Internet üzerinde iş yapmak

0
ganzo66
Her geçen gün bir ".com" bir ".bom"'a dönüşürken neler yapılmalı, nasıl para kazanmalı. Fazlamesai`nin bir kitlesi var ve bu kitle sanırım bu konuya bir çok cevap verebilir. Ben yine de bazı önerilerde bulunmak isterim.
Öncelikle her yapılan girişimin sadece %5 ila %10'nun basarılı olduğu gerçeğini ortaya koymak ve bu işlere ona göre bakmak gerektiğine inanıyorum. Ayrıca Yahoo`nun eski CEO'su nun dediği gibi birilerinin yaptığı en büyük hata Internet`in bedava oldugunu inandırmak olmuştur. Teknolojiyi bu kadar yakından takip eden ve bu kadar para harcayan bir sektor nasıl bedava olur. Dolayısıyla Internet üzerinde yapılacak her proje öncelikle kapsamlı olarak projelendirilmelidir. Kullanılacak teknolojiler, yazılım ve donanımlar seçilmeli ve en onemlisi hangi konuda calışacağınıza karar vermelisiniz. Bunları bitirdikten sonra projenizi safhalandırarak hazırlık ve varsa geliştirme aşamaları belirlenmelidir. Tabii her konuda olduğu gibi bir de duyuru yani pazarlama aşaması vardır ki kazanca ve başarıya giden yolda en onemli kilometre taslarından biridir.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konu seçeceğiniz iş dalında veya hizmet konusunda ilk olabilmektir. Bilinmelidir ki konusunda basarılı olan ilk projeler her zaman için konusunun SELPAK'ı olacaktır. Dolayısıyla Internet gibi bir ortamda yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı olduğundan, fikir üretmekten çekinmeden ve yaratıcı olmayı ön plana alarak çalışmakta büyük fayda vardır.

Bir başka eksik ve önemli konu ise veri işlemedir. Özellikle Turkiye'de eksik olan, elimizde olan bilgilerin işlenmiş ve değeri arttırılmiş hallerinin çok az bulunmasıdır. Bizler hala katalog aşamasından kurtulamamiş durumda olduğumuzdan, bir emlak sitesini hazırlarken ilanları hala gazetede cikan ilanlar gibi veriyoruz. Halbuki, düzgün bir veri tabanı alt yapisi ve VR teknolojisi ile desteklenmiş panaromik fotoğrafların bulunduğu hatta Internet üzerinden emlakçı ile görüşme yapabildiğiniz ve abone olduğunuzda istediğiniz kritelere uygun emlak bilgilerini size e-mail ile haber veren bir site her halde ilginizi daha cok cekecektir.

Unutulmamalıdırki Internet multi-medya bir iletişim aracıdır. Bu özellikleri kullanılmadığı sürece de bir projenin gercekten basarılı olması düşünülemez. Evet, hatlarımız kötü, bağlantılarımız sorunlu; iste biz fazlamesaicilere düşen bu problemlere ağlamaktan ziyade bunları hangi yaklaşımlarla ortadan kaldırabileceğimizi bulmaktır. (Sonuna kadar katılıyorum-Ed.)

Hem boşuna dememişler "KUL SIKIŞMAYINCA WEBMASTER YETISMEZMIŞ" diye :)

Gününüz aydın toprağınız bereketli ve siteniz bol hitli olsun...

GANZO66

İlgili Yazılar

Internet: 3. Devrim?

FZ

Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan düşünce dergisi Cogito'nun son sayısındaki dosya konusu Internet ve bununla bağlantılı olarak insani etkileşim, politika, vs.

Dosyadaki çarpıcı konu başlıklarından birkaçı:

- Siberalan ve Kültürün Küreselleştirilmesi, Jon Stratton
- Bilgi Otobanında Nihilizm: Günümüz Çağında Anonimlik Karşısında Bağlılık, Hubert L. Dreyfus
- Kamusal Alan Olarak Internet, Mick Underwood ...

ShiftDelete.Net Yayında

berkin

Uzun bir süredir küçük bir arkadaş grubuyla üzerinde çalıştığımız ShiftDelete.Net bir kaç gün önce yayına girdi. Yayına girene kadarki çalışma yoğunluğumuz devam ettiği için bu vakte kadar uzun süredir üyesi olduğum FazlaMesai'yi bu gelişmeden haberdar edemedim.

Kartoo.com: İlginç Bir Arama Motoru

sundance

www.kartoo.com arama motorlarına farklı bir yaklaşım. Görsel açıdan ilintili olarak aradığınız konu hakkında önem sıralamasına göre linkleri bir harita üzerinde gösteren bu site, bana oldukça eğlenceli gözüktü.

İsterseniz bir Fazlamesai.net search ettirip olayın özünü görün ;)Search sonucu gelen en büyük noktaya dikkatinizi çekerim, `Şöyle bir site yapsak ... tadında` ;)

memecodes: başımıza memeor yağacak

FZ

Jan Philipp Lenssen, bir yerde programcı olarak çalışıyor, minik bir google blog’u tutuyor, google API’sini kullanarak kendi über arama motorunu yazıyor, sosyal deneyler yapıyor, oyunlar programlıyor, elinden çizim yapmak bile geliyor.

Şimdilerde şöyle kerata bir deneye girişmiş: rastgele kelimelerden oluşan beşbin kadar doküman üretmiş, ve bunları görülebilir yerlere linklemiş. Dolayısıyla bu dokümanlar google ve diğer arama motorları tarafından keşfedilmişler.

Şimdi içinde bu kelimelerin geçtiği bir arama yapıldığında ve aramayı yapan kişi linke tıkladığında sayfamız doğum yapıyor. Yani aranan kelimeleri de içeren yeni bir versiyonunu üretiyor. Bu yeni sayfa da linkleniyor ve dolayısıyla keşfediliyor. Bunlar olurken üzerine tıklanmamış sayfalardan biri de ölüveriyor. Jan Philipp, bir kaç yıl sonra bu sayfalarda bir takım metinlerin oluşma ihtimalini yüksek buluyor.

Haberin detayları ve devamı burada.

Google artık akademisyenlere de hizmet ediyor

loker

Google "'Şimdiye kada akademik dünyadan çok faydalandık şimdi sıra biraz da bizim bir karşılık vermemize geld"' dedi ve Akademik Araştırma Motorunu duyurdu... Beta olan hizmet açıklamaya göre reklamsız ve ücretsiz olarak devam edecek ve akademik referanslar, kütüphaneler ve benzeri kaynaklarda arama yapılmasına olanak sağlayacak.