İki listenin Hikayesi: Java yerine Ruby

0
anonim
Her şey haftalık işlerinizin basit bir listesini yapıp bunu dünya ile paylaşabilmenizi sağlayan Ta-Da list'in bir kopyası olan Bla-Bla list'in Geert Bevin tarafından yazılması ve duyurulması ile başladı.
Meselenin özü Ta-Da list'in Ruby on Rails ile Bla-Bla list'in ise java ve RIFE kullanılarak yazılmış olması ve Bevin'in bu iki örneği kullanarak RoR a saldırmasıydı. Theserverside da ve çeşitli bloglarda (blog1 blog 2) devam eden tartışmada onlarca yorum yazıldı. Hatta Ruby ve diğer betik dillerinin Java için ne ölçüde bir tehdit oluşturduğuna dair bir analizi burada ve Justin Gehtland'ın Java Spring/Hibernate üzerinde çalışan bir web uygulamasını Ruby ve RoR üzerine taşıyarak iki teknolojiyi karşılaştırmasını anlatan bir makaleyi de burada bulabilirsiniz. (Bu kadar bağlantıdan sıkılanlar için bu son testin sonucu RoR %15 ile %30 daha hızlı. Üstelik yeni sürümle birlikte daha hızlı bir bytecode derleyiciside yolda. Konu ile ilgili tartışmaları buradan ve buradan takip edebilirsiniz.)

Bütün bu savaşın arasından seçtiğim aklı başında yapılmış birkaç yorumu da aşağıda bulacaksınız.

Yorum1 Yorum2 Yorum3

Son olarak bu resmi de akılda tutmakda fayda var.

Görüşler

0
Nightwalker
Sadece java değil diğer dillerle de ( Perl, Smalltalk, Python ) kod bazında kıyaslama için bu [www.io.com] adrese bir gözatılabilir.
0
mdakin
Java ile olan karşılaştırma için bir iki not düşeyim.
Ruby bilmiyorum ama hata durumunda ne olursa olsun sadece hatayı ekrana basmış, o yüzden java kodunun fonksiyonelliğini de o şekilde düşürmek isterseniz koddaki asıl kalabalığa neden olan iki exceptionu tek exceptiona indirgeyebilirsiniz. ayrıca maksat ekrana hata basmaksa sadece e.printStackTrace() diyebilirsiniz.

yani Java kodundaki exception bölümü

catch(Exception e){
e.printStackTrace();
}
e indirgenebilir.

Daha sonra koda bakınca, bence aralarında çok da fark yok, Java'nın fazla verbose olmasını dezavantaj olarak görmüyorum. FZ'nin verdiği yorum linklerinde konu ile ilgili ilginç noktalar var.


0
FZ
Enteresandır, Lisp ile uğraşmaya başlayalı çok olmadı (birkaç ay ve yani öyle yoğun da çalışamıyorum, araya büyük boşluklar giriyor filan) ama geçenlerde şu fraktal zoom videolarını üreten kodun bir kısmına baktıydım, gidiyor veritabanına bağlanıyor, bir şeyler çekiyor, sonra bazı hesaplamalar yapıyor filan... okuması gayet kolaydı yani anlaşılabilirliği gayet yüksekti (elbette ki çok karışık Lisp kodu yazılabilir, bahsettiğim örnek ne çok basit ne çok karmaşık idi, orta karar bir Lisp programı ve veritabanına bağlanmak, bazı temel hesaplamalar yapmak gibi temel işlemler söz konusuydu).

FM Forum - Lisp:

http://www.fazlamesai.org/forum/viewforum.php?f=37
0
tongucyumruk
Python kıyaslamaları adına konuşmak gerekirse, sözkonusu belge 2001 yılına ait ve orada Python hakkında bahsedilen tipler ve sınıfların farklı şeyler olması problemi uzun zamandır ortalıkta yok. Kendi iterator'larımızı yazabiliyoruz, closure'lar da o belgeden bu yana oldukça gelişti. Acaba yazara bir güncelleme notu mu yollasak? (Attachment olarakta 2001'den beri gelen Python'un changelog'unu tabii)
0
Nightwalker
Yazının güncelliği ileilgili yorumum aşağıda ancak daha güncel kıyaslmalar için bu [www.ruby-doc.org] adrese bir göz atmak isteyebilirsiniz.
0
abakana
Bu kod karşılaştırmalarında dikkatimi çeken şey ruby kodlarının pseudo mantığıyla hazırlanmalarıydı.
Bu da bana şunu hatırlattı "1 haftada PHP öğrenirsiniz ama 1 yılda PHP öğrenemessiniz."
0
Nightwalker
Söz konusu belge gerçekten oldukça eski ve yalnız python değil Ruby konusunda da yeni gelişmelerden uzak.

Ancak benim belgeyi göstermekteki amacım satır bazında kod kıyaslaması yapmak değil Ruby ile yazılan kodun etkinliğini göstermek açısından bir başlangıç kapısı açmaktı.

