İki listenin Hikayesi: Java yerine Ruby

0
anonim
Her şey haftalık işlerinizin basit bir listesini yapıp bunu dünya ile paylaşabilmenizi sağlayan Ta-Da list'in bir kopyası olan Bla-Bla list'in Geert Bevin tarafından yazılması ve duyurulması ile başladı.
Meselenin özü Ta-Da list'in Ruby on Rails ile Bla-Bla list'in ise java ve RIFE kullanılarak yazılmış olması ve Bevin'in bu iki örneği kullanarak RoR a saldırmasıydı. Theserverside da ve çeşitli bloglarda (blog1 blog 2) devam eden tartışmada onlarca yorum yazıldı. Hatta Ruby ve diğer betik dillerinin Java için ne ölçüde bir tehdit oluşturduğuna dair bir analizi burada ve Justin Gehtland'ın Java Spring/Hibernate üzerinde çalışan bir web uygulamasını Ruby ve RoR üzerine taşıyarak iki teknolojiyi karşılaştırmasını anlatan bir makaleyi de burada bulabilirsiniz. (Bu kadar bağlantıdan sıkılanlar için bu son testin sonucu RoR %15 ile %30 daha hızlı. Üstelik yeni sürümle birlikte daha hızlı bir bytecode derleyiciside yolda. Konu ile ilgili tartışmaları buradan ve buradan takip edebilirsiniz.)

Bütün bu savaşın arasından seçtiğim aklı başında yapılmış birkaç yorumu da aşağıda bulacaksınız.

Yorum1 Yorum2 Yorum3

Son olarak bu resmi de akılda tutmakda fayda var.

Görüşler

0
Nightwalker
Sadece java değil diğer dillerle de ( Perl, Smalltalk, Python ) kod bazında kıyaslama için bu [www.io.com] adrese bir gözatılabilir.
0
mdakin
Java ile olan karşılaştırma için bir iki not düşeyim.
Ruby bilmiyorum ama hata durumunda ne olursa olsun sadece hatayı ekrana basmış, o yüzden java kodunun fonksiyonelliğini de o şekilde düşürmek isterseniz koddaki asıl kalabalığa neden olan iki exceptionu tek exceptiona indirgeyebilirsiniz. ayrıca maksat ekrana hata basmaksa sadece e.printStackTrace() diyebilirsiniz.

yani Java kodundaki exception bölümü

catch(Exception e){
e.printStackTrace();
}
e indirgenebilir.

Daha sonra koda bakınca, bence aralarında çok da fark yok, Java'nın fazla verbose olmasını dezavantaj olarak görmüyorum. FZ'nin verdiği yorum linklerinde konu ile ilgili ilginç noktalar var.


0
FZ
Enteresandır, Lisp ile uğraşmaya başlayalı çok olmadı (birkaç ay ve yani öyle yoğun da çalışamıyorum, araya büyük boşluklar giriyor filan) ama geçenlerde şu fraktal zoom videolarını üreten kodun bir kısmına baktıydım, gidiyor veritabanına bağlanıyor, bir şeyler çekiyor, sonra bazı hesaplamalar yapıyor filan... okuması gayet kolaydı yani anlaşılabilirliği gayet yüksekti (elbette ki çok karışık Lisp kodu yazılabilir, bahsettiğim örnek ne çok basit ne çok karmaşık idi, orta karar bir Lisp programı ve veritabanına bağlanmak, bazı temel hesaplamalar yapmak gibi temel işlemler söz konusuydu).

FM Forum - Lisp:

http://www.fazlamesai.org/forum/viewforum.php?f=37
0
tongucyumruk
Python kıyaslamaları adına konuşmak gerekirse, sözkonusu belge 2001 yılına ait ve orada Python hakkında bahsedilen tipler ve sınıfların farklı şeyler olması problemi uzun zamandır ortalıkta yok. Kendi iterator'larımızı yazabiliyoruz, closure'lar da o belgeden bu yana oldukça gelişti. Acaba yazara bir güncelleme notu mu yollasak? (Attachment olarakta 2001'den beri gelen Python'un changelog'unu tabii)
0
Nightwalker
Yazının güncelliği ileilgili yorumum aşağıda ancak daha güncel kıyaslmalar için bu [www.ruby-doc.org] adrese bir göz atmak isteyebilirsiniz.
0
abakana
Bu kod karşılaştırmalarında dikkatimi çeken şey ruby kodlarının pseudo mantığıyla hazırlanmalarıydı.
Bu da bana şunu hatırlattı "1 haftada PHP öğrenirsiniz ama 1 yılda PHP öğrenemessiniz."
0
Nightwalker
Söz konusu belge gerçekten oldukça eski ve yalnız python değil Ruby konusunda da yeni gelişmelerden uzak.

Ancak benim belgeyi göstermekteki amacım satır bazında kod kıyaslaması yapmak değil Ruby ile yazılan kodun etkinliğini göstermek açısından bir başlangıç kapısı açmaktı.

Zaten haberin sonunda verdiğim yorum linklerinden de anlaşılabileceği gibi bu iş yalnız satır saymakla olmaz. Asıl önemli olan nokta Ruby'de neden daha az yazı yazmanız gerektiğidir.

Ruby ile daha az yazarak kodlanabilir. Çünkü Ruby pratik ve etkili çözümler üretir. Hatta bu kod ilk bakışta psuedo kodmuş gibi de görünebilir [ gerçekten :o) ]. Ama Ruby, siz ne yapmak istiyorsanız onu yapar. Ve en önemlisi eğlencelidir.

Çok eski ve deneyimli bir programcı değilim ama program yazmaya başladığımdan beri ilk defa küfretmeden kod yazıyorum :o) ve bunun yarattığı duyguyu herkesin en az bir kez hissetmesi gerektiğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java Programcıları için QT Jambi

Sijiero

Trolltech şirketi C++ da olduğu gibi şimdi Java programcıları için de Qt Jambi'yi duyurdu. Qt'nin C++ için getirmiş olduğu kolaylıklarıJjava için de görebiliriz. Ayrıca aynı proje içinde hem C++ kodu hem de Java kodu kullanmamıza olanak sağlıyor..

Open source dağıtımı da bulunmakta.

ZGRViewer 0.5.0

FZ

graphviz yazılımının e-posta listesindeki bir duyuruya göre, ZGRViewer'ın 0.5.0 sürümü çıkmış.

ZGRViewer, Java ile geliştirilmiş 2.5 boyutlu bir çizge görüntüleyicidir ve Zoomable Visual Transformation Machine'i temel almaktadır. Özel olarak AT&T'nin GraphViz sistemindeki DOT dili ile tanımlanmış ve dot, neato, twopi gibi programlarla işlenmiş çizgeleri göstermek için kullanılmaktadır.

ZGRViewer büyük çizgelerle başa çıkabilecek şekilde tasarlanmıştır ve ZUI (Zoomable User Interface) sayesinde çizge üzerinde kolayca gezinmeye izin vermektedir.

Java Türkçe Yazılım Hatası

anonim

LimeWire adlı bir birebir (peer-to-peer) iletişim uygulamasının Türkçe çevirisini yaparken javadan kaynaklanan bir Türkçe uyumsuzluğu, yazılım hatası saptadık. Sorun, basitçe ifade etmek gerekirse, "İi-Iı" çiftlerinden kaynaklanıyor...

JavaFX çıktı

auselen

Zengin internet deneyimi sunmayı amaçlayan platformların bir diğeri de Sun tarafından piyasaya sürüldü. JavaFX adı altında sunulan platform ve betik dili şu an için Sun'ın sitelerinde baş haber durumunda. Son zamanlarını pek de mutlu geçirmeyen Sun için, sıkıca tutunduğu açıkça görülebilen JavaFX acaba kendinden bekleneni verebilecek mi?

Seminer haberi: Struts Shale

anonim

Konu: Struts Shale, Yer: ODTÜ Teknokent İkizler Konferans Salonu. Zaman : 14 Nisan Cuma 14:00. Süre : 1.5 saat

Struts 2.x için üstünde çalışılan yeni versiyonlar Struts Action Framework ve Struts Shale şeklinde ikiye ayrılıyor. Struts Action Framework Struts 1.x çizgisini takip ederken, Struts Shale JSF ile bileşen tabanlı bir yapıya geçiyor.

Bu sunumda Struts Shale ile ilgili aşağıdaki konuları inceleyeceğiz:

1. Struts 1.x e göre yenilikler
2. Shale'in yapısı
3. JSF ile ilgisi
4. Shale Core Library
6. Shale Dialog Controller yapısı
7. Shale Test Framework
8. Shale Validation
9. Örnek bir uygulamanın incelenmesi