linux üzerindeki php ile mssql 2000(veya 7.0 veya 6.5...)e bağlanmak istersek

0
roots
İlla da MySQL kullanacak değilsiniz ya, roots kardeşimiz bize PHP connectivity konusunda bir tecrübesini aktarmış.

Allah oldurmasın ama bir gün icap ederde başınız sıkışırsa ve siz mssql 2000'e linux üzerinde çalışan bir webserverdan php ile bağlanmak zorunda kalırsanız aşağıdakiler sanırım işinize yarayacaktır.

http://www.freetds.com'dan güncel tds sürümünü çekelim. RPM çekebilirsiniz kolay çözüm olarak. Ben tgz olarak indirdim ve...
./configure --prefix=/freetds --with-tdsver=7.0 --enable-msddlib make;make install

ile kurdum.

Daha sonra

export SYBASE=/freetds

şeklinde SYBASE libleri için freetds dizinini set ederek doğruca php source dizinimize yollandım.

php derlemesi sırasında ihtiyacınız olan diğer parametreler yanında --with-sybase-ct=/freetds olarak girdiğimizde php mssql ve sybase ilgili gereken libleri yükleyecek ve ilgili fonksiyonları açacaktır.

Bu arada ld.so.conf'umuz içerisine de /freetds/lib'i eklemeyi ve ldconfig'lemeyi unutmamız gerekiyor bu derleme sırasında...

Php ile birlikte artık kullanım şeklinize göre apache'yi de yeniden derlemeniz gerekebilir(ben so kullanıyordum düz restart yeterli oldu)

freeTDS'i kurduktan sonra çalışır mı acaba diye merak edenler olursa tds içerisinde tsql adında bir binary mevcut.

tsql -S 192.168.1.2:1433 -U sqlusername -P password

şeklinde bir komut ile gerçekten çalışırlılığını test edebilirsiniz.

Bağlantı hatası veya sql sunucudan gelecek başka hataları ayıklamanızda yardımcı olabilir.

Bu arada sağda solda php içerisinden mssql'e baglanabilmek için sybase standart sql server çekilmelidir, hatta kurulmalıdır ekstradan sybase tds çekilmelidir ayarlanmalıdır gibi saçma sapan yorumlar veya yöntemler görürseniz sakın ola inanmayın kanmayın aldanmayın.

FreeTDS bu konudaki ihtiyaçlarınızı sorunsuz olarak karşılayacaktır.

(not1: halen toplamda 2 milyon kayıt bulunan, günde 10 milyon kadar access sağlanan bir mssql sunucusuna ortalama 40 bin civarında uniq hit alan bir web sitesi arayüzünü linux üzerinde apache-php ve FreeTDS ile gayet mutlu bir şekilde çalıştırmaktayım)

(not2: FreeTDS'in sahibi bana bu mesajı yazmam için para vermedi. yani reklam değildir :))

PHP

İlgili Yazılar

Gelişmiş PHP ve MySQL Dersleri

anonim

PHP ve MySQL konularında Türkçe kaynak sıkıntısı çeken herkesin arayış içinde olduğu şu zamanlarda Güray Süerdem kişisel blog sayfasında bilgi ve tecrübelerinden faydalanarak hazırladığı PHP ve MySQL derslerini derli ve toplu bir şekilde yayınlayarak Türkçe kaynak sıkıntısını aza indirmeyi planlamış.Ayrıca derslerin yanında bazı önemli fonksiyonlarada yer vermiş.Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Extreme Programming & PHP

SHiBuMi

Extreme Programming, bir anlamda geleneksel yazılım geliştirme metodolojilerine tepki olarak ortaya çıkmış, kodlamayı ön planda tutan, planların her zaman değişikliğe uğramaya mahkum oldukları tecrübesinden yola çıkarak, kodlama ile planlamayı sistem bütünlüğünü tehlikeye atmadan bir arada yürütmeyi hedefleyen bir yazılım geliştirme metodudur. İlk başlarda Smalltalk ile geliştirilen projelerde uygulanmaya başlanmış ve başarı kazanmış bu sistem, bütün programlama dilleri ile uygulanabilir, özellikle günümüzde daha hızlı kod yazımına imkan sağlayan scripting dilleri ile güzel sonuçlar elde edilebilir.

Türkçe wiki motoru Wikepage 2005.4 çıktı.

fox

Wikepage, wiki siteleri / kişisel / iş sitelerini veritabansız, çokludilde, banner desteği ile yapabilen sadece 27Kb'lık bir PHP kodu. Yeni sürümün özelleri arasında: Wikispam önleme amaçlı nofollow linkler, tema desteği, optimize kod, yeni dizin yapısı, tek dosya i18n desteği, yeni tema gösterilebilir. Ayrıntılı bilgi ve demo site Wikepage internet sitesinde.

GNU/Linux Üzerinde de Çalışabilen Güzel Bir PHP Editörü: QUANTA 3.1

sceylani

Merhaba,

Linux için güzel bir editör bulma calışmalarım sonunda meyvelerini verdi :

Ekran Görüntüsü

Evet yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı gibi GNU/Linux ile ücretsiz bir editör kullanılarak sayfa çıktılarının anında görülmesi ve bir nevi hata ayıklama (debug) işlemi mümkün olabiliyor.

Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemlerini Online Görün

anonim

Açık Kaynak Kodlu İçerik Yönetim Sistemlerini indirip yüklemeden Online olarak görüp denemek isteyenler için www.opensourcecms.com sitesi biçilmiş kaftan.. Ayrıca akademisyenlere CMS - e-Learning başlığında Moodle sistemini incelemelerini şiddetle tavsiye ederim. Online ders sistesi hazırlamak gerçekten çok kolay...
www.cmsinfo.org/article.php3?story_id=98 adresinde de güzel bir tartışma var.

Not: İşin açıkçası windows'da çalışan basit bir İçerik Yönetim Sistemi arıyorum. Blog tarzında bir sistemde olsa yeterli olur.
Kişisel kullanım için hangi İçerik Yönetim Sistemi tercih edilmeli ?