Google Yardımıyla Kendi TLD'nizi Yönetin: Nomulus

3
tongucyumruk

Eğer alan adı dünyasını bir süredir takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, uzun bir süredir ICANN'in "para varsa varım" politikası sayesinde gerekli ücreti ödeyip altyapınızı da kurduktan sonra .ninja, .xyz veya .google gibi kendi TLD'nizi (TLD = Top Level Domain, Üst Seviye Alan Adı) kurabiliyorsunuz.

Google sayesinde, artık kendi TLD'nizi çok daha kolay bir şekilde kurup işletebileceksiniz. Hayır, Google TLD'de çok güzel taksit imkanları veya finansman avantajları sağlamıyor ama Google'ın bugün duyurduğu açık kaynak TLD yönetim sistemi Nomulus sayesinde en azından altyapı sorununuzu çözmüş oluyorsunuz.

Yeni başlayanlar için hızlıca alan adı sisteminin nasıl çalıştığını özetleyelim: Alan adları en tepede ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) adlı bir kurum tarafından yönetilir. ICANN hangi TLD'lerin geçerli hangilerinin geçersiz olduğunu belirler. Registry olarak anılan TLD yöneticisi şirketler ICANN'e başvurup gerekli şartları sağladıkları ve yıllık olarak yüklü bir meblağ ödedikleri sürece kendi TLD'lerini işletebilirler. TLD işleten bu şirketler, genelde doğrudan isim.xyz gibi domainleri kendileri satmak yerine satış işlerini Registrar olarak anılan şirketlere devreder, bir anlamda onların yaptıkarı satışlardan pay alarak çalışırlar.

Nomulus işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Google'ın GitHub'da yayınladığı bu proje sayesinde TLD'nize bağlı Registrar'ların faturalarından tutun da ICANN'ın teknik isterlerine kadar bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir paket sahibi oluyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere Google Cloud Platform üzerinde çalışan Nomulus'u kendiniz için çalıştırıp bir Registry yönetmenin nasıl bir his olduğuna da göz atabilirsiniz.

Şimdi, lütfen yazıyı okuyan herkes şapkanın içine üç beş birşey atsın da birkaç yüzbin doları toplar toplamaz web sitemi blog.tonguçyumruk adresine taşıyabileyim.

İlgili Yazılar

Google Reader

butch

Yine bir RSS okuyucu. Ama her zaman olduğu gibi google yorumu herşeyi değiştiriyor. İşte Google Reader. Tabi ki BETA.

`Google Code Search´ Hacker'ların İşini Kolaylaştırıyor

Guardian

networkworld.com 'daki haberde Google'ın kasıtsız olarak hacker'lara yeni bir araç sunduğu belirtiliyor.

Google İstanbul'da Dil Uzmanı / Editör / Dilbilimci Arıyor

FZ

Google Jobs Türkiye bölümünde görülebileceği gibi Google, Türkçe uzmanları arıyor. Linguist - Istanbul olarak geçen ilanda belirtilen özellikler şöyle:

Google: Aziz mi Şeytan Mı?

anonim

Artık Google ile ilgili haberleri okumaktan biz usandık fakat Google yeni ürünler çıkarmaktan usanmadı. Google'ın çıkardığı son son ürün Google Homepage API yardımıyla istenildiği şekilde web sayfaları düzenlenebilecek, tabii ki ajax ve atom teknolojileri üzerinden.

Detaylı bilgi için buraya, APIiçin buraya bakabilirsiniz.

Google OS olabilir mi?

TiberiusKirk

osnews.com'da yer alan makaleye göre, Google ve Microsoft arasında başlayan arama motoru rekabeti dramatik biçimde vites büyütüyor...

Acaba Google OS diye bir şey olabilir mi? Google hedef büyütüp insanlara çok daha geniş ve güçlü bir kullanım şekli sunabilir mi? Halihazırda elinde en güçlü arama mekanizmalarından biri mevcut, haber servisleri, her yerden erişilebilir ve çok kolay kullanılabilir bir e-posta... Her kullanıcısına 1 GB alan yerine 10 GB alan verdiğini, dosya izin ve paylaşım mekanizmasını kurduğunu, hızlı bir Internet bağlantınız olduğunu düşünün. Nereye giderseniz gidin, hangi bilgisayarı kullanırsanız veriniz erişilebilir durumda. Yeni bir işletim sistemi ya da yeni bir uygulama süiti ya da belki yepyeni kavramlar...