linux üzerindeki php ile mssql 2000(veya 7.0 veya 6.5...)e bağlanmak istersek

0
roots
İlla da MySQL kullanacak değilsiniz ya, roots kardeşimiz bize PHP connectivity konusunda bir tecrübesini aktarmış.

Allah oldurmasın ama bir gün icap ederde başınız sıkışırsa ve siz mssql 2000'e linux üzerinde çalışan bir webserverdan php ile bağlanmak zorunda kalırsanız aşağıdakiler sanırım işinize yarayacaktır.

http://www.freetds.com'dan güncel tds sürümünü çekelim. RPM çekebilirsiniz kolay çözüm olarak. Ben tgz olarak indirdim ve...
./configure --prefix=/freetds --with-tdsver=7.0 --enable-msddlib make;make install

ile kurdum.

Daha sonra

export SYBASE=/freetds

şeklinde SYBASE libleri için freetds dizinini set ederek doğruca php source dizinimize yollandım.

php derlemesi sırasında ihtiyacınız olan diğer parametreler yanında --with-sybase-ct=/freetds olarak girdiğimizde php mssql ve sybase ilgili gereken libleri yükleyecek ve ilgili fonksiyonları açacaktır.

Bu arada ld.so.conf'umuz içerisine de /freetds/lib'i eklemeyi ve ldconfig'lemeyi unutmamız gerekiyor bu derleme sırasında...

Php ile birlikte artık kullanım şeklinize göre apache'yi de yeniden derlemeniz gerekebilir(ben so kullanıyordum düz restart yeterli oldu)

freeTDS'i kurduktan sonra çalışır mı acaba diye merak edenler olursa tds içerisinde tsql adında bir binary mevcut.

tsql -S 192.168.1.2:1433 -U sqlusername -P password

şeklinde bir komut ile gerçekten çalışırlılığını test edebilirsiniz.

Bağlantı hatası veya sql sunucudan gelecek başka hataları ayıklamanızda yardımcı olabilir.

Bu arada sağda solda php içerisinden mssql'e baglanabilmek için sybase standart sql server çekilmelidir, hatta kurulmalıdır ekstradan sybase tds çekilmelidir ayarlanmalıdır gibi saçma sapan yorumlar veya yöntemler görürseniz sakın ola inanmayın kanmayın aldanmayın.

FreeTDS bu konudaki ihtiyaçlarınızı sorunsuz olarak karşılayacaktır.

(not1: halen toplamda 2 milyon kayıt bulunan, günde 10 milyon kadar access sağlanan bir mssql sunucusuna ortalama 40 bin civarında uniq hit alan bir web sitesi arayüzünü linux üzerinde apache-php ve FreeTDS ile gayet mutlu bir şekilde çalıştırmaktayım)

(not2: FreeTDS'in sahibi bana bu mesajı yazmam için para vermedi. yani reklam değildir :))

PHP

İlgili Yazılar

PHP5, Zend ve soru işaretleri(m)

junkie

PHP5 ile ilgili dökümanlar çıktıkça meraklandım ve Beta versiyonları ile içine daldım. Ama içine girdikçe, daha fazla soru işareti kafamda yer bulmaya başladı. Özellikle Zend'in yaptığı anketin sonuçlarını açıklamasından sonra.

Acaba Zend PHP5 stratejisi ile ilgili hata mı yaptı? Ya da bu kadar köklü bir değişim böyle bir adımı mı beraberinde getirmeli? Bilemiyorum...

MyObjects Zend'in PHP 5 Yarışmasında 7. Oldu

resilence

MySql ve PHP 5 nesne kalıcılık kütüphanesi (Object Persistence Library) uygulaması olan MyObjects, Zend firmasının düzenlediği Php 5 programlama yarışmasında 150'den fazla uygulama içerisinde 7. oldu.

MyObjects BSD lisansı ile dağıtılan bir uygulama, yani ticari olsun ya da olmasın her türlü php uygulaması MyObjects ile geliştirilebilir ya da MyObjects entegre edilerek geliştirilebilir. Uygulamanın genel amaçları ve özellikleri şöyle:

Tica:TK: İlla ki Web Üzerinde Çalışacak!

tongucyumruk

Tica:TK Web uygulamalarının en büyük sorunu olan süreksiz bir bağlantı tipine sahip http protokolünün dezavantajlarını giderme amacı güden bir framework. Benzerlerine oranla en büyük farkı ise sadece Javascript ve PHP ile bu işi hallediyor olması.

vty MySQL Yöneticisi 1.6 Çıktı

pieycpi2

Web üzerinden MySQL yönetimi sağlayan vty'nin 1.6 sürümü çıktı. vty tek sayfalık bir script ile üzerinden MySQL veritabanının yönetilmesine imkan sağlıyor. tek bir sayfa olduğu için kolaylıkla kurulabiliyor. Kolay ve kullanışlı yapısı ile de dikkat çekiyor. Şu an Türkçe, İngilizce ve İtalyanca dilleri mevcut.

İndirmek için için: http://www.kutukutu.com/vty/

Php Web Programlamaya Giriş Belgeleri

Guardian

Bir süredir php programlama diline giriş yapmak isteyenler için hazırladığım belgelerin giriş amaçlı olan kısmını bitirdim ve www.samkon.org'da yayınladım.

Belgelerin pdf formatındaki hallerini sıkıştırılmış olarak buradan indirebilirsiniz. (3.8 MB)