Gelecek Linux 2.0 çıktı

0
tongucyumruk
Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.
Dağıtım KDE3 ve Gnome 1.4 ile geliyor. Niye Gnome 2.0 yok sorusuna ise verilen cevap Gnome 2.0'ın bazı uyumsuzluk problemleri içermesi. Daha sonra isteyenler için elbet Gnome 2.0'a güncelleme için gerekli dosyalar yayınlanacaktır. Ayrıca bu sürüm içerisinde OpenOffice.org'dan GNU Muhasebeye Linux'a geçmek isteyecek kurumlar için gerekebilecek birçok yazılım entegre edilmiş.

Henüz kurmamış olmama rağmen dikkatimi çeken bir nokta da Gelecek Linux 1.1 tamamen RedHat tabanlıyken 2.0'da apt-get tabanlı bir sisteme geçilmiş olması. Bu yolla Gelecek Linux RPM'in dosya bağımlılığı derdinden kurtulmuş böylece yeni kullanıcılar için paket yönetimi daha da kolaylaştırılmış.

Bütün bunların yanına mükemmel olduğundan şüphe etmediğim türkçe desteğini de eklediğinizde Gelecek Linux'un Linux ile yeni tanışacak insanlar, Linux'a geçmeyi planlayan iş yerleri ve belkide en önemlisi bilgisayar labaratuarlarlarında Linux kullanmak isteyen eğitim kurumları için yaptığı katkının önemi ortaya çıkıyor.

Gelecek Linux'u Linux Shop'tan 34.500.000 TL'ye satın alabilir veya İnternetten indirebilirsiniz

NOT: Bu haberi yazdığım sırada henüz cd'ler internete koyulmamıştı

Görüşler

0
anonim
lisans sorunu yaşayan şirketler için çok işe yarayacağını düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Richard Stallman ile röportaj

anonim

Özgür Yazılım Vakfı'nın kurucusu ve GNU projesinin lideri Richard Stallman, telifli yazılımlar, bağımlılık ilişkileri ve okullarda özgür yazılımın önemi konularında bir röportaj verdi.

Yeni bir dağıtım: Hadron

purak

Hadron Gentoo tabanlı, binary ve taşınabilir bir GNU/Linux dağıtımı oluşturma projesidir. Kendine has bir paket/modül yönetim sistemi vardır. Asıl geliştirilme amacı, USB belleklerinizde çalışma ortamınızı taşımanız olmasına rağmen; CDROM ya da sabit disk üzerinden de kolaylıkla çalışabilir.

INTEL: Linux, 32 İşlemcili Sunucularda Çok İyi

anonim

INTEL 32 işlemcili Itanium sunucularında yaptığı veritabanı performans testlerinde denediği Linux´un Windows ve Unix ile yarıştığını gördü.

INTEL, Linux'un geniş veritabanlarını işlemedeki performansını ölçmek için yaptığı testlerde saniyede 600.000 hareket (transaction) ile diğerlerine göre genç sayılabilecek bir işletim sisteminin büyük rakiplerinden hiç de aşağı kalır yanı olmadığını açıkladı.

Open Source File Sharing

anonim

Windows`daki imesh`ler, kazaa`lar, napster`lar hepsini bir kenera bırakın. kurtuluş open source`da dememiş miydik size? giFT (internet file transfer), açık kaynak kodlu bir dosya paylaşım programı ve shareware programlardan eksiğinden çok fazlası var. hımmm bunu kanıtlamak lazım, şöyle ki: matrix`in 538 mb`lik divx filmini indiriyorum şu an, darısı sizin başınıza...matrix divx yazdığımda yaklaşık 10 tane sonuç buldu ve elbette bu bağlantıların en yavaşı 56 k modemde 2.5 kb'lık bir dosya transferine sebep oluyor, eğer bağlantınız hızlı ise gerisini siz düşünün...
Bunun dışında sadece video değil her ama her türlü dosyayı aratabiliyorsunuz, yeterki karşıdaki adam sharing'e açık tutmuş olsun... ne diyim artık gözümüz aydın...
gift.sourceforge.net

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?