Gelecek Linux 2.0 çıktı

0
tongucyumruk
Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.
Dağıtım KDE3 ve Gnome 1.4 ile geliyor. Niye Gnome 2.0 yok sorusuna ise verilen cevap Gnome 2.0'ın bazı uyumsuzluk problemleri içermesi. Daha sonra isteyenler için elbet Gnome 2.0'a güncelleme için gerekli dosyalar yayınlanacaktır. Ayrıca bu sürüm içerisinde OpenOffice.org'dan GNU Muhasebeye Linux'a geçmek isteyecek kurumlar için gerekebilecek birçok yazılım entegre edilmiş.

Henüz kurmamış olmama rağmen dikkatimi çeken bir nokta da Gelecek Linux 1.1 tamamen RedHat tabanlıyken 2.0'da apt-get tabanlı bir sisteme geçilmiş olması. Bu yolla Gelecek Linux RPM'in dosya bağımlılığı derdinden kurtulmuş böylece yeni kullanıcılar için paket yönetimi daha da kolaylaştırılmış.

Bütün bunların yanına mükemmel olduğundan şüphe etmediğim türkçe desteğini de eklediğinizde Gelecek Linux'un Linux ile yeni tanışacak insanlar, Linux'a geçmeyi planlayan iş yerleri ve belkide en önemlisi bilgisayar labaratuarlarlarında Linux kullanmak isteyen eğitim kurumları için yaptığı katkının önemi ortaya çıkıyor.

Gelecek Linux'u Linux Shop'tan 34.500.000 TL'ye satın alabilir veya İnternetten indirebilirsiniz

NOT: Bu haberi yazdığım sırada henüz cd'ler internete koyulmamıştı

Görüşler

0
anonim
lisans sorunu yaşayan şirketler için çok işe yarayacağını düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

LinuxWorld Ödülleri: And the Winner is... Microsoft?

FZ

Hayır, 1 Nisan şakası falan değil. LinuxWorld etkinliğinde En İyi Sistem Entegrasyon Yazılımı ödülünü alan şirket Microsoft oldu.

Siyaseten doğruluğun önemi

loker

Linux International geçtiğimiz günlerde lüks bir otelde Penguen şeklinde pasta kesip GPL'in yaş gününü kutladı. Bunu, (Linux camiasıyla paylaşmak yerine) basın toplantısı şeklinde yapan oluşum adına konuşan Siyami Kahyaoğlu burada gazetecilere GPL'in önemini, özgür yazılımı anlattı, örnekler verdi ve MEB ihalesi konusunda girişimde bulunduklarını da söyledi. Hepsi çok güzeldi, ancak sunum malesef özgür olmayan bir yazılım aracılığıyla yapılıyordu ve bu bir gazetecinin gözünden kaçmadı [radikal.com.tr, Sanal Alem].

Ciddiye alınmadığınızda suçlu kim olacak şimdi?

Tux + Gnu/Linux Baskılı T-shirtlerimiz Hazır!

parsifal

Beyaz T-Shirt üzerine 25cm'lik dev penguen(tux)+ Gnu/Linux baskılı T-shirtlerimiz hazır. L ve M beden olarak hazırlanan ürünün satış fiyatı 8 milyon TL olup linux34.com'dan sipariş verebilirsiniz.

Linux´a DirectX 8.1 Geliyor

polat

Özellikle Linux fanatikleri için iyi bir haber.Kanada tabanlı Transgaming Technologies isimli bir firma Linux'da DirectX oyunlarının çalışabilmesini sağlaycak WineX API projelerini duyurdu.Bu program sayesinde Linux kullanıcıları neredeyse her Windows oyununu sistemlerinde görebilme şansına erişecekler. /Kaynak:www.inethaber.com

Linux 2002 Timeline

raistlinthewiz

Lwn.net'te yayınlanan makalede 2002 senesi için Linux zaman çizelgesini görebilirsiniz. Bu makalede 2002 yılında Linux dünyasında meydana gelen gelişmelere konu alınıyor. http://lwn.net/Articles/16871/