``Ne? Hala Java uyumlu bir telefonunuz yok mu? Çok da dert etmeyin. Araştırmalar, 2006 yılına kadar tüm cep telefonu modellerinin Java uyumlu olacağında hemfikir. Peki, geliştirici olarak bize düşen ne? Tabi ki bu cihazları sefil kullanıcıların ihtiyaçlarına ve de çoğunlukla eğlencelerine uygun şekilde programlamak. Cep telefonlarımızı, kıstlı da olsa birer bilgisayar haline getirecek bu teknolojiyle bu güne kadar neler yapıldığını ve neler yapılabileceğini görmek istiyorsanız midlet.org adresini hemen ziyaret edin (tamam, önce yazıyı okumayı bitirin, sonra ziyaret edin - ve evet, ileride oyun da yazacağız!)´´
Selem Delül´ün J2ME teknolojisi ile cep telefonu programlama konusunu ele alacağı yazı dizisinin ilk bölümünün devamını
ileriseviye.org sitesinde okuyabilirsiniz.
Java ile web uygulamalari gelistirirken dinamik dillerden en cok özledigim seylerden biri kod degisimlerinde ilgili modullerin otomatik olarak yeniden yuklenmesi. Tabi ki JRebel sagolsun bunu yapmak gayet mumkun lakin JRebel özgur yazilim olmadigi icin sadece profesyonel ortamlarda kullandigim bir arac, hobi olarak, evde gelistirdigim projelerde ise ne yazik ki kullanamiyorum.
Linkteki yazida anlatilan tekniklerle kisitli da olsa bir sicak kod guncellemesi saglamak mumkun tabi ki fakat ben bunun yerine bu ozelligin yoklugunu bir avantaja cevirmeyi tercih ediyorum. Ne de olsa bundan yillar önce bir bilgenin dedigi gibi: Avantaja cevrilemeyecek dezavantaj yoktur. Ben de Java gelistirme ortaminin bu eksikligini daha fazla test yazmak icin bir mazeret olarak kullaniyorum. Bu sayede gelistirdigim herhangi bir özelligi el yordamiyla, bir web tarayici acip rastgele tiklayarak degil otomatize edilmis testlerle deneme, dogrulugunu garanti etme sansim oluyor.