Internet üzerinde iş yapmak

0
ganzo66
Her geçen gün bir ".com" bir ".bom"'a dönüşürken neler yapılmalı, nasıl para kazanmalı. Fazlamesai`nin bir kitlesi var ve bu kitle sanırım bu konuya bir çok cevap verebilir. Ben yine de bazı önerilerde bulunmak isterim.
Öncelikle her yapılan girişimin sadece %5 ila %10'nun basarılı olduğu gerçeğini ortaya koymak ve bu işlere ona göre bakmak gerektiğine inanıyorum. Ayrıca Yahoo`nun eski CEO'su nun dediği gibi birilerinin yaptığı en büyük hata Internet`in bedava oldugunu inandırmak olmuştur. Teknolojiyi bu kadar yakından takip eden ve bu kadar para harcayan bir sektor nasıl bedava olur. Dolayısıyla Internet üzerinde yapılacak her proje öncelikle kapsamlı olarak projelendirilmelidir. Kullanılacak teknolojiler, yazılım ve donanımlar seçilmeli ve en onemlisi hangi konuda calışacağınıza karar vermelisiniz. Bunları bitirdikten sonra projenizi safhalandırarak hazırlık ve varsa geliştirme aşamaları belirlenmelidir. Tabii her konuda olduğu gibi bir de duyuru yani pazarlama aşaması vardır ki kazanca ve başarıya giden yolda en onemli kilometre taslarından biridir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konu seçeceğiniz iş dalında veya hizmet konusunda ilk olabilmektir. Bilinmelidir ki konusunda basarılı olan ilk projeler her zaman için konusunun SELPAK'ı olacaktır. Dolayısıyla Internet gibi bir ortamda yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı olduğundan, fikir üretmekten çekinmeden ve yaratıcı olmayı ön plana alarak çalışmakta büyük fayda vardır.

Bir başka eksik ve önemli konu ise veri işlemedir. Özellikle Turkiye'de eksik olan, elimizde olan bilgilerin işlenmiş ve değeri arttırılmiş hallerinin çok az bulunmasıdır. Bizler hala katalog aşamasından kurtulamamiş durumda olduğumuzdan, bir emlak sitesini hazırlarken ilanları hala gazetede cikan ilanlar gibi veriyoruz. Halbuki, düzgün bir veri tabanı alt yapisi ve VR teknolojisi ile desteklenmiş panaromik fotoğrafların bulunduğu hatta Internet üzerinden emlakçı ile görüşme yapabildiğiniz ve abone olduğunuzda istediğiniz kritelere uygun emlak bilgilerini size e-mail ile haber veren bir site her halde ilginizi daha cok cekecektir.

Unutulmamalıdırki Internet multi-medya bir iletişim aracıdır. Bu özellikleri kullanılmadığı sürece de bir projenin gercekten basarılı olması düşünülemez. Evet, hatlarımız kötü, bağlantılarımız sorunlu; iste biz fazlamesaicilere düşen bu problemlere ağlamaktan ziyade bunları hangi yaklaşımlarla ortadan kaldırabileceğimizi bulmaktır. (Sonuna kadar katılıyorum-Ed.)

Hem boşuna dememişler "KUL SIKIŞMAYINCA WEBMASTER YETISMEZMIŞ" diye :)

Gününüz aydın toprağınız bereketli ve siteniz bol hitli olsun...

GANZO66

İlgili Yazılar

Internet mimarisinin temeli: Uçdan uca prensibi

arikan

MIT Media Lab Virüssel İletişim Grubu (Viral Communications Group)'ndan David Reed geçtiğimiz günlerde "IP3 Kamu Yararı ödülü" aldı. Reed bu odülü Internet mimarisinin temelini oluşturan dijital ağlarda "end-to-end prensibi"ni (uçdan uca prensibi) geliştirmesiyle kazandı.

Google Video Player

anonim

Artık Google'da video araması yaptığınızda bulunan videoları izlemek için ekstra bir yazılıma ihtiyaç duymuyorsunuz, bulunan sonuçları hemen google player yardımıyla izleyebiliyorsunuz: Google Video.

Bence İNANILMAZ ve çok güzel bir hizmet.

Gevşek İçerik Problemi!

sundance

Sanırım hepiniz son zamanlarda oldukça popülerleşen PokeImam, Karate Kamil vs. gibi Flash Çizgi filmlerinin sayılarındaki artışın farkındasınız.

Görüntülere, kamera hareketlerine vs. bakıldığında gerçekten emek harcanmış, keyifli ürünler var ortada. Fakat içerik 8 yaşında bir ilkokul çocuğunun kurgusundan daha maharetli değil.

İşin ilginç yanı bu trend bu şekilde de devam edeceğe benziyor. Yapılan bütün espriler, magandalar, sümkürme, geğirme, kadınlara taciz vs. üstüne. Peki sadece bunları mı yapabiliriz ?

Linux`da GPRS

m1a2

Çok sayıda faydalı Türkçe-NASIL belgesine ulaşılabilecek www.belgeler.org sitesinde Linux`da GPRS ile ppp bağlantısının anlatıldığı kısa bir Linux-GPRS-NASIL belgesi gözüme çarptı. TELSIM bu GPRS servisini cüz`i bir ücretle sunuyor (bu yıl işler değişebilir mi ?). AYCELL ücretsiz. TURKCELL ve ARIA`yı incelemedim. Halen TTnet-145 üzerinden tuzluca sayılacak telefon faturlarıyla internet`e bağlanan bir kişi olarak GRPS üzerinden internet`e çıkan arkadaşların deneyimlerini bu fırsatla öğrenmek isterim. Fatura bilgileri, bağlantı hızı ve kalitesi vesaire. Ne yaşadıysanız yazın :) Ekonomik bir internet bağlantısı için GPRS dışında -benim denemediğim- başka seçenekler de var şüphesiz. Dileyenler bu kapsamda onlar hakkında da topluca değerlendirme yapabilir.

İ.T.Ü ve Internet

redogre

Bu aslında uzun zamandır yazmayı düşündüğüm ama mahkemeye intikal edebileceği için geriye attığım bir konu. Kısa bir özet geçersem, İTÜ yüksek lisans programını öğrenci kayıt sisteminde ki hatalardan dolayı bırakmak zorundayım.

İTÜ lüler bilir, artık kayıt internetten yapılıyor. Ne güzel değil mi? Kayıt olmak için okula gitmek gerekmiyor... Burada yanıldınız işte, çünkü harç dekontunu elden vermek zorundasınız, ayrıca İşbankası'nın online harç ödeme seçeneği var ama İTÜ bunu kabul etmiyor.