İki listenin Hikayesi: Java yerine Ruby

0
anonim
Her şey haftalık işlerinizin basit bir listesini yapıp bunu dünya ile paylaşabilmenizi sağlayan Ta-Da list'in bir kopyası olan Bla-Bla list'in Geert Bevin tarafından yazılması ve duyurulması ile başladı.
Meselenin özü Ta-Da list'in Ruby on Rails ile Bla-Bla list'in ise java ve RIFE kullanılarak yazılmış olması ve Bevin'in bu iki örneği kullanarak RoR a saldırmasıydı. Theserverside da ve çeşitli bloglarda (blog1 blog 2) devam eden tartışmada onlarca yorum yazıldı. Hatta Ruby ve diğer betik dillerinin Java için ne ölçüde bir tehdit oluşturduğuna dair bir analizi burada ve Justin Gehtland'ın Java Spring/Hibernate üzerinde çalışan bir web uygulamasını Ruby ve RoR üzerine taşıyarak iki teknolojiyi karşılaştırmasını anlatan bir makaleyi de burada bulabilirsiniz. (Bu kadar bağlantıdan sıkılanlar için bu son testin sonucu RoR %15 ile %30 daha hızlı. Üstelik yeni sürümle birlikte daha hızlı bir bytecode derleyiciside yolda. Konu ile ilgili tartışmaları buradan ve buradan takip edebilirsiniz.)

Bütün bu savaşın arasından seçtiğim aklı başında yapılmış birkaç yorumu da aşağıda bulacaksınız.

Yorum1 Yorum2 Yorum3

Son olarak bu resmi de akılda tutmakda fayda var.

Görüşler

0
Nightwalker
Sadece java değil diğer dillerle de ( Perl, Smalltalk, Python ) kod bazında kıyaslama için bu [www.io.com] adrese bir gözatılabilir.
0
mdakin
Java ile olan karşılaştırma için bir iki not düşeyim.
Ruby bilmiyorum ama hata durumunda ne olursa olsun sadece hatayı ekrana basmış, o yüzden java kodunun fonksiyonelliğini de o şekilde düşürmek isterseniz koddaki asıl kalabalığa neden olan iki exceptionu tek exceptiona indirgeyebilirsiniz. ayrıca maksat ekrana hata basmaksa sadece e.printStackTrace() diyebilirsiniz.

yani Java kodundaki exception bölümü

catch(Exception e){
e.printStackTrace();
}
e indirgenebilir.

Daha sonra koda bakınca, bence aralarında çok da fark yok, Java'nın fazla verbose olmasını dezavantaj olarak görmüyorum. FZ'nin verdiği yorum linklerinde konu ile ilgili ilginç noktalar var.


0
FZ
Enteresandır, Lisp ile uğraşmaya başlayalı çok olmadı (birkaç ay ve yani öyle yoğun da çalışamıyorum, araya büyük boşluklar giriyor filan) ama geçenlerde şu fraktal zoom videolarını üreten kodun bir kısmına baktıydım, gidiyor veritabanına bağlanıyor, bir şeyler çekiyor, sonra bazı hesaplamalar yapıyor filan... okuması gayet kolaydı yani anlaşılabilirliği gayet yüksekti (elbette ki çok karışık Lisp kodu yazılabilir, bahsettiğim örnek ne çok basit ne çok karmaşık idi, orta karar bir Lisp programı ve veritabanına bağlanmak, bazı temel hesaplamalar yapmak gibi temel işlemler söz konusuydu).

FM Forum - Lisp:

http://www.fazlamesai.org/forum/viewforum.php?f=37
0
tongucyumruk
Python kıyaslamaları adına konuşmak gerekirse, sözkonusu belge 2001 yılına ait ve orada Python hakkında bahsedilen tipler ve sınıfların farklı şeyler olması problemi uzun zamandır ortalıkta yok. Kendi iterator'larımızı yazabiliyoruz, closure'lar da o belgeden bu yana oldukça gelişti. Acaba yazara bir güncelleme notu mu yollasak? (Attachment olarakta 2001'den beri gelen Python'un changelog'unu tabii)
0
Nightwalker
Yazının güncelliği ileilgili yorumum aşağıda ancak daha güncel kıyaslmalar için bu [www.ruby-doc.org] adrese bir göz atmak isteyebilirsiniz.
0
abakana
Bu kod karşılaştırmalarında dikkatimi çeken şey ruby kodlarının pseudo mantığıyla hazırlanmalarıydı.
Bu da bana şunu hatırlattı "1 haftada PHP öğrenirsiniz ama 1 yılda PHP öğrenemessiniz."
0
Nightwalker
Söz konusu belge gerçekten oldukça eski ve yalnız python değil Ruby konusunda da yeni gelişmelerden uzak.

