Google Yardımıyla Kendi TLD'nizi Yönetin: Nomulus

3
tongucyumruk

Eğer alan adı dünyasını bir süredir takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, uzun bir süredir ICANN'in "para varsa varım" politikası sayesinde gerekli ücreti ödeyip altyapınızı da kurduktan sonra .ninja, .xyz veya .google gibi kendi TLD'nizi (TLD = Top Level Domain, Üst Seviye Alan Adı) kurabiliyorsunuz.

Google sayesinde, artık kendi TLD'nizi çok daha kolay bir şekilde kurup işletebileceksiniz. Hayır, Google TLD'de çok güzel taksit imkanları veya finansman avantajları sağlamıyor ama Google'ın bugün duyurduğu açık kaynak TLD yönetim sistemi Nomulus sayesinde en azından altyapı sorununuzu çözmüş oluyorsunuz.

Yeni başlayanlar için hızlıca alan adı sisteminin nasıl çalıştığını özetleyelim: Alan adları en tepede ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) adlı bir kurum tarafından yönetilir. ICANN hangi TLD'lerin geçerli hangilerinin geçersiz olduğunu belirler. Registry olarak anılan TLD yöneticisi şirketler ICANN'e başvurup gerekli şartları sağladıkları ve yıllık olarak yüklü bir meblağ ödedikleri sürece kendi TLD'lerini işletebilirler. TLD işleten bu şirketler, genelde doğrudan isim.xyz gibi domainleri kendileri satmak yerine satış işlerini Registrar olarak anılan şirketlere devreder, bir anlamda onların yaptıkarı satışlardan pay alarak çalışırlar.

Nomulus işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Google'ın GitHub'da yayınladığı bu proje sayesinde TLD'nize bağlı Registrar'ların faturalarından tutun da ICANN'ın teknik isterlerine kadar bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir paket sahibi oluyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere Google Cloud Platform üzerinde çalışan Nomulus'u kendiniz için çalıştırıp bir Registry yönetmenin nasıl bir his olduğuna da göz atabilirsiniz.

Şimdi, lütfen yazıyı okuyan herkes şapkanın içine üç beş birşey atsın da birkaç yüzbin doları toplar toplamaz web sitemi blog.tonguçyumruk adresine taşıyabileyim.

İlgili Yazılar

RSS'ler İçin Google Reklamları

butch

Yoğun içerik sağlayan ve bu hizmeti ufak da olsa bir gelire çevirmek isteyenler için önemli bir rol üstlenen Google Reklamları, uzun bir süredir çözüm bekleyen bir konuya daha el attı. RSS besleme(feed) için Google Reklamları deneme sürüşüne bir süre önce başladı.

Google App Engine Uygulamalarınızı Google'da Çalıştırın

nehuse

Uzun süre önce başvurduğum  google app engine den bugün gelen mail ile üyeliğimin kabul edildiğini öğrendim.Kayıt için google hesabınızın olması yeterli olmuyor.Bir de sms ile aktivasyon yapmak gerekti.Bu işlemden sonra sistemin nasıl çalıştığını inceleme fırsatı buldum kısaca izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Google Earth

parsifal

Laf kalabalığı yapmaya hiç gerek yok.
Google yine yapmış yapacağını.
http://earth.google.com/

Google Online Uygulama Paketi

parsifal

Web Worker Daily'daki habere göre Web 2.0 Expo fuarında konuşan Google CEO'su Eric Schmidt powerpoint tipi sunum uygulamasının bu yaz aramızda olacağı müjdesini verdi. Google'ın online uygulama paketinde neler olacağı konusunda WWD, Phil Sim'in blog'unuda dikkate alarak 8 tahminde bulunmuş.

Linux için Google Desktop

parsifal

Linux için Google Desktop aramızda...