Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

0
roktas
MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.
Dizüstünün başlıca özellikleri:
  • GNU/Linux tabanlı
  • 500MHz işlemci
  • 1GB bellek
  • Renkli LCD (ekonomik DVD oynatıcılarında karşılaşılan türde)
  • Bir kurma kolu vasıtasıyla bataryanın yüklenmesini öngören yenilikçi güç sistemi (yaklaşık 10 dk.lık enerji sağlıyor)
  • Kablosuz ağ ve cep telefonuyla bağlantı imkanı
  • Çok sayıda USB kapısı
Özellikler listesinde sabit disk yok, yani bu dizüstü kalıcı veri depolamak için tasarlanmamış. (Sanıyorum USB bellekler bu ihtiyacı karşılayacaktır.) Proje sayfasında prototip resimleri de sunulmuş. Bu FM haberini tetikleyen InfoWorld haberine göz atmakta da yarar var.

Görüşler

0
tongucyumruk
İçinde hard disk yok. Onun yerine 1GB civarında flash bellek geliyor. Böylece alette hareketli parça sayısı azaltılarak dayanıklılığı artırılıyor. Zaten bu dizüstü bilgisayarların öncelikli hedefi dayanıklılık.

Bana kalırsa ekibin en ilginç fikirlerinden biri bunların çalınmasını önleme konusunda. Bu aletler sadece öğrenci ve öğretmenlere dağıtılacağı ve tüm dizüstü bilgisayarlar birebir aynı olacağı için çalınması durumunda aletin bir öğrenci veya öğretmenin eline olmamasından çalıntı olduğunun bir bakışta farkedileceği iddia ediliyor.
0
exalted
Flash belleklerde kalıcı bilgi saklanıp saklanmadığını buraya birisi kesin yanıt olarak yazarsa sanırım güzel olur.
0
anonim
Aslinda soyle bir sey olabilir
daha önce hatirlayan varmi vestel in bir
terminalleri vardi sanirim adi funkey tarzi bi sey
limitli bellege sahip üzerinde win ce var
bu tarz bir sey rahatlikla yapilabilir zaten o zamanki
fiyatida 200 kusur $ di
su an icin bu fiyat baya bi indirilebilir
üreticiler bu konuda ciddi adimlar atmali
belkide milli egitim bakanligi gibi bir kurum bu
konuda ihale acabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Tcl/Tk 8.5 Çıktı

anonim

Açık kaynak kodlu betik dillerinin atası Tcl/Tk nın kararlı yeni sürümü 8.5 duyuruldu. Yeni sürüm TCL dili için birçok güncelleme ve performans iyileştirmesinin yanında popüler grafik arayüz kütüphanesi TK için de yeni arayüz bileşenleri ve yeni bir tema sistemi gibi birçok yenilik içeriyor. Bilgi ve kaynak kodları aşağıdaki adreslerde:

http://www.tcl.tk
http://www.sourceforge.net

Askerliği Gelenlere Duyurulur...

musshani

Türkiye’nin YÖK tarafından onaylanan ilk sanal üniversitesi bu yıl öğrenci alacak. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç ve programa destek veren Microsoft Türkiye’nin Genel Müdürü Haluk Maga İstanbul Ceylan Inter Continental Otel’de düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin ilk sanal üniversitesi hakkında bilgi verdiler.

Bilgi Yönetimi’ne programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) ile 500 öğrenci alınması planlanıyor. Öğrencilerin 2001-2002 öğretim yılında kayıt yaptırabilmek için Eşit Ağırlıklı ÖSS Puan türünde en az 105 puan almaları gerekecek.

Mandrake & Mandrake

julyano

Fransız mahkemleri Linux dağıtıcısı Mandrake Soft ' u Mandrake isminin mülkiyet haklarından dolayı dava eden Amerikalı Hearst Holding ve King Features Sendikası lehine karar verdi.
Devamı: www.netkonomi.com
Kaynak: cnet news.com

VolksWagen´in 1 litre benzinle 100 km giden arabası

conan

Her ne kadar haber oldukça eski olsa da ben yeni duydum. VW yeni bir prototip araç geliştirmiş ve bu araç 1 litre benzinle 100+ km mesafe alabiliyor. Hatta aracın basına tanıtıldığı gösteride iki üst düzey VW yöneticisini bir noktadan öbür noktaya taşırken yaktığı benzin miktari ise 0.89 litre! Araç Biodiesel denilen bir yakıt türü kullanıyor. Bu yakıt şu anda Avrupa'da satışa çıkmış. Aracın test verileri de oldukça ilginç. Araba 230 kmlik bir mesafeyi 75 km/h ortalama hızla yaklaşık 3 saatte almış.

Arabanın dikkatimi çeken bir başka özelliği ise klasik konsept araba dizaynından oldukça farklı olması. Örneğin arabanın uzunluğu 3,65 m genişliği 1,25 m, yüksekliği ise 1 m civarlarında. Yani, "aman en az benzin yaksın ama tipi de maymuna benzerse benzesin" şeklinde yaklaşılmamış olaya. Arabanın haberinin geçtiği sayfada 3 tane fotoğrafını görebilirsiniz. Belki de gelecekte şehir arabaları buna benzeyecek :)

Türk Kökenli Arama Motoru: Hakia

anonim

"Hakia'nın hedefi kullanıcılarına hızlı, verimli ve kapsamlı bir arama hizmeti sunmak. Elbette bu iddiaların hiçbiri yeni değil. Hatta bunlar geleneksel arama motorlarının en geleneksel sloganları. Hakia'nın bu unsurlarla hizmet verirken benzerlerinden farklılaşacağı noktaysa semantik (anlam bilimi) altyapısı. Bu sitede yaptığınız aramalarda sizi sonuca ulaştıracağını düşündüğünüz anahtar kelimelerini arka arkaya sıralamak yerine doğrudan bir soru cümlesi yazıyorsunuz. Araştırma şirketlerinin raporları kullanıcıların çoğunun sadece bir anahtar kelimeyle arama yaptığını gösteriyor olsa da doğal dil kullanımı işi değiştirebilir.

Örneğin internetteki kaynakları kullanarak ahtapotun kaç tane kolu olduğunu bulmak için şu ana kadar 'ahtapot kol' benzeri kelimelerle arama motorlarında sorgulama yapılıyordu. Hakia'daysa doğrudan 'ahtapotun kaç kolu var?' şeklinde bir cümle yazıyorsunuz (Yaptığımız denemede ilk sayfada sonuca ulaştık). Açılışı yapıldığında hala yer alıp almayacağını bilmediğimiz 'Challenge' (meydan oku) başlıklı düğmeyse bir anlamda 'ainesi iştir sitenin, lafa bakılmaz' demeye getiriyor. Bu başlığa tıkladığınızda Hakia yaptığınız aramanın sonuçlarını Google, Yahoo ve MSN gibi sektör liderlerinin sonuçlarıyla aynı sayfada karşılaştırmanız için veriyor. Denememizde rakiplerin ilk sayfada etkili sonuç bulamadığı bir arama yaşamadık ancak henüz deneme sürecindeki bir arama motorunun 10 yıllık rakiplerle aynı indeks zenginliğine sahip olması da etkileyiciydi.