Her çocuğa (veya büyüğe?) bir dizüstü!

0
roktas
MIT Medya Laboratuvarları tarafından yürütülen heyecan verici bir proje: "100$'lık dizüstü". Bu ucuzlukta bir dizüstü bilgisayarla asgarî bilgiişlem gereksinimlerinin karşılanması amaçlanıyor. Projenin temel hedef kitlesi dünya çocukları (bk. haber başlığı). Proje ön sayfasında girişime öncülük eden Nicholas Negroponte ile yapılmış bir mülakat mevcut.
Dizüstünün başlıca özellikleri:
  • GNU/Linux tabanlı
  • 500MHz işlemci
  • 1GB bellek
  • Renkli LCD (ekonomik DVD oynatıcılarında karşılaşılan türde)
  • Bir kurma kolu vasıtasıyla bataryanın yüklenmesini öngören yenilikçi güç sistemi (yaklaşık 10 dk.lık enerji sağlıyor)
  • Kablosuz ağ ve cep telefonuyla bağlantı imkanı
  • Çok sayıda USB kapısı
Özellikler listesinde sabit disk yok, yani bu dizüstü kalıcı veri depolamak için tasarlanmamış. (Sanıyorum USB bellekler bu ihtiyacı karşılayacaktır.) Proje sayfasında prototip resimleri de sunulmuş. Bu FM haberini tetikleyen InfoWorld haberine göz atmakta da yarar var.

Görüşler

0
tongucyumruk
İçinde hard disk yok. Onun yerine 1GB civarında flash bellek geliyor. Böylece alette hareketli parça sayısı azaltılarak dayanıklılığı artırılıyor. Zaten bu dizüstü bilgisayarların öncelikli hedefi dayanıklılık.

Bana kalırsa ekibin en ilginç fikirlerinden biri bunların çalınmasını önleme konusunda. Bu aletler sadece öğrenci ve öğretmenlere dağıtılacağı ve tüm dizüstü bilgisayarlar birebir aynı olacağı için çalınması durumunda aletin bir öğrenci veya öğretmenin eline olmamasından çalıntı olduğunun bir bakışta farkedileceği iddia ediliyor.
0
exalted
Flash belleklerde kalıcı bilgi saklanıp saklanmadığını buraya birisi kesin yanıt olarak yazarsa sanırım güzel olur.
0
anonim
Aslinda soyle bir sey olabilir
daha önce hatirlayan varmi vestel in bir
terminalleri vardi sanirim adi funkey tarzi bi sey
limitli bellege sahip üzerinde win ce var
bu tarz bir sey rahatlikla yapilabilir zaten o zamanki
fiyatida 200 kusur $ di
su an icin bu fiyat baya bi indirilebilir
üreticiler bu konuda ciddi adimlar atmali
belkide milli egitim bakanligi gibi bir kurum bu
konuda ihale acabilir
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Makale/Röpörtaj Turu

anonim

Uzun zamandır genel bir haber turu yapamamıştım. Sözü fazla uzatmadan başlıklara geçelim...

XML Yarışması

SHiBuMi

Software AG, herkese açık bir XML proje yarışması düzenliyor. XML'01 adı altında yürütülen yarışmanın ana teması, Software AG'nin ürünü olan Tamino uygulama ortamını kullanarak önceden belirlenmiş e-ticaret, e-pazaryeri ( kulağa garip gelmiyor değil ), e-içerik gibi konulardan birini seçerek ya da kendi konunuzu yaratarak bir uygulama geliştirmek. 6 Haziran akşamına kadar konunuzu belirleyip iletmeniz gerekiyor o nedenle katılmak isteyenlerin acele edip "Tamino Starter Kit" için başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Bu kit içersinde birkaç ufak hediye, XML için başlangıç derecesinde doküman ve üç CD'lik bir uygulama kiti yer alıyor. Bu kit evinize kadar kurye ile getiriliyor. Yarışma sonucunda dağıtılacak ödüller de freelance çiler için oldukça cazip :)
Yarışma ile ilgili daha fazla bilgiye www.softwareag.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Microsoft`un ikiye bölünmesi kararına iptal

mostra

Ve ulu Birlesik Devletler adaleti Hürriyet`te yazan habere göre kararından vaz geçti. Aslında bölünse daha iyi olmaz mıydı? Kesinlikle tartışılır bir durum. Birbirleri ile danışıklı dövüşte mi olurlardı yoksa gerçekten mükemmel bir rekabet ortamı mı ortaya çıkardı ? Keşke yaşasaydık da görseydik.. Neyse siz okuyun karar verin, atın tutun yakalayın, iş görün ;-)(unutmadan bu microsaft'a karşı olmak bir virus gibi yayılıyor mu ne {;-p)

Hava bedava, su bedava... Hatta IRIDIUM bile bedava!

parsifal

66 ana, 6 yedek uydu ile iletişimi sağlayan bir teknoloji kısaca IRIDIUM (Uydu ömrü 7 ila 9 yıl arasında değişiyor). Karaların %86'ını, okyanusların hepsini kapsayan bir iletişim ağı. Telsiziniz yoksa, telefon şebekesi yoksa veya GSM kapsama alanı dışında iseniz kullanabileceğiniz uydu iletişim sistemlerinden biri. Geçtiğimiz yıl mali destek bulunamadığından uydular yayını kesmiş, tüm dünya uyduların düşürüleceği haberini duyunca şaşırmıştı. En azından ben şaşırmıştım.

Daha sonra 2-3 ay önce tekrar yayına başladı. Tabi bu şehirde yaşayan ve GSM'in nimetlerinden yararlanan çoğu insan için pek anlam taşımıyor belkide...

Türkiye bilgi teknolojisinde sınıfta kaldı

anonim

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu 2008-2009'a göre Türkiye bilgi teknolojileri (BT) alanında diğer ülkelerle rekabet edebilirlikte geriledi. Bir önceki yıl yayımlanan raporda 127 ülke içinde 55'inci sırada yer alan Türkiye, bu yıl 134 ülke içinde 61'inci sıraya düştü. Türkiye, bu sıralamayı etkileyen faktörlerin birçoğunda ortalamayı yakalarken "hükümetin hazır olma durumu" başlığında ise düşük puan aldı. Böylece genel sıralaması da düştü. Raporda Türkiye'nin BT'ye erişim, eğitim kalitesi, hükümet vizyonu konularında gelişime ihtiyacı olduğu vurgulandı. WEF'nin dünyanın önde gelen işletme okulu ve araştırma merkezlerinden biri olan INSEAD ile birlikte hazırladığı raporda, Türkiye'nin BT alanına bakışı gözler önüne serildi. Raporda, BT sektörünü ilgilendiren birçok etken üzerinden puanlama yapıldı. Bu çerçevede hükümetin BT'ye bakışı da puanlandırıldı ve Türkiye 87'nci sırada yer aldı. Raporda, bu sıralama düşük olarak nitelendirildi.