Gelecek Linux 2.0 çıktı

0
tongucyumruk
Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.
Dağıtım KDE3 ve Gnome 1.4 ile geliyor. Niye Gnome 2.0 yok sorusuna ise verilen cevap Gnome 2.0'ın bazı uyumsuzluk problemleri içermesi. Daha sonra isteyenler için elbet Gnome 2.0'a güncelleme için gerekli dosyalar yayınlanacaktır. Ayrıca bu sürüm içerisinde OpenOffice.org'dan GNU Muhasebeye Linux'a geçmek isteyecek kurumlar için gerekebilecek birçok yazılım entegre edilmiş.

Henüz kurmamış olmama rağmen dikkatimi çeken bir nokta da Gelecek Linux 1.1 tamamen RedHat tabanlıyken 2.0'da apt-get tabanlı bir sisteme geçilmiş olması. Bu yolla Gelecek Linux RPM'in dosya bağımlılığı derdinden kurtulmuş böylece yeni kullanıcılar için paket yönetimi daha da kolaylaştırılmış.

Bütün bunların yanına mükemmel olduğundan şüphe etmediğim türkçe desteğini de eklediğinizde Gelecek Linux'un Linux ile yeni tanışacak insanlar, Linux'a geçmeyi planlayan iş yerleri ve belkide en önemlisi bilgisayar labaratuarlarlarında Linux kullanmak isteyen eğitim kurumları için yaptığı katkının önemi ortaya çıkıyor.

Gelecek Linux'u Linux Shop'tan 34.500.000 TL'ye satın alabilir veya İnternetten indirebilirsiniz

NOT: Bu haberi yazdığım sırada henüz cd'ler internete koyulmamıştı

Görüşler

0
anonim
lisans sorunu yaşayan şirketler için çok işe yarayacağını düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Reiser4 Gümbür Gümbür Geliyor

Soulblighter

Slackware kullananlar bilir ReiserFS dosya sistemini. (Gentoo, Lindows ve SuSE de kullanılıyor sanırım) ReiserFS, sağladığı performans ile kendini kanıtlamış bir dosya sistemi. Hans Reiser tarafından yazılan ReiserFS dosya sisteminin yeni sürümü olan Reiser4, yakında çıkıyor.

Linux çekirdeğinin 2.6 sürümü ile birlikte gündeme gelen Reiser4, ReiserFS'in bir üst sürümü veya güncellenmiş hali değil. Tamamen yeni bir dosya sistemi. Sağladığı özellikler gerçekten heyecan verici...

Slackware 9 Sonunda Çıktı !!

oktay

Henüz resmi site slackware.com'dan haber verilmemiş olsa da Slackware 9 artık hazır. Bu yazıyı yazdığım saatlerde 9.0 sürümü henüz yansı sitelerine ulaşmamış görünüyor. Zannediyorum resmi bir açıklama yapılmamış olmasının sebebi de yansı sitelerine bu aşamada yüklenilmesini engellemek.

Uzun zamandır beklediğimiz şu anda hala yayınlanan en eski Linux sürümü ünvanını elinde bulunduran bu Slackware in yeni sürümü hepimize hayırlı olsun.

Eğer indirmeyi başarabilirseniz lütfen geçici yansı sunucuları kurup buradan adresi dağıtmak vasıtasıyla Türkiyede de yayılmasına yardımcı olunuz.

linuxtoday.com/developer/2003031901126NWSLSW adresinden daha fazla bilgi alınabilir.

Linux`un patladığı nokta...

sundance

Hep yazıyoruz Linux şöyle, Linux böyle. Çünkü açıkcası tamamen gönüllü organizasyonlar tarafından bir `fazlamesai`lere dayanan böyle bir proje bizde gerçekten heyecan ve keyif uyandırıyor.

Ama bu demek değildir ki Linux`daki kötü yanları da görmezden geleceğiz.
Birçok X Windows yöneticisinde terminaller arası copy/paste yapamamak bunlardan biri mesela ;)

Linux Eğitimi - Kayıt için son 4 gün

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen Linux eğitimi için kayıtlar başladı ve cuma gününe kadar sürecek. Gerek içerik, gerekse eğitim yöntemleri açısından başka bir örneği olmayan bu eğitim, ücretler açısından da benzersiz. Zaman kaybetmeden yerinizi ayırtın, camiada siz de yerinizi alın.

Ayrıntılı bilgi: http://open.bilgi.edu.tr

Not: Kayıta PCworld dergisiyle gelenlere %25 indirim yapılacaktır.

Bakkalda Süt Varken Neden İnek Satın Alalım?

velista

Uludağ Projesinin ilk ürünü Pardus Çalışan CD'nin görücüye çıkmasıyla, ortalık karışmışa benziyor. Benim de içinde bulunduğum bir grup, Pardus'u ileriye doğru atılmış çok olumlu bir adım olarak görürken; bazıları da projenin sitesinin yetersizliğine ve ortaya çıkan "ilk ürünün" CD üzerinden çalışmasına içerledi...

Benim için sorun, Uludağ'cıların neden Microsoft Türkiye'ninki gibi bir site yapamadıklarından daha önemli... Sorulması gereken asıl soru şu: "Biz Türkler bir kilo kumdan ne üretebiliyoruz?"