fazlamesai.net/?=PHPB8B5F2A0-3C92-11d3-A3A9-4C7B08C10000

Editörün Notu: Bu yumurtaya karşılık tabağı boş yollamıyoruz ve bir de şu yumurtaya göz atın diyoruz ;-)

Kim demiş PHP sadece WWW içindir diye?

SHiBuMi

Perl'ü sollayıp Apache'in en popüler modülü olmak ve dünyada 5 milyon domainde kullanılır hale ulaşmak PHP'yi kesmemiş olacak ki, PHP şimdi de masaüstü programcılığına el attı. GTK 2.0 desteği ile çalışacak olan PHP'nin masaüstü modülü şu an için 0.0.1 sürümü ile henüz bir bebek ama vaat ettikleriyle PHP programcılarına yepyeni kapılar açacak gibi gözüküyor.

Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemlerini Online Görün

anonim

Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemlerini indirip yüklemeden Online olarak görüp denemek isteyenler için www.opensourcecms.com sitesi biçilmiş kaftan.. Ayrıca akademisyenlere CMS - e-Learning başlığında Moodle sistemini incelemelerini şiddetle tavsiye ederim. Online ders sistesi hazırlamak gerçekten çok kolay...
www.cmsinfo.org/article.php3?story_id=98 adresinde de güzel bir tartışma var.

Not: İşin açıkçası windows'da çalışan basit bir İçerik Yönetim Sistemi arıyorum. Blog tarzında bir sistemde olsa yeterli olur.
Kişisel kullanım için hangi İçerik Yönetim Sistemi tercih edilmeli ?

PHP`nin son marifeti: Executable PHP!

SHiBuMi

Birkaç hafta önce PHP-GTK ile PHP`nin yepyeni bir şekil almaya başladığını yazmıştım. Çok geçmeden ikinci bomba da düştü: Artık PHP kodlarınızı Windows altında çalıştırılabilir (exe) dosyalara dönüştürebileceksiniz. Bu özellik GTK eklentisi ile birleştiğinde PHP kullanıcıları artık gerçek GUI uygulamaları yaratmaya başlayabilecekler. Bu da PHP'nin bir script dili olmaktan çıkmaya başladığının ve giderek komple bir programlama dili olduğunun en bariz örneklerinden bir tanesi. Şu anda Linux için böyle bir imkan yok ancak open-source olan projenin Linux altında da hayata geçirilmesi için şimdiden dünya çapında kollar sıvanmış. Bu haberle ilgili daha fazla bilgi almak için www.deskcode.com/phpcompiler adresini ziyaret edebilirsiniz.

Aklınızda bulunsun... (php 4.2 ve MySQL)

conan

Linux serverınızdaki php 4.1.X versiyonunu yenisiyle değiştirmek istiyorsunuz ve de 4.2.0'ı kurmak icin download ettiniz. unzip, configure, make, make install'dan sonra bütün mySQL database bağlantılarınızın çalışmadığını ve access problemleriniz olduğunuzu gördünüz. Aman tanrım! neler oluyor??!! diyorsanız işte cevabı: