Google Yardımıyla Kendi TLD'nizi Yönetin: Nomulus

3
tongucyumruk

Eğer alan adı dünyasını bir süredir takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, uzun bir süredir ICANN'in "para varsa varım" politikası sayesinde gerekli ücreti ödeyip altyapınızı da kurduktan sonra .ninja, .xyz veya .google gibi kendi TLD'nizi (TLD = Top Level Domain, Üst Seviye Alan Adı) kurabiliyorsunuz.

Google sayesinde, artık kendi TLD'nizi çok daha kolay bir şekilde kurup işletebileceksiniz. Hayır, Google TLD'de çok güzel taksit imkanları veya finansman avantajları sağlamıyor ama Google'ın bugün duyurduğu açık kaynak TLD yönetim sistemi Nomulus sayesinde en azından altyapı sorununuzu çözmüş oluyorsunuz.

Yeni başlayanlar için hızlıca alan adı sisteminin nasıl çalıştığını özetleyelim: Alan adları en tepede ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) adlı bir kurum tarafından yönetilir. ICANN hangi TLD'lerin geçerli hangilerinin geçersiz olduğunu belirler. Registry olarak anılan TLD yöneticisi şirketler ICANN'e başvurup gerekli şartları sağladıkları ve yıllık olarak yüklü bir meblağ ödedikleri sürece kendi TLD'lerini işletebilirler. TLD işleten bu şirketler, genelde doğrudan isim.xyz gibi domainleri kendileri satmak yerine satış işlerini Registrar olarak anılan şirketlere devreder, bir anlamda onların yaptıkarı satışlardan pay alarak çalışırlar.

Nomulus işte tam olarak bu noktada devreye giriyor. Google'ın GitHub'da yayınladığı bu proje sayesinde TLD'nize bağlı Registrar'ların faturalarından tutun da ICANN'ın teknik isterlerine kadar bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir paket sahibi oluyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere Google Cloud Platform üzerinde çalışan Nomulus'u kendiniz için çalıştırıp bir Registry yönetmenin nasıl bir his olduğuna da göz atabilirsiniz.

Şimdi, lütfen yazıyı okuyan herkes şapkanın içine üç beş birşey atsın da birkaç yüzbin doları toplar toplamaz web sitemi blog.tonguçyumruk adresine taşıyabileyim.

İlgili Yazılar

Google'ın Retriever'ı kullanıcıların peşinde (mi)!

anonim

Google ın yeni oyuncağı GoogleDesktop işyeri yada internet kafe gibi paylaşımlı bir ortamda interneti e-mail, anlık mesajlaşma ve bankacılık gibi işlemler için kullananlar için dikkat edilmesi gereken bir risk olarak öne çıkmaya başladı.

Bir terör kılavuzu olarak Google Earth

innaw

Rusya istihbaratıyla Savunma Bakanlığı yetkilileri, Google Earth’ün uluslararası terörizmin vazgeçilmez el kitabı haline geleceği uyarısında bulundular.

Çabuk, çiz!

butch

Konumuz makine öğrenimi ve karşımızda Google'dan yeni bir oyuncak "Çabuk, çiz!".

Oyun, anahtar kelimeler ile verilen nesneleri kısıtlı bir süre içinde ekrana çizmeniz ve yapay sinir ağlarına dayalı sistemin siz çizmeye çalışırken çizdiğiniz objeyi tahmin etmeye çalışması üzerine kurulu. Zaman kısıtı ve yapay zekanın sürekli değişen tahminleri ile size güzel bir zaman vaat eden...

Google SoC'a Katılan Türk Öğrenciler ve Projeleri

FZ

Necdet Yücel'in duyurusunu buradan da insanlarla paylaşalım: Kendilerine başarılar diliyor ve Eylül ayında ortaya çıkacak sonuçları merakla ve heyecanla bekliyoruz.

Google'dan Arama Geçmişi

sleytr

İnternet sayfalarını aramanın ötesine geçip kullanıcılarının "online hafızası" olmayı hedefleyen Google Search History hizmetini beta olarak kullanıma sundu. Yaptığınız aramaların kaydının her gün için ayrı ayrı tutulduğu hizmetten faydalanabilmek için bir Google hesabı açmanız yeterli.