Gelecek Linux 2.0 çıktı

0
tongucyumruk
Gelecek A.Ş. tarafından geliştirilen Gelecek Linux'un 2.0 sürümü geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız çıktı. Tamamen masaüstüne yönelik olarak hazırlanmış olan dağıtımda mümkün olduğunca paketlerde sadeleştirme yapılmış. Bu sayede ilk defa Linux kuran ve X, Window Manager gibi kavramlara pek te alışık olmayan kullanıcıların daha makina açılında içinde Enlightenment, Blackbox, Window Maker gibi çince kelimeler geçen uzun bir menü ile karşılaşıp şaşırması önlenmeye çalışılmış.
Dağıtım KDE3 ve Gnome 1.4 ile geliyor. Niye Gnome 2.0 yok sorusuna ise verilen cevap Gnome 2.0'ın bazı uyumsuzluk problemleri içermesi. Daha sonra isteyenler için elbet Gnome 2.0'a güncelleme için gerekli dosyalar yayınlanacaktır. Ayrıca bu sürüm içerisinde OpenOffice.org'dan GNU Muhasebeye Linux'a geçmek isteyecek kurumlar için gerekebilecek birçok yazılım entegre edilmiş.

Henüz kurmamış olmama rağmen dikkatimi çeken bir nokta da Gelecek Linux 1.1 tamamen RedHat tabanlıyken 2.0'da apt-get tabanlı bir sisteme geçilmiş olması. Bu yolla Gelecek Linux RPM'in dosya bağımlılığı derdinden kurtulmuş böylece yeni kullanıcılar için paket yönetimi daha da kolaylaştırılmış.

Bütün bunların yanına mükemmel olduğundan şüphe etmediğim türkçe desteğini de eklediğinizde Gelecek Linux'un Linux ile yeni tanışacak insanlar, Linux'a geçmeyi planlayan iş yerleri ve belkide en önemlisi bilgisayar labaratuarlarlarında Linux kullanmak isteyen eğitim kurumları için yaptığı katkının önemi ortaya çıkıyor.

Gelecek Linux'u Linux Shop'tan 34.500.000 TL'ye satın alabilir veya İnternetten indirebilirsiniz

NOT: Bu haberi yazdığım sırada henüz cd'ler internete koyulmamıştı

Görüşler

0
anonim
lisans sorunu yaşayan şirketler için çok işe yarayacağını düşünüyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İki Süper Linux Dağıtımı

sundance

Linux kurmak istiyorsunuz ama harddiskinizin ne idüğü belirsiz binlerce dosya ile dolmasını istemiyorsunuz, veya 486-33`ünüzün 250 Meg`lik harddiskine hiçbir Linux adam gibi çalışılabilir bir halde sığmıyor

Linux dünyasında çare tükenmez, hatta şanslı bile olabilirsiniz, çünkü VectorLinux ve Peanut Linux muhtemelen Pentium 200`ünüzde Mandrake`nin çalıştığından daha hızlı bu eski makinanızda çalışacaktır. Hem de sadece 180Mb`da ve 16 Mb hafıza ile. Çalışmak ki ne çalışmak, X-Windows, Netscape, Icq ve diğer bilimum gerekli programlar eşliğinde...Hem de hemen hiç bir konfigürasyon gerektirmeden

MS Windows´ta GNU/Linux Çalıştırmak İçin Yeni Bir Yöntem: coLinux

FZ

Cooperative Linux (coLinux), MS Windows 2000/XP üzerinde GNU/Linux çalıştırmak isteyen bilgisayarcılara oldukça etkili ve pratik bir yöntem sunuyor. Bu sistemi çalıştırmak için VMware gibi ticari bir ürüne para vermenize ya da User Mode Linux sistemindeki gibi bir şeyler yapmanıza gerek yok. "Acaba ne kadar yetenekli ki bu sistem?" diye soranlarara kısaca şunu söylemek yeterli olacaktır herhalde: Sistem şu anda MS Windows içindeki bir pencerede KNOPPIX çalıştırabiliyor.

coLinux, modifiye edilmiş bir Linux çekirdeğini MS Windows üzerindeki özel bir sürücü aracılığı ile ayrıcalıklı modda (ring 0 veya supervisor modu olarak da bilinir) çalıştırıyor.

coLinux´un açık kodlu bir MS Windows uyumlu işletim sistemi olan ReactOS´la da uyumlu hale getirilme çalışmaları devam ediyor. Ekran görüntülerine buradan erişebilirsiniz.

Editörün notu: Gidip ofisteki Win2000 Server makinama bir DOS penceresi içinde Debian kurayım, zamanı geldi artık :)

Linus da artık fulltime fazlamesaici ;)

sundance

Yaklaşık altı yıldır Transmeta için çalışmakta olan, Linux hareketinin öncüsü Linus Tornvalds, kernel listelerine dün attığı şu mesajla artık Transmeta şirketinden ayrıldığını ve tüm zamanını Linux kernele ayıracağını belirtmiş.

Zaten Transmetanın da çok nazik bir şekilde, kendisine bunca zaman kernel üzerinde çalışması için imkan tanıdığını fakat artık tüm zamanını buna adayabileceğini söylüyor. Hepimize hayırlı olsun diyelim. Kariyer meraklılarına özenle duyrulur :)

İdeal taşınabilir Linux sistem

sundance

Gittiğiniz her yere götürmek istediğiniz bir Linux sisteminiz olsun mu istiyorsunuz? Fakat avuçiçi bilgisayarlar size ara geçiş cihazları gibi mi geliyor? İlla klavyesi olsun mu diyorsunuz?

Son olarak aranızda Sinclair'ın klavyesini özleyenler var mı? İşte huzurlarınızda Sharp Zaurus SL-C3100. 300 gram ağırlığında, harddiski var...