İki listenin Hikayesi: Java yerine Ruby

0
anonim
Her şey haftalık işlerinizin basit bir listesini yapıp bunu dünya ile paylaşabilmenizi sağlayan Ta-Da list'in bir kopyası olan Bla-Bla list'in Geert Bevin tarafından yazılması ve duyurulması ile başladı.
Meselenin özü Ta-Da list'in Ruby on Rails ile Bla-Bla list'in ise java ve RIFE kullanılarak yazılmış olması ve Bevin'in bu iki örneği kullanarak RoR a saldırmasıydı. Theserverside da ve çeşitli bloglarda (blog1 blog 2) devam eden tartışmada onlarca yorum yazıldı. Hatta Ruby ve diğer betik dillerinin Java için ne ölçüde bir tehdit oluşturduğuna dair bir analizi burada ve Justin Gehtland'ın Java Spring/Hibernate üzerinde çalışan bir web uygulamasını Ruby ve RoR üzerine taşıyarak iki teknolojiyi karşılaştırmasını anlatan bir makaleyi de burada bulabilirsiniz. (Bu kadar bağlantıdan sıkılanlar için bu son testin sonucu RoR %15 ile %30 daha hızlı. Üstelik yeni sürümle birlikte daha hızlı bir bytecode derleyiciside yolda. Konu ile ilgili tartışmaları buradan ve buradan takip edebilirsiniz.)

Bütün bu savaşın arasından seçtiğim aklı başında yapılmış birkaç yorumu da aşağıda bulacaksınız.

Yorum1 Yorum2 Yorum3

Son olarak bu resmi de akılda tutmakda fayda var.

Görüşler

0
Nightwalker
Sadece java değil diğer dillerle de ( Perl, Smalltalk, Python ) kod bazında kıyaslama için bu [www.io.com] adrese bir gözatılabilir.
0
mdakin
Java ile olan karşılaştırma için bir iki not düşeyim.
Ruby bilmiyorum ama hata durumunda ne olursa olsun sadece hatayı ekrana basmış, o yüzden java kodunun fonksiyonelliğini de o şekilde düşürmek isterseniz koddaki asıl kalabalığa neden olan iki exceptionu tek exceptiona indirgeyebilirsiniz. ayrıca maksat ekrana hata basmaksa sadece e.printStackTrace() diyebilirsiniz.

yani Java kodundaki exception bölümü

catch(Exception e){
e.printStackTrace();
}
e indirgenebilir.

Daha sonra koda bakınca, bence aralarında çok da fark yok, Java'nın fazla verbose olmasını dezavantaj olarak görmüyorum. FZ'nin verdiği yorum linklerinde konu ile ilgili ilginç noktalar var.


0
FZ
Enteresandır, Lisp ile uğraşmaya başlayalı çok olmadı (birkaç ay ve yani öyle yoğun da çalışamıyorum, araya büyük boşluklar giriyor filan) ama geçenlerde şu fraktal zoom videolarını üreten kodun bir kısmına baktıydım, gidiyor veritabanına bağlanıyor, bir şeyler çekiyor, sonra bazı hesaplamalar yapıyor filan... okuması gayet kolaydı yani anlaşılabilirliği gayet yüksekti (elbette ki çok karışık Lisp kodu yazılabilir, bahsettiğim örnek ne çok basit ne çok karmaşık idi, orta karar bir Lisp programı ve veritabanına bağlanmak, bazı temel hesaplamalar yapmak gibi temel işlemler söz konusuydu).

FM Forum - Lisp:

http://www.fazlamesai.org/forum/viewforum.php?f=37
0
tongucyumruk
Python kıyaslamaları adına konuşmak gerekirse, sözkonusu belge 2001 yılına ait ve orada Python hakkında bahsedilen tipler ve sınıfların farklı şeyler olması problemi uzun zamandır ortalıkta yok. Kendi iterator'larımızı yazabiliyoruz, closure'lar da o belgeden bu yana oldukça gelişti. Acaba yazara bir güncelleme notu mu yollasak? (Attachment olarakta 2001'den beri gelen Python'un changelog'unu tabii)
0
Nightwalker
Yazının güncelliği ileilgili yorumum aşağıda ancak daha güncel kıyaslmalar için bu [www.ruby-doc.org] adrese bir göz atmak isteyebilirsiniz.
0
abakana
Bu kod karşılaştırmalarında dikkatimi çeken şey ruby kodlarının pseudo mantığıyla hazırlanmalarıydı.
Bu da bana şunu hatırlattı "1 haftada PHP öğrenirsiniz ama 1 yılda PHP öğrenemessiniz."
0
Nightwalker
Söz konusu belge gerçekten oldukça eski ve yalnız python değil Ruby konusunda da yeni gelişmelerden uzak.

