İki listenin Hikayesi: Java yerine Ruby

0
anonim
Her şey haftalık işlerinizin basit bir listesini yapıp bunu dünya ile paylaşabilmenizi sağlayan Ta-Da list'in bir kopyası olan Bla-Bla list'in Geert Bevin tarafından yazılması ve duyurulması ile başladı.
Meselenin özü Ta-Da list'in Ruby on Rails ile Bla-Bla list'in ise java ve RIFE kullanılarak yazılmış olması ve Bevin'in bu iki örneği kullanarak RoR a saldırmasıydı. Theserverside da ve çeşitli bloglarda (blog1 blog 2) devam eden tartışmada onlarca yorum yazıldı. Hatta Ruby ve diğer betik dillerinin Java için ne ölçüde bir tehdit oluşturduğuna dair bir analizi burada ve Justin Gehtland'ın Java Spring/Hibernate üzerinde çalışan bir web uygulamasını Ruby ve RoR üzerine taşıyarak iki teknolojiyi karşılaştırmasını anlatan bir makaleyi de burada bulabilirsiniz. (Bu kadar bağlantıdan sıkılanlar için bu son testin sonucu RoR %15 ile %30 daha hızlı. Üstelik yeni sürümle birlikte daha hızlı bir bytecode derleyiciside yolda. Konu ile ilgili tartışmaları buradan ve buradan takip edebilirsiniz.)

Bütün bu savaşın arasından seçtiğim aklı başında yapılmış birkaç yorumu da aşağıda bulacaksınız.

Yorum1 Yorum2 Yorum3

Son olarak bu resmi de akılda tutmakda fayda var.

Görüşler

0
Nightwalker
Sadece java değil diğer dillerle de ( Perl, Smalltalk, Python ) kod bazında kıyaslama için bu [www.io.com] adrese bir gözatılabilir.
0
mdakin
Java ile olan karşılaştırma için bir iki not düşeyim.
Ruby bilmiyorum ama hata durumunda ne olursa olsun sadece hatayı ekrana basmış, o yüzden java kodunun fonksiyonelliğini de o şekilde düşürmek isterseniz koddaki asıl kalabalığa neden olan iki exceptionu tek exceptiona indirgeyebilirsiniz. ayrıca maksat ekrana hata basmaksa sadece e.printStackTrace() diyebilirsiniz.

yani Java kodundaki exception bölümü

catch(Exception e){
e.printStackTrace();
}
e indirgenebilir.

Daha sonra koda bakınca, bence aralarında çok da fark yok, Java'nın fazla verbose olmasını dezavantaj olarak görmüyorum. FZ'nin verdiği yorum linklerinde konu ile ilgili ilginç noktalar var.


0
FZ
Enteresandır, Lisp ile uğraşmaya başlayalı çok olmadı (birkaç ay ve yani öyle yoğun da çalışamıyorum, araya büyük boşluklar giriyor filan) ama geçenlerde şu fraktal zoom videolarını üreten kodun bir kısmına baktıydım, gidiyor veritabanına bağlanıyor, bir şeyler çekiyor, sonra bazı hesaplamalar yapıyor filan... okuması gayet kolaydı yani anlaşılabilirliği gayet yüksekti (elbette ki çok karışık Lisp kodu yazılabilir, bahsettiğim örnek ne çok basit ne çok karmaşık idi, orta karar bir Lisp programı ve veritabanına bağlanmak, bazı temel hesaplamalar yapmak gibi temel işlemler söz konusuydu).

