İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

0
FZ
Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.
Söz konusu tasarı devlet dairelerinin ve enstitülerinin sadece açık kodlu yazılımlara dayanan ürünleri satın almalarını öngörüyor.

Devlet daireleri bu yasa tasarısına göre eğer açık kodlu yazılıma dayanmayan bir ürün almaları gerekirse bunun için Maliye Bakanlığı'na yazılı olarak gerekçelerini bildirecekler.

Tasarıyı ortaya koyan politikacı ise Keneset üyesi Nehama Ronen. Bu fikrin başlıca gerekçelerinden biri olarak fakir İsrail vatandaşlarının Microsoft lisansları yüzünden maliyeti artan PC'leri satın almakta güçlük çektikleri gerçeği gösteriliyor.

Devlet kurumlarını açık kaynak kodlu yazılımlara kaydırarak İsraillilerin bu tür yazılımlara yaklaşımlarının daha olumlu hale getirilmesi, bunun devlet ve eğitim kurumlarına bilgisayar ile bağlanan vatandaşları teşvik etmesi bekleniyor. Bu şekilde PC maliyetlerinin de pahalı yazılımların miktarlarının azaltılarak düşürülmesi ve bilgisayarlaşma oranının artırılması planlanıyor.

Eleştirmenler ise söz konusu yasa taslağının başarılı olabilmesine şüphe ile yaklaşıyorlar ve vatandaşların hangi yazılımı seçeceklerine yine kendilerinin özgürce karar vermeleri gerektiğini iddia ediyorlar.

İlgili Yazılar

Linux İçin Opera 6

sundance

Browserlar arasında bir kaç yıldır en hafif ve en hızlı olma ünvanını kimselere kaptırmayan Opera 13 Kasım`da Windows için çıkarttığı Opera 6 TP1`i, bu sefer de Linux için çıkarttı.

\r\r\r \r\r\r Her zaman bildiğimiz Opera, 486-DX2/66`da 16Mb ram ile bile oldukça iyi performans vermeye devam ediyor, dahası bu yeni sürümünde fonksionel gelişimlerin yanı sıra, görünüşünü de tamamen isteğinize uygun hale getirme imkanı sağlıyor. Şahsen bir yıldır başka browser kullanmıyorum, tavsiye ederim...

Linux 2.4 çekirdeğin 20 yaşındaki koruyucu meleği Marcelo ile röportaj

acemi_

Çeviri biraz acele ve özensiz oldu. Sözü edilen bazı konular hakkında da yeterli bilgiye sahip değilim. Bunu göz önüne alarak okuyun.

http://kerneltrap.org/node/view/1880


Marcelo Tosatti, 2001 Kasın ayında 18 yaşındayken Linux 2.4 kararlı cekirdeğin bakıcısı (maintainer) oldu. 2.4.15 sürümünden çok kısa bir süre sonra çıkan 2.4.16 sürümü ile ilk çekirdeğini yayınladı. Çekirdekte, dosya sistemindeki bir bozulma ile ilgili bir güncelleme yapılmıştı. İki sene sonunda, artık çekirdeğin 2.4.23 sürümünü yayınlamış durumda ve çok yakında çekirdeği bakım (maintenance) moduna geçirmeyi planlıyor. Yani artik sadece hatalar ve güvenlikle ilgili güncellemeler yapılacak.

Marcelo, Brezilya'da yaşıyor ve Cyclades Corporation adlı şirkette çalışıyor. Bu röportajda, Marcelo'nun nasıl 2.4 çekirdeğin bakıcısı olduğuna ve 2.4 çekirdeği bugünlere nasıl getirdiğine bakacağız.

Mandrake 10 Gazete Bayilerinde

Teorisyen

Daha önceleri Mandrake Linux 9.2 yi ve 9.3 ü veren Pc Extra Dergisi şimdide Mandrake Linux 10'u veriyor...

İlgilenenlere duyurulur...

Knoppix 3.4 çıktı!

yuxel

Tüm zamanların en canlı cd'si Knoppix, 3.4 sürümüne ulaştı. Dağıtım, öntanımlı olarak Kernel 2.4.26(2.6.5 seçilebiliyor) ile geliyor.

KDE 3.2.2, kdevelop3, OpenOffice 1.1.1, gimp 2.0 gibi paketlerin de bulunduğu sürümden, knoppix.net forumlarında yapılan bir oylama ile, alan sorunları yüzünden Koffice ve LaTex paketleri çıkarıldı.GNU/Linux'a yeni başlayanlar için en güzel "canlı" kaynaklardan birisi olan Knoppix'in 3.4 sürümünün paket listesine de buradan erişebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi
İndirmek için: iso torrent
tartışmak için -> irc.freenode.net #knoppix

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 24 Haziran 2004 Perşembe günü IBM İstanbul Linux Merkezi'nde bir seminer düzenliyor. Seminerde, dünyanın en gelişmiş açık kaynak kodlu veritabanı sunucusu olan PostgreSQL tanıtılacak ve gelişmiş özellikleri anlatılacaktır. Ayrıca, PostgreSQL ile kurumsal çözümlerin nasıl yapılacağı ve PL/pgSQL SQL Yordamsal Dili'nin özelliklerinden de bahsedilecektir.