Ancak benim belgeyi göstermekteki amacım satır bazında kod kıyaslaması yapmak değil Ruby ile yazılan kodun etkinliğini göstermek açısından bir başlangıç kapısı açmaktı.

Zaten haberin sonunda verdiğim yorum linklerinden de anlaşılabileceği gibi bu iş yalnız satır saymakla olmaz. Asıl önemli olan nokta Ruby'de neden daha az yazı yazmanız gerektiğidir.

Ruby ile daha az yazarak kodlanabilir. Çünkü Ruby pratik ve etkili çözümler üretir. Hatta bu kod ilk bakışta psuedo kodmuş gibi de görünebilir [ gerçekten :o) ]. Ama Ruby, siz ne yapmak istiyorsanız onu yapar. Ve en önemlisi eğlencelidir.

Çok eski ve deneyimli bir programcı değilim ama program yazmaya başladığımdan beri ilk defa küfretmeden kod yazıyorum :o) ve bunun yarattığı duyguyu herkesin en az bir kez hissetmesi gerektiğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java Teknolojileri Derneği Açıldı

malkocoglu_3

Java Teknolojileri Derneği'nin amacı, Türkiye içerisindeki ögrencilere ve yazılımla uğraşanlara Java Teknolojilerini tanıtmak, yol göstermek, ve kurumsal yazılım, gömülü sistemler gibi alanlarda teknolojinin yapabildiklerini anlatmaktır. Geçmiş dönemlerde yapılan ancak düzenli olmayan çalışmaların hepsini tek bir çatı altında toplayarak düzenli, daha güçlü bir oluşum olarak hareket edebileceğimiz, bir araya gelebilecegimiz bir yapı oluşturmak istedik.

Java SE 6 u10

auselen

Sun, uzun süredir beklenen ve Java'nın masa üstü biçimi olan J2SE'nin dağıtımını daha kullanışlı hale getireceği umut edilen J2SE6u10'u bir süre önce çıkardı.

Quake 2 Motoru Java'ya Port Edildi!

anonim

id Software'in yazdığı ve GPL lisansı ile dağıttığı Quake 2 motoru Java'ya port edildi. Yeni motoru herhangi bir sırf yapmak için yapılmış projeden ayıran şey performansının C ile yazılmış orjinal motorun performansını yakalayıp hatta geçebilmiş olması. Henüz 1.0 versiyonu çıkmamış olmasına rağmen şimdiden C hızında çalışan bir oyun motorunun üretilebilmiş olması Java'nın akıllardaki imajına uymasa da akla ilginç fikirler getirmiyor değil.

JBoss/Hibernate'den Gavin King ile Roportaj

malkocoglu_2

Hibernate projesinin lideri Gavin King ile ilginç bir röportajı sunuyoruz. Gavin ve takımı bir süre önce JBoss takımına katılmışlardı. EJB 3.0 standartını belirleyen uzman gurubu da son toplantılarında EJB 3.0 içinde Hibernate kullanmaya karar verince bu takıma büyük bir zafer hediye etmiş oldular. Gavin, EJB eleştirileri, bilgi işlem projelerinin doğası, açık yazılım projelerinde dikkat edilecek noktalar ve çevik metotlar yorumlarıyla ilginç bir kişiliktir. Faydalı olacağını umarım.

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_gavin_king_mulakat.xml

JMP3Player 0.3.2 Yayında

anonim

JMP3Player, Java programlama dili ile yazdığım, NativeFmod kütüphanesi ve sistem kaynaklarını az miktarda kullanan bir mp3 çalar.

GNU/Linux ve MS Windows sürümlerine ulaşmak için:

http://sourceforge.net/projects/jmp3player/