İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

0
FZ
Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.
Söz konusu tasarı devlet dairelerinin ve enstitülerinin sadece açık kodlu yazılımlara dayanan ürünleri satın almalarını öngörüyor.

Devlet daireleri bu yasa tasarısına göre eğer açık kodlu yazılıma dayanmayan bir ürün almaları gerekirse bunun için Maliye Bakanlığı'na yazılı olarak gerekçelerini bildirecekler.

Tasarıyı ortaya koyan politikacı ise Keneset üyesi Nehama Ronen. Bu fikrin başlıca gerekçelerinden biri olarak fakir İsrail vatandaşlarının Microsoft lisansları yüzünden maliyeti artan PC'leri satın almakta güçlük çektikleri gerçeği gösteriliyor.

Devlet kurumlarını açık kaynak kodlu yazılımlara kaydırarak İsraillilerin bu tür yazılımlara yaklaşımlarının daha olumlu hale getirilmesi, bunun devlet ve eğitim kurumlarına bilgisayar ile bağlanan vatandaşları teşvik etmesi bekleniyor. Bu şekilde PC maliyetlerinin de pahalı yazılımların miktarlarının azaltılarak düşürülmesi ve bilgisayarlaşma oranının artırılması planlanıyor.

Eleştirmenler ise söz konusu yasa taslağının başarılı olabilmesine şüphe ile yaklaşıyorlar ve vatandaşların hangi yazılımı seçeceklerine yine kendilerinin özgürce karar vermeleri gerektiğini iddia ediyorlar.

İlgili Yazılar

Debian GNU/Linux 2.2.r7 Duyuruldu!

anonim

Debian`in stable sürümlerinden kodadı `potato`nun 7. versiyonu duyuruldu. Bu sürümde öncelikle güvenlik açıklarına yer verilmiş, bunun dışında ise bir kaç ufak bug ile uğraşılmış. Eski potato sürümünü kullananlar ve apt ile sistemlerini güncel tutmayı başarmış olanlar için sorun yok, yine apt ile tüm güvenlik açıklarını kapatabilirler.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi icin: http://www.debian.org/News/2002/20020713 adresine göz atabilirsiniz

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...

Linux belgeseli Türkiye`de

tupac

Serbest Yazılımın 'baba'larını izlemek için bu fırsat kaçmaz! Evet. Linux Belgeseli, 16-19 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Linux Şenliğinde gösterilecek. Ayrıntılar; www.bilisimcumhuriyeti.com/thecode/

Gelecek Linux 1.0

anonim

En önemli özelliği sitesinde de belirtildiği gibi "Her uygulama ile ekrana ve yazıcıya Türkçe yazma ve bastırma desteğini orijinal olarak içinde barındıran ilk ve tek dağıtım" olan Gelecek Linux, Gelecek Linux Sistemleri firması tarafından hazırlanmış. 3 CD halinde ve Türkçe StarOffice 5.1 ile beraber gelen Gelecek Linux, bizleri yüzlerce dolar lisans ücreti ödemekten kurtaracak ve sonunda Linux altında adam gibi bir Türkçe masaüstü ve ofise kavuşturacak gibi gözüküyor. Gelecek Linux'u FTP yansısından indirebilmeniz mümkün. Web sitesine ise http://www.geleceklinux.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Yeni bir linux dağıtımı : MagmaLinux 9.3

ccvural

Linux kurmak normal bilgisayar kullanıcıları için daima korkulan bir şey olmuştur. MagmaLinux bu soruna çözüm bulmayı hedefliyor. Kurulum son derece basitleştirilmiş.

Linux 'a geçmek isteyen bormal bilgisayar kullanıcılarının zorlandığı bir başka konu ise hangi paket/programları kuracağı. Magma , uzman olmayanların paket seçme sorununa da çözüm getirmeyi hedefliyor.

Daha detaylı bilgi için http://www.magmalinux.org