Ancak benim belgeyi göstermekteki amacım satır bazında kod kıyaslaması yapmak değil Ruby ile yazılan kodun etkinliğini göstermek açısından bir başlangıç kapısı açmaktı.

Zaten haberin sonunda verdiğim yorum linklerinden de anlaşılabileceği gibi bu iş yalnız satır saymakla olmaz. Asıl önemli olan nokta Ruby'de neden daha az yazı yazmanız gerektiğidir.

Ruby ile daha az yazarak kodlanabilir. Çünkü Ruby pratik ve etkili çözümler üretir. Hatta bu kod ilk bakışta psuedo kodmuş gibi de görünebilir [ gerçekten :o) ]. Ama Ruby, siz ne yapmak istiyorsanız onu yapar. Ve en önemlisi eğlencelidir.

Çok eski ve deneyimli bir programcı değilim ama program yazmaya başladığımdan beri ilk defa küfretmeden kod yazıyorum :o) ve bunun yarattığı duyguyu herkesin en az bir kez hissetmesi gerektiğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Java ile Cep Telefonlarına Yönelik Uygulama Geliştirme - 1

FZ

``Ne? Hala Java uyumlu bir telefonunuz yok mu? Çok da dert etmeyin. Araştırmalar, 2006 yılına kadar tüm cep telefonu modellerinin Java uyumlu olacağında hemfikir. Peki, geliştirici olarak bize düşen ne? Tabi ki bu cihazları sefil kullanıcıların ihtiyaçlarına ve de çoğunlukla eğlencelerine uygun şekilde programlamak. Cep telefonlarımızı, kıstlı da olsa birer bilgisayar haline getirecek bu teknolojiyle bu güne kadar neler yapıldığını ve neler yapılabileceğini görmek istiyorsanız midlet.org adresini hemen ziyaret edin (tamam, önce yazıyı okumayı bitirin, sonra ziyaret edin - ve evet, ileride oyun da yazacağız!)´´

Selem Delül´ün J2ME teknolojisi ile cep telefonu programlama konusunu ele alacağı yazı dizisinin ilk bölümünün devamını ileriseviye.org sitesinde okuyabilirsiniz.

JTS - 1 : 30 Nisan 2009 Perşembe saat 18.45 - Katılım Ücretsiz

anonim

30 Nisan 2009 Perşembe saat 18:45'te Java Teknolojileri ve Programcıları Derneği (JTPD) ile Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım ve Bilişim Kulübü ortaklığıyla Java Teknoloji Saatleri etkinliği (JTS) düzenlenecektir. Etkinlikte iki adet Eller Klavye Üstünde (EKÜ) atölye çalışması yapılacak ve yine iki adet seminer verilecektir. ...

Yeni Teknolojiler İle Fosil Teknolojilere Bağlanmak

malkocoglu

Projelerde, her ne kadar tamamen yeni teknolojiler ile işlem yapmak istesek de, bazen eski (fosil) teknolojiler ile yanyana çözümler üretmek sorunda kalıyoruz. Mesela bir AS/400 mainframe bilgisayara bağlanmak, Excel hesap tablosundan değerler okumak gibi.. (Excel'in fosil olarak addedilmesinin sebebi, formatının 'kapalı' oluşudur).

İşte bu gibi durumlarda, Java için elimizde olan imkanlardan örnekler...

Java İle Excel Nasıl Okunur?

Java ile AS/400'e Bağlanmak

Anti-Java Profesörü ve İşsiz Programcılar

FZ

New York Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri profesörü olarak görev yapan Robert Dewar, bugün Java’yı iyi bilen ve sık kullanan mezunların geleceğin pizza teslimatçılarından bir farkları olmadığını söylerken, bu kadar çok Üniversitede çekirdek dil olarak Java okutulmasının zayıf bilgisayar bilimleri mezunları yaratacağını belirtiyor.

Java Kitap Projesi - Bölüm 7

anonim

Türkçe Java Kitap Projesinin yeni bölümü yayında. Yeni bölümün içeriği:
Arayüz (Interface)
Birleştiricilik
Arayüz(Interface) ve Soyut sınıflar(Abstract classes)
Arayüz(Interface) ile çoklu kalıtım(Multiple inheritance)
....