Internet üzerinde iş yapmak

0
ganzo66
Her geçen gün bir ".com" bir ".bom"'a dönüşürken neler yapılmalı, nasıl para kazanmalı. Fazlamesai`nin bir kitlesi var ve bu kitle sanırım bu konuya bir çok cevap verebilir. Ben yine de bazı önerilerde bulunmak isterim.
Öncelikle her yapılan girişimin sadece %5 ila %10'nun basarılı olduğu gerçeğini ortaya koymak ve bu işlere ona göre bakmak gerektiğine inanıyorum. Ayrıca Yahoo`nun eski CEO'su nun dediği gibi birilerinin yaptığı en büyük hata Internet`in bedava oldugunu inandırmak olmuştur. Teknolojiyi bu kadar yakından takip eden ve bu kadar para harcayan bir sektor nasıl bedava olur. Dolayısıyla Internet üzerinde yapılacak her proje öncelikle kapsamlı olarak projelendirilmelidir. Kullanılacak teknolojiler, yazılım ve donanımlar seçilmeli ve en onemlisi hangi konuda calışacağınıza karar vermelisiniz. Bunları bitirdikten sonra projenizi safhalandırarak hazırlık ve varsa geliştirme aşamaları belirlenmelidir. Tabii her konuda olduğu gibi bir de duyuru yani pazarlama aşaması vardır ki kazanca ve başarıya giden yolda en onemli kilometre taslarından biridir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konu seçeceğiniz iş dalında veya hizmet konusunda ilk olabilmektir. Bilinmelidir ki konusunda basarılı olan ilk projeler her zaman için konusunun SELPAK'ı olacaktır. Dolayısıyla Internet gibi bir ortamda yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı olduğundan, fikir üretmekten çekinmeden ve yaratıcı olmayı ön plana alarak çalışmakta büyük fayda vardır.

Bir başka eksik ve önemli konu ise veri işlemedir. Özellikle Turkiye'de eksik olan, elimizde olan bilgilerin işlenmiş ve değeri arttırılmiş hallerinin çok az bulunmasıdır. Bizler hala katalog aşamasından kurtulamamiş durumda olduğumuzdan, bir emlak sitesini hazırlarken ilanları hala gazetede cikan ilanlar gibi veriyoruz. Halbuki, düzgün bir veri tabanı alt yapisi ve VR teknolojisi ile desteklenmiş panaromik fotoğrafların bulunduğu hatta Internet üzerinden emlakçı ile görüşme yapabildiğiniz ve abone olduğunuzda istediğiniz kritelere uygun emlak bilgilerini size e-mail ile haber veren bir site her halde ilginizi daha cok cekecektir.

Unutulmamalıdırki Internet multi-medya bir iletişim aracıdır. Bu özellikleri kullanılmadığı sürece de bir projenin gercekten basarılı olması düşünülemez. Evet, hatlarımız kötü, bağlantılarımız sorunlu; iste biz fazlamesaicilere düşen bu problemlere ağlamaktan ziyade bunları hangi yaklaşımlarla ortadan kaldırabileceğimizi bulmaktır. (Sonuna kadar katılıyorum-Ed.)

Hem boşuna dememişler "KUL SIKIŞMAYINCA WEBMASTER YETISMEZMIŞ" diye :)

Gününüz aydın toprağınız bereketli ve siteniz bol hitli olsun...

GANZO66

İlgili Yazılar

Matematik Dosyası

FZ

Matematik Dosyası Türkçe içerikli ve genel amaçlı bir matematik sitesi.

Söz konusu sitedeki en önemli bölümleri saymak gerekirse: Cebir, Logaritma, Diferansiyel Denklemler gibi kategorilere ayrılmış bir matematik tarihi; Cahit Arf gibi önemli Türk matematikçilerini de içeren bir matematikçiler ve hayat hikayeleri bölümü; içinde asal sayı test programı gibi programların bulunduğu bir JAVA uygulamaları bölümü (yalnız asal sayı applet'inde problem var, bir noktadan sonra saçmalıyor, çok büyük sayıları denemeyin ;-); Altın Oran, Fibonacci Sayılar gibi konuların ele alındığı özel konular bölümü; Soru-Cevap bölümü ve üyelerden gelen çalışmaların sergilendiği bir bölüm.

Hantal çalışmakla birlikte genel görüntü ve kategorizasyon bakımından mantıklı, içerik olarak da emin adımlarla ilerleyen bir site. Dünya çapındaki matematik fobisine bir darbe daha indirmesini ümit ettiğim bu siteye ve işleten ekibe başarılar dilerim.

Edge.Org :: Bilgi'nin Sınırı

SHiBuMi

"Dünyadaki bilginin sınırlarına ulaşmak için en karmaşık ve sofistike beyinleri bul, hepsini aynı odaya koy ve herbirinin kendi kendine sorduğu soruları diğerine sormasını sağla"

Edge.Org sitesinin temasını özetleyen cümle bu. Siteye Julian Barbour isimli fizikçinin zaman ile ilgili yazıları hakkında araştırma yaparken rastladım. Sitede birçok bilimadamının katkısıyla oluşturulmuş bilimsel ve felsefi belgeler, söyleşiler var.

Siteye ulaşmak için adres: www.edge.org

First Monday: Derinlemesine Web 2.0 Eleştirisi

FZ

Yaklaşık 12 yıldır Internet ile ilgili makaleleri yayınlayan ve hakemli dergi statüsünde bulunan First Monday'in 3 Mart 2008 tarihli güncel sayısının kapak konusu "Critical Perspectives on Web 2.0" (Web 2.0'a Eleştirel Bakış). İçindekiler bölümünde epey kışkırtıcı başlıklar içeren bu sayı, belki tam da bir şeyleri yapmanın hızını ara sıra dahi olsa yavaşlatıp "neyi neden yapıyoruz ve arkasında ne var?" diye sormayı, eleştirmeyi sevenler için:

Dünya Kupası ve Internet

conan

Dünya Kupası Internet için yeni bir test alanı oldu. Sponsorlar adeta Internet üzerinden Dünya kupası ile ilgili birşeyler verebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Video on-demand, Shockwave, flash, vs... gibi Internet teknolojileri ile donatılmış siteler bayağı güzel projeler sunuyorlar. Benim ilginç bulduğum bir iki linki sizlerle paylaşmak istedim.

Rebol: Bambaşka bir internet dili

sundance

Yaklaşık dört yıl kadar önce Rebol.com ile ilk karşılaştığımda, İmparatorluk güçlerinden kaçan bir grup Amiga Rebel`ın bir ütopya peşinde koştuğunu düşünmüştüm.

Bu gün bir bakayım ne yapmışlar dediğimde ise REBOL`un evrimleşerek yaklaşık 20 platformda çalışan inanılmaz üst düzey bir dilden Internet Operating System diye bir konsepte geçtiğini gördüm.

Sırf konseptin kendisi okumaya değer, öte yandan Rebol`un neler yapabildiği ise tamamen bambaşka bir konu...