İsrail Hükümetinden Linux ile İlgili Yasa

0
FZ
Önerilen Yasa Tasarısı Hükümet Kurumlarında Sadece Açık Kodlu Yazılımın Kullanılmasını Zorunlu Kılıyor

Şili, Arjantin, Almanya, Avustralya, Çin, Peru, Kanada, Fransa, İtalya ve şimdi de İsrail...

Pek çok medya kaynağına göre yeni bir yasa taslağı açık kodlu kaynak kullanımını devlet dairelerinde zorunlu kılmayı planlıyor.
Söz konusu tasarı devlet dairelerinin ve enstitülerinin sadece açık kodlu yazılımlara dayanan ürünleri satın almalarını öngörüyor.

Devlet daireleri bu yasa tasarısına göre eğer açık kodlu yazılıma dayanmayan bir ürün almaları gerekirse bunun için Maliye Bakanlığı'na yazılı olarak gerekçelerini bildirecekler.

Tasarıyı ortaya koyan politikacı ise Keneset üyesi Nehama Ronen. Bu fikrin başlıca gerekçelerinden biri olarak fakir İsrail vatandaşlarının Microsoft lisansları yüzünden maliyeti artan PC'leri satın almakta güçlük çektikleri gerçeği gösteriliyor.

Devlet kurumlarını açık kaynak kodlu yazılımlara kaydırarak İsraillilerin bu tür yazılımlara yaklaşımlarının daha olumlu hale getirilmesi, bunun devlet ve eğitim kurumlarına bilgisayar ile bağlanan vatandaşları teşvik etmesi bekleniyor. Bu şekilde PC maliyetlerinin de pahalı yazılımların miktarlarının azaltılarak düşürülmesi ve bilgisayarlaşma oranının artırılması planlanıyor.

Eleştirmenler ise söz konusu yasa taslağının başarılı olabilmesine şüphe ile yaklaşıyorlar ve vatandaşların hangi yazılımı seçeceklerine yine kendilerinin özgürce karar vermeleri gerektiğini iddia ediyorlar.

İlgili Yazılar

SLAX v5.0.4 duyuruldu

Soulblighter

SLAX Live-CD'lerin yeni sürümlerini duyurdu. Standard sürümün yanında KillBill sürümü ve Frodo sürümleri de güncellendi.

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/

Kim demiş Linux altında modelleme ve animasyon yapılmaz diye!

PCc0d3r

Şu anda tam iki sene önceye gittim. Elimin altında win98 ve karşımda lightwave açık. Hayal gücümü fare tıklamaları ile dijital ortama dokuyorum. Peki şimdi ne farkı var bu zamandan. Şu an linux makinemde elimin altında blender açık ve neredeyse artık ligthwave ile yapabildiğim her şeyi yapmaya başladım! Bu arada Shrek adlı filmin Linux altında yapılmış olması da işin çabası.

Sonuç olarak kimse 3d yüzünden Linux'a geçemiyorum diye bir mazeret uyduramaz günümüzde. Alırsınız ücretsiz Blender'i sonra başlarsınız konuşturmaya hayal gücünüzü...

Truva Linux 1.0 versionu çıkarttı!

sundance

2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtyacına gore hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan TruvaLinux Projesi dün itibariyle kararlı sürümü olan 1.0'ı anons etti.

2004 yılından bu yana geliştirilmekte olan dağıtımda yeralan bazı paket sürümleri şu şekilde -Kernel 2.6.17.8
-Kde 3.5.4 Masaüstü Ortamı
-Xorg 6.9.0
-Mozilla Firefox 1.5.0.6
-MPlayer 1.0pre8

Mandrake Linux 9.1 ve Knoppix’li PC Extra bayilerde

pcextra

Mandrake Linux 9.1’in 3 CD’lik tam sürümü ve Knoppix 3.2 CD’si PC Extra dergisi ile birlikte satışa çıktı. Fazlamesai.Net’ten Kıvılcım Hindistan, Ömür Özoral ve Boran Puhaloğlu’nun özverili katkıları sayesinde hazırlanan bu yeni dergi ile Mandrake Linux 9.1’in kurulumdan kullanımına kadar hemen hemen tüm özellikleri gözler önüne seriliyor. Mandrake Linux 9.1 CD’leri 3’lü jewelbox içine yerleştirilmiş olan toplam 4 CD’lik bu özel sayı hakkındaki görüş ve önerilerinizi merakla bekliyoruz.