Zaten haberin sonunda verdiğim yorum linklerinden de anlaşılabileceği gibi bu iş yalnız satır saymakla olmaz. Asıl önemli olan nokta Ruby'de neden daha az yazı yazmanız gerektiğidir.

Ruby ile daha az yazarak kodlanabilir. Çünkü Ruby pratik ve etkili çözümler üretir. Hatta bu kod ilk bakışta psuedo kodmuş gibi de görünebilir [ gerçekten :o) ]. Ama Ruby, siz ne yapmak istiyorsanız onu yapar. Ve en önemlisi eğlencelidir.

Çok eski ve deneyimli bir programcı değilim ama program yazmaya başladığımdan beri ilk defa küfretmeden kod yazıyorum :o) ve bunun yarattığı duyguyu herkesin en az bir kez hissetmesi gerektiğine inanıyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Görüntü işlem kütüphanesi - CmuCamJ

anonim

Serbest yazilim projesi olan CmuCamJ, 1.02 sürümüne geldi. Projenin amacı, robota bağlı ufak fotoğraf makinasından;
1- Resim çekip mini bilgisayara yüklemek
2- Mini bilgisayarda görüntüyü işleme
3- İşlem sonucuna gore robot yönetme
üzerine yapıldı. Görüntü işleme safhası için geniş bir kütüphane oluşturduk. Bu kütüphane içindeki işlemleri kullanan robot, mesela oda içinde gezinirken sadece "zemin bölümü" izole edilerek, nereye gideceğini takip edebilir. Nitekim yazdığımız ilk uygulama bu yönde idi.
SourceForge projesi: sourceforge.net/projects/cmucamj
Görüntü işlem hakkında bir yazı (CmuCamJ örneği ile): www.bilgidata.com/article.jsp?file=a_maske_kullanmak.xml&category=robotlar

JavaFX Coding Challenge

numangoceri

Dünya genelinde katılıma açık, JavaFX Coding Challenge adı altında bir kodlama yarışması düzenleniyor.

Yarışmada Netbeans 6.5 platformunda JavaFX 1.1 kullanmanız gerekiyor. Yapmanız gereken şey çok basit ve sitede adım adım anlatılmış:

  1. Yarışmaya bu linkten(http://javafx.kendallsquare.com/challenge/reg.jsp) kayıt oluyorsunuz ve gelişmeleri mail aracılığı ile takip ediyorsunuz.
  2. Yarışma için gerekli olan JavaFX 1.1'i indiriyorsunuz.(http://www.javafx.com/downloads/windows.jsp)
  3. JavaFX 1.1 kullanarak Netbeans 6.5 platformunda yaratıcı bir rich media application geliştiriyorsunuz. (http://www.javafx.com/samples/)
  4. Başvurular 23 Mart günü başlıyor!!

Sunum - JSF'yi (Java Server Faces) ilk elden dinleyin

anonim

Konu: JSF (JavaServer Faces) ve Facelets

Tarih: 4 Aralık Pazartesi / 12:30 - 14:00

Yer: ODTU Teknokent Ikizler Binası Seminer Salonu Serbest Katılım

İçerik

JSF hakkında genel bilgi : UIComponents,Managed Beans,Event Handling,Navigation,Ajax ve JSF, Apache MyFaces
Facelets : JSF ve Facelets , Templating , Composition , Expression Functions, Custom Components

Robot programlayarak Java öğrenin

sundance

Robocode sayesinde artık oyun oynayarak Java öğrenmeniz mümkün.

Daha önce C-Bots ve P-Bots (bilin bakalım ne öğretiyorlar) programlarının yaptığını şimdi de Robocode Java için yapıyor. Dört beş tane basit komutla bir matrix üzerinde hareket edebilen, düşmanı bulup ona ateş edebilen robotları kontrol ettiğiniz bu program. Asıl programlama kısmı Düşman robotları nasıl bulup yokedeceğinizin algoritmasını sizin oluşturmanız.

Bütün Java destekleyen platformlarda çalışan Robocode, IBM Alphaworks`ün son zamanlarda bizi heyecanlandıran bir başka ürünü.

Java Teknolojileri Derneği Açıldı

malkocoglu_3

Java Teknolojileri Derneği'nin amacı, Türkiye içerisindeki ögrencilere ve yazılımla uğraşanlara Java Teknolojilerini tanıtmak, yol göstermek, ve kurumsal yazılım, gömülü sistemler gibi alanlarda teknolojinin yapabildiklerini anlatmaktır. Geçmiş dönemlerde yapılan ancak düzenli olmayan çalışmaların hepsini tek bir çatı altında toplayarak düzenli, daha güçlü bir oluşum olarak hareket edebileceğimiz, bir araya gelebilecegimiz bir yapı oluşturmak istedik.