Google Yardımıyla Kendi TLD'nizi Yönetin: Nomulus

3
tongucyumruk

Eğer alan adı dünyasını bir süredir takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, uzun bir süredir ICANN'in "para varsa varım" politikası sayesinde gerekli ücreti ödeyip altyapınızı da kurduktan sonra .ninja, .xyz veya .google gibi kendi TLD'nizi (TLD = Top Level Domain, Üst Seviye Alan Adı) kurabiliyorsunuz.

Google sayesinde, artık kendi TLD'nizi çok daha kolay bir şekilde kurup işletebileceksiniz. Hayır, Google TLD'de çok güzel taksit imkanları veya finansman avantajları sağlamıyor ama Google'ın bugün duyurduğu açık kaynak TLD yönetim sistemi Nomulus sayesinde en azından altyapı sorununuzu çözmüş oluyorsunuz.

Yeni başlayanlar için hızlıca alan adı sisteminin nasıl çalıştığını özetleyelim: Alan adları en tepede ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) adlı bir kurum tarafından yönetilir. ICANN hangi TLD'lerin geçerli hangilerinin geçersiz olduğunu belirler. Registry olarak anılan TLD yöneticisi şirketler ICANN'e başvurup gerekli şartları sağladıkları ve yıllık olarak yüklü bir meblağ ödedikleri sürece kendi TLD'lerini işletebilirler. TLD işleten bu şirketler, genelde doğrudan isim.xyz gibi domainleri kendileri satmak yerine satış işlerini Registrar olarak anılan şirketlere devreder, bir anlamda onların yaptıkarı satışlardan pay alarak çalışırlar.

Nomulus işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Google'ın GitHub'da yayınladığı bu proje sayesinde TLD'nize bağlı Registrar'ların faturalarından tutun da ICANN'ın teknik isterlerine kadar bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir paket sahibi oluyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere Google Cloud Platform üzerinde çalışan Nomulus'u kendiniz için çalıştırıp bir Registry yönetmenin nasıl bir his olduğuna da göz atabilirsiniz.

Şimdi, lütfen yazıyı okuyan herkes şapkanın içine üç beş birşey atsın da birkaç yüzbin doları toplar toplamaz web sitemi blog.tonguçyumruk adresine taşıyabileyim.

İlgili Yazılar

Google Pack

Skeleton

Google amca artık bilgisayarımıza ücretsiz programları yüklememizde de yardımcı olcak :)

"What is the Google Pack?
Google Pack is a free collection of essential software from Google and other companies. The software in the Google Pack helps you browse the web faster, remove spyware and viruses, organize your photos, and more. Learn more about each of the programs in the Google Pack."

Daha fazla bilgi için tıklayın.

Google AdSense ve EFT Dönemi

anonim

Google AdSense yayıncılarının ödemelerini Türkiye'de de EFT ile ödeme hizmetini başladı. Daha önce Google'dan çek bekleyen yayıncıların paraları artık doğrudan banka hesaplarına yatacak.

Google Mobil Cihaz Görsel Aramalarına Hızlı Filtre Ekliyor

MuharremTuran

Google, görsel aramasının mobil sürümüne yeni bir filtre seçeneği ekledi. Arama yaptıktan sonra, arama kutusunun hemen altında, en son eklenen görseller, gif, küçük resim ve renkler filtrelemesi için hızlı filtreleme alanı sunuyor. Örneğin “kırmızı” yazıp arattığınızda, arama sonuçlarının en üstünde filtreleme menüsü görünüyor, daha fazla renk filtreleme seçeneği göstermek için çubuğu sola...

Google Hikayesi

anonim

Google Hikayesi, Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in Stanford Üniversitesi'nde Google'ın ilk temellerini attıkları günlerden başlayarak, Google'ın kuruluşunu, gelişimini ve kurucularının başlarından geçen olayları anlatan bir kitap. 2005 yılında ABD'de yayınlanmış ve 2006 yılının başından itibaren Türkçe çevirisi ülkemizde yayınlanmaya başlanmış.

RSS'ler İçin Google Reklamları

butch

Yoğun içerik sağlayan ve bu hizmeti ufak da olsa bir gelire çevirmek isteyenler için önemli bir rol üstlenen Google Reklamları, uzun bir süredir çözüm bekleyen bir konuya daha el attı. RSS besleme(feed) için Google Reklamları deneme sürüşüne bir süre önce başladı.