Gelecek Linux 2.0 çıktı

0
tongucyumruk
Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.
Dağıtım KDE3 ve Gnome 1.4 ile geliyor. Niye Gnome 2.0 yok sorusuna ise verilen cevap Gnome 2.0'ın bazı uyumsuzluk problemleri içermesi. Daha sonra isteyenler için elbet Gnome 2.0'a güncelleme için gerekli dosyalar yayınlanacaktır. Ayrıca bu sürüm içerisinde OpenOffice.org'dan GNU Muhasebeye Linux'a geçmek isteyecek kurumlar için gerekebilecek birçok yazılım entegre edilmiş.

Henüz kurmamış olmama rağmen dikkatimi çeken bir nokta da Gelecek Linux 1.1 tamamen RedHat tabanlıyken 2.0'da apt-get tabanlı bir sisteme geçilmiş olması. Bu yolla Gelecek Linux RPM'in dosya bağımlılığı derdinden kurtulmuş böylece yeni kullanıcılar için paket yönetimi daha da kolaylaştırılmış.

Bütün bunların yanına mükemmel olduğundan şüphe etmediğim türkçe desteğini de eklediğinizde Gelecek Linux'un Linux ile yeni tanışacak insanlar, Linux'a geçmeyi planlayan iş yerleri ve belkide en önemlisi bilgisayar labaratuarlarlarında Linux kullanmak isteyen eğitim kurumları için yaptığı katkının önemi ortaya çıkıyor.

Gelecek Linux'u Linux Shop'tan 34.500.000 TL'ye satın alabilir veya İnternetten indirebilirsiniz

NOT: Bu haberi yazdığım sırada henüz cd'ler internete koyulmamıştı

Görüşler

0
anonim
lisans sorunu yaşayan şirketler için çok işe yarayacağını düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kartvizitte Linux

tongucyumruk

Bir iş görüşmesinden sonra kartvizitinizi bırakmak istiyorsunuz. Ama öyle sıradan bir kartvizit bırakmak herhalde bir geek'e yakışmaz. Bu iş için kartvizit şeklindeki yazılabilir CD'lerden kullanmak daha uygun bir tercih olacaktır. Peki ama CD'nin içeriği ne olacak? Herhalde hiçbirimizin 30MB olacak kadar uzun bir CV'si yoktur. Bunun yerine o CD'ye linux yüklemeye ne dersiniz? FSF'deki amcalar bu fikri oldukça iyi bulmuş olacaklarki Bootable Businness Card projesi başlamış. Projenin amacı küçük kartvizit CD'lere sığabilecek boyutta, sadece CD'den çalışabilecek bir dağıtım üretmek. Tabiiki dağıtımın tek amacı karizmatik bir kartvizit üretmek değil. İçerdiği programlar sayesinde sistemlerin post-mortem analizinden Debian kurulumuna kadar birçok iş için kullanmanız mümkün. Dağıtımın sitesinden isolarını indirebilir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyip (mesela LiLo açılışta kartvizitinizi ekrana yazabilir) etkileyici iş başvuruları yapabilirsiniz. Not: Sanırım yılın ilk haberi oldu ha?

Ve final: Linux için Opera 5

sundance

Linux gittikçe desktopa uyum sağlıyor. Şu anda browser piyasasının en hafif ve en kullanışlı browserı olan Opera 5, son versionunu Linux için de çıkarttı

Netscape`in en son kalesi olan Linux`da, Mozilla ve Opera gün geçtikçe daha da güçleniyor. Linux bir yana ben yaklaşık 3 aydır Windows makinamda da 2 Mb`lık Opera 5 kulanıyorum. Herkese özenle tavsiye edilir.

Bilimadamları Sony Playstation 2 Kullanıyor!

FZ

Ama oyun oynamak için değil çok karmaşık vektörel ve matris hesaplamalarını kısa sürede yapabilmek için. ABD´deki Ulusal Süperbilgiişlem Uygulamaları Merkezi´ndeki (NCSA - National Center for Supercomputing Applications) araştırmacılar çok hızlı hesap yapabilmek için Sony Playstation 2 bilgisayarlarının hesaplama gücünü GNU/Linux işletim sistemi ile birleştirdiler.

Linux işletim sistemi ile kurulan ve 70 adet Sony PS2 bilgisayardan oluşan bu küme bilgisayar sistemi (cluster) yüksek yoğunlukta hesaplama gerektiren uygulamaların programlanması için kullanılıyor.

Mandrake, Conectiva'yı Aldı

anonim

Fransa merkezli Linux geliştiricisi Mandrake, Güney Amerikalı Conectiva'yı kendi gücüne kattı. Birleşme sonucu bir kaç işe odaklı daha büyük bir GNU/Linux geliştiricisi ortaya çıkmış oldu.

Özgür olmak istiyorsanız, Linus Torvalds'ın peşinden gitmeyin!

aksoyhasan

Bu söz, GNU projesini desteklemek üzere 1985 yılında kurulan Free Software Foundation [Özgür Yazılım Vakfı] kurucusu Richard Stallman tarafından söylenmiş. PCWorld'ün Avusturya sitesinin gerçekleştirdiği röportajda oldukça ilginç konulara değinen Stallman, "Lütfen GNU Linux demeyin" diye de ekliyor.

Kaynak: http://www.bildirgec.org/