FM Forum - Lisp:

http://www.fazlamesai.org/forum/viewforum.php?f=37
0
tongucyumruk
Python kıyaslamaları adına konuşmak gerekirse, sözkonusu belge 2001 yılına ait ve orada Python hakkında bahsedilen tipler ve sınıfların farklı şeyler olması problemi uzun zamandır ortalıkta yok. Kendi iterator'larımızı yazabiliyoruz, closure'lar da o belgeden bu yana oldukça gelişti. Acaba yazara bir güncelleme notu mu yollasak? (Attachment olarakta 2001'den beri gelen Python'un changelog'unu tabii)
0
Nightwalker
Yazının güncelliği ileilgili yorumum aşağıda ancak daha güncel kıyaslmalar için bu [www.ruby-doc.org] adrese bir göz atmak isteyebilirsiniz.
0
abakana
Bu kod karşılaştırmalarında dikkatimi çeken şey ruby kodlarının pseudo mantığıyla hazırlanmalarıydı.
Bu da bana şunu hatırlattı "1 haftada PHP öğrenirsiniz ama 1 yılda PHP öğrenemessiniz."
0
Nightwalker
Söz konusu belge gerçekten oldukça eski ve yalnız python değil Ruby konusunda da yeni gelişmelerden uzak.

Ancak benim belgeyi göstermekteki amacım satır bazında kod kıyaslaması yapmak değil Ruby ile yazılan kodun etkinliğini göstermek açısından bir başlangıç kapısı açmaktı.

Zaten haberin sonunda verdiğim yorum linklerinden de anlaşılabileceği gibi bu iş yalnız satır saymakla olmaz. Asıl önemli olan nokta Ruby'de neden daha az yazı yazmanız gerektiğidir.

Ruby ile daha az yazarak kodlanabilir. Çünkü Ruby pratik ve etkili çözümler üretir. Hatta bu kod ilk bakışta psuedo kodmuş gibi de görünebilir [ gerçekten :o) ]. Ama Ruby, siz ne yapmak istiyorsanız onu yapar. Ve en önemlisi eğlencelidir.

Çok eski ve deneyimli bir programcı değilim ama program yazmaya başladığımdan beri ilk defa küfretmeden kod yazıyorum :o) ve bunun yarattığı duyguyu herkesin en az bir kez hissetmesi gerektiğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PreciseJava: Java'da performansı arttırmanın yolları

Soulblighter

PreciseJava, "Nasıl daha optimize kodlar yazarım?" diyenler için bir güzel bir kaynak. Burada birçok Java teknolojisini kullanırken nasıl performansı arttırabileceğinizi örneklerle görebilirsiniz. Ayrıca sitede ücretsiz bir eKitap da yer alıyor.

IBM'den Java 6 için en hızlı YGS(SDK)

mehmeterten

IBM, Java topluluğunun ilgisini çekmesi ve geribildirimleri toplamak amacıyla Java 6 için bir SDK(Software Development Kit-Yazılım Geliştirme Seti) ve sponsorluğunu yaptığı bir program (Early Release Program) yayınladı

JSF'ye İnanın !

anonim

Aslında daha sade bir başlık koymak istiyordum paylaşmak isteğim iki jsf makalesi için. Ancak jsf'ye giriş niteliği taşıyan bu makalenin başlığı "JSF for nonbelievers" olunca yazının başlığı da kendilinden belli oldu.

Bu ilk makaleyi okuyup. "Her şey iyi güzel nasıl özelleştiririm bu jsf'yi" diyenler içinse bu makale faydalı olacaktır.

11. JTS | Web uygulama güven(siz)liği 2.0 | Huzeyfe Önal | JTPD

tanerdiler

Bu ay 11. düzenlenecek olan Java teknolojileri saatleri 29 Temmuz 2010 Perşembe günü JavaDergisi sponsorluğunda Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım ve Bilişim Kulübü'nün katkılarıyla Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde ( D konf salonu - zemin kat konferans salonu ) gerçekleştirilecektir. Konuğumuz Huzeyfe ÖNAL web ve bilgi güvenliği alanında seminer verecektir.

J2EE Yahoo Gurubu - J2EE-tr

malkocoglu_3

J2EE ve servis tarafı Java konuları hakkında konuşmak/tartışmak için J2EE-tr adlı yeni bir Yahoo gurubu başlattık. İlgili olanlar ekteki adresten guruba erişebilirler. Gurupta JMS, EJB, RMI, JBoss, Struts, Hibernate konularında yazılar olacak, ayrıca yazılım mimarileri, test etmek (JUnit), Extreme Programming gibi konular da işlenecek, sorular cevaplanacak.