Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

0
roktas
MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.
Dizüstünün başlıca özellikleri:
  • GNU/Linux tabanlı
  • 500MHz işlemci
  • 1GB bellek
  • Renkli LCD (ekonomik DVD oynatıcılarında karşılaşılan türde)
  • Bir kurma kolu vasıtasıyla bataryanın yüklenmesini öngören yenilikçi güç sistemi (yaklaşık 10 dk.lık enerji sağlıyor)
  • Kablosuz ağ ve cep telefonuyla bağlantı imkanı
  • Çok sayıda USB kapısı
Özellikler listesinde sabit disk yok, yani bu dizüstü kalıcı veri depolamak için tasarlanmamış. (Sanıyorum USB bellekler bu ihtiyacı karşılayacaktır.) Proje sayfasında prototip resimleri de sunulmuş. Bu FM haberini tetikleyen InfoWorld haberine göz atmakta da yarar var.

Görüşler

0
tongucyumruk
İçinde hard disk yok. Onun yerine 1GB civarında flash bellek geliyor. Böylece alette hareketli parça sayısı azaltılarak dayanıklılığı artırılıyor. Zaten bu dizüstü bilgisayarların öncelikli hedefi dayanıklılık.

Bana kalırsa ekibin en ilginç fikirlerinden biri bunların çalınmasını önleme konusunda. Bu aletler sadece öğrenci ve öğretmenlere dağıtılacağı ve tüm dizüstü bilgisayarlar birebir aynı olacağı için çalınması durumunda aletin bir öğrenci veya öğretmenin eline olmamasından çalıntı olduğunun bir bakışta farkedileceği iddia ediliyor.
0
exalted
Flash belleklerde kalıcı bilgi saklanıp saklanmadığını buraya birisi kesin yanıt olarak yazarsa sanırım güzel olur.
0
anonim
Aslinda soyle bir sey olabilir
daha önce hatirlayan varmi vestel in bir
terminalleri vardi sanirim adi funkey tarzi bi sey
limitli bellege sahip üzerinde win ce var
bu tarz bir sey rahatlikla yapilabilir zaten o zamanki
fiyatida 200 kusur $ di
su an icin bu fiyat baya bi indirilebilir
üreticiler bu konuda ciddi adimlar atmali
belkide milli egitim bakanligi gibi bir kurum bu
konuda ihale acabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wikipedia dünya basınını kandırdı!

FZ

Oscar ödüllü Fransız besteci Maurice Jarre, geçen Martta ölümünden sonra bazı uluslararası büyük gazetelerde çıkan anma yazılarına göre, "Öldüğümde hala kafamda çalan son bir vals olacak" demişti.

Ancak gazeteler bu şık cümleyi, internete bağlanabilen herkesin, istediğini yazıp, düzeltip, ekleyebildiği açık ansiklopedi Wikipedia’dan almışlardı.

Guardian, Independent gibi ünlü gazeteler ile BBC Music Magazine ve Daily Mail gazetesinin internet siteleri, yayımladıkları anma yazılarına koydukları bu cümleyi, internete bilgi kaynağı olarak güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermek isteyen İrlandalı bir öğrenci uydurmuştu.

PDF: Yeni ISO Standartı

parsifal

Adobe PDF 1.7, belge yönetimi ve taşınabilir belge biçimi olarak ISO 32000-1 standartı kabul edildi. Böylece Adobe, pdf dosya biçiminin kontrolünü ISO'ya devretmiş oldu.

Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi: Eskişehir

101

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek bilgisayar mühendisliği ve bilişim öğrencilerine yönelik Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi (BİLMÖK) 12-15 Nisan tarihlerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde gerçekleşecek.

Daha önce İzmir Ekonomi Üniversitesinde yapılacağı duyurulmuştu fakat çıkan çeşitli sorunlar nedeniyle şu an ki kongre adresi Eskişehir.

Savaş

roktas

Savaş başladı. CNN Türk ve diğerleri -iğrenç bir habercilik anlayışıyla- şanlı Amerikan ordusunun silâh envanterini gözünüzün içine sokarak her dakika temaşa ettiriyor. Oh my god (ve there is a book on the table)... Ne kadar akıllısın sen Amerikalı... Ve hatta taşan bu aklın o tomahawk`lara kruyz`lara nasıl dolmuş öyle. Hadi bu resimleri bir zamanlar arabalar için yapıldığı gibi cikletlere koyalım, nasiplensin çocuklar: `Ooolum, bak ben de peneytreytır var, mağaralara giriyo, hüttüm seni!` Sıkıldınız mı bu haberlerden? Ne gam, Beşiktaş maçının skoruyla dönüşümlü zaplamalar yaparak şehirlerin hangi saatlerde düştüğünü de öğrenebilirsiniz. Lafı uzatmayayım... Dezenformasyonun, Misenformasyonun ağababalarının hışmından kurtulabilmiş bazı fotoğraflara rastladım. Peter Turnley`den...

turkforge.org

anonim

Türkiye'de geliştirilen uygulamaların duyurulabileceği veya bu uygulamaların ortak bir yerde toplandığı bir yer yoktu. Ta ki FM okurlarından "delipenguen" bunun farkına varana kadar. Kendi uğraşları ve gForge birleşince ortaya turkforge.org çıktı.

Projelerde aranan iki özellik var. Proje Türkçe olacak veya en azından Türkçe dil seçeneği olacak ve özgür bir lisansa sahip